5 Art games για να περάσεις ένα απόγευμα

Ηρώ Παπασπύρου Από Ηρώ Παπασπύρου 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Το 2019 κλείνει σιγά σιγά και μαζί με αυτό και οι λίστες με τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς. Μεγάλη έκπληξη είναι ότι στις περισσότερες από αυτές εμφανίζεται ένα παιχνίδι σχεδόν από το πουθενά, το Hypnospace Outlaw. Το Hypnospace Outlaw είναι ένα game ωδή στις πρώιμες μέρες του Ίντερνετ. Aν και το ίδιο δεν κατηγοριοποιείται ως τέτοιο, έχει εμφανή επιρροές από το genre των art games.

Ως είδος, τα art games είναι video games τα οποία δίνουν έμφαση στην τέχνη ή προσπαθούν να περάσουν συγκεκριμένα συναισθήματα στο άτομο που τα παίζει. Προσπαθούν να δουν τα ίδια τα παιχνίδια με ένα νέο, αντισυμβατικό βλέμμα, δίνοντας έμφαση στη αισθητική και στις αντιδράσεις που θέλουν να προκαλέσουν.

Γενικά, τα art games έχουν το εξής ενδιαφέρον. Είναι πολύ ελκυστικά για νέους, casual παίχτες. Μπορείς να βρεις πολλά στο Internet, με πολύ μικρές γραφικές απαιτήσεις ενώ η διάρκεια τους σπανίως υπερβαίνει τις μία-δύο ώρες. Άρα είναι πολύ εύκολος τρόπος για να έρθει κάποιο σε επαφή με το gaming.

Journey – Ένα από τα πιο γνωστά art games των τελευταίων χρόνων

Από την άλλη, και για κάποιο πιο experienced gamer, τα art games προσφέρουν μια νέα οπτική. Αν και πολλές φορές ο όρος art game μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις από gamers, ακριβώς γιατί έχουν μια «πειραματική» προσέγγιση στο gaming, ωθούν την έννοια του gaming σε νέα όρια και έχουν συμβάλει ενεργά στην αλλαγή του τοπίου τα τελευταία χρόνια.

Παρακάτω λοιπόν με 5 art games, τα περισσότερα free to play, για να περάσετε ένα απόγευμα. Ή μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φανείτε cool στους φίλους σας.

Alter Ego

Το Alter Ego είναι ένα role playing game, με σκοπό να προσομοιώσει την ανθρώπινη ζωή. Ο παίκτης ξεκινάει ως μωρό, και μέσω από ένα διάγραμμα με κόμβους έρχεται αντιμέτωπος με διαφορετικές εμπειρίες που βιώνει ένα άτομο ανά ηλικία, μέχρι το θάνατό του. Σημαντικό για το παιχνίδι είναι ότι οι επιλογές σου θα επηρεάσουν τις αποφάσεις που θα κληθείς να πάρεις στη συνέχεια. Είναι ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε ξανά και ξανά, για να εξερευνήσετε τα πιθανά σενάρια.

Παίξτε το εδώ (δωρεάν – η αγορά του παιχνιδιού αφαιρεί κάποια countdowns).

Today I Die

Το Today I Die είναι ένα μικρό διαδραστικό ποίημα στο οποίο καλείσαι κάθε φορά να συμπληρώσεις λέξεις στους στίχους του. Το παιχνίδι εξερευνά θέματα όπως η κατάθλιψη, η αυτοκτονία και ο θάνατος και έχει ως πρωταγωνίστρια μία κοπέλα που πνίγεται. Ανάλογα με τις λέξεις που θα συμπληρώσετε, θα έχετε τη δυνατότητα να την σώσετε ή όχι .

Παίξτε το εδώ (δωρεάν).

You find yourself in a room

Ξεκινάει σαν όλα τα υπόλοιπα κλασικά escape text based παιχνίδια. Βρίσκεσαι κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο και μπορείς να αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον σου πληκτρολογώντας εντολές όπως OPEN DOOR. Ενώ ο υπολογιστής που έχει το ρόλο του αφηγητή ξεκινάει με το να είναι βοηθητικός, όσο προχωράς γίνεται όλο και πιο σαρκαστικός και επιθετικός. Και το χειρότερο είναι το ότι συνεχίζεις, δωμάτιο μετά από δωμάτιο, να βρίσκεις τον εαυτό σου κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο. Σύντομα το παιχνίδι εξελίσσεται σε υπαρξιακή κρίση.

Παίξτε το εδώ (δωρεάν).

That Dragon, Cancer

Βασισμένο σε πραγματική ιστορία, το That Dragon, Cancer εξιστορεί την εμπειρία μιας οικογένειας, των Greens, οι οποίοι μεγαλώνουν τον υιό τους Joel. Ο Joel είναι ενός χρονών όταν μαθαίνουμε πως είναι άρρωστος με καρκίνο σε τερματική φάση. Το παιχνίδι ακολουθεί την ιστορία του Joel και των γονιών του από όταν μαθαίνουν ότι είναι άρρωστος μέχρι και τον θάνατό του. Σαν παίχτης παίρνεις τη θέση των γονιών του και καλείσαι να λάβεις τις εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λάβει ένας γονιός όταν το παιδί του βρίσκεται στην τερματική φάση της νόσου.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα συναισθηματικά δύσκολο παιχνίδι. Παρόλα αυτά είναι ένα παιχνίδι που έχει δημιουργηθεί με τρομερή τρυφερότητα και αγάπη από την οικογένια του Joel και αξίζει να παιχτεί.

Αγοράστε το εδώ για Android και iOS (€5.49).

Every Day the Same Dream

Για εμένα το καλύτερο παιχνίδι της λίστας, το Every Day the Same Dream είναι ένα υπαρξιακό παιχνίδι που ασχολείται με την αποξένωση που νιώθει ο άνθρωπος στην σύγχρονη κοινωνία και την άρνηση εργασίας. Από τα θλιβερά, μουντά γραφικά, το ρυθμικό soundtrack, τα επαναλαμβανόμενα σκηνικά αυτό το παιχνίδι για την καπιταλιστική καθημερινότητα και τη ρουτίνα θα σου πάρει 20 λεπτά να το παίξεις. Αλλά θα σε κάνει να το σκέφτεσαι για μέρες μετά.

Παίξτε το εδώ (δωρεάν).

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η σχέση της Ηρώς με το φανταστικό ξεκίνησε όταν στα πέντε της ανακοίνωσε ότι είναι ερωτευμένη με τον Aslan. Περιέργως μεγαλώνοντας δεν έγινε furry. Αφιέρωσε την εφηβεία της στο τρίπτυχο μέταλ, video games και high fantasy, μέχρι που στα 22 της ανακάλυψε ότι της αρέσει unironically η Taylor Swift. Από τότε προσπαθεί να ζήσει με το βάρος αυτό. Δε νιώθει άνετα με τον όρο social justice warrior, προσδιορίζεται ως social justice druid.