Στις 16 Ιουνίου 2015 ανέβηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το Smassing Culture (“πώς περάσαν τα χρόνιααα, τι είν’ αυτά που φορωωω” κλπ).
Πιστοί στο ραντεβού με τις καθυστερημένες υπενθυμίσεις επετείων και τρέχοντας για να ετοιμάσουμε το Smass Fest vol 2, κοιτάμε πίσω, τη χρονιά που πέρασε, όσα πέρασαν και όσους ήρθαν (και ήταν πολλοί/ες).
Το τρού οικονομικό έτος που φεύγει ίσως ήταν η πιο δύσκολη χρονιά που έχει περάσει το Smassing, με πολύ κούραση, γκρίνια και κάποιες φορές ακόμα και με τσακωμούς. Ήταν όμως και η χρονιά που αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τα 32352352341 τσατ που έχει φτιάξει κάποιος προκειμένου να βγάζουν άκρη οι χαώδεις συζητήσεις, αφού πλέον δεν χωρούσαμε σε έντεκα.
Ήταν η χρονιά που κάναμε πολύ περισσότερες εκδηλώσεις από όσες νομίζαμε και εμείς οι ίδιοι ότι αντέχαμε κι εμείς κι εσείς και μέσα από αυτές κάναμε ωραίες συζητήσεις, δημιουργήσαμε διαύλους επικοινωνίας με άλλα σάιτ και ανθρώπους του χώρου, ενώ γνωρίσαμε και πολύ νέο κόσμο.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ήταν αρκετά δύσκολο να διαλέξουμε ποιες στιγμές ξεχωρίσαμε φέτος για αυτό το κείμενο και σίγουρα θα αφήσουμε αρκετές απέξω. Όμως οι παρακάτω ήταν αυτές που μας έδωσαν δύναμη να αντέξουμε την πίεση από δουλειές, πανεπιστήμια και ζωές γενικά.
1. Smass Fest
Προφανώς το μεγαλύτερο event που είχαμε κάνει μέχρι τότε ήταν κάτι που γέμισε άγχος κάποιους από εμάς και άγνοια κινδύνου κάποιους άλλους. Όμως τελικά ήταν κάτι που πήγε πολύ καλά και μας γέμισε περηφάνια και χαρά. Κάποιους κατά τη διάρκεια του, άλλους αρκετό καιρό αφού τέλειωσε. Γιατί προφανώς ο Νίκος Γιακουμέλος, ένα πλάσμα που έχει αντικαταστήσει την καρδιά με αντλία άγχους, δεν μπορούσε να χαρεί το οτιδήποτε για εκείνες τις δύο μέρες του Ιουλίου, και, αν εξαιρεθεί ένα διάστημα 4 ωρών ξεκούρασης (ισχυρίζεται), κατά τα άλλα κυριολεκτικά ζούσε ένα διήμερο στη λέσχη Αναιρέσεις. Ακόμα και όταν όλα φαινόταν καλά και δεν είχε κάτι να αγχωθεί, αγχωνόταν για το ότι δεν είχε κάτι να αγχωθεί.
Ακόμα και στο πάρτυ, όταν όλοι περνούσαν καλά, αυτός έκοβε βόλτες για να δει αν όλα πήγαιναν καλά, που οκ μισό πήγαν, γιατί περάσαμε ωραία, κόσμο είχε, καλό καιρό έκανε, αλλά δεν μπορούμε να προσπεράσουμε ότι κάποιος μας έκλεψε την θήκη του σαπουνιού από την τουαλέτα (ΓΙΑΤΊ; ).
Παρόλα αυτά πήγε πολύ καλά και για το μόνο που αγχωνόμαστε είναι φέτος να πάμε ακόμα καλύτερα!
2. Outgoing Smassing Culture is outgoing
Mετά το Smass Fest ανακαλύψαμε πως είχαμε ακόμα πολλά πράγματα να πούμε, πολλές εκδηλώσεις να κάνουμε, και έτσι το πήραμε πολύ θερμά. Τον Σεπτέμβρη ειδικό τιμ πήγε σε συνέδριο Νέων Μέσων στη Θεσσαλονίκη και έθεσε τα καυτά ερωτήματα της nerd κοινότητας στην επιστήμη.
