Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Ant-Man And The Wasp: Quantomania – O cringe πρόλογος του Phase 5
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Ant-Man And The Wasp: Quantomania – O cringe πρόλογος του Phase 5
Cinema

Ant-Man And The Wasp: Quantomania – O cringe πρόλογος του Phase 5

Ίωνας Αγγελής
Από Ίωνας Αγγελής
Δημοσιεύτηκε 27 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Ενημέρωση 27 Φεβρουαρίου 2023
10 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Είναι καθιέρωμενο το ραντεβού σε κάποιο σινεμά όποτε βγαίνει η νέα ταινία της Marvel, όπως και τα τελευταία 2 χρόνια στο Disney+ για κάθε νέα σειρά που βγαίνει. Συνηθισμένο φαινόμενο είναι να την παρακολουθείς γρήγορα γρήγορα μην τυχόν και βομβαρδιστείς από spoilers. Κάτι ακόμα πιο συνηθισμένο είναι να κοιτάς σε κάθε νέο project για easter eggs, ενδείξεις για το μέλλον του σύμπαντος, όσο και να σπαταλάς ώρες ολόκληρες σε βιντεάκια με αναλύσεις επί αναλύσεων, θεωρίας μετά την θεωρία, φήμης μετά τη φήμη. Ή τουλάχιστον αυτή είναι μια ακριβής περιγραφή εμού. Και ήταν (σχετικά) υγιές μέχρι και το Endgame, το φινάλε του πρώτου “κύκλου” ταινιών του MCU. Και λέω υγιές διότι αυτό που περίμενε εμάς τους ανύποπτους θεατές ήταν ο απόλυτος κατακλυσμός με σειρές και ταινίες, όπου το 2021 πραγματικά θυμάμαι τον εαυτό μου να ξαφνιάζεται αν υπήρχε μια εβδομάδα δίχως νέο marvel υλικό. 

Προφανώς και η Disney θα ήθελε να καπηλευθεί το brand name της Marvel, όντας και ένα από τα πιο κερδοφόρα για την εταιρεία. Όμως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης μας έφερε μπροστά σε ένα phase four όπου είδαμε προχειροδουλειές και γενικώς κακό περιεχόμενο (Thor: Love And Thunder, She-Hulk τα πιο τρανταχτά παραδείγματα). Και προσωπικά θα βάλω σαν κύριο ένοχο των προβληματικών του κάθε project τα στενά χρονοδιαγράμματα, την υπερφόρτωση εργάσιμων ωρών με την πλήρης εκμετάλλευση των vfx artists και γενικά την πίεση στους καλλιτέχνες να παραδώσουν ένα αξιοπρεπές υλικό για χάρη των studio και των παραγωγών που περιμένουν να τσεπώσουν κάμποσα ακόμα δισεκατόμμυρια. Και η ευθύνη του studio δεν σταματάει εκεί, αφού ενώ μας έκαναν υποσχέσεις περί ενός phase four με κύρια κατεύθυνση την εισαγωγή και την ανάπτυξη νέων και παλαιών χαρακτήρων, δεν σταμάτησαν να χτίζουν sequels ή crossovers του mcu. Με λίγα λόγια μιλάμε για ένα αποτυχημένο phase four που οφείλεται κυρίως στην σύγκρουση του καλλιτεχνικού οράματος με εκείνου του studio στο όνομα του κέρδος. 

Το τοπίο που έρχεται στις κινηματογραφικές αίθουσες το Ant-Man And The Wasp: Quantomania δεν είναι σίγουρα το καλύτερο. Η απογοήτευση και η κούραση των φανς είναι εμφανής και αναθέτουν τις ελπίδες τους σε ένα ποιοτικό και συνεκτικό phase five και six. Άμεσα αυτό θέτει το τρίτο Ant-Man σε κρίσιμη θέση αφού έχει να μας εισάγει στη νέα (πέμπτη) φάση του σύμπαντος, όσο και στον μεγάλο “κακό” του multiverse saga και του επόμενου Avengers, στο πρόσωπο του Kang, αλλά και να μας ξαναφέρει σε επαφή με τον κόσμο και τους χαρακτήρες του Ant-Man, κλείνοντας την τριλογία του ήρωα. Και τελικά όχι απλά δεν συναντάει τις προσδοκίες, αλλά πρόκειται για τη χειρότερη ταινία όλου του mcu. 

Η πλοκή της ταινίας φέρνει τον Ant-Man και την Wasp μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια Pym παγιδευμένους και χαμένους στο quantum realm, όπου προσπαθούν να επανενωθούν. Στη προσπάθειά τους θα συναντήσουν τον Kang, που βρίσκεται και εκείνος παγιδευμένος και θα προσφέρει στον Ant-Man την επαναφορά στη πραγματικότητά του, με αντάλλαγμα να του κλέψει ένα πολύτιμο στοιχείο που θα τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη κατάκτηση του πολυσύμπαντος. 

Η μεγαλύτερη προβληματική της ταινίας βρίσκεται στην παντελή έλλειψη χαρακτήρων. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, αλλά όλοι (μα όλοι) οι χαρακτήρες της ταινίας είναι έρμαια των γεγονότων της ιστορίας και μένουν παθητικοί. Δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο, κάτι που να τους ενεργοποιεί, πέρα από το ότι “πρέπει να ξεφύγουν από το quantum realm” ή το ότι πρέπει να εμποδίσουν την διαφυγή του Kang από αυτή τη διάσταση. Δεν γίνεται κάποια προσπάθεια συναισθηματικής σύνδεσης με τους στόχους των πρωταγωνιστών, παρά μόνο στο όνομα της διαφύλαξης της ακεραιότητας των εαυτών τους και της “οικογένειας”. 

Παράλληλα, το Quantomania είναι λες και προσπαθεί από την αρχή μέχρι το τέλος του να μας πείσει πως δεν είναι μια ταινία Ant-Man, άλλα ένα ακόμα κομμάτι του παζλ στο μεγαλύτερο σύμπαν (ή πολυσύμπαν) της Marvel και σαν μόνο στόχο έχει να είναι ένας άψυχος και κουραστικός πρόλογος της επόμενης ταινίας Avengers. Ο Jeff Loveness, έχοντας μια εμπειρία γράφοντας επεισόδια από το Rick And Morty, βουτάει στο κόσμο του quantum realm και μας εισάγει στις υποατομικές κοινότητες και φυλές και πάει ένα βήμα παραπέρα την εξερεύνηση του quantum realm σε σχέση με τις πρώτες δύο ταινίες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να πείσει τον θεατή πως το multiverse μπορεί να αποτελέσει ένα πλούσιο μέσο για νέες ιστορίες και χαρακτήρες. Βέβαια όσο πλούσια οπτικά είναι το quantum realm, άλλο τόσο παντελώς αδιάφορο αφήνει τον θεατή, καθώς η χρήση του μένει σε απλά στιγμές – πυροτεχνήματα και όταν όλη η πλοκή μιας ταινίας καταρρέει, όση ζωντάνια και να δώσεις σε ένα πλάνο δεν μπορείς να σώσεις τίποτα. Γενικά η ταινία περνάει πολλαπλές κρίσεις ταυτότητας, αφού μια θέλει να είναι ένα space opera τύπου Star Wars, μια θέλει να είναι κωμωδία, μια θέλει να είναι ένα οικογενειακό δράμα. Και ο τρόπος που συμπτύσσονται όλα αυτά αποβαίνει κάτι παραπάνω από καταστροφικός και τραγελαφικός. Δεν θέλω καν να αναφερθώ στους τρομακτικά κακούς διαλόγους (που σε βγάζουν εκτός ταινίας συνέχεια) και τα αστεία που δεν σου προκαλούν καν ένα χαμόγελο. 

Και είναι κρίμα διότι ακόμα και στις χειρότερες στιγμές της marvel υπήρχε έστω η παραμικρή προσπάθεια να σε κάνουν να νοιαστείς για αυτό που βλέπουν. Ήταν εμφανής η προσπάθεια του καλλιτέχνη να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία στον θεατή με το πόνημά του. Εδώ ο σκηνοθέτης Peyton Reed όσο και να επιχειρεί να μας γεμίσει με όμορφα πλάνα και ενδιαφέρουσα κάδρα, όλα καταλήγουν στο να μην έχουν συνοχή μεταξύ τους και να είναι στα όρια του generic και αντιγραφής από άλλες ταινίες. Όπως είπαμε και πριν, πέρα από το ότι δεν μπορεί να καταλήξει τι είδος σινεμά είναι, προδίδει συνέχεια τις θεματικές της, θεματικές που αφορούν την οικογένεια ή την κληρονομιά ή την λύτρωση. 

Ο Jonathan Majors (Loki, Lovecraft Country) είναι ίσως το μόνο καλό στοιχείο της ταινίας, που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο με αυτό που του δίνεται και δημιουργεί ένα ενδιαφέρον κόνσεπτ πίσω από τον μεγάλο κακό του multiverse saga που θα δούμε αρκετές φορές ακόμα. Ένα από τα πιο τραγικά κομμάτια της ταινίας ήταν ο MODOK του Corey Stoll (House Of Cards, First Man) που φαίνεται πως η αποδοχή της γελοίας φύσης ενός χαρακτήρα, σημαίνει πως θα παραμείνει σε cringe επίπεδα. Η γνωριμία μας με την εφηβική εκδοχή της κόρης του Ant-Man, της Cassie, από την Kathryn Newton αφήνει τον θεατή παντελώς αδιάφορη – αν και η προσπάθεια να την κάνουν ακτιβίστρια έχει κάποιες προοπτικές, η ταινία φαίνεται να το ξεχνάει μετά τα πρώτα 10 λεπτά. Κατά τα άλλα ο Paul Raud (Avengers: Endgame, Living With Yourself) εν ολίγοις καταλήγει να παίζει (γουέλ) τον εαυτό του, η Evangeline Lilly (The Hobbit, Lost) δεν αξιοποιείται καθόλη τη διάρκεια, ενώ ο Michael Douglas (Ant-Man, The Kominsky Method) και η Michele Pfeiffer (Batman Returns, Scarface) αποτελούν ξανά τα φωτεινά στοιχεία της σειράς ταινιών. 

Για να μην παρεξηγούμαι, δεν είχα αυταπάτες πως το νέο Ant-Man δεν θα ήταν ένας πρόλογος για το επόμενο Avengers ή ότι ο φακός θα εστίαζε στο να μας προετοιμάσει για τη κύρια πλοκή του multiverse saga. Ωστόσο, περίμενα τουλάχιστον να έχει μια πλοκή που να μπορεί να την κάνει να ξεχωρίσει, πρωταγωνιστές που να κάνουν τον θεατή να θέλει να δει την συνέχεια και γενικά έναν σοβαρό λόγο να δικαιολογήσουν το 8ευρω και τις δύο ώρες που χάλασα εγώ και πολλοί ακόμα σε μια κινηματογραφική αίθουσα. Να μην την ξαναδώ επειδή είναι υποχρεωτική θέαση πριν το νέο Avengers, αλλά επειδή είναι μια καλή ταινία Ant-Man. Δικαίως και είναι λοιπόν στον πάτο του mcu με βάση το rotten tomatoes, γιατί τουλάχιστον στις υπόλοιπες ταινίες (ναι ακόμα και στο Thor: The Dark World) υπάρχουν χαρακτήρες που στο τέλος της νιώθεις την ανάγκη να τους ξαναδείς. 

TAGGED:ant-manEvangeline LillyJonathan MajorsKangMarvel Cinematic Universemarvel phase fiveMarvel Studiosmichael douglasmichelle pfeifferPaul Rudd
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΊωνας Αγγελής
Οι φοιτητικές και συνδικαλιστικές υποχρεώσεις βαραίνουν την αθεράπευτα nerd ψυχή του Ίωνα. Υπάρχει όσο υπάρχει και το ευρώ στη χώρα μας και περιμένει την ώρα και την στιγμή που οι τρίχες του θα γίνουν γκρι για να γίνει ένα με τη πραγματική του ηλικία.
Προηγούμενο άρθρο Πιρανέζι – Μια fantasy σπουδή για την αέναη μεταβολή του Εγώ
Επόμενο άρθρο Φίλησα Tη Σάρα Γουίλερ – Η queer εκδοχή του εφηβικού μυστηρίου
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
13 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Cinema

Για όσους ζουν στη σκιά του ήλιου…

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
2 Μαΐου 2018
Cinema

Deadpool & Wolverine – If you know, you know bro

Ίωνας Αγγελής
Ίωνας Αγγελής
28 Σεπτεμβρίου 2024
Σειρές

Loki – To GLORIOUS PURPOSE του Disney+

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
3 Ιανουαρίου 2022
Cinema

Γιατί τόσος διχασμός για το mother! του Darren Aronofsky;

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
4 Ιανουαρίου 2018
Σειρές

Wandavision- Μία δυναμική επανεκκίνηση του MCU

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
20 Ιανουαρίου 2021
Cinema

Thor: Love and Thunder – Στο επόμενο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς μας…

Σόλωνας Παπαγεωργίου
Σόλωνας Παπαγεωργίου
6 Αυγούστου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?