Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Black Widow – Σοβιετικά χαιρετίσματα στο μέλλον της Marvel
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Cinema > Black Widow – Σοβιετικά χαιρετίσματα στο μέλλον της Marvel
Cinema

Black Widow – Σοβιετικά χαιρετίσματα στο μέλλον της Marvel

Nίκος Γιακουμέλος
Από Nίκος Γιακουμέλος
Δημοσιεύτηκε 31 Ιουλίου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 9 Νοεμβρίου 2021
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Αν η ταινία αυτή είχε βγει το 2016, όπως και θα έπρεπε, το ύφος του παρόντος κειμένου θα ήταν αρκετά διαφορετικό. Η αλήθεια είναι πως από το 2016 άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία δένουν άμεσα με τις βασικές θεματικές της ταινίας. Αυτά περιλαμβάνουν την έκρηξη του #Metoo, την επανατοποθέτηση της Ρωσίας ως μπαμπούλα από τους Αμερικάνους σε γεωπολιτικό επίπεδο και του κομμουνισμού σε πολιτικό, δεδομένης και της προθυμίας πολλών νέων Αμερικάνων να αγκαλιάσουν τις σοσιαλιστικές ιδέες μετά τον (πολλαπλό και επί πολλά έτη) θάνατο του αμερικάνικου ονείρου αλλά και της δομικής κρίσης του 2008 που μόλις διαφαινόταν ότι τελείωσε ήρθε ο Covid να τη συνεχίσει και να τη βαθύνει.

Όλα αυτά είναι στον πυρήνα της ταινίας, και όμως και πάλι δε δικαιολογείται η καθυστέρηση στη solo ταινίας της πρώτης γυναίκας Avenger, με ένα πλούσιο παρελθόν, γνήσιο υπερηρωικό τραύμα παρά την έλλειψη υπερδυνάμεων και, τελικά, το δικό της rooster βοηθητικών χαρακτήρων που είχαν (και έχουν) να δώσουν πολλά στο συνολικό σύμπαν της Marvel.

Πλέον, όταν ο χαρακτήρας έχει ήδη αποχωρήσει (ηρωικά) από το MCU, η ταινία μοιάζει άκαιρη, άτοπη και, τελικά, εφόσον ξέρουμε ήδη πως πεθαίνει η Μαύρη Χήρα ( spoiler για ταινία του 2019, συγνώμη) χωρίς καν την επίφαση του κινδύνου για την ίδια.

Η ίδια η ταινία σε σκηνοθεσία της αετομάτας και ιδιαίτερα ικανής στην αποτύπωση δράσης Cate Shortland (The Secret Life of Us, Berlin Syndrome), προσπαθεί να προσφέρει, στο μέτρο του δυνατού και των σχετικά χαμηλών προσδοκιών, μια γνήσια Marvel εμπειρία. Αυτό σημαίνει ασταμάτητη δράση, χιούμορ (ίσως άτοπο ή αδόμητο ανά στιγμές) και μια τελική αναμέτρηση με έναν αδιάφορο κακό. Η κλασική συνταγή δηλαδή μιας solo ταινίας Marvel. Βέβαια σε αυτό το σημείο, μετά από 13 χρόνια αδιάκοπης εξάσκησης και το κοινό ξέρει ΑΚΡΙΒΩΣ τι να περιμένει και οι δημιουργοί καταβάλλουν, όταν δεν πρόκειται για κάποιο κομβικό project, όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια και χρόνο, προκειμένου να μη σταματήσει ούτε για λίγο η γραμμή παραγωγής.  Έτσι, ναι η δράση είναι εκεί, ασταμάτητη και εκρηκτική, όμως, ειδικά μετά τα γεγονότα του Endgame, πολύ δύσκολα συγκινεί τον θεατή, ειδικά όταν επί της ουσίας βλέπει ένα prequel. Επιπλέον, η έλλειψη ενός πραγματικά καλογραμμένου super villain στερεί και το ενδιαφέρον.

Ωστόσο, αν αξίζει κάτι σε αυτή την ταινία δεν είναι η κλασική συνταγή της Marvel. Είναι, πολύ περισσότερο, οι χαρακτήρες και οι θεματικές που αναπτύσσουν υπόρητα . Αφενός η , Scarlett Johansson (Marriage Story, Lost in Translation) η οποία συνέβαλε σε κάθε στάδιο της παραγωγής και πολέμησε για να γίνει αυτή η ταινία κόντρα σε ένα τρομερό παρασκήνιο με email, μισογύνικες απόψεις, gate-keeping, και κάζουαλ σεξισμό, φαίνεται ότι διασκεδάζει πραγματικά το αντίο της στον χαρακτήρα που τη συνόδευε επί 10 χρόνια και καταφέρνει, έστω και στο φινάλε του, να του δώσει βάθος και μια συναισθηματική εξέλιξη, η οποία φωτίζει καλύτερο το τέλος της στο Endgame.

Ταυτόχρονα, οι νέοι χαρακτήρες που εισάγει, και κυρίως η υπέροχη Yelena της Florence Pugh ( Midsommar,Little Women) κλέβουν την παράσταση, και μάλιστα κάνοντας όντως την προσπάθεια να μιλήσουν με ρωσική προφορά που δε θυμίζει τον (κατά τα άλλα αγαπημένο) Dolph Lundgren στο Rocky IV. Η αγαπημένη στο nerd κοινό Pugh κάνει το εντυπωσιακό της ντεμπούτο στο MCU, στο οποίο, όπως φαίνεται θα παραμείνει αρκετό καιρό ως η νέα Χήρα, με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά όμως. Η Pugh κερδίζει άκοπα το κοινό, με την ειρωνεία, το πηγαίο χιούμορ και την τρομερή της ερμηνεία, η οποία αντανακλά όλο το τραύμα μιας χαμένης παιδικότητας. Οι (ψεύτικοί) γονείς της ξεχωρίζουν και αυτοί, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Η στιβαρή, ψυχρή και απόλυτα επαγγελματική παρουσία της Rachel Weisz (The Favourite, O Αστακός) δίνει το δικό της βάρος. Είναι όμως ο στοχανοβικός μαρξιστής και αντιχιουμανιστής Red Guardian του David Harbour (Ηellboy, Stranger Things) που κλέβει την παράσταