Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Tomahawk Angel – Manga για και με τα ελληνικά δεδομένα
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    To Dark Trio και η γειωμένη υπέρβαση στα shonen manga
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Here comes the Fall – Τα 10 καλύτερα anime για να μπείτε στο mood φθινοπώρου
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Asadora! –  Η πιλότος, το kaiju και η μεταπολεμική Ιαπωνία του Naoki Urasawa
    33 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Τhe Kόπανοι – Χέλια, γάτοι και μια cult διασκευή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Kάθοδος – Yπαρξιακός, post-apocalyptic τρόμος
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2026 (και κάποιες πρώτες σκέψεις)
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια Πόλη Γραφική – Ταξιδεύοντας από το βίωμα στην ουτοπία
    21 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Θεσσαλονίκη σε πρώτο πλάνο στο 1941 του Θ. Πέτρου
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Σφαιρικός Κεραυνός – Και το sci-fi ηλεκτρισμένο…
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    To Σταυροδρόμι των Κορακιών – Geralt στα χρόνια της νιότης
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βλέπω Tα Kτίρια Nα Πέφτουν Σαν Αστραπές — Για τα παιδιά που δεν τα καταφέρανε
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Κοράκι – Ένας μετα-αποκαλυπτικός εφιάλτης
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αθλητικά Ρούχα, Ψυχικά Τραύματα, Προδότες της Τάξης μας – Η ριζοσπαστική αυτοεθνογραφία του Ντ. Χάντερ
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Father Mother Sister Brother – H oικογένεια που κατοικώ
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    F1 – Blockbuster παλιάς κοπής αλλά νέας δυναμικής
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    One Battle After Another – Για έναν αγώνα που διαπνέει γενιές
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Sirat – Οι νομάδες ενός κόσμου που σβήνει…
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Marty 1 – 0 Supreme
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Euphoria 3η σεζόν – Kάτι πάει να πει αλλά… όχι
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Rooster – Ένα sitcom για 2,5 γενιές
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Α Κnight of The Seven Kingdoms – Βία και ιπποτισμός στο Westeros
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Σε scooter χωρίς κράνος, σαν Ναπολιτάνος – Τα 10 καλύτερα επεισόδια The Sopranos
    17 Λεπτά Ανάγνωσης
    One Piece -Όταν η Κλασσική Τέχνη συνάντησε τους Πειρατές
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Φούσκα – Μια συζήτηση για το νέο περιοδικό κόμικς με τους συντελεστές του
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Από πότε ο λαογραφικός τρόμος έγινε cool; – Συνέντευξη με τον Δημήτρη Λογοθέτη
    19 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όχι, το ραπ δεν πέθανε – Τα καλύτερα ραπ άλμπουμ του 2025
    19 Λεπτά Ανάγνωσης
    10 Χρόνια Smassing Culture | Το Βίντεο
    1 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσεχώς τίτλοι τέλους – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2025
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Μουσικά Καρέ – Comics μετά μουσικής
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Ελληνικά > Μουσικά Καρέ – Comics μετά μουσικής
ComicΕλληνικά

Μουσικά Καρέ – Comics μετά μουσικής

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 18 Ιουλίου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 3 Μαρτίου 2026
5 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Η μουσική έχει τη “μαγική” ικανότητα να πλάθει νοητικά εικόνες μόνο μέσω του ήχου της, να σε ταξιδεύει σε μέρη που δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ ή σε αναμνήσεις από ένα παρελθόν πλέον ξεχασμένο. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε όλοι μας ταξιδέψει νοητικά με ένα τραγούδι ή δεν έχουμε βυθιστεί στον ρυθμό μίας συναυλίας; Η μουσική κινητοποιεί τη φαντασία, γεννάει εικόνες διαφορετικές στον εκάστοτε ακροατή της, αφού ο καθένας μας τη βιώνει διαφορετικά, την εκλαμβάνει με τον δικό του τρόπο και ο νους του παράγει τις δικές του ιδιαίτερες σκέψεις.

Κάποιες από αυτές τις νοητικές διεργασίες που τους γεννά ο ήχος των αγαπημένων τους μουσικών κομματιών επιχείρησαν να αποτυπώσουν στα Μουσικά Καρέ ορισμένοι απ’ τους πιο ταλαντούχους σκιτσογράφους της ελληνικής comic σκηνής. Μέσα από τις σελίδες του πρώτου τεύχους των Μουσικών Καρέ μας διηγήθηκαν ιστορίες που έπλασαν ακούγοντας ελληνικά και ξένα τραγούδια διαφόρων μουσικών ειδών και διαθέσεων, από τους Oasis και τα Υπόγεια Ρεύματα μέχρι τον… Σαββόπουλο.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα τεύχος – ανθολόγιο, με comics αναμεμειγμένα σαν σε παλιό πικάπ που περιμένει ένα κέρμα για να παίξει το τραγούδι που επιθυμούν οι θαμώνες να ακούσουν. Η ποικιλομορφία των έργων δεν εντοπίζεται μόνο στα μουσικά είδη και τους καλλιτέχνες που επέλεξε ο/η κάθε σκιτσογράφος αλλά και από τον τρόπο που διάλεξε να διηγηθεί την ιστορία του/της. Τα comics της ανθολογίας, ως προς τη μεθοδολογία των δημιουργών τους, μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: σε εκείνα που ακολουθούν πιστά το «σενάριο» (εν προκειμένω τους στίχους) και σε εκείνα που αντιμετωπίζουν το τραγούδι που επέλεξαν ως αφορμή για να διηγηθούν την εκάστοτε ιστορία. Στην πρώτη κατηγορία θα βρούμε όμορφα εικονογραφημένες ιστορίες, όπως εκείνη του Μαύρου Γάτου του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, δια χειρός Θανάση Καραμπάλιου ή τη Δημοσθένους Λέξη του Σαββόπουλου, εικονογραφημένη από τον Περικλή Κουλιφέτη (του οποίου -απ’ ότι φαίνεται- η ηλικία είναι αντιστρόφως ανάλογη των μουσικών του ακουσμάτων). Στη δεύτερη κατηγορία εντοπίζουμε ιστορίες που εμπνεύστηκαν πιο αφαιρετικά απ’ τα τραγούδια που στάθηκαν ως αφορμή της δημιουργίας τους, όπως η τρυφερότατη ιστορία του Νικόλα Στεφαδούρου υπό τους ήχους του Wonderwall των Oasis και η post-apocalyptic εκδοχή του I am the Fire των Halestorm, όπως την εμπνεύστηκε ο Νικόλας Κούρτης. Και τα υπόλοιπα comics της συλλογής, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες, μπορούν να ενταχθούν στη μία ή στην άλλη κατηγορία.

Σίγουρα, ο κάθε αναγνώστης και η κάθε αναγνώστρια θα αισθανθούν πιο οικεία με τις ιστορίες της ανθολογίας που συμβαδίζουν με τα μουσικά του/της γούστα. Όμως, η κάθε ιστορία που περιλαμβάνεται στη συλλογή έχει κάτι ξεχωριστό να μας προσφέρει. Στις σελίδες των Μουσικών Καρέ κρύβονται μικρά διαμαντάκια που μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε, απ’ την πανέμορφα μινιμαλιστική εικονογράφηση του τραγουδιού Σαν Έρημα Καράβια των Υπόγειων Ρευμάτων με την χαρακτηριστική τεχνοτροπία του Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, μέχρι την αρτιότατη comic διασκευή του ρεμπέτικου «Τράβα ρε μάγκα» της Ρόζα Εσκενάζυ σε μία 4σελιδη ιστορία της Αγγελικής Σαλαμαλίκη, τόσο κομιξική που θα μπορούσε να αποτελεί απλά ένα sample για ένα ολόκληρο comic.

Εύστοχη είναι και η επιλογή των επιμελητών του τόμου να ρωτήσουν τους δημιουργούς με ποια κριτήρια επέλεξαν το συγκεκριμένο τραγούδι που συμπεριέλαβαν στη συλλογή, σε ποια βιώματα βασίστηκαν και ήθελαν να μοιραστούν με τους αναγνώστες. Αν κάτι μοιάζει να μην «κολλάει» με το υπόλοιπο τεύχος είναι η συνέντευξη (εν προκειμένω του -συμπαθούς κατά τα άλλα- Πορτοκάλογλου), η οποία σίγουρα θα είχε χώρο σε ένα περιοδικό ποικίλης ύλης με αρθρογραφία, comics, συνεντεύξεις κ.α. όμως στο συγκεκριμένο είδος εντύπου, που (προς το παρόν) περιλαμβάνει αποκλειστικά comics, μοιάζει αρκετά παράταιρη.

Το ιδανικό σκηνικό για το διάβασμα των Μουσικών Καρέ είναι μία ήσυχη παραλία, όπου κάτω από τον ήλιο θα διαβάζει ο αναγνώστης τα comics και θα ακούει στα ακουστικά του ως μουσικό background τα τραγούδια απ’ τα οποία εμπνεύστηκαν οι καλλιτέχνες τις ιστορίες τους. Και όταν θα τελειώνει το comic και θα συνεχίζει το τραγούδι θα μπορεί να πλάθει με το νου του τις δικές του σκέψεις, τις δικές του εικόνες, που ίσως μοιάζουν με αυτές που μόλις είδε, αλλά πιθανότατα θα είναι εντελώς διαφορετικές, ακριβώς επειδή αυτή είναι η δύναμη της μουσικής.

TAGGED:Αγγελική ΣαλαμαλίκηΘανάσης ΚαραμπάλιοςΚωνσταντίνος ΣκλαβενίτηςΚώστας ΦραγκιαδάκηςΜικρός ΉρωςΜουσικά ΚαρέΜουσικήΝικόλας ΚούρτηςΝικόλας ΣτεφαδούροςΠερικλής Κουλιφέτης
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Προδημοσίευση – Witcher: Ο Καιρός της Περιφρόνησης
Επόμενο άρθρο Σινγκάλ – Η ιστορία της γεονοκτονίας των Γεζίντι απ’ τον ISIS
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
SpotifyFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Euphoria 3η σεζόν – Kάτι πάει να πει αλλά… όχι
22 Μαΐου 2026
Rooster – Ένα sitcom για 2,5 γενιές
20 Μαΐου 2026
Σφαιρικός Κεραυνός – Και το sci-fi ηλεκτρισμένο…
15 Μαΐου 2026
Τhe Kόπανοι – Χέλια, γάτοι και μια cult διασκευή
6 Μαΐου 2026
To Σταυροδρόμι των Κορακιών – Geralt στα χρόνια της νιότης
6 Μαΐου 2026

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Comic CulturaExclusive

Comic Cultura #05 – Κόμικ και Λογοκρισία

admin
admin
29 Σεπτεμβρίου 2019
ComicΕλληνικά

Τι έχει να μας πει σήμερα ο 70χρονος Μικρός Ήρως;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
12 Μαρτίου 2024
ComicΕλληνικά

Οι νικητές των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2019 και μια μικρή αποτίμηση

admin
admin
22 Απριλίου 2019
Comic

Errand Boys – Ένας ήρωας της γενιάς μας σε έναν πλανήτη far far away

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
3 Μαρτίου 2026
ComicΕλληνικά

Μαγειρεύοντας Με Τον Τάκη – Ένας οδηγός επιβίωσης για πληγωμένους σεφ…

ionasagg
ionasagg
13 Νοεμβρίου 2019
ComicΕλληνικά

Στη Σκιά της Ακρόπολης: Η Τριλογία – Ο αρχαίος ημών ανώνυμος πρόγονος

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
3 Μαρτίου 2026

Εγγραφή στο Smass-letter

Λάβε τα άρθρα, τις κριτικές και τις συνεντεύξεις του Smassing Culture κατευθείαν στο inbox σου. Χωρίς αλγόριθμους, χωρίς spam – μόνο ό,τι αξίζει να διαβαστεί.

Subscribe now

* indicates required

Intuit Mailchimp

Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.