Wandavision- Μία δυναμική επανεκκίνηση του MCU

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Όταν έσκασε η ανακοίνωση ότι η Disney θα ξεκινούσε τη δικιά της streaming πλατφόρμα, οι ψυχές των απανταχού φανς από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, γέμισαν με ενθουσιασμό αλλά και αγωνία. Ενθουσιασμό από τη μία, γιατί η Disney όντας ο μεγαλοκαρχα… εμμ συγγνώμη o ιδιοκτήτης πάμπολλων πλέον properties της σύγχρονης ποπ κουλτούρας – από τη Marvel και τη LucasArts μέχρι τη Fox και το National Geographic – θα συγκέντρωνε όλο το πλούσιο υλικό του κάτω από τη σκεπή μίας πλατφόρμας, αγωνία από την άλλη γιατί ήταν επόμενο ότι θα ξεζούμιζε μέχρι το μεδούλι όλα τα μεγάλα της χαρτιά όπως το Star Wars και το MCU προκειμένου να βγάλει γρήγορο και εύκολο κέρδος. Λίγο παραπάνω λοιπόν από ένα χρόνο μετά την επίσημη κυκλοφορία της πλατφόρμας και αφού το στοίχημα με το Star Wars φαίνεται να κερδήθηκε με το Mandalorian (σε μία πρώτη φάση τουλάχιστον), ήρθε η σειρά της Marvel να δοκιμαστεί στη μικρή οθόνη με το Wandavision. Το στοίχημα εδώ αναμενόταν φυσικά να είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς η σειρά θα ήταν η επίσημη η εισαγωγή μας στην τέταρτη φάση του MCU αλλά και θα έφερνε για πρώτη φορά τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες σε μορφή σειράς, με τους αυθεντικούς ηθοποιούς τους να τους ενσαρκώνουν σε πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι σε μορφή μικρής εμφάνισης ή cameo.

Η αρχή γίνεται εδώ με το Wandavision σε ένα αν μη τι άλλο πολύ περίεργο και ιδιαίτερο ξεκίνημα. Πρωταγωνιστές είναι η Scarlet Witch και ο Vision, οι οποίοι μετά τα γεγονότα του Endgame ζουν ευτυχισμένοι σε ένα προάστιο της πόλης Westview προσπαθώντας να κρύψουν τις δυνάμεις τους και να φανούν σαν ένα φυσιολογικό, ανθρώπινο ζευγάρι. Σύντομα όμως, θα συνειδητοποιήσουν ότι η φαινομενικά φιλήσυχη ζωή τους δεν είναι αυτή που θα ήθελαν να είναι.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν μπαμ στα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι γυρισμένα ο οποίος παραπέμπει σε αμερικανικές sitcoms των 60’s και των 70’s. Ακολουθώντας μία εντελώς αντισυμβατική τροπή οι δύο πρωταγωνιστές μας παρουσιάζονται όπως οι πρωταγωνιστές σε ήπιες αλλά άβολες καταστάσεις ενός μέσου μικροαστικού αμερικανικού ζευγαριού και όλα αυτά με τα κλασσικά ηχογραφημένα γέλια που ακουγόντουσαν σε όλες τις αμερικανικές sitcoms μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα. Στο πρώτο επεισόδιο το ζευγάρι πρέπει να ετοιμάσει ένα γεύμα για το αφεντικό του Vision, ενώ στο δεύτερο ετοιμάζονται για να λάβουν μέρος στο τάλεντ-σόου της γειτονιάς τους. Φαινομενικά, το μόνο που θυμίζει οτιδήποτε που μπορεί να έχει να κάνει με το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel είναι οι δύο πρωταγωνιστές και μερικές easter-eggs αναφορές σε διάφορα στοιχεία του μαρβελικού σύμπαντος. Όλα τα άλλα είναι ένα άλυτο μυστήριο και από ό,τι φαίνεται η ίδια η σειρά θα θελήσει να μας παιδέψει αρκετά μέχρι να μας δώσει μία απάντηση. Οι καταβολές της σειράς φαίνεται να έχουν άμεσες αναφορές σε κλασσικές τηλεοπτικές σειρές του περασμένου αιώνα, όπως το Bewitched και το I Love Lucy, αλλά και σε έναν δεύτερο χρόνο στα “πιο σύγχρονα” Legion και Watchmen, δύο σειρές οι οποίες πειραματίστηκαν με το υπερηρωικό είδος, αποκαλύπτοντας διαφορετικές και πιο “αιρετικές” οπτικές του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο σκηνοθέτης των δύο πρώτων επεισοδίων είναι ο Matt Shakman, ο οποίος σκηνοθέτησε πολλά επεισόδια της αγαπημένης τηλεοπτικής κωμωδίας It’s Always Sunny on Philadelphia.

Στο ερμηνευτικό κομμάτι δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Η Elizabeth Olsen και ο Paul Bettany επιστρέφουν στους ρόλους των Vision και Scarlet Witch αντίστοιχα. Και οι δύο ηθοποιοί έχουν δουλέψει πολύ σκληρά για να εγκαθιδρύσουν τους χαρακτήρες τους στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel και αυτό φαίνεται και στη σειρά. Ανταποκρίνονται πλήρως στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της και παραδίδουν στιβαρές ερμηνείες και στα δύο επεισόδια που προβλήθηκαν μέχρι στιγμής.

Μέχρι τώρα, μπορούμε αναμφίβολα να πούμε ότι το Wandavision έχει θέσει τις προσδοκίες των θεατών σε ένα πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Στο τέλος του δεύτερου επεισοδίου κάποια πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σε μία σειρά αλλά σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα τα οποία περιμένουμε να δούμε πως θα απαντηθούν. Το μόνο σίγουρο όμως είναι, ότι η αρχή για την τέταρτη φάση της Marvel ξεκίνησε πάρα πολύ δυνατά και έχουμε σίγουρα μεγάλη αγωνία για να δούμε πως θα εξελιχθεί από εδώ και μπρος.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.