Πολλές φορές μας έχουν πει πως τα anime και οι ταινίες που σχολιάζουμε δεν έχουν κοινωνικό ή πολιτικό περιεχόμενο. Πολλές φορές αυτή η άποψη είναι εντελώς χαζομάρα και δεν ασχολούμαστε μαζί της για να μην χάνουμε χρόνο. Ωστόσο ισχύει πως, σε κάποιες περιπτώσεις, το κοινωνικό τους προφίλ δεν είναι τόσο έκδηλο. Αντίθετα, σε άλλες, όπως οι παρακάτω, αποτελεί το κατεξοχήν χαρακτηριστικό τους. Στην περίπτωση μάλιστα των anime, που προέρχονται από ένα πιο συντηρητικό πολιτιστικό πλαίσιο, όπως είναι η Ιαπωνία, θέλει περισσότερο θάρρος και φαντασία για να μιλήσουν για αυτά τα θέματα και για αυτό τα αγαπάμε λίγο παραπάνω…
1)Spice and Wolf
Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ο πυρήνας αυτής της σειράς καθώς η Εκκλησία, οι παγανιστές και οι άπιστοι συγκρούονται σε καθημερινή βάση.
2) Astro Boy
Ένα anime-μνημείο για τους otaku έθεσε μια σειρά ζητημάτων για την διαφορετικότητα και την ανοχή. Ο Osamu Tezuka ήταν από τους πρώτους (και από τους καλύτερους) δημιουργούς που χρησιμοποίησε αυτά τα μέσα για να ρίξει φως σε τόσο δύσκολα ζητήματα. Το manga δημιουργήθηκε το 1953 και το anime 10 χρόνια αργότερα, το 1963, και ήταν μια πλατφόρμα η οποία χρησιμοποιήθηκε για να αναφερθούν οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ- Ιαπωνίας, αλλά και ο ρατσισμός που βίωναν τόσο οι Ιάπωνες από τους συμμάχους, όσο και άλλοι Ασιάτες από τους εθνικιστές Ιάπωνες.
3) Wandering Son
Το Wandering Son ασχολείται με το βαρύ θέμα της ταυτότητας φύλου και των τρανσεξουαλ. Ενώ η σειρά περιέχει πολλά αστεία (όχι κοροϊδίες) για το θέμα, δεν διστάζει να εμβαθύνει στα συναισθήματα των ηρώων της, των Shuichi Nitori και Yoshino Takatsuki, που μπαίνουν στην εφηβεία και ανακαλύπτουν πως το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν δεν τους αντιπροσωπεύει, όπως επίσης και τις επικρίσεις που δέχονται από την οικογένεια και την κοινωνία
4) Nagi no Asukara
Ένα πανέμορφο anime που ασχολείται με τις τεταμένες σχέσεις ενός υποβρύχιου χωριού με τους γείτονες τους στην επιφάνεια, όταν τα παιδιά του πρώτου καλούνται να πάνε σχολείο με τα παιδιά του δεύτερου. Δύσκολο να μην θυμηθεί κανείς το πρόσφατο ρατσιστικό και μισάνθρωπο παραλήρημα ορισμένως υπανθρώπων για τα προσφυγόπουλα…
5)Shinsekai Yori
Ίσως το πιο κοινωνικό anime της λίστας. Δεν υπάρχει δύσκολο θέμα που να μην ασχολείται. Από την ομοφυλοφιλία στον ρατσισμό και την κοινωνική καταπίεση, όλα βρίσκουν την θέση τους στις πανέμορφες εικόνες του Shinsekai Yori . Επιπλέον η σειρά δεν βάζει νερό στο κρασί της και δεν διστάζει να δείξει πράγματα που μπορεί να κάνουν πολλούς να νιώσουν άβολα. Και έτσι πρέπει…
6)Toward the Terra
Πόλεμος, περιβαλλοντική καταστροφή, ρατσισμός και γενοκτονίες είναι τα θέματα της σειράς, τα οποία διαχειρίζεται με ιδιαίτερη σκληρότητα, την οποία παντρεύει με μια λυρική οπτική ομορφιά.
7)Τοkyo Ghoul
To Τοkyo Ghoul, στη βάση του, μιλά για τον ρατσισμό που δέχονται τα ghoul, τις τεταμένες μεταξύ τους σχέσεις που θυμίζουν αρκετά τις διαστάσεις μεταξύ των X-men και του Magneto…
8) Time of Eve
Τα robots συχνά παρουσιάζονται είτε ως άμυαλοι υπηρέτες είτε ως μελλοντικοί δυνάστες. Σπάνια παρουσιάζονται ως απλά όντα που δέχονται ρατσισμό και καταπατούνται τα δικαιώματά τους. Το Time of Eve ασχολείται ακριβώς με αυτό το ζήτημα και είναι πραγματικά μια ανατρεπτική ματιά τόσο στην σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία, όσο και στην σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του και τον γείτονα του…
9)Mobile Suit Gundam
Oι διακρίσεις ήταν πάντα στον πυρήνα του franchise Mobile Suit Gundam. Γήινοι εναντίον διαστημικών, Naturals vs Coordinators, και πολλές άλλες γραμμές που τραβά κάθε ξεχωριστό installation της σειράς, όλες βασίζονται σε ιδεολογικές, πολιτικές ή εθνικές διαφορές σαν αυτές που του πραγματικού κόσμου.
10)Psycho-Pass
Κοινωνικές διακρίσεις και έγκλημα είναι τα κομβικά χαρακτηριστικά της σειράς. Το Psycho-Pass περιγράφει μια κοινωνία όπου τα πάντα καθορίζονται από αριθμούς και εξετάσεις, ενώ το συναίσθημα ποινικοποείται… Θυμίζει πολύ τον σύγχρονο καπιταλισμό και το προς τα που οδεύουμε σαν κοινωνία…
Εσείς ποιο άλλο κοινωνικό anime έχετε να προτείνετε;
Το κείμενο το βασίσαμε εδώ.