Strannik – Ένα κόμικ για την επιβίωση στη Μόσχα

Ίωνας Αγγελής Από Ίωνας Αγγελής 3 Λεπτά Ανάγνωσης

«Δίπλα στο σχολείο μας ήταν μια φυλακή και από την άλλη πλευρά ένα νεκροταφείο. Ο δάσκαλός μας συνήθιζε να λέει πως αν δεν φερόμασταν σωστά και αν δεν δουλεύαμε σκληρά θα καταλήγαμε σε ένα από αυτά τα δυο μέρη». Αυτή είναι η πραγματικότητα που μας παρουσιάζει το «Strannik» των Anna Rakhmanko & Mikkel Sommer, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τη Jemma Press, στα πλαίσια του stayCOMICDOM στις 10-12 Απριλίου, 2020.

Αυτός ο περίεργος τίτλος, σημαίνει στα ρώσικα περιπλανώμενος. Το κόμικς έχει μια αφήγηση, σα ένα μικρό ντοκιμαντέρ. Μας δείχνει την ιστορία ενός άστεγου πυγμάχου, ονόματι Βιατσεσλάβ, ή Αλή Μπαμπά για τα ρινγκ, το πως περνάει τη ζωή του στους δρόμους της Μόσχας, πως η φτώχεια φέρνει την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Το κόμικς είναι ένα ψυχογράφημα, και μας περιγράφει χαμένους έρωτες, χαμένα όνειρα, όσο και χαμένα παιδικά χρόνια σε σελίδες από κόμικς. Δεν βλέπει το μέλλον, τον νοιάζει πως θα περάσει και αυτή η μέρα, αν θα καταφέρει να επιζήσει, αν θα μπορέσει να πάρει ένα μεροκάματο… Η ηλικία του δεν του επιτρέπει πολλά πολλά, ωστόσο συνεχίζει να πυγμαχεί, καθώς είναι το μόνο που η ζωή του προσφέρει.

Το σχέδιο από τον Mikkel Sommer μπορεί να μην προσφέρει κάτι ιδιαίτερο οπτικά, καθώς είναι στο χέρι, δίχως κάποια τρομερή επιμέλεια. Ωστόσο, παρουσιάζει τον πρωταγωνιστή και τους υπόλοιπους χαρακτήρες, ταλαιπωρημένους, απρόσωπους, δίχως να ξεχωρίζουν στο πλήθος. Το σχέδιο εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό το σενάριο, ενώ έχει δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή στην σκηνοθεσία, στην τοποθέτηση των καρέ, αναδεικνύοντας το ντοκιμαντέρ-στυλ του, σε όλες τις εκφάνσεις του. Ενδιαφέρον έχει και η απεικόνιση των φτωχών γειτονιών της Μόσχας, που κάνει ακόμα και ασφυχτική και τραγική την αφήγηση του κόμικς…

Η ιστορία αν και είναι γεμάτη συναίσθημα και μελόδραμα, επιτρέπει την δημιουργία ενός διαλόγου γύρω από τις οικονομικές συνθήκες της Ρωσίας, όσο και μας προβληματίζει, μας ευαισθητοποιεί στους εκατομμύρια άστεγους που ζουν στους δρόμους, μας κάνει να σκεφτόμαστε την επόμενη φορά που θα δούμε κάποιον άστεγο στο δρόμο… Το μήνυμα του κόμικς είναι δυνατό, είναι παγκόσμιο, και φωνάζει την επιθυμία για κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η έκδοση του κόμικς όπως και στο εξωτερικό, έτσι και εδώ, δεν έχει φιλοκερδή σκοπό. Για αυτό και όλα τα έσοδα της έκδοσης θα πάνε στο περιοδικό δρόμου «Σχεδία». Όπως αναφέρουν και οι δημιουργοί στο κλείσιμο της ελληνικής έκδοσης, «Με αυτή την έκδοση ελπίζουμε να μπορέσουμε να φέρουμε μια αλλαγή, έστω και μικρή, στη ζωή κάποιου. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη!».

Μοιραστείτε το Άρθρο
Οι φοιτητικές και συνδικαλιστικές υποχρεώσεις βαραίνουν την αθεράπευτα nerd ψυχή του Ίωνα. Υπάρχει όσο υπάρχει και το ευρώ στη χώρα μας και περιμένει την ώρα και την στιγμή που οι τρίχες του θα γίνουν γκρι για να γίνει ένα με τη πραγματική του ηλικία.