Μετά από λίγες μέρες, που τις χρειαζόμασταν για να πάρουμε μια ανάσα, θυμόμαστε το φετινό Comicdom Con Athens, τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικ και τις εκθέσεις, τα βιβλία αλλά και τους ανθρώπους που γνωρίσαμε, είδαμε για πολλοστή ή για πρώτη φορά και καταλάβαμε ξανά πόσο ανάγκη έχει η ελληνική σκηνή εκθέσεις τέτοιους βεληνεκούς και μεγέθους, τόσο για τους δημιουργούς όσο και, πολύ περισσότερο, για τους fans!
To 12o Comicdom είχε εξαρχής στόχο να ξεπεράσει το περσινό, πράγμα πολύ δύσκολο. Είναι όμως ασφαλές να πούμε πως η αυξημένη προσέλευση και το γενικότερο επίπεδο στάθηκαν μάρτυρες της ανοδικής πορείας του defacto θεσμού. Από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Απριλίου είχαμε πάρει θέση έξω από την Ελληνοαμερικάνικη Ενωση στην οδό Μασσαλίας και όταν άνοιξαν οι πόρτες αντικρύσαμε ξανά το οικείο περιβάλλον του χώρου, καλυμμένο από άκρη σε άκρη με κόμικ. Στο πίσω μέρος υπήρχε η σταθερή έκθεση Best American Comics, μια πρωτοβουλία που εδώ και 11 χρόνια συλλέγει την αφρόκρεμα της αμερικάνικης παραγωγής, η οποία είναι και η πλουσιότερη στον κόσμο. Η έκθεση έδωσε βήμα σε καλλιτέχνες παραγνωρισμένους από το ελληνικό κοινό, κάποιοι από τους οποίους είχαν ένα ιδιαίτερο ή και πολιτικά αμφιλεγόμενο στυλ. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τους Richard McGuire, Marc Bell και την Lynda Barry.
To υπόλοιπο ισόγειο ήταν γεμάτο σε stands γνωστών δημιουργών και εκδόσεων. Aριστερά δέσποζε το stand του socomic, της ιντερνετικής πλατφόρμας που μας έχει δώσει πολλά αξιοπρόσεκτα comics, όπως το Working Dead, το Comedics ή και το Full Phat . Λίγο πιο εκεί, οι εκδόσεις Anubis προσκαλούσαν κόσμο στον σταθερά γεμάτο πάγκο τους, όπου κανείς μπορούσε να βρει και το “Ο θάνατος του Γούλβεριν“, μεταξύ πολλών άλλων . Γνωστοί δημιουργοί ήταν σταθερά στον χώρο και υπέγραφαν τις δουλειές τους, γνωρίζονταν με το κοινό που τους πλησίαζε και γενικότερα υπήρχε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα, μακριά από ελιτισμούς που διακρίνουν άλλους χώρους.
Σχεδόν 150 μέτρα βόρεια, στο Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο, ο χώρος είχε κατακλυστεί από fanzines, αυτοεκδόσεις, την ραχοκοκαλλιά της comic σκηνής και δεκάδες καλλιτέχνες που μιλούσαν, σχεδίαζαν και κουβαλούσαν τις δουλειές τους. Μεταξύ τους ξεχωρίσαμε την Smar, τον Νίκο Μηλιώρη, αλλά και την νεαρή Δάφνη με το Requiem in Deep Blue.
Tην ίδια στιγμή, στο Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο λάμβανε χώρα και η έκθεση History Repeating, ίσως από τις πιο δυνατές στιγμές του φεστιβάλ. Στην έκθεση αυτή, σκιτσογράφοι, χρησιμοποιώντας ιστορικό υλικό από την προσφυγική κρίση του 1922, δημιούργησαν στιγμές που αντικατοπτρίζουν το σήμερα, το δράμα των προσφύγων και το διαρκές σύννεφο του ρατσισμού που κοντοστέκεται πάνω από την ελληνική κοινωνία. Όμως απέναντι στον φασισμό πάντα υπάρχει ως αντίσταση η αλληλλεγγύη, απέναντι στον φόβο η συνείδηση και η οργάνωση. Μέρος στην έκθεση έλαβαν, μεταξύ άλλων οι Δήμητρα Αδαμοπούλου, Σπύρος Δερβενιώτης, Πάνος Ζάχαρης, Ελενα Γώγου, Βασίλης Χειλάς αλλά και ο Ηλίας Καριτζιγιάνογλου, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική διεύθυνση.
Στο ισόγειο του χώρου υπήρχε επίσης και η ατομική έκθεση της DaNi, η οποία επιμελήθηκε και την αφίσα του φεστιβάλ. Η DaNi ήταν η τιμώμενη καλλιτέχνιδα της διοργάνωσης και η ατομική της έκθεση περιελάμβανε δουλειές από όλη την καριέρας της στην 2000AD, την IDW αλλά και άλλα γνωστά ονόματα του χώρου.
Ελληνικά βραβεία Κόμικ
Τα φετινά βραβεία Ελβράκο
Το τελευταίο event της πρώτης μέρας του φεστιβάλ ήταν και η παρουσίαση των νικητών των Ελληνικών Βραβείων Κόμικ ή Ελ Βράκο όπως έχουν μείνει στην συνείδηση του κόσμου. Φετινοί παρουσιαστές ήταν η μουσικοχορευτική ομάδα Στενός Κορσές, οι οποίοι έδωσαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην απονομή! Η διαδικασία έπειτα συνέχισε με… πατίνια στα πόδια. Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν ο Ερωτόκριτος, από τις εκδόσει Polaris, ο οποίος κέρδισε σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες που ήταν υποψήφιο. Αναλυτικά τα αποτελέσματα μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ βλέπετε την γνώμη του Smassing Culture για τις υποψηφιότητες στην κατηγορία του καλύτερο Κόμικ(Τριγυρνώ μες την Αθήνα, Α better Story, Η Τσαλακωμένη Ουρά , Κθουλούρι ).
Το 12o Comicdom Con Athens ανήκει πια στο παρελθόν και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως θέλουμε να έρθει γρήγορα το 13ο!
Ευχαριστούμε για τις (καλές) φωτογραφίες την Ιωάννα Βραδή