Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: The Great – Κάτι παραπάνω από μια τηλεοπτική εκδοχή της Ευνοούμενης
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Σειρές > The Great – Κάτι παραπάνω από μια τηλεοπτική εκδοχή της Ευνοούμενης
Σειρές

The Great – Κάτι παραπάνω από μια τηλεοπτική εκδοχή της Ευνοούμενης

Λάζαρος Κολαξής
Από Λάζαρος Κολαξής
Δημοσιεύτηκε 27 Ιουνίου 2020
Τελευταία Ενημέρωση 27 Ιουνίου 2020
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το This is not a Blog.

Δεν σας κρύβω πως η παρακολούθηση της σειράς The Great ξεκίνησε με την προοπτική πως αυτό που θα ακολουθήσει δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από την τηλεοπτική εκδοχή της Ευνοούμενης. Ο κοινός σεναριογράφος, Tony McNamara, η παρόμοια τοποθεσία της ιστορίας (βασιλικό παλάτι), οι ομοιότητες στις πρωταγωνίστριες (μη μου πείτε πως η ξανθιά, γλυκύτατη, αλλά και πονηρή Elle Fanning δεν φέρνει έστω και λίγο στην Emma Stone!) και ο συνδυασμός εκκεντρικού χιούμορ και συχνότατων σεξουαλικών αναφορών είναι οι διόλου διακριτικές ομοιότητες των δύο παραγωγών. Ωστόσο, ο υποχρεωτικά αυξημένος τηλεοπτικός χρόνος και η έλλειψη της κινηματογραφικής υπογραφής ενός σκηνοθέτη σαν του Λάνθιμου εύλογα δημιουργεί φοβίες για ένα ξεχειλωμένο αποτέλεσμα.

Να, λοιπόν, που μερικές φορές τα πράγματα εξελίσσονται αναπάντεχα θετικά!

Η σειρά, που εξ’ αρχής μας δηλώνει την πρόθεση της να μην μείνει πιστή στην επίσημη ιστορία, ακολουθεί την Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, εστιάζοντας στον πρώτο καιρό που έφτασε στο ρωσικό παλάτι, προκειμένου να παντρευτεί τον Πέτρο τον Γ’ και να του προσφέρει τον πολυπόθητο διάδοχο. Ωστόσο, η εικόνα που αντικρύζει εκεί, με τον ανώριμο Πέτρο να ενδιαφέρεται μονάχα για την ικανοποίηση των σεξουαλικών του ορμών και την αποδοχή του από τους ευγενείς, οδηγούν την νεαρή Αικατερίνη στην απόφαση να οργανώσει την ανατροπή του συζύγου της από το θρόνο. Αν και το σχέδιο είναι εξαιρετικά φιλόδοξο, ειδικά για μια γυναίκα εκείνης της εποχής, η Αικατερίνη δεν διστάζει να το βάλει άμεσα μπρος, αφού σε μεγάλο βαθμό της προσφέρει έναν ικανοποιητικό λόγο για να συνεχίσει να υποκρίνεται πως απολαμβάνει τον εγκλεισμό της στο παλάτι και τη συναναστροφή της με τους υπόλοιπους ευγενείς. Βέβαια, εκτός από το σχέδιο ανατροπής του Πέτρου, η διαβίωση στο παλάτι βελτιώνεται χάρη στον ερωτικό σύντροφο που της έφερε ο Πέτρος, τον Leo (Sebastian De Souza), με τον οποίον αρχίζουν να αναπτύσσουν πραγματικά συναισθήματα, αλλά και με τη βοήθεια της Marial (Phoebe Fox), η οποία μπορεί να βρέθηκε απότομα και άδικα από τα σαλόνια στα αλώνια, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα για τη Αικατερίνη, η οποία δυσκολεύεται στην αρχή να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και τις συνήθειες της νέας της ζωής.

Όπως υποψιαζόμασταν, το σενάριο του McNamara δεν απομακρύνεται ιδιαίτερα από τα μοτίβα που βρίσκει κανείς και στην Ευνοούμενη. Ωστόσο, ο επιπλέον χρόνος του επιτρέπει να εμβαθύνει σε χαρακτήρες, αποτυπώντας με περισσότερες λεπτομέρειες τη ζωή στο παλάτι, τουλάχιστον με βάση τη δικιά του εκδοχή των γεγονότων. Έτσι, οι πολιτικές δολοπλοκίες της Αικατερίνης, οι άδικες εκτελέσεις και οι ερωτικές περιπτύξεις που διαγράφουν τα όρια ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή, συνοδεύονται από χαρακτήρες που ασφυκτιούν -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- από τη γεμάτη ηδονή και δίχως έγνοιες ζωή. Για παράδειγμα, ο κολλητός του Πέτρου, Grigor (Gwilym Lee), δυσανασχαιτεί κάθε φορά που ο βασιλιάς του “κλέβει” τη σύζυγο για ερωτικούς μαραθώνιους, αλλά προσπαθεί να κρύψει τον εκνευρισμό του με κάθε τρόπο για να μην τον προσβάλλει. Ο ευγενικός, ανοιχτός σε νέες ιδέες και ολίγον τι δειλός Orlov (Sacha Dhawan), προσπαθεί να επιβιώσει στο αναίτια βίαιο περιβάλλον του παλατιού χρησιμοποιώντας τις διπλωματικές του ικανότητες, ενώ η εκκεντρική φιγούρα του Αρχιεπισκόπου (Adam Godley) από τη μια προσπαθεί να επιβάλλει την αυστηρή χριστιανική ηθική, διατηρώντας την ρωσική αυτοκρατορία μακριά από την αμαρτωλή πρόοδο που ευαγγελίζεται η Αικατερίνη, ωστόσο απολαμβάνει στα κρυφά την ηδονή που προσφέρει ο πόνος.

Αν και γεμάτη με απολαυστικούς δεύτερους χαρακτήρες, η σειρά ποτέ δεν ανοίγεται τόσο ώστε να ξεχάσει πως αφηγείται την ιστορία της Αικατερίνης και του Πέτρου. Η Elle Fanning αποδεικνύεται ιδανική για το ρόλο, με το βλέμμα της να υιοθετεί πληθώρα διαφορετικών εκφράσεων κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο. Σταδιακά, την βλέπουμε να μεταλάσσεται από το σαστισμένο κορίτσι που αναζητά τα πατήματα της στο νέο περιβάλλον και στέκεται τρομαγμένο και αηδιασμένο απέναντι στις πράξεις βίας του συζύγου της, σε παθιασμένη ερωμένη και αποφασισμένη ηγέτιδα που δεν θα διστάσει να θυσιάσει ακόμα και την προσωπική της ευτυχία για να πετύχει τους πολιτικούς της στόχους. Η Fenning δεν δυσκολεύεται να μας πείσει πως η Αικατερίνη μπορεί να εκματαλλευτεί με την ίδια ευχαίρια τη σεξουαλικότητα και τη σπιρτάδα της για να ελιχθεί ανάμεσα στις υποχρεώσεις της νέας της ζωής, να επιβιώσει από τις διάφορες απειλές και εν τέλει να παίξει το βασιλικό παιχνίδι με τους δικούς της όρους.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ο Πέτρος του Nicholas Hoult, που αποτελεί ακόμη έναν συνδετικό κρίκο με την ταινία του Λάνθιμου. Εδώ, όμως, όχι απλά έχει ουσιαστικότερο ρόλο, αλλά ερμηνεύει τον χαρακτήρα του με εντυπωσιακή ενέργεια, η οποία σχεδόν κλέβει την παράσταση. Πλάθει έναν χαρακτήρα που ενώ φαινομενικά είναι εξαιρετικά ρηχός, δείχνοντας ενδιαφέρον μονάχα για τη σεξουαλική του ικανοποίηση και προσεγγίζοντας με τρομακτική αφέλεια τις πολιτικές υποχρεώσεις του, μέσα από μικρές σκηνές αποδεικνύεται πως είναι ένα άτομο που αναζητά την ειλικρινή αγάπη και προσπαθεί να ξεφύγει από τη σκιά του πατέρα του, του Πέτρου του Μέγα. Με την αξιέπαινα ισορροπημένη ερμηνεία του και με τη βοήθεια του καλογραμμένου σεναρίου, ο Hoult κλέβει τις εντυπώσεις με έναν χαρακτήρα που μπορεί να μην έχει βιώσει υλικές ελλείψεις, αλλά συναισθηματικές, κερδίζοντας έτσι μέρος της συμπάθειας του κοινού.

Σκηνοθετικά, μπορεί η σειρά να μην διαθέτει τους αισθητικούς ακροβατισμούς του Λάνθιμου με τη χρήση αργής κίνησης και ευρυγώνιων φακών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η σκηνοθεσία δεν διαθέτει παιχνιδιάρικο ύφος, ξεφεύγοντας από μια κλασικότροπη προσέγγιση που έτσι και αλλιώς θα έμοιαζε παράταιρη με το παλαβό σενάριο του McNamara. Η υπερβολή, λοιπόν, είναι διάχυτη σχεδόν σε κάθε σκηνή. Τα κωμικά στοιχεία, η καρικατουρίστικη βία, οι σεξουαλικές σκηνές που απεικονίζονται σαν μια οποιαδήποτε άλλη πράξη της καθημερινότητας, η αγωνία – όλα συνυπάρχουν αρμονικά, αναδεικνύοντας τον παραλογισμό της εξουσίας που είναι αποκομμένη απ’ την πραγματική ζωή.

Δίνοντας έμφαση στην πολιτική πλεκτάνη (χωρίς να προσπαθεί να αγγίξει βέβαια την περιπλοκότητα σειρών, όπως το House of Cards), εμβαθύνoντας στις συνθήκες διαβίωσης στο παλάτι και διατηρώντας αναλλοίωτα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ξεχώρισαν στην Ευνοούμενη, η σειρά καταφέρνει να ξεφύγει από τη σκιά της δημοφιλούς ταινίας, αποτελώντας μια αυτόνομη και αξιοπρεπέστατη τηλεοπτική πρόταση. Με το πλάνο του McNamara να θέλει τέσσερις ακόμα σεζόν, εμείς δηλώνουμε τυφλή εμπιστοσύνη και αναμένουμε τη συνέχεια με τεράστια προσμονή (ειδικά, μετά από το τόσο σαδιστικό cliffhanger).

HUZZAH!

TAGGED:2020huluThe Great
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Black Widow: Μια Μικρή Αράχνη – Μια άνιση (επανα)γνωριμία
Επόμενο άρθρο Neon Genesis Evangelion – Γνωριμία με έναν θρύλο
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
12 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Σειρές

Normal People – Ένα ψυχογράφημα των ανθρώπινων σχέσεων στην εποχή μας

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
7 Δεκεμβρίου 2020
Σειρές

Ο Ryan Murphy μας καλωσορίζει στο νέο Hollywood

Λάζαρος Κολαξής
Λάζαρος Κολαξής
21 Μαΐου 2020
Σειρές

Woke – It Rhymes With Broke

Νικόλαος Καφαράκης
Νικόλαος Καφαράκης
15 Δεκεμβρίου 2020
Σειρές

Locke & Key – Tι περιμένουμε από τη σειρά του Netflix

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
15 Φεβρουαρίου 2020
#metooΑφιερώματαΣειρές

Οι πορφυρές κάπες του Handmaid’s tale ως ένα σύγχρονο φεμινιστικό σύμβολο

Παναγιώτα Καρβούνη
Παναγιώτα Καρβούνη
17 Οκτωβρίου 2021
Σειρές

Οι 10 σειρές που μας καθήλωσαν στις οθόνες μας το 2018

admin
admin
26 Δεκεμβρίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?