Δεν είναι καθόλου ευχάριστο εν μέσω έξαρσης της πανδημίας να παρακολουθεί κανείς θεάματα ή να διαβάζει βιβλία που αφορούν φονικούς ιούς που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρωπότητα. Σίγουρα το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με δυσάρεστες ειδήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και διεθνώς, αλλά και η σφοδρή αλλαγή της καθημερινότητάς μας, μας έχουν επηρεάσει ψυχολογικά και θα πρέπει να αποφεύγουμε να επιδεινώσουμε την κατάστασή μας. Το Utopia είναι μία τέτοια σειρά αφού αφορά έναν φονικό ιό που ξεσπά ξαφνικά σαν επιδημία σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, οπότε δεν συνίσταται για την περίοδο. Επειδή όμως είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα σειρά που συνδυάζει μυστήριο, cult σκηνές και nerd θεματολογία, αξίζει να την βάλετε στη watchlist σας για κάποια στιγμή στο μέλλον.
Μετά απ’ την προηγηθείσα αναγκαία προειδοποίηση, ας δούμε περί τίνος πρόκειται το Utopia που έκανε την εμφάνισή του το φθινόπωρο στο Amazon Prime. Η σειρά αφορά την αποκάλυψη μίας μεγάλης κλίμακας συνωμοσίας, την οποία ανακαλύπτει σταδιακά μία nerd παρέα που εντοπίζει «προφητικά» σημάδια σε ένα comic του οποίου ο δημιουργός είναι άγνωστος. Όταν μαθαίνουν ότι σε ένα comic convention θα μπει σε πλειστηριασμό το μοναδικό αντίτυπο του νέου τεύχους του comic (που φέρει τον τίτλο Utopia) συντονίζονται προκειμένου να το αποκτήσουν. Όμως ο πλειστηριασμός του Utopia τραβάει την προσοχή πολύ επικίνδυνων ανθρώπων, που δεν θα διστάσουν να αιματοκυλίσουν το comic convention προκειμένου να το αποκτήσουν και να μην αποκαλυφθούν τα μυστικά του, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται κι η επαπειλούμενη εξάπλωση ενός μυστηριώδους νέου ιού.
Αν ακούγοντας περί ιού πιστεύετε ότι η σειρά γράφτηκε στο πόδι προκειμένου να ασχοληθεί με μία επιδημία και να γίνει επιτυχία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, τότε κάνετε λάθος. Ο λόγος είναι ότι η σειρά Utopia του Amazon Prime στην πραγματικότητα είναι αμερικάνικη διασκευή της ομώνυμης βρετανικής σειράς που προβλήθηκε το 2013-2014 σε δύο σεζόν απ’ το Channel 4 και η οποία θεωρείται cult classic στην αγγλική τηλεόραση. Σεναριακά την αμερικάνικη διασκευή ανέλαβε η Gilian Flynn, η συγγραφέας του Gone Girl (που ευτύχησε και ως βιβλίο και ως ταινία) και του Sharp Objects (που μας χάρισε μία απ’ τις καλύτερες limited series των τελευταίων χρόνων δια χειρός HBO). Η αμερικάνικη διασκευή του Amazon Prime, παρ’ όλο που γυρίστηκε με μεγαλύτερο budget και παρ’ όλο που σαν αποτέλεσμα είναι άρτιο, τελικά θεωρήθηκε κατώτερη της original εκδοχής της (προσωπική άποψη δεν έχω καθώς δεν έχω παρακολουθήσει την original σειρά), ακολουθώντας την κακή παράδοση των αμερικάνικων διασκευών.
Όμως, παρά τη χλιαρή υποδοχή της από κοινό και κριτικούς, αν παρακολουθήσει κανείς τη σειρά αυτόνομα απ’ την original εκδοχή της, μπορεί να της βρει αρκετά προτερήματα. Η σεναριακή διασκευή της Gillian Flynn και η σκηνοθετική καθοδήγηση του Toby Haynes (σκηνοθέτη του Brexit και επεισοδίων του Sherlock και του Black Mirror) διέπλασαν μία θρίλερ σειρά με μυστήριο, εντυπωσιακές action σκηνές και χιουμοριστικές στιγμές. Ακολουθώντας την πρωτότυπη εκδοχή της, η σειρά διατηρεί αρκετές cult στιγμές, ενώ δεν διστάζει να γίνει και αρκετά splatter, φλερτάροντας με τα όρια του αηδιαστικού (και μη υποφερτού) σε κάποιες σκηνές της. Το σενάριο όμως ευνοεί τέτοιες ακραίες σκηνές, ενώ και το cast τις υποστηρίζει επαρκώς.
Στο επίκεντρο της ιστορίας του Utopia βρίσκεται μία συνωμοσία. Στην εποχή που ευδοκιμούν σε όλο τον κόσμο κάθε είδους θεωρίες συνωμοσίας (απ’ τους QAnon μέχρι τους αρνητές του κορονοϊού), οι δημιουργοί της σειράς δείχνουν να διασκεδάζουν βάζοντας σε λειτουργία το σενάριο του τι θα γινόταν αν πράγματι μία απ’ τις θεωρίες συνωμοσίας έβγαινε αληθινή. Εν προκειμένω η θεωρία συνομωσίας βασίζεται στις σελίδες ενός δημοφιλούς αλλά μυστηριώδους comic, τις σελίδες του οποίου ερευνά εξονυχιστικά μία ομάδα φανατικών οπαδών του, οι οποίοι πιστεύουν ότι εντός τους υπάρχουν ενδείξεις για κινδύνους του μέλλοντος. Η κυκλοφορία του νέου τεύχους του comic προκαλεί ένα αιματοβαμμένο κυνήγι με επίδικο την κατοχή του comic και την αποκάλυψη όσων μυστηρίων κρύβει. Η κατάσταση μπερδεύεται ακόμα περισσότερο όταν οι πρωταγωνιστές μαθαίνουν ότι τα πρόσωπα του comic είναι αληθινά και ότι πλέον έχουν μπλέξει σε μία αιματηρή σύγκρουση και λόγω αυτής η ζωή τους κρέμεται από μία κλωστή. Παράλληλα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ έχει εμφανιστεί ένας θανατηφόρος ιός ο οποίος διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα.
Το cast της σειράς κρύβει πολλές εκπλήξεις. Οι συντελεστές της σειράς επέλεξαν περισσότερο ή λιγότερο γνώριμους ηθοποιούς, εκ των οποίων κάποιοι αποδείχτηκαν εξαιρετικοί στους ρόλους που τους ανατέθηκαν. Ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο Desmin Borges (You ‘re the Worst, Living with Yourself) ο οποίος υποδύεται υποδειγματικά τον Wilson Wilson, έναν ημι-παρανοϊκό comic fan, ο οποίος είναι βυθισμένος στον κόσμο των πιο ακραίων θεωριών συνομωσίας. Στο πρόσωπο του Wilson η σειρά προσπαθεί να ακτινογραφήσει την ψυχοσύνθεση ενός ακραίου οπαδού των θεωριών συνομωσίας, του οποίου επιβεβαιώνεται αυτό για το οποίο όλη του τη ζωή προετοιμάζεται όταν μία απ’ τις θεωρίες του βγαίνει αληθινή. Άλλο ένα απ’ τα δυνατά χαρτιά του cast της σειράς είναι ο Rainn Wilson (ο εμβληματικός Dwight Schrute του The Office), ο οποίος υποδύεται τον Michael Sterns, έναν περιθωριοποιημένο επιστήμονα, ο οποίος ενώ είχε βυθιστεί στην απογοήτευση και την αυτολύπηση, συνειδητοποιεί ότι ίσως έχει ανακαλύψει τη θεραπεία για τον επικίνδυνο ιό που απειλεί τις ΗΠΑ. Δίπλα στον Wilson (με λιγότερο τηλεοπτικό χρόνο όμως) ενδιαφέρουσα είναι και η ερμηνεία της Jeanine Serrales (Cubby, Hot Summer Nights) στο ρόλο της Colleen της συζύγου του Michael. Όμως και στο στρατόπεδο των κακών μας περίμεναν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίσαμε εύκολα τον Cory Michael Smith, τον οποίο γνωρίσαμε απ’ την δυνατή ερμηνεία του στη Gotham στο ρόλο του Riddler. Ο Smith κι εδώ ενσαρκώνει έναν villain με στοιχεία παραφροσύνης, όμως η ερμηνεία του εδώ εστιάζει περισσότερο στην passive aggressive συμπεριφορά του χαρακτήρα του, ο οποίος είναι ένας villain με κουστούμι. Τέλος, η πιο δυνατή ερμηνεία της σειράς ανήκει στον Christopher Denham (Argo, Sound of my Voice), ο οποίος υποδύεται τον Arby, έναν ψυχρό κατά συρροή δολοφόνο, που αποτελεί το μακρύ χέρι των villains της ιστορίας.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως το Utopia έχει γυριστεί σε δύο versions, την original βρετανική και την αμερικάνικη διασκευή. Κι ενώ η ιστορία στην οποία βασίστηκαν και οι δύο εκδοχές είναι αρκετά ενδιαφέρουσα φαίνεται ότι κουβαλούν μία κοινή κατάρα, αφού καμία από τις δύο δεν κατάφερε (μέχρι στιγμής) να ολοκληρωθεί όπως σχεδιαζόταν, παρά τις υπαρκτές αντιδράσεις των (Βρετανών τουλάχιστον) fans. Πιο συγκεκριμένα η αγγλική original σειρά διακόπηκε στη δεύτερη σεζόν της, λόγω χαμηλής τηλεθέασης, αφήνοντας το κοινό με σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα κι ένα κρίσιμο cliffhanger, ενώ η αμερικάνικη διασκευή της πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι κόπηκε απ’ το Amazon Prime, ενώ κι αυτή μας ολοκλήρωσε την πρώτη σεζόν της αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και τα περισσότερα subplots ανολοκλήρωτα. Όπως είναι φυσικό υπάρχουν φήμες ότι θα γυριστεί κάποια στιγμή και μία τρίτη σεζόν της αγγλικής version, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ σίγουρα και για την αμερικάνικη διασκευή θα κυκλοφορήσουν αντίστοιχες φήμες ίσως για τη μεταφορά της σε κάποια άλλη πλατφόρμα όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλες σειρές, χωρίς όμως να είναι τίποτα απ’ αυτά σίγουρο.