Το 9ο τεύχος του Comic Cultura βάζει την Αφροαμερικανική κουλτούρα στο επίκεντρο

admin Από admin 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Ήταν μόλις πριν λίγους μήνες που ο George Floyd δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό στη Μινεσότα. Εξαιτίας εκείνης της δολοφονίας, φράσεις όπως το «Black Lives Matter», ή το «Defund The Police» κυριάρχησαν στους δρόμους της Αμερικής και στο δημόσιο διάλογο διεθνώς. Η ιστορία έρχεται να σημειώσει τον μακρύ δρόμο αγώνων και να επαναφέρει στη μνήμη μας τους αγώνες του κινήματος των μαύρων στην Αμερική, τους λόγους του Malcolm X και του Martin Luther King και τα θύματα της ρατσιστικής και φασιστικής βίας. Γεγονότα συστημικού ρατσισμού και καταπάτησης των δικαιωμάτων της μαύρης κοινότητας. Ακόμα και το 2020 αυτά είναι καθημερινότητα για τις μειονότητες στις ΗΠΑ κι αυτό μας εξοργίζει…

Πως το Comic Cultura συνδέεται με αυτό; Με το νέο δωρεάν (και online) τεύχος του επιλέγει να ασχοληθεί με το ζήτημα της αναπαράστασης των Αφροαμερικανών στα κόμικς. Το περιοδικό ούτως ή άλλως είχε δείξει και στο παρελθόν το ενδιαφέρον του για πολιτικές συζητήσεις γύρω από τα κόμικς (βλέπε το αφιέρωμα στο Diversity ή στην λογοκρισία που ασκήθηκε στα κόμικς στην Αμερική του μακαρθισμού ή στο προσφυγικό ζήτημα).

Το θέμα της Αφροαμερικάνικης κουλτούρας στα κόμικς έχει σίγουρα πλούσια θεματολογία, αφού δεν αρκεί να μιλήσει κανείς για την εμφάνιση των Αφροαμερικανών στα κόμικς, αλλά θα πρέπει πρώτα να μιλήσει για την απουσία τους για δεκαετίες ολόκληρες από αυτά (όπως και από όλες τις πτυχές της πολιτιστικής βιομηχανίας) ή για την οριενταλιστική τους αναπαράσταση στις ελάχιστες στιγμές που εμφανίζονταν στα καρέ κόμικς. Και το τεύχος τα καταφέρνει, έστω και επιδερμικά. Στα πλαίσια του αφιερώματος θα βρείτε μια ιστορική αναδρομή στην αντιπροσώπευση μαύρων χαρακτήρων και δημιουργών στα κόμικς, ένα αφιέρωμα στο Black Panther και μια λίστα με γαλλοβελγικά κόμικς που καταπιάστηκαν με τον συστηματικό ρατσισμό.

Με το 9ο τεύχος αρχίζει μια πολύ ελπιδοφόρα συνεργασία με το εργαστήριο τέχνης «Ζωγραφίζω», όπου σε κάθε τεύχος θα παρουσιάζονται δύο έργα από τους μαθητές του εργαστηρίου, σε επιμέλεια του Νικόλα Στεφαδούρου! Σε άλλα περιεχόμενα, από κείμενα η Ειρήνη Χαλκιά μιλάει με τους συντελεστές του Comic n’ Play, γίνεται παρουσίαση στις ελληνικές εκδόσεις κόμικς που κυκλοφόρησαν εν μέσω covid-19, αλλά και στα φετινά (online) βραβεία Eisner! Από κόμικς, από ξένους κομίστες φιλοξενείται ο Σερβικής καταγωγής Marko Stojanovic -ο οποίος δίνει και μια αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό- που γράφει το σενάριο για ένα κόμικ με τίτλο «Ως Την Κόλαση: Οι Άλλοι» (σε εικονογράφηση του Sabahudin Muranovic Muran), ενώ από εγχώρια παραγωγή υπάρχουν 12 νέα κόμικς από 13 Έλληνες δημιουργούς: Allison Washington, Σπύρος Βερύκιος, Νίκος Γραμμενόπουλος, Κώστας Ζυγούρης (Zgur), Νίκος Καμπασελέ, Χρήστος Κάρπης (Brain Mince Design), Κωνσταντίνος Κάτσος, Περικλής Κουλιφέτης, Ανέστης Μαυρομμάτης – Παρασίδης, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Αριάδνη Τζουνάκου, Λουκία Τζωρτζοπούλου (Lussaki), Φαίη Ψαθά. Το εξώφυλλο το φιλοτέχνησε ο Νίκος Καμπασελέ και το στήσιμο το επιμελήθηκε ο Brain Mince Design.

Μπορείτε και να διαβάσετε ελεύθερα με ένα κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: issuu.com/ionasaggelis/docs/comicultura09.

Μοιραστείτε το Άρθρο