Σειρές

Published on November 5th, 2019

0

His Dark Materials – Ξεσκονίζοντας φιλοδοξίες και ελπίδες

Έστω και με δύο χρονιά καθυστέρηση από τις πρώτες ανακοινώσεις, προβλήθηκε από το BBC το πρώτο επεισόδιο του His Dark Materials. Η πρώτη σεζόν θα έχει οχτώ επεισόδια ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η ανανέωση της.

Η σειρά αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά της τριλογίας βιβλίων του Φίλιπ Πούλμαν που μεταφράστηκαν στα ελληνικά με τον τίτλο Η Τριλογία του Κόσμου. Με τη δεύτερη τριλογία να εξέδωσε πριν ένα μήνα το δεύτερο βιβλίο με τίτλο Η Μυστική Κοινοπολιτεία, η περίοδος φαίνεται ιδανική για να επιστρέψουμε στο εντυπωσιακό σύμπαν του Πούλμαν.

Η Τριλογία του Κόσμου περιστρέφεται γύρω από την ιστορία της Λύρας, ενός κοριτσιού από ένα σύμπαν παράλληλο στο δικό μας που μοιάζει πολύ με το δικό μας αλλά διαφέρει σε ορισμένες καθοριστικές πλευρές. Πιθανώς η σημαντικότερη είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος του αλλά «εκδηλώνει» την προσωπικότητα του με τη μορφή ενός ζώου (που ονομάζεται δαιμόνιο) το οποίο τον συντροφεύει.

Σε αυτό τον κόσμο, συναντιούνται η επιστημονική φαντασία με τη μαγεία και την επική φαντασία, οι μάγισσες με τα αερόπλοια ενώ κυριαρχεί η θρησκευτική-πολιτική εξουσία του Διευθυντηρίου που προσπαθεί να εμποδίσει την επιστημονική έρευνα καθώς αυτή αμφισβητεί τα κυρίαρχα δόγματα. Πολύ περισσότερο, η μελέτη του Βόρειου Σέλατος αυτού του κόσμου αποκαλύπτει ανατρεπτικά μυστικά που απειλούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες. Η Λύρα, μαθητευόμενη στο Κολέγιο Τζόρνταν της Οξφόρδης, θα έρθει σε επαφή με επικίνδυνα μυστικά, παρακολουθώντας το θείο της, Λόρδου Άσριελ, ο οποίος αξιοποιεί το άσυλο που απολαμβάνουν τα κολέγια για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του.Στο επίκεντρο της είναι τα σωματίδια που ονομάζονται Σκόνη, για τα οποία ελάχιστοι γνωρίζουν κάτι, όλοι τα μελετούν ενώ το Διευθυντήριο προσπαθεί να παύσει κάθε μελέτη του φαινομένου. Η Λύρα εμπλέκεται σε μία σύγκρουση με κίνητρα και στόχους που δεν καταλαβαίνει απόλυτα αλλά γρήγορα θα αποκτήσει κεντρικό ρόλο.

Μέσα από το ταξίδι της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κινδύνους, θεολογικά-φιλοσοφικά ερωτήματα και με την πρόκληση της δική της διαδρομής προς την ενηλικίωση. Η σειρά βιβλίων ξεκίνησε με στόχο να προσελκύσει ένα κυρίαρχα εφηβικό κοινό αλλά όποιος διαβάσει έστω και μερικά κεφάλαια καταλαβαίνει κατευθείαν ότι ο Πούλμαν έχει δημιουργήσει έναν πολύ «απαιτητικό» κόσμο που τραβάει αναγνώστες κάθε ηλικία.

Όχι τυχαία, η χολυγουντιανή παραγωγή του 2007 δεν κατάφερε να συλλάβει αυτό το πλούσιο σύμπαν και απέτυχε παρά τις υψηλές προδιαγραφές της -μεγάλο μπάτζετ, Nicole Kidman (Killing The Sacred Deer, Aquaman) στο ρόλο της μις Κάλτερ, Daniel Craig (Spectre, Infamous ) ως Λόρδος Ασριελ- με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσει δεύτερη ταινία. Οι προσδοκίες από τη σειρά του BBC είναι μεγάλες όπως και ο φόβος ότι θα αποτελέσει μία ακόμα αδιάφορη μεταφορά. Ωστόσο, τα δείγματα από το πρώτο επεισόδιο ήταν πολύ ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές.

Το πρώτο επεισόδιο μας ξεκινάει με τη ζωή της Λύρας και πανοραμικά πλάνα της Οξφόρδης. Τα αερόπλοια -παρόμοια με ζέπελιν- δεσπόζουν στον αέρα και μας υπενθυμίζουν ότι αυτός ο κόσμος έχει ακολουθήσει μία δική του πορεία τεχνολογικής εξέλιξης. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται η σχέση της Λύρας με το δαιμόνιο της . Oι διάλογοι με το ζώο που αλλάζει συνεχώς μορφή χρησιμεύουν ως αφηγηματικό τρικ για να γνωρίσουμε την πρωταγωνίστρια.

Η ζωή της Λύρας περιστρέφεται γύρω από το Κολέγιο Τζόρνταν, έχει εξερευνήσει κάθε γωνιά του μαζί με τον Ρότζερ, το παιδί που δουλεύει ως υπηρέτης. Καθώς εισάγονται νέοι χαρακτήρες, όπως ο πρύτανης του Κολεγίου Τζόρνταν, καταλαβαίνουμε πόσο ισχυρός είναι ο φόβος του Διευθυντηρίου και το πώς η εκκλησία αυτού του κόσμου εξουσιάζει κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων. Στη συνέχεια, γνωρίζουμε τους Ρομά, που ζουν μέσα σε βάρκες στα κανάλια της πόλης, μέσα σε μία κοινότητα με τους δικούς της κανόνες, που ζει αυτάρκης, σχετικά αποκομμένη από την κοινωνία. Όσο η σειρά καταφέρνει να ενσωματώνει αρμονικά όλες τις ιδιαιτερότητες του κόσμου της Λύρας, τόσο περισσότερο ελκυστικό για τον τηλεθεατή θα γίνει το ταξίδι της. Η σύλληψη του Πούλμαν, στην πλήρη ανάπτυξη της, είναι ένα σύμπαν ταυτόχρονα οικείο και ξένο σε εμάς.

Μέχρι στιγμής, το πρώτο επεισόδιο εισάγει όλα τα αναγκαία στοιχεία για να ξεκινήσει το κυρίως μέρος της ιστορίας. Είναι εμφανές ότι πρόκειται για παραγωγή υψηλών προδιαγραφών που δεν υστερεί στα ειδικά εφέ . Εξαρχής μας δίνει κάποιες εντυπωσιακές εικόνες για να μας προετοιμάσει για τη συνέχεια και να δώσει «εγγυήσεις» ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτητικές σκηνές που θα εξελιχθούν όσο η δράση μεταφέρεται προς το Βορρά. Ωστόσο, η έμφαση ορθώς δίνεται στους χαρακτήρες, τα κίνητρα και τα όρια τους . Tίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο σε αυτό τον κόσμο και αυτό θα το καταλάβει με πολύ επώδυνο τρόπο η πρωταγωνίστρια μας που αναζητεί το δικό της μέντορα. Το ζήτημα της γνώσης είναι κεντρικό για όλους τους χαρακτήρες: όλοι έχουν εμπλακεί σε μία επιστημονική αναζήτηση γύρω από το πρόβλημα του τι είναι η Σκόνη και τι συνεπάγεται η ανακάλυψη της. Κάθε χαρακτήρας, ανάλογα με την ηθική του και τη θέση του μέσα στο σύστημα εξουσίας θα προσεγγίσει τη λύση με το δικό της/του τρόπο.

Οι επιλογές των ηθοποιών για τους κεντρικούς ρόλους φαίνεται να είναι ιδανικές. Ο James McAvoy  (It2, Glass, X-men) είναι εξαιρετικός στο ρόλο του απόμακρου και αλαζόνα τυχοδιώκτη Λόρδου Άσριελ που έχει το θράσος να τα βάλει με την πιο ισχυρή εξουσία προκειμένου να έρθει κοντά σε αυτό που ο ίδιος θεωρεί την κρυμμένη αλήθεια του κόσμου του. Η Ruth Wilson (Luther, How to Talk to Girls at Parties) δεν είχε τόσο τηλεοπτικό χρόνο στο πρώτο επεισόδιο αλλά έδειξε ότι θα ανταποκριθεί στο ρόλο της μυστηριώδους Μις Κάλτερ, που αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και σύνθετους χαρακτήρες των βιβλίων. Όμως, στο πρώτο επεισόδιο ξεχώρισε η Dafne Keen -τη θυμόμαστε και στο Logan– ως Λύρα, με όλο το θράσος, την αφέλεια και την αποφασιστικότητα που τη διακρίνουν σε αυτή τη φάση του ταξιδιού της. Η 14χρονη Keen ταιριάζει στο ρόλο και μένει να φανεί αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις διακυμάνσεις και τις αλλαγές στην προσωπικότητα της Λύρας.

Σε κάθε περίπτωση, από το πρώτο επεισόδιο φάνηκε ότι η Τριλογία του Κόσμου έχει ανάγκη το φορμάτ της σειράς και πρέπει να ξετυλιχθεί με χρονική άνεση και προσεκτική δουλειά, χωρίς βιασύνη και μονομέρειες.Οι δημιουργοί της σειράς φαίνεται ότι έχουν κατανοήσει τις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους καθώς πρέπει να μας παρουσιάσουν έναν κόσμο τόσο εντυπωσιακό, μαγευτικό όσο και ρεαλιστικό, με ερωτήματα που μας φέρνουν στη δική μας πραγματικότητα. Η αρχή που έγινε δίνει τις καλύτερες υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Tags: , , ,


About the Authors

Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • Social