Odd Taxi- Ο μόνος ταρίφας που αγαπήσαμε

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Είναι γνωστό ότι αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τα anime θα πρέπει να περάσει αμέτρητες ώρες μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια ενός uncanny valley προκειμένου να βρει κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορίες. Φυσικά και υπάρχουνε τα mainstream anime τύπου One Piece, My hero Academia και τα σχετικά τα οποία είναι εξαιρετικά για το είδος τους και τους σκοπούς που εξυπηρετούν, όμως δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι αυτά τα anime ακολουθούν λίγο ή πολύ μία δοκιμασμένη συνταγή απλά ξαναγράφοντας την με το δικό τους αποτύπωμα. Κι όμως τα anime είναι πολύ περισσότερο από μόνο αυτές τις ιστορίες. Απλά πρέπει να ψάξει κανείς για πολλές ώρες ανάμεσα στα εκατοντάδες isekai και τα χιλιάδες ecchi προκειμένου να βρει κάτι πραγματικά αξιόλογο. Ευτυχώς βέβαια με τη ραγδαία αναγνώριση που έχουν αποκτήσει τα anime τα τελευταία χρόνια από ένα ευρύτερο κοινό καθώς και με την προσβασιμότητα που δίνει πλέον το Ιnternet στις ζωές μας έχουν δώσει μία νέα πνοή στα anime δίνοντάς τους ακόμα περισσότερα περιθώρια πειραματισμού. Έτσι λοιπόν πέρσι, σχεδόν από τον πουθενά σκάει το Odd Taxi, ένα anime το οποίο ήρθε για να ταράξει τα νερά των indie anime και να γίνει γρήγορα η νέα cult favourite σειρά του anime community.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα σύμπαν όπου υπάρχουν ανθρωπομορφικά ζώα και ακολουθεί τον Oddokawa έναν 41χρονο ταξιτζή- θαλάσσιο ελέφαντα με τρελά θέματα κοινωνικοποίησης. Η ζωή του περιστρέφεται γύρω από τη δουλεία του και τους δύο φίλους του, ενώ έχει και μεγάλο πρόβλημα με τις γυναίκες. Μία πόλη όμως σαν το Τόκιο κινείτε με συνεχείς ρυθμούς και έτσι μία μέρα ο Oddokawa θα βρεθεί μπλεγμένος σε μία υπόθεση η οποία θα ανακατευτούν οι πάντες. Από τη Yakuza και την αστυνομία μέχρι δύο ανερχόμενους κωμικούς αλλά και ένα… pop συγκρότημα.

Το Odd Taxi είναι περίεργο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο. Καταρχήν το ίδιο περνάει μία τεράστια κρίση ταυτότητας ως προς το είδος του. Μέσα σε 13 επεισόδια το βλέπεις να μπλέκεται ανάμεσα στην κωμωδία, το δράμα, τη δράση και το ψυχολογικό θρίλερ επιλέγοντας με τον δικό του τρόπο να σπάει τις συμβάσεις του κάθε είδους. Επίσης πέρα των παλαβών συνθηκών που προσφέρουν ούτως ή άλλως οι ιστορίες με τα ανθρωπομορφικά ζώα, η σειρά έχει ένα τεράστιο καμβά από χαρακτήρες ο κάθε ένας με τη δικιά του ιδιαιτερότητα. Έτσι λοιπόν πέρνα του Oddokawa συναντάμε στην ιστορία έναν σκαντζόχοιρο γκάνκστερ ο οποίος μιλάει μόνο με ρίμες, ένα δίδυμο κωμικών οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην επιτυχία και ένα λάμα που ξέρει capoeira είναι μόνο μερικά από τους πολλούς χαρακτήρες που θα συναντήσει κανείς στη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης ιστορίας. Η ιστορία μπορεί να θυμίσει σε αρκετούς το Durarara το οποίο μάλλον αποτέλεσε μάλλον έμπνευση για την ιστορία αλλά και το “μπάσταρδο αδερφάκι του” Baccano (για τους λίγο πιο ψαγμένους) αμφότερα και τα δύο ιστορίες με πολλούς χαρακτήρες των οποίων οι ιστορίες καταλήγουν στο τέλος να συνδέονται δημιουργώντας έτσι μία πολύπλοκη ιστορία. Το Odd Taxi μπορεί να μην είναι τόσο φιλόδοξο όσο αυτά τα anime καταφέρνει όμως με τον δικό του τρόπο να δημιουργήσει μία ιστορία η οποία θα σε κρατήσει σε εγρήγορση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο του.

Ενδιαφέρον προκαλεί επιπλέον το γεγονός ότι τόσο ο σκηνοθέτης (Baku Kinoshita) όσο και ο σεναριογράφος (Kazuya Konomoto) δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη εμπειρία με τον κόσμο των anime πριν ασχοληθούν με αυτή τη σειρά. Η δουλειά και των δύο είναι εξαιρετική και το δίχως άλλο μας κάνει να ανυπομονούμε για τις επόμενες δουλείες τους αλλά και τις μελλοντικές συνεργασίες τους. Το animation των studio OLM καιP.I.C.S δημιουργεί τη δικιά του ατμόσφαιρα η οποία – όπως και το anime– κυμαίνεται μεταξύ κωμικής και ατμοσφαιρικής με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Εξαιρετική δουλεία γίνεται και στον τομέα του voice acting με τον Natsuki Hanaei (ο Ken Kaneki του Tokyo Ghoul) να δοκιμάζετε στον κόντρα ρόλο του ακοινώνητου και καταθλιπτικού Oddokawa, ενώ έκπληξη παρουσιάζουν και οι εμφανίσεις μη επαγγελματιών voice actors όπως ο ράπερ METEOR στον ρόλο του γκάνγκστερ-ράπερ Yano ή των κωμικών Yusuke και Atsuhiro Tsuda στους ρόλους του κωμικού διδύμου Homosapiens.

Αν ήταν λοιπόν να χαρακτηρίσουμε με μία λέξη το Odd Taxi αυτή θα ήταν σίγουρα η έκπληξη. Γιατί ενώ επιλέγει να χρησιμοποιήσει πολλούς χαρακτήρες και πολλές ταυτόχρονες ιστορίες σε 13 μόλις επεισόδια με κάποιον τρόπο καταφέρνει να δέσει τέλεια. Οι πειραματισμοί του καταλήγουν όλοι σε ένα εξαιρετικό τελευταίο επεισόδιο το οποίο ανατρέπει τα πάντα και αφήνει τον θεατή με το στόμα ανοιχτό, από εκεί που δεν το περιμένει. Δε γνωρίζω αν το Odd Taxi θα καταλήξει να γίνει ένα cult classic ή αν θα λάβει ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση από το manga και anime κοινό, το μόνο που ξέρω είναι ότι αυτή η σειρά απέδειξε ότι τα anime μπορούνε ακόμα να μπούνε σε μία μορφή πειραματισμού χωρίς να γίνονται κουραστικά ή επιτηδευμένα. Και ιστορίες σαν το Odd Taxi έρχονται για να αποδείξουν αυτό το συμπέρασμα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.