Το Smass(e-)Fest 2020 ολοκληρώθηκε και αν το χάσατε δεν χρειάζεται να στενοχωριέστε. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΕΣ τις διαδικτυακές μας εκδηλώσεις, με όποια σειρά εσείς θέλετε και όποτε θέλετε, απλά με ένα κλικ! Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε εδώ το υλικό του Smass e-Fest 2020 για να διευκολύνουμε τις αναζητήσεις σας γι΄αυτό το διαδικτυακό 7ήμερο φεστιβάλ nerd κουλτούρας που ελπίζουμε να ευχαριστηθήκατε όσο και εμείς.
Τα Podcasts
Δυστοπία και Young Adult Fiction, Εξερευνώντας τη νέα τάση
Η θεματολογία του φετινού Smass(e-)Fest 2020 αξονίστηκε γύρω από το δίπολο Δυστοπία – Ουτοπία και για να συζητήσουμε πιο βαθιά το θέμα επιλέξαμε να το εξετάσουμε σε ειδικότερες θεματολογίες. Κάπως έτσι καταλήξαμε στην αναζήτηση δυστοπιών στο είδος του Young Adult Fiction.
Hunger Games, Maze Runner, Divergence έχουν την τιμητική τους και αποδεικνύουν ότι οι teen δημιουργίες δεν είναι μόνο για ρομαντισμούς και σχολικές αντιζηλίες, αλλά μπορούν να καλλιεργήσουν κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό μέσα από δυστοπικούς κόσμους με teen πρωταγωνιστές. Άλλωστε δεν είναι οι έφηβοι και οι νέοι αυτοί που θα είναι μπροστάρηδες για την ανατροπή κάθε δυστοπίας;
Ουτοπικές προοπτικές στη μαζική κουλτούρα
Καλεσμένοι ο Παναγιώτης Φάμελης (Κέσναρ) και η Ολύβια Τζιουβάρα από το project Αναιρέσεις
Ίσως αυτό που λείπει περισσότερο από τη σύγχρονη δημιουργική φαντασία είναι η δημιουργία ουτοπικών κόσμων. Ενώ οι δημιουργοί εύκολα μπορούν να σκεφτούν το μέλλον να μετατρέπεται σε μία μεγάλη τεχνολογική δυστοπία ή την ανθρώπινη κοινωνία να εξαλείφεται μετά από μία περιβαλλοντική καταστροφή, δύκολα αντιθέτως μπορούν να φανταστούν ένα θετικό αντιπαράδειγμα για την καταστροφή που βλέπουν να έρχεται.
Βέβαια έργα -κυρίως- επιστημονικής φαντασίας όπως το Star Trek ή τα έργα της Ursula le Guin έχουν οραματιστεί κόσμους ισότητας και ελευθερίας. Τέτοιου είδους λογοτεχνικά και κινηματογραφικά έργα, αλλά και σχετικά videogames επιχειρούμε να αναδείξουμε σε αυτή τη συζήτηση. Στόχος μας να αναζητήσουμε εκείνα τα ουτοπικά στοιχεία της σύγχρονης φανταστικής δημιουργίας τα οποία μπορούν να μας εμπνεύσουν να χτίσουμε τις δικές μας ουτοπίες. Για εμάς το κυνήγι της Ουτοπίας δεν σταματά ποτέ!
Οι νέες κυκλοφορίες comics της εποχής του κορωνοΐού
Καλέσμένη η Λένα Τζιογκίδου από το Comicstreet
Παρουσιάζουμε τις νέες εκδόσεις comics από ελληνικούς εκδοτικούς, που κυκλοφόρησαν την περίοδο της κρίσης του κορονοϊού. Πρόκειται για μία σειρά πολύ αξιόλογων εκδόσεων comics, όπου παρά την αδυναμία να πραγματοποιηθεί κάποιο comic φεστιβάλ στην Ελλάδα (που είναι και ο κυριότερος τόπος διακίνησης των περισσότερων κόμικ στη χώρα) αποδεικνύεται ότι κάποιοι εκδοτικοί οίκοι δεν το έβαλαν κάτω και ρίσκαραν με την έκδοση ποιοτικών εκδόσεων σε μία δύσκολη για όλους εποχή.
Λογοτεχνική συνάντηση για τον Φρεντερίκ Φαζαρντί
Καλεσμένος ο Γιώργος Καλαμπόκας, μέλος της συντακτικής Επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού Marginalia
H ηχογράφηση της λογοτεχνικής συνάντησης που κάναμε στο πλαίσιο του Smass(e-)Fest 2020, με κεντρικό θέμα τους “Φονιάδες Μπάτσων”, το πρώτο βιβλίο του Φρεντερίκ Φαζαρντί, το οποίο ήταν και το πρώτο του βιβλίο που μεταφράστηκε στα ελληνικά, μόλις το 2014, απ’ τις εκδόσεις των Συναδέλφων. Πρόκειται για ένα νουάρ, σκοτεινό και βίαιο μυθιστόρημα, κλασσικό δείγμα του πολιτικοποιημένου γαλλικού νεοπολάρ, το οποίο εκφράζει τη φωνή μιας δίκαιης οργής των καταπιεσμένων. Πρόκειται μάλιστα και για ένα φοβερά επίκαιρο βιβλίο, σε μία περίοδο που η αστυνομική βία έχει χτυπήσει κόκκινο, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του George Floyd στις ΗΠΑ, που έχει προκαλέσει τη δίκαιη εξεγερμένη αντίδραση της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ.
Εκδηλώσεις
Αυταρχισμός και καταστροφή περιβάλλοντος, Πότε το Hollywood αποφάσισε ότι μας οδηγεί εκεί η τεχνολογία;
Καλεσμένοι ο Αλέξανδρος Γεωργίου (Radical IT) και ο Φώτης Ζανταλής (Tech to me about it). Από το Smassing Culture η Ηρώ Παπασπύρου
Γιατί το Χόλιγουντ παρουσιάζει την τεχνολογία συνήθως ως κομμάτι μίας δυστοπικής προοπτικής; Γιατί η τεχνολογία φοβίζει για τους κινδύνους της, αντί να δημιουργεί ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον; Γιατί φοβόμαστε την εξέγερση των μηχανών, αντί να προσδοκούμε την ελαχιστοποίηση της αναγκαίας ανθρώπινης εργασίας στην παραγωγική διαδικασία; Έχουν βάση οι φόβοι ότι χτίζονται σταδιακά αυταρχικές κοινωνίες ελέγχου, στις οποίες χάνεται κάθε ίχνος ιδιωτικότητας; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε, παίρνοντας αφορμή από κλασσικές και σύγχρονες κινηματογραφικές δυστοπίες, αλλά και από επιτυχημένες σειρές όπως το Black Mirror και Rick and Morty.
Will the revolution be televised?
Καλεσμένοι οι Δημοσθένης Γαβαλάς (Σκρα- Punk), Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (Nerdcult), Δημοσθένης Χριστόπουλος (Nerd Things). Από το Smassing Culture ο Αλέξανδρος Μινωτάκης
The revolution will not be televised τραγουδούσε κάποτε ο Gil Scott-Heron το 1970, ωστόσο οι καιροί αλλάζουν. Τα εξεγερμένα πλήθη αποτελούν μια εικόνα που η μαζική κουλτούρα έχει εισαγάγει σε πολλά προϊόντα της, κόμικς και ταινίες. Όμως ποια είναι η οπτική με την οποία τα προβάλλει; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εξεγερμένων σε δύο ταινίες του Batman- ικού σύμπαντος, του Dark Knight Rises και του Joker; Πώς η δεκαετία της κρίσης και η ίδια η κρίση της βιομηχανίας επηρέασε τον τρόπο που βλέπει ο φακός τους ανθρώπους που εξεγείρονται και τι χαρακτηριστικά πλέον αναγνωρίζει σε αυτούς; Και πώς ο μαύρος κινηματογράφος, τώρα που το Black Lives Matter είναι στους δρόμους των μεγαλουπόλεων στις ΗΠΑ, μας αναγκάζει να κοιτάξουμε με μεγαλύτερη προσοχή τις ζωές των ανθρώπων που ο καπιταλισμός και ο ρατσισμός έθεσαν στο περιθώριο;
Extra:
Βραδιά επιτραπέζιων
Καλεσμένοι είναι ο comic artist Αντώνης Βαβαγιάννης ή Κουραφέλκυθρος και ο επίσης comic artist και ηθοποιός Θανάσης Πετρόπουλος , ο stand up comedian Αλέξανδρος Τιτκώβ και ο Λάμπρος Μαστοράκης ή Bayman (Rationalistas- Ορθολογιστές). Από το Smassing Culture η Fem Team Ηρώ Παπασπύρου και Ισμήνη Στέλιου.
Παίξαμε Codenames με εκλεκτούς καλεσμένους. Ποια ομάδα θα κερδίσει; Ποια θα κάνει τις πιο άκυρες μαντεψιές; Ποιοι θα παίζουν με… τη στρατηγική στο τιμόνι και ποιοι έχουν έρθει μόνο για χαβαλέ;
Αποχαιρετισμός
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους και τις καλεσμένες μας, που έκαναν αυτό το φεστιβάλ ζωντανό και ενδιαφέρον. Μόνοι μας δεν θα είχε νόημα να ξεκινούσαμε μία τέτοια προσπάθεια.
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ήρωες των πολύωρων μοντάζ Σόλωνα Παπαγεωργίου, Βαγγέλη Λερό και Χρήστο Δικτόπουλο, ο οποίος σε συνεργασία με την Ειρήνη Γκάνια επιμελήθηκαν τα γραφιστικά όλης της διοργάνωσης. Φυσικά να ευχαριστήσουμε και τον Josef Fadel για την πανέμορφη αφίσα! Την αφίσα για τα επιτραπέζια έφτιαξε η Ισμήνη Στέλιου.
Ευχαριστούμε επίσης την πάντα φιλόξενη Λέσχη Αναιρέσεις για το χώρο όπου έγιναν οι βιντεοσκοπήσεις και τη Farao Music Productions για τον ήχο στις δύο εκδηλώσεις.
Και φυσικά να ευχαριστήσουμε όλους/-ες εσάς που πάντοτε μας στηρίζετε, που παρακολουθούσατε σταθερά κάθε ημέρα τις εκδηλώσεις του διαδικτυακού μας φεστιβάλ και μας κάνατε με τα μηνύματα, τις αντιδράσεις και τα σχόλιά σας να ξεχάσουμε για λίγο ότι φέτος δεν καταφέραμε να βρεθούμε από κοντά σε ένα κανονικό Smass Fest. Έτσι κι αλλιώς το διαδικτυακό φεστιβάλ ήταν μία εντελώς πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς, ειδικά απ’ τη στιγμή που έγινε με υποτυπώδες budget και χάρις στο μεράκι και τη βοήθεια των φίλων του site μας. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που αγκαλιάσατε αυτή την προσπάθεια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι αναμέναμε στην αρχή. Είμαστε πολύ χαρούμενοι/-ες γι’ αυτό κι ελπίζουμε να περάσατε τόσο καλά όσο εμείς!
Εις το επανιδείν λοιπόν και του χρόνου από κοντά σε ένα ακόμα καλύτερο Smass Fest!