Ξεκινήσαμε το 2019 με την εκδήλωση «Μαζική κουλτούρα και Αντιεγκληματική ρητορική», που θίξαμε θέματα που πάντα μας απασχολούσαν με τη βοήθεια του Γιάννη Κουκουλά, τον οποίον θα ξαναδούμε και στην εκδήλωση «Ριζοσπαστικότητα στα Κόμικ» αλλά και τον Τάσο Θεοφίλου, τον οποίο θα ξαναδούμε όχι στο Smass Fest αλλά μια μέρα πριν, στο Βιβλιοστάσιο, για την εκδήλωση «Η πολιτική ορθότητα στα κόμικς, την λογοτεχνία και τον κιν/γράφο». Μετά (καλή άνοιξη!) οργανώσαμε από κοινού με το Skra Punk το διήμερο συζητήσεων και προβολών «Φύλο και Ποπ Κουλτούρα» στην Πάντειο, ενώ στο Comicdom-Con είχαμε double score με τον Ηθικό Κώδικα των Υπερηρώων και το άτυπο debate για την Πολιτική Ορθότητα και τον νέο Culture War και ήταν άτυπο γιατί…
3. Μια οφειλόμενη απάντηση στην επικίνδυνη ημιμάθεια
το έτερο site που θα λάμβανε μέρος δεν εμφανίστηκε ποτέ. Στο Smassing Culture πάντα είχαμε την πολιτική στον πυρήνα του πως βλέπουμε τη μαζική κουλτούρα. Έτσι, όταν ένα (από τα πολλά) άρθρα ενός σάιτ που έσταζε μισογυνισμό και alt-right ρητορική ξεπέρασε τα όρια, αποφασίσαμε πως έπρεπε να απαντήσουμε συγκεντρωμένα. Έτσι, συλλογικά,γράψαμε το παρακάτω κείμενο, το οποίο είδαμε με χαρά να συζητιέται, και μάλιστα ήταν και η αφορμή για την εκδήλωση The New Culture War στο Comicdom Con, η οποία, ήταν ενδεικτική του πόσο συζητιούνται τα θέματα αυτά στη σύγχρονη μαζική κουλτούρα και, κρίνοντας από τη συμμετοχή του κοινού, με αρκετά θετικό πρόσημο.
4. Συνεννόηση στο μηδέν
Φέτος πιάσαμε ιστορικό χαμηλό από την πλευρά της συνεννόησης, ακόμα και σε απλά πράγματα καθημερινότητας. Τα φαινόμενα συλλογική αμνησίας έχουν πάρει χαρακτήρα μάστιγας στα μέλη του site και σε συνδυασμό με την επιμονή κάποιων να μην κρατάνε ούτε ημερολόγιο για τα σημαντικά πράγματα της εβδομάδας, αλλά και κάποιων άλλων να ζουν στη δεκαετία του 1990 χωρίς smartphone που αναγκάζονται να πηγαίνουν σε internet cafe για να ανεβάσουν ένα κείμενο (ναι έχουμε και τέτοιους) καταλαβαίνετε ότι πολλές φορές η επικοινωνία μεταξύ μας είναι αγνή, καθαρή παράνοια. Ίσως (και επιμένει στο ίσως) στα 23423 τσατ να μην είναι πλέον ο ενδεδειγμένο τρόπος επικοινωνίας. Ο Γιακουμέλος διαφωνεί. Το μέλλον θα δείξει.
5. Oι κατάσκοποι του Fb
Ίσως όχι τόσο στιγμή, αλλά γενική παρατήρηση: Εσείς που κάνετε follow αλλά όχι Like μας παρακολουθείτε από κάποια επαγγελματική υποχρέωση αλλά δεν πολυγουστάρετε; Γιατί; Και μιας και είπαμε FB….
6. Το Fb κατεβάζει πολιτικές εικόνες και βίντεο, ρίχνει και ένα μπλοκ γιατί βγάζεις γλώσσα
Για αυτό δεν έχουμε πολλά να πούμε (εδώ). Τα έχουμε πεί και θα τα ξαναπούμε από αλλού. Μόνο ένα ΓΙΑΤΊ ΡΕ ΜΑΡΚΟ ΤΕΤΟΙΑ ΞΗΓΑ; ΣΤΑ ΜΠΡΟΔΕΡΙΝΙΑ ΣΟΥ; ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΔΗΛΑΔΗ;;;
7. Comic Cultura, μέτωπο κόμικοφιλίας
Η συμμετοχή μας στο ηλεκτρονικό περιοδικό κόμικ Comic Cultura ήταν κάτι που μας γέμισε χαρά φέτος, όχι μόνο γιατί ήταν μια ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή και με άλλους ανθρώπους που πιστεύουν (πάνω κάτω) τα ίδια πράγματα και με κάποιους από αυτούς συνεργαστήκαμε στενότερα, αλλά και γιατί είναι στην κατεύθυνση της άρσης του κατακερματισμού που υφίσταται στον nerd χώρο, τον οποίο προσπαθούμε να περιορίσουμε με κοινές πρωτοβουλίες, συμπράξεις, εκδηλώσεις και άλλα, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθούν τη μαζική κουλτούρα από μια κριτική κοινωνική και πολιτική ματιά.
8. Fake news
Πολλοί από το σάιτ δεν έχουμε σπουδάσει δημοσιογραφία/ δουλέψει σε κάποιο άλλο σάιτ. Αλλά και ακόμα και αυτοί που το έχουμε κάνει, δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να ξεχωρίσουμε μια αληθινή είδιηση από μία ψεύτικη, από τη στιγμή κιόλας που ο χαρακτήρας του σάιτ μας είναι κυρίως η κριτική και λιγότερο η ενημέρωση. Οπότε οκ έχουμε πλέον στο ιστορικό μας την διασπορά ενός fake new σχετικά με την πρώτη εικόνα από τα prequel του GoT, που τελικά ήταν εικόνα απ’ το GoT! Με χαρά στο μέλλον θα αλλοιώσουμε ξανά την πραγματικότητα για να τραβήξουμε την προσοχή σας, οπότε stay tuned!