Top 15 ξόρκια στο Harry Potter (part 1)

admin Από admin 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Ένα από τα ταλέντα της  J.K. Rowling είναι η ευρηματικότητα της στα ονόματα, τόσο των χαρακτήρων, όσο και των τοποθεσιών. Σήμερα θα ασχοληθούμε βέβαια με αγαπημένα ξόρκια, που θα συνοδεύονται και με επιπλέον πληροφορίες, όπως προφορά, ιστορία, ετυμολογία κτλ:

 

  1. Lumos SolemLumos_Solem

Προφέρεται: LOO-mos SO-lem

Αναφέρθηκε: Η Hermione Granger  χρησιμοποιεί αυτό το ξόρκι για να ελευθερώσει τον Ron από το Devil’s Snare μόνο στην ταινία « ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος».

Ετυμολογία: Στα λατινικά,lumos  σημαίνει ” φως ” και τα λατινικά Solis , που σημαίνει ” του ήλιου. ”

Κίνηση χεριού: σημαδεύει με το ραβδί το στόχο

Περιγραφή: Το Lumos Solem  είναι ένα ξόρκι που χρησιμοποιείται για να πλάθω μια πολύ φωτεινή , στενή δέσμη φωτός , η οποία μπορεί δυνητικά να είναι θερμότερη από το κανονικό φως .

Μας αρέσει γιατί: είναι σαν το Lumos αλλά παράγει ζεστό φώς, δηλαδή και φωτιστικό και θερμαντικό!

  1. Confundoopkj

Προφέρεται: con-FUN-doe

Αναφέρθηκε: Στο «Κύπελλο της Φωτιάς», χρησιμοποιήθηκε από τον Barty Crouch Jr. ως Mad-Eye Moody για να βάλει το όνομα του Harry Potter υποψήφιο για το τρίαθλο Μαγείας. Επίσης, στο «Τάγμα του Φοίνικα», η Hermione Granger το χρησιμοποίησε στον McLaggen στα δοκιμαστικά για την ομάδα του Quidditch και στους  «Κλήρους του Θανάτου» ο Potter στους δυο μάγους στην είσοδο της Gringotts.

Ετυμολογία: από το λατινικό ρήμα «confundo», που σημαίνει  «προκαλώ σύγχηση» ,«περιπλέκω»

Κίνηση χεριού: σαν το αγγλικό ερωτηματικό, αλλά χωρίς την τελεία και περιεστρεμμένο κατά 180Ο.

Περιγραφή: Πολύ δύσκολη η επιτυχής χρήση του, αν και δεν προκαλεί ήχο και φως μπορεί να καταλάβεις ότι κάποιος έχει μαγευτεί από το ξόρκι. Τα αποτελέσματα είναι είτε κάποιος απλά να πιστέψει ότι έκανε κάτι είτε να βάλει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Μας αρέσει γιατί: ποιος δεν θα ήθελε να το δοκιμάσει σε κάποιον άλλο;

  1. Episkey051

Προφέρεται: ee-PISS-key

Αναφέρθηκε: Στο «Τάγμα του Φοίνικα», η Nymphadora Tonks(στην ταινία:Luna Lovegood)επισκευάζει την μύτη του Harry που του την έσπασε ο Draco Malfoy. Αργότερα στο ίδιο βιβλίο, ο Harry επισκευάζει το χτυπημένο χείλι της Demelza Robbins, όταν την χτύπησε ο Ron σε κάποια εξάσκηση της ομάδας Quidditch.

Ετυμολογία: Από την ελληνική λέξη «επισκευή».

Κίνηση χεριού: (στην ταινία)απλή κίνηση προς το επιθυμητό μέρος

Περιγραφή: Από τα γνωστότερα  θεραπευτικά ξόρκια, επιδρά στην τραυματισμένη περιοχή επουλώνοντάς την. Στο βιβλίο, το άτομο νιώθει αρχικά ζεστή την περιοχή και μετά κρύα, ενώ στην ταινία η επούλωση είναι επίπονη.

                Μας αρέσει γιατί: ποτέ ξανά ο σιχαμένος πόνος από παρανυχίδες!

  1. Finite Incantatemtumblr_mm0l46avz41rgdaxjo1_500

Προφέρεται: fi-NEE-tay in-can-TAH-tem

Αναφέρθηκε: Στην «Κάμαρα με τα Μυστικά» , ο Snape το χρησιμοποιούσε συχνά στο Duelling Club για να αντιμετωπίσει διάφορες παρενέργειες από ξόρκια των μαθητών. Στο «Τάγμα του Φοίνικα», η Luna Lovegood ελευθερώνει τον Harry από την δράση του Petrificus Totalus του Draco Malfoy.

Ετυμολογία: το λατινικό finire που σημαίνει «τελειώνω» και incantationem σημαίνει «αυτό που είναι μαγεμένο»

Κίνηση χεριού: σχηματίζεται με το χέρι μια ασπίδα

Περιγραφή: Πιστεύεται ότι τερματίζει την δράση όλων των ξορκιών, από τις πιο απλές φάρσες μέχρι και πιο σύνθετα ξόρκια. Αυτό το αντι-ξόρκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μάχες αλλά και σε αντικείμενα, όπως ένα ολόκληρο σπίτι για να αποφευχθεί η είσοδος ενός μάγου σε αυτό.

Μας αρέσει γιατί: είναι ένα απλό αντι-ξόρκι με πολλές χρήσεις που το μαθαίνουν και οι πιο νεαροί μάγοι, αφού βρίσκεται στο Standard Book of Spells: Volume Two της Miranda Goshawk.

  1. AguamentiAguamenti

Προφέρεται: AGUA-menti

Αναφέρθηκε: Στο «Κύπελλο της Φωτιάς», η Fleur Delacour έσβησε τις φωτιές του Common Welsh Green δράκου. Στον «Ημίαιμο Πρίγκιπα», o Simus Finnegan το χρησιμοποίησε κατά λάθος στο μάθημα και μπήκε τιμωρία γιατί το νερό πέταξε τον καθηγητή Flitwick στην απέναντι μεριά. Επίσης, ο Harry το χρησιμοποίησε σε δυο περιπτώσεις: στο να γεμίσει με νερό το κύπελλο στην κρυστάλλινη σπηλιά και να το δώσει στον Dumbledore που αργοπέθαινε και στο να σβήσει την φωτιά στο Hagrid’s Hut που είχε ανάψει ένας Θανατοφάγος. Στους «Κλήρους του Θανάτου», το ξαναχρησιμοποίησε μάταια όμως για να σβήσει την πύρινη κατάρα του Crabbe.

Ετυμολογία: διττή προέλευση, είτε από το λατινικό aqua που σημαίνει «νερό» και mens που σημαίνει «μυαλό» είτε επίσης από το aqua και από augment το που σημαίνει «αυξάνω»

Κίνηση χεριού: σχήμα «S» γερμένο στο πλάι προς τα δεξιά

Περιγραφή: Από την άκρη του ραβδιού, πετιέται καθαρό νερό από ένα μικρό πίδακα μέχρι ολόκληρο κύμα, ανάλογα την συγκέντρωση του χρήστη. Άγνωστο ποιος και πότε το δημιούργησε. Μαθαίνεται στους εκτοετείς μαθητές του Hogwarts για τις ανώτερες εξετάσεις  N.E.W.T. Πιθανόν να είναι παρόμοιο με το Aqua Eructo.

Μας αρέσει γιατί: έτσι θα μπορούμε να δροσιζόμαστε τα καλοκαίρια!

tumblr_o9a4c3p1zt1tr15yio1_500

Πιστεύουμε πως η κατάταξη, αν και τελείως υποκειμενική, καταφέρνει να αποτελέσει μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε την σειρά που τόσο μας ενθουσιάζει…

 

Μοιραστείτε το Άρθρο