Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Είναι το Texas Chainsaw Massacre η πιο κλόουν αναβίωση που έχεις δει;
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Είναι το Texas Chainsaw Massacre η πιο κλόουν αναβίωση που έχεις δει;
Cinema

Είναι το Texas Chainsaw Massacre η πιο κλόουν αναβίωση που έχεις δει;

Aθηνά Κακλαμάνη
Από Aθηνά Κακλαμάνη
Δημοσιεύτηκε 22 Φεβρουαρίου 2022
Τελευταία Ενημέρωση 22 Φεβρουαρίου 2022
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Ο Σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι του David Blue Garcia είναι μία από τις πιο αναμενόμενες και ταυτόχρονα πιο κλόουν ταινίες που έχω δει. Και έχουν δει πολλά τα μάτια μου. Συγκεκριμένα, δεν ξέρω από που να αρχίσω, αφού για αρχή αποτελεί -προς έκπληξη μου -τρανή απόδειξη ότι ακόμα και το slasher θέλει μαστοριά και αυτός είναι ίσως ο μόνος λόγος που θα ευχαριστήσω τον σκηνοθέτη. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ίσως και για κάποιες ακραίες gore και splatter σκηνές, αλλά ακόμα και αυτό δεν στάθηκε αρκετό, ώστε να μην γίνω έξαλλη, εξαιτίας μιας σειράς ατοπημάτων που θα απαριθμήσω αναλυτικά. Διότι μου αρέσει να μιλώ με ντοκουμέντα!

            Για αρχή, η αλήθεια είναι ότι ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της ταινίας του Tobe Hooper είναι ο καυτός ήλιος του Τέξας, το δέρμα που λασπώνει από τον ιδρώτα, όταν αναμειγνύεται με το χώμα, και η αίσθηση ότι εκείνο σιγολιώνει, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της σκληρής ζωής στο Νότο. Στην περίπτωση της ταινίας του D. B. Garcia τίποτα από όλα αυτά δεν αποτυπώνεται, έτσι ώστε να στοιχειοθετείται η southern ταυτότητα του κλασσικού αυτού franchise ταινιών τρόμου. Αντίθετα, όλα μοιάζουν μοστραρισμένα και καρικατουρίστικα, φτιαγμένα σαν διαφήμιση της Marlboro, που πήγε, ωστόσο, άκλαυτη παρά τη φήμη και το όνομα του brand της. Έτσι, το Texas Chainsaw Massacre χάνει την “αλητεία” του και μοιάζει περισσότερο με teen σειρά και όχι στο “βρώμικο” σλάσερ του 1974, απογοητεύοντας ακόμα και τους πιο καλοπροαίρετους θεατές, που περιμένουν τουλάχιστον να αισθανθούν λίγη από τη γεύση της ερήμου! Με άλλα λόγια, πάσχει από αυθεντικότητα και αυτό είναι κάτι πολύ ενοχλητικό.

            Δεν φτάνει, όμως, μόνο αυτό, αφού η παρωδία συνεχίζεται. Μήπως, νόμιζες, άλλωστε, ότι το αφήγημα περί “ιδεολογική ηγεμονίας της αριστεράς” είναι μόνο ελληνικό προνόμιο; Πλανάσαι οικτρά. Στην μικρή πόλη του Harlow η σημαία του Νότου ανεμίζει αγέρωχα και οι κάθε λογής μειονότητες ή προοδευτικά στοιχεία δεν είναι παρά μια ομάδα από ελιτιστές χίπστερς, που τα πάνε καλά με τις τράπεζες και θέλουν να πλουτίσουν εις βάρος του παρηκμασμένου Νότου και των φτωχών , πλην τίμιων, ανθρώπων του. Αυτού του είδους η “αδικία” ενεργοποιεί και το μένος του Σχιζοφρενή δολοφόνου, που σαν Νότιος εκδικητής μάχεται τον “εκσυγχρονισμό”, που έφεραν στην πόλη του μαύροι, φεμινίστριες  και….oh wait, από πότε είναι αυτή η εφημερίδα και πως γίνεται οι αναλογίες σε αυτή τη ταινία του 2022 να είναι χειρότερες από αυτές του 1974; Τι πήγε λάθος και προς τι όλη αυτή η νοσταλγία για εποχές που η ιστορία έχει καταδικάσει; Μήπως, ο δολοφόνος είναι πρώτος εξάδελφος με την Scarlet O’ Hara; Να την περιμένουμε για τσάι; Τόσα ερωτήματα γύρω από την πολιτική ταυτότητα της ταινίας, μα η απάντηση ίσως είναι «ότι να ‘ναι».

            Δυστυχώς (ή ευτυχώς), ο σκηνοθέτης μάλλον νόμιζε ότι αυτός είναι απλά ο τρόπος να αναβιώσει την προαναφερθείσα και απολωλότα southern ατμόσφαιρα –γιατί, τέτοια πράγματα συμβαίνουν μόνο στο Νότο, hello?? -, αλλά παρά τις προσδοκίες του, το μόνο που τελικά καταφέρνει είναι να αναπαράγει κάποια αρρωστημένη φαντασίωση του D. Trump. Ειδικότερα, το πλαίσιο δράσης του κεντρικού ήρωα είναι τόσο λάθος, που ξαφνικά όλες οι σπλάτερ σκηνές τρόμου μοιάζουν με αναπαραστάσεις έμφυλης ή ρατσιστικής βίας, μετατρέποντας το αρχικό, κλασσικό, πλέον, κόνσεπτ της οικογένειας -δολοφόνων -στη μέση του πουθενά -σε πολιτικό σχόλιο (;) και αυτό είναι κάτι που σε αποτρέπει από το να απολαύσεις ακόμα και τις λιγοστές καλές στιγμές της ταινίας.  Ας πάρει θέση o Rob Zombie, παρακαλώ πολύ!

            Επιπλέον, οι αθεόφοβοι δεν διστάζουν να πάρουν θέση και ως προς το ζήτημα της οπλοκατοχής, που είναι ένα από τα πιο φλέγοντα στην Αμερική, με τον Νότο να υπερασπίζεται μέχρι και σήμερα σθεναρά το δικαίωμά του σε αυτήν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, λοιπόν, το θέμα αυτό κάνει trigger συνεχώς, όχι, όμως με τον αναμενόμενο τρόπο, αφού μοιάζει να παίρνει φανερή θέση υπέρ. Αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξενίζει τον θεατή, αν το συνδέσει με όλα τα παραπάνω. Έτσι, δεν είναι; Το Texas Chainsaw Massacre δεν είναι, άλλωστε, παρά μία κακή, κακή, κάκιστη slasher ταινία (γρρρρ), αλλά γιατί μπαίνει σε χωράφια που δεν θα έπρεπε να την απασχολούν; Επιπλέον, όχι μόνο αποτελεί την ντροπή κάθε αναβίωσης κλασσικής ταινίας τρόμου, που έχεις δει, αλλά δε σέβεται ούτε καν τα κλισέ του είδους και προχωράει στην εκτέλεση της scream queen του. Πράγματι, στο σκηνοθέτη φαίνεται να μην αρκεί ο απλός βασανισμός της κεντρικής ηρωίδας -ιδέα που ήδη σήμερα σηκώνει αρκετή κριτική και συζήτηση -, μα πρέπει να τη σκοτώσει και να την νικήσει με κάθε τρόπο. “Κάνει την ανατροπή” θα έλεγε κανείς. Κάποιος πιο κακοπροαίρετος από εμένα, ωστόσο, θα πίστευε ότι η ταινία είναι τόσο κλόουν, που μάλλον θέλει να ξεπεράσει το Halloween (2018). “Τρομάρα της”, θα έλεγα εγώ. Έτσι, το Texas Chainsaw Massacre δεν σου δίνει ούτε καν την ελάχιστη ικανοποίηση, εκείνη που απορρέει από την μπαναλιτέ του καλού και του κακού στο είδος του τρόμου, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πόσο κακή ταινία είναι.          

            Πραγματικά το βαρέλι της μιζέριας αυτής της ταινίας δεν έχει πάτο, αφού εκτός από το αίμα, που ρέει άφθονο, όλα τα υπόλοιπα τα δίνει με το σταγονόμετρο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αλλόκοτο, μυστήριο χορό του πρωταγωνιστή με το πριόνι, που σκίζει τον αέρα στο πέρασμα του, κατά το τέλος της ταινίας, δίνοντας την αίσθηση του ημιτελούς, μα και της καλτ αισθητικής του τρόμου που πηγάζει από την αμηχανία. Στο Texas Chainsaw Massacre, ο δολοφόνος μας χορεύει μεν, αλλά λίγο, αφού κάπου πρέπει να χωρέσουν τα 10′ τίτλων τέλους με όλους όσους συντέλεσαν στην δημιουργία αυτής της “υπερπαραγωγής”.  Δεν περιμέναμε, ωστόσο, τίποτα διαφορετικό, αφού μέχρι και στο τέλος γίνεται φανερό ότι για την πετυχημένη αναβίωση ενός τέτοιου έπους δεν αρκεί ούτε ένα τοπίο, φτιαγμένο από προκάτ μακέτα, ώστε να μοιάζει με western πόλη -φάντασμα, ούτε ο leatherface, με όλα τα mommy issues του κόσμου, επιβεβαιώνοντας τη φράση «καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς»!

TAGGED:David Blue Garciagorehorror genreslashersplatterTexasTexas Chainsaw Massacre
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόAθηνά Κακλαμάνη
Follow:
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.
Προηγούμενο άρθρο Last and First Men – Μήνυμα από το 18ο ανθρώπινο είδος
Επόμενο άρθρο Back to Futurama – Tα επεισόδια που μας σημάδεψαν
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

Leatherface- Εκεί που τα franchise πάνε για να πεθάνουν

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
8 Νοεμβρίου 2018
Cinema

The Nun- Μια επίκληση στο προβλέψιμο

Σόλωνας Παπαγεωργίου
Σόλωνας Παπαγεωργίου
6 Σεπτεμβρίου 2018
Cinema

Οι 20 κινηματογραφικοί μονόλογοι που όλοι σιγοψιθυρίσαμε…(μέρος α΄)

admin
admin
19 Οκτωβρίου 2018
Horror

Μυστήριο Στο Άλυκο Λυκόφως – Όταν το Teen Wolf συνάντησε τον Κοκκινόπουλο

Mαίρη Μαυρομάτη
Mαίρη Μαυρομάτη
1 Ιουλίου 2021
MangaOtaku

Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο

Jamal Animas
Jamal Animas
4 Φεβρουαρίου 2025
Σειρές

Utopia – Το κυνήγι ενός «προφητικού» comic που αποκαλύπτει μία επικίνδυνη συνωμοσία

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
22 Δεκεμβρίου 2020
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?