Πολλοί θα πουν ΝΤΑΑΑΑΑΑ Το manga είναι καλύτερο από το anime! «Το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία! Η αγγλική σειρά είναι καλύτερη από την ελληνική! Το πρωτότυπο ήταν καλύτερο από το ριμέικ!»
Όμως εδώ μιλάμε για anime, που απογειώνουν το έντυπο και καμία φορά το βελτιώνουν. Τα παραδείγματα είναι πολλά. One Piece, Death Note κλπ φτάνουν το μάνγκα.
Η λίστα αυτή περιέχει 5 καταπληκτικά manga που μένει ακόμα να δικαιωθούν από καλό adaption.
Προειδοποίηση! Τα περισσότερα από αυτά τα anime είναι αρκετά καλά και έχουν το δικό τους κοινό. Ωστόσο, ο πήχης ήταν πολύ ψηλά και για διαφορετικούς λόγους πιστεύουμε ότι υστερούν.
Στην συνέχεια θα τα σχολιάσουμε, θα πούμε τα καλά τους και κυρίως… γιατί θα μπορούσαν και καλύτερα.
1. Ajin: Demi- Human
Πριν 17 χρόνια εμφανίστηκαν σε πεδία μάχης της Αφρικής μυστηριώδεις, απέθαντες μορφές, τα Ajin: οι «ημι-άνθρωποι». Η κοινή γνώμη τα τρέμει, οι κυβερνήσεις τα αντιμετωπίζουν ως δημόσιο κίνδυνο και τα καταδιώκουν και άρα κανείς δε θα ήθελε να είναι Ajin.
Δυστυχώς για τον πρωταγωνιστή μας, το λυκειόπαιδο Kei, τα όνειρά του να γίνει γιατρός αναβάλλονται μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο… που είχε ο ίδιος. Ο Kei επιστρέφει στην ζωή επί τόπου και οι μάρτυρες ωρύονται «Ajin», η μόνη επιλογή του μπερδεμένου πρωταγωνιστή είναι να τραπεί σε άτακτη φυγή.
Το Ajin είτε ως manga είτε ως anime είναι ένα συναρπαστικό seinen και με ταχυτάτη πλοκή. Πολλά συμβαίνουν και ίσα που τα προλαβαίνουμε. Θυμίζοντας Tokyo Ghoul ή Attack on Titan, ο βασανισμένος μας πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με τέρατα αλλά κυρίως απανθρωπιά, ζητήματα ηθικής και βία. Υπερφυσικό, μυστήριο!
Τι πήγε λάθος;
Η αλήθεια είναι ότι το 3D, ενώ έχει κάνει άλματα, ακόμα δεν έχει τελειοποιηθεί και συχνά παρομοιάζεται με φτηνής ποιότητας βιντεοπαιχνίδια. Το Ajin έτσι έχασε τους ήδη fans και όσους υποψήφιους το εγκατέλειψαν μετά από ελάχιστα επεισόδια. Ωστόσο, παραμένει αρκετά καλό και αν το animation δεν σας ενοχλεί τότε σίγουρα σας το προτείνουμε! Ή οπωσδήποτε το manga.
2. Bersek
Ένας θρυλικός τίτλος που χρειάζεται το δικό του θρυλικό αφιέρωμα (αν θέλετε και εσείς).
Πρόκειται για την ιστορία του «Μαύρου ξιφομάχου» Guts, την επική του περιπέτεια σε έναν γνώριμο παραμυθένιο/εφιαλτικό μεσαίωνα, καθώς μάχεται υπερφυσικά τέρατα και ανθρώπους για να εκδικηθεί τον πρώην συνοδοιπόρο του, τον αιθέριο Griffith.
Νεραΐδες, μάχες, βία και έρωτας. Αν και με απλοϊκή σε πρώτη φάση πλοκή (εξάλλου η σειρά άρχισε το 1989 και συνεχίζεται), σε δεύτερη φάση η μεγαλοφυΐα του εντοπίζεται στα συναισθήματα, στα βιώματα και στις σχέσεις των χαρακτήρων με επίκεντρο τον κάποτε ήρωα Guts. Η ιστορία εξελίσσεται μπροστά μας αργά και σταθερά. Οι χαρακτήρες μας μεγαλώνουν, σφάλλουν, γίνονται πιο δυνατοί και έρχονται αντιμέτωποι με απάνθρωπους αντιπάλους και εφιαλτικές καταστάσεις.
Μια ίσως τραγωδία δράσης. Ο δημιουργός Kentaro Miura, έχει ήδη αφήσει ιστορία και επηρεάσει την πλειοψηφία των σύγχρονων τίτλων. Ωστόσο, όσον αφορά την μεταφορά του στην οθόνη, η σύγκριση είναι μικρή και ίσως ο πιο γνωστός τίτλος όπου οι φαν δεν δέχονται το anime.
Τι πήγε λάθος;
Αρχικά υπάρχουν δύο διαφορετικά anime, του 1997 και του 2016, που καλύπτουν ξεχωριστά σημεία της πλοκής. Με προτερήματα και ελαττώματα το καθένα. Ναι, το δεύτερο έχει CGI…
- Η πρώτη σειρά του 1997 είναι αρκετά καλή για τα δεδομένα της λίστας και είναι κατάλληλη για παλιούς και νέους λάτρεις του είδους για να αρχίσετε με το Berserk. Αν και αρκετά παλιό, είχε αξιοποιήσει κατάλληλα τις δυνατότητες της εποχής και οποιαδήποτε κενά έχουν καλυφθεί με την σκηνοθεσία. Η αδυναμία του έγκειται στη λογοκρισία και τη μικρή απόκλιση από το πρωτότυπο. Ωσάν manga με ενήλικο περιεχόμενο, η μετατροπή σε οτιδήποτε άλλο παρεμποδίζεται καθώς ο Miura ενσωματώνει τα στοιχεία αυτά στο δράμα, όχι στην δράση. Η παραμικρή ιστορία και ο κάθε χαρακτήρας φτιάχνουν το Berserk και δυστυχώς με τα δεδομένα της τωρινής εποχής το anime είναι απλώς καλό.
- Από την άλλη, η πολυαναμενόμενη σειρά του 2016, προκάλεσε οργή και γέλωτα. Η σειρά έρχεται ως sequel της τριλογίας των ταινιών του Golden Age Arc. Οι ταινίες είναι αρκετά καλές με ωραία σχέδια, χρώματα και αφήνουν σε γενικές γραμμές τον ίδιο αντίκτυπο με το πρωτότυπο. Υπήρχαν ελπίδες, αλλά αδίκως. Εξαιρετικά αργό και άκομψο. Το CGI αντί να το αποθεώσει το υποβάθμισε, Αφαιρώντας πόντους σοβαρότητας λόγω σκηνοθετικά κακών σκηνών, ο θρύλος αλλά και ο ήχος δεν επαρκούν. Ακόμα και στον δεύτερο κύκλο αντί για διορθώσεις αντιμετωπίζουμε κι άλλη χειρότερη απογοήτευση.
Η ετυμηγορία μας συνοπτικά; Χρειάζεται ο κάθε χαρακτήρας και η κάθε ευτυχία ή δυστυχία για να έχουμε το Berserk. Έχουμε μέλλον μέχρι να βγει anime αντάξιο του πρωτότυπου.
3. Deadman Wonderland
Εκδρομή κανόνιζε να πάει ο Ganta Igarashi με τους φίλους και συμμαθητές του, σε μακελειό βρέθηκε.
Το Deadman Wonderland θα ήταν ο προορισμός τους, μια φυλακή/κέντρο αναψυχής όπου οι κατάδικοι ρισκάρουν την ζωή τους για τη διασκέδαση των θεατών. Σε δευτερόλεπτα, η ζωή του Ganta ανατρέπεται γρήγορα όταν ολόκληρη η τάξη του ξεπαστρεύεται από έναν αιωρούμενο κοκκινοφορεμένο. Ως ο μόνος επιζώντας κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται σε θάνατο. Κρατούμενος στην διεστραμμένη φυλακή αρχίζει σιγά σιγά να ανακαλύπτει το μυστήριο πίσω από την απάνθρωπη διασκέδαση, τα πειράματα, υπερδυνάμεις και ποιο είναι το κορίτσι που περιφέρεται στην φυλακή ανενόχλητη.
Αρκετά πρωτότυπη ιστορία, υπέροχο σχέδιο, συμπαθητικοί χαρακτήρες. Το συμπαθητικό με μόλις 13 τόμους manga αξίζει την προσοχή σας. Δεν είναι τέλειο, αλλά τουλάχιστον ενδιαφέρον.
Τι πήγε λάθος;
Στις τηλεοπτικές μεταφορές γίνονται συχνά, πυκνά μικροαλλαγές. Μπορεί μερικοί χαρακτήρες να αλλάζουν ή να μην εμφανίζονται καν. Στοιχεία από την ιστορία αλλάζουν και ο σκηνοθέτης κόβει και ράβει αναλόγως. Στην περίπτωση του Deadman wonderland μάλλον το παράκαναν. Τα πρώτα επεισόδια ανοίγουν την σεζόν δυναμικά, μαγνητίζουν, μα σε μόλις 12 επεισόδια είναι αδύνατο να συμπυκνωθεί δράση, μυστήριο και η θαλπωρή της φυλακής/ψυχαγωγικού κέντρου. Έτσι χαρακτήρες παραλείφθηκαν, η ροή της ιστορίας απλουστεύτηκε, ενώ προστέθηκαν αιμοδιψείς σκηνές για το shock value αποτυχημένα.
Ως αποτέλεσμα είχαμε μια λειψή σεζόν, κάπως κριντζ, που χρειάζεται συνέχεια για να φτάσει το τέλος του manga, κάτι που δε θα συμβεί. Κοντά 10 χρόνια έχουν περάσει και παρόλο που κάπως αγαπήθηκε, οι αλλαγές ήταν τέτοιες που αφήνουν μελλοντικά κενά. Τι σημαίνει αυτό; Υπήρχαν χαρακτήρες στο manga που είχαν αρχικά μικρούς ρόλους και δεν εμφανίστηκαν καν στο anime, μα στην συνέχεια κινούν την πλοκή. Χωρίς τους χαρακτήρες αυτούς ο όποιος υπεύθυνος για την σειρά θα πρέπει να ξεφύγει από το πρωτότυπο και να παράξει μια νέα εκδοχή. Μάλιστα το στούντιο πίσω από την 1η σεζόν δεν λειτουργεί πια.