Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ένας Σκοτεινός Ιππότης – Μια βραδιά στο Γκόθαμ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
    Say Nothing – Η σκοτεινή πλευρά των επαναστάσεων
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: The Working Deadline – Ταξικά Εικονογραφημένα
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Ελληνικά > The Working Deadline – Ταξικά Εικονογραφημένα
ComicΕλληνικά

The Working Deadline – Ταξικά Εικονογραφημένα

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 1 Μαΐου 2024
Τελευταία Ενημέρωση 27 Μαΐου 2024
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Εάν τα ελληνικά κόμικς έχουν ορισμένους τίτλους σειρών που μπορούν να χαρακτηριστούν κλασσικοί, τότε το «The Working Dead» του Πάνου Ζάχαρη είναι σίγουρα μία από αυτές. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, προκειμένου να αναδείξει πτυχές της ιστορίας της ταξικής εκμετάλλευσης, ο Ζάχαρης, αντί των Κλασσικών Εικονογραφημένων, έχει χτίσει πλέον  την δική του σειρά των Ταξικών Εικονογραφημένων, στην οποία πρόσφατα προστέθηκε ένας τρίτος τόμος με τίτλο «The Working Deadline», ο οποίος κυκλοφορεί (όπως όλη η σειρά) απ’ τις εκδόσεις Τόπος.

Contents
Η δομή του τόμουΑπό τα πλήθη στην μικροϊστορίαΕμβαθύνοντας στα Ίχνη και στις ΛέξειςΟι υπόλοιποι τόμοι της σειράςΕννέα Πέντε: Η νέα σειρά στο Καρέ - Καρέ

Παρόλο που ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν (μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης) να δημοσιεύει διαδικτυακά τη σειρά The Working Dead στο socomic.gr, 1 έχει βραβευτεί μάλιστα δύο φορές στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς του 2017 και του 2018 ως το Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ μέχρι και σήμερα η πηγή έμπνευσής του δεν έχει στερέψει. Και πώς να στερέψει άλλωστε, αφού -παραφράζοντας ένα τραγούδι των Κοινών Θνητών- ο Ζάχαρης είναι από αυτούς και αυτές τους/τις γελοιογράφους που «δεν κάνουν τσιμουδιά, δεν βγάζουν τον σκασμό, όσο η καταστολή θα μας βαράει στο ψαχνό» από αυτούς και αυτές που «δεν κάνουν τουμπεκί χοντρό ή ψιλοκομμένο, όσο κάθε φτωχό θα τον φωνάζουνε καημένο». Ολόκληρο το έργο του, αλλά και η δημόσια παρουσία του, το επιβεβαιώνουν καθημερινά αυτό. 

Η δομή του τόμου

Παρατηρώντας την δομή του τρίτου τόμου της σειράς, του «The Working Deadline», ο/η αναγνώστης/-τρια αντιλαμβάνεται ότι τα στριπάκια έχουν ομαδοποιηθεί θεματικά, έτσι ώστε, όσο προχωρούν οι σελίδες, να διατηρούν μία χαλαρή θεματική συνάφεια μεταξύ τους. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου,  ότι ο τόμος ξεκινά με μία ιστορία από τα προϊστορικά χρόνια και κλείνει με την εικόνα των μπολσεβίκων που εφορμούν στα Χειμερινά Ανάκτορα. Ενδιάμεσα βέβαια, οι ιστορίες διαρκώς διατρέχουν τον χρόνο μπρος και πίσω, δίχως να ακολουθούν μία γραμμική πορεία. Σε ορισμένα σημεία, όμως, τις εντοπίζουμε να διαπλέκονται θεματικά, με χαρακτηριστικότερα εκείνα τα στριπάκια που αναφέρονται σε πανδημίες του παρελθόντος, προκειμένου να μιλήσουν για την πανδημία Covid-19. 2 Απ’ την οποία ο δημιουργός εμπνεύστηκε το σενάριο του κόμικ του Fear Future, του οποίου το δεύτερο μέρος αναμένεται να κυκλοφορήσει στο φετινό Comicdom–Con Athens Γενικώς, η θεματολογία των ιστοριών έχει κοινά στοιχεία με τους προηγούμενους τόμους, με χαρακτηριστικότερες τις διαχρονικές αφηγήσεις του εργασιακού μεσαίωνα (από τις πυραμίδες και τις γαλέρες μέχρι τα εργοστάσια της βιομηχανικής επανάστασης) και τις ιστορίες από το παρελθόν της αποικιοκρατίας και του ρατσισμού. Πάντως, ξεχωριστό ενδιαφέρον στον τόμο έχουν οι ιστορικές αναφορές στην Πατριαρχία, από εκείνες του κυνηγιού των μαγισσών (φαινόμενο στο οποίο αφιερώνονται δύο στριπάκια), μέχρι τα στερεότυπα για την κοινωνική θέση των γυναικών που επιζούν μέχρι σήμερα. Ίσως οι ατάκες του κοινού στην διάλεξη της Υπατίας να είναι οι πιο εύστοχες και παράλληλα οι πιο στενάχωρες όλου του τόμου. 

Από τα πλήθη στην μικροϊστορία

Μολονότι όλες οι ιστορίες αναφέρονται με επάρκεια στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται (άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό), δύο αφηγήσεις του τόμου μαρτυρούν την ξεχωριστή φροντίδα του δημιουργού στην έρευνα και την ανάδειξη προσωπικών μαρτυριών. Η πρώτη είναι η ιστορία της Lyudmyla Mykailicna Pavlychenko, ελεύθερης σκοπεύτριας του Κόκκινου Στρατού που πολέμησε τον φασισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η δεύτερη του Κώστα Βιδάλη, δημοσιογράφου του Ριζοσπάστη, ο οποίος σκοτώθηκε το 1946 από μία παρακρατική αντικομμουνιστική συμμορία της οποίας ερευνούσε τη δράση στα Σούρλα, πληρώνοντας με τη ζωή του, την αναζήτηση της αλήθειας. Σε αυτές ο Ζάχαρης απομακρύνεται από τα πλήθη των «από κάτω» που συνήθως πρωταγωνιστούν στις ιστορίες του, προκειμένου να εστιάσει τον φακό του στην μικροϊστορία ανθρώπων που βρέθηκαν αγωνιζόμενοι/-ες ανάμεσα σε αυτά τα πλήθη, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους για μία καλύτερη συλλογική ζωή. Όμως, σκοπός του δεν είναι απλώς να συγκινήσει με το προσωπικό δράμα της θυσίας των πρωταγωνιστών/-τριων του, αλλά να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη τους, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο, τόσο τους ίδιους, όσο και το σύνολο των αμέτρητων αγωνιστών και αγωνιστριών που τα ονόματά τους παραμένουν άγνωστα σε εμάς σήμερα. 

Εμβαθύνοντας στα Ίχνη και στις Λέξεις

Τέλος, αξιοπρόσεκτη είναι η φροντίδα του παραρτήματος «Ίχνη και Λέξεις», το οποίο επιμελήθηκε η Στέλα Μπράτιμου και στις σελίδες του οποίου επιτυγχάνεται η εμβάθυνση στο ιστορικό πλαίσιο της κάθε σχολιαζόμενης ιστορίας. Είναι ενδιαφέρον ότι η επιμελήτρια του παραρτήματος επιλέγει να μην επαναλάβει πληροφορίες που είναι ευρύτερα γνωστές ή που μπορούν να αντληθούν εύκολα με μία απλή διαδικτυακή αναζήτηση. Τα σχόλιά της περιορίζονται μονάχα στα 11 από τα 72 στριπάκια του τόμου, όμως είναι όλα εξαιρετικά χρήσιμα, εύστοχα και ενδιαφέροντα, προδίδοντας, παράλληλα, την επίμονη (και σίγουρα επίπονη) έρευνα του Πάνου Ζάχαρη που κρύβεται πίσω από κάθε ένα μονοσέλιδο του τόμου. 

Οι υπόλοιποι τόμοι της σειράς

Ο πρώτος τόμος
Ο δεύτερος τόμος

Εννέα Πέντε: Η νέα σειρά στο Καρέ - Καρέ

Μετά από πολλά χρόνια, ο Πάνος Ζάχαρης αποφάσισε να σταματήσει τη σειρά Scary Tales που δημοσιευόταν στο Καρέ – Καρέ της Εφημερίδας των Συντακτών και στη θέση της να ξεκινήσει μία νέα σειρά κωμικών στριπ με τίτλο «Εννέα Πέντε». Από τα δύο επεισόδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για αφηγήσεις εργασιακής παράνοιας, εμπνευσμένες απ’ την κωμικοτραγική πραγματικότητα της οκτάωρης -ιδανικά στις μέρες μας- καθημερινής εργασίας, θυμίζοντας, μάλιστα, ορισμένες ιστορίες απ’ τα πρώτα βήματα του The Working Dead. Αναμένουμε με ενθουσιασμό τα επόμενα επεισόδια και ιδίως με την ελπίδα ότι οι αναφορές που διακρίναμε στο κωμικό στυλ του Office (στο πρώτο επεισόδιο) και γενικώς στην καθημερινότητα των white-collar workers δεν ήταν τυχαίες. 

TAGGED:The Workind DeadlineThe Working Deadγελοιογραφίαελληνικά κόμικςΙστορίακόμικςΠάνος Ζάχαρηςπολιτική
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Κουαρτέτο στο Από Μηχανής Θέατρο -Ο Θανάσης Σαράντος συναντά τον Foucault, τον Barker και τον Gibson
Επόμενο άρθρο Better Call Saul! – Πάθη και ανθρώπινη μοίρα σε μια τραγωδία του 21ου αιώνα (υπό το φως της αριστοτελικής λογοτεχνικής θεωρίας)
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025
Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
22 Απριλίου 2025
Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
16 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicExclusiveΕυρωπαϊκάΣυνεντεύξεις

Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
12 Μαρτίου 2025
ComicΕλληνικά

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου – Μικροί ήρωες της Αντίστασης

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
14 Ιανουαρίου 2021
Exclusive

Η «Ταράτσα του Χρόνου» πέταξε την ΕΡΤ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
31 Μαρτίου 2025
ComicFantasyHorrorSci-FiΑστυνομικήΒιβλία

Ο απόλυτος οδηγός διαβάσματος στην παραλία! Βιβλία και comics για όλους!

admin
admin
28 Ιουλίου 2018
ExclusiveΣυνεντεύξεις

Λέανδρος: Ένας «τεχνίτης» των κόμικς

admin
admin
2 Ιουνίου 2021
ComicΕλληνικά

Δημοσία Δαπάνη – Η χιουμοριστική πλευρά της γραφειοκρατίας

Ίωνας Αγγελής
Ίωνας Αγγελής
20 Αυγούστου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?