Γράφει ο Νίκος Καφαράκης
Ο μύθος των Wu Tang όσο περνάνε τα χρόνια εμπλουτίζεται και αποκτά νέα εφόδια για τη κληρονομιά που αφήνει πίσω του. Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο βγήκε ένα ντοκιμαντέρ για την πορεία του γκρουπ και μια Mini Series αφιερωμένη στα χρόνια πριν την εμφάνιση και καθιέρωση του συγκροτήματος. Το Wu Tang An American Saga ήταν μια απολαυστική σειρά 10 επεισοδίων ειδικά για τους φανς αυτού του θρυλικού group.
Η σειρά ακολουθεί τα νεαρά τότε (μετέπειτα) μέλη των Wu στην πολυκινηματογραφημένη μάχη επιβίωσης στα γκέτο του Staten Island. Εμβαθύνει στη ψυχολογία και την κατάσταση των πρωταγωνιστών και την εμπλοκή τους στο «everyday hustle» για την παροχή στις οικογένειες και την ανεξαρτησία τους. Ξεκινώντας θυμίζει οριακά περισσότερο στιγμές από The Wire και λιγότερο από το The Get Down. Τα κοινωνικά προβλήματα της μητρόπολης κάνουν παρέλαση σε όλη τη διάρκεια των 10 επεισοδίων, ενώ ταυτόχρονα εκτίθεται η λογική της μουσικής βιομηχανίας στην αντιμετώπιση νεαρών καλλιτεχνών με όραμα.
Σε επίπεδο ερμηνείας o Ashton Sanders (Moonlight) κλέβει την παράσταση παίζοντας τον έφηβο Mastermind πίσω από την δημιουργία των Wu του ήχου και του στυλ τους. O Bobby Diggs (μετέπειτα RZA) είναι η καρδιά της σειράς στην προσπάθειά του να διοχετεύσει το ταλέντο του στη μουσική σε ένα δρόμο που θα μπορέσει να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειας του και την συνύπαρξη παιδικών του φίλων που βρίσκονται σε διαμάχη. Ταυτόχρονα η μεταφορά του Method Man και του Ol dirty bastard στην οθόνη είναι απολαυστική για τους φίλους του συγκροτήματος.
Σε όλη τη διάρκεια της σειράς υπάρχουν πολλές δυνατές στιγμές (φανταστική η σκηνή που ο Rza αλλάζει τις στάθμες στην κονσόλα και δημιουργεί τα trademark drums των Wu και η πρώτη επαφή του με το SP1200) που ειδικά στο κόσμο που είναι ήδη familiar με την ιστορία των Wu προσφέρουν συγκινήσεις. Η παρουσία του ίδιου του RZA πίσω από την παραγωγή της σειράς το εγγυάται αυτό. Ταυτόχρονα όμως για αυτούς τους ανθρώπους λείπει μια λεπτομερέστερη παρουσίαση σημείων κλειδιών στην ιστορία του γκρουπ. Μιλάμε για ένα από τα επιδραστικότερα συγκροτήματα στην ιστορία του hip hop. Οι Wu Tang έδεσαν το ραπ της εποχής που αναφερόταν σε γειτονιές συμμορίες και struggle με την κουλτούρα των σαολίν και τις b-movies αυτής της εποχής, δημιούργησαν ένα από τα μαζικότερα μουσικά σχήματα στην ιστορία του hip hop και έδωσαν ηχόχρωμα για να πατήσουν άπειροι άλλοι ράππερς με τα μοναδικά τους drums τoν raw ήχο τους και αυτή τη μίξη θεματολογίας από hood και battle rap με τις μοναδικές μπάρες του GZA και την αναφορά σε martial arts. Τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζονται σχετικά άτσαλα, δίνοντας μια αρχική ικανοποίηση αλλά αφήνοντας και κάποια κενά ανολοκλήρωσης.
Για τον κόσμο που δεν λατρεύει τους WU η σειρά παραμένει ευχάριστη. Η ιστορία μιας παρέας που προσπαθεί να αναδειχθεί στα συντρίμμια των γκέτο όταν παρουσιάζεται σωστά, έχει πάντα ενδιαφέρον. Προσθέτεις κάποιες δυνατές ερμηνείες και μουσικές πινελιές και έχεις ένα ωραίο αποτέλεσμα να σε κρατήσει στην οθόνη σου και σίγουρα μετά από αυτά τα 10 επεισόδια, θα περάσεις κάποιες ώρες ακούγοντας το «Enter The Wu-Tang (36 Chambers)».
Οι υπόλοιποι νομίζω θα περιμένουν με αγωνία να ανακοινωθεί 2η σεζόν για τη σειρά για να φωτίσει τις πλευρές που έμειναν κρυμμένες και την μετεξέλιξη του γκρουπ και των πρωταγωνιστών στη πορεία προς τη δισκογραφία τη καταξίωση και την δημιουργία του μουσικού κολοσσού που έχει χαρίσει αμέτρητα γκρουπ και σόλο άλμπουμς που γεμίζουν τις δισκοθήκες και τις playlists μας. Παραφράζοντας και τον τελευταίο τους δίσκο «The Saga Must Continue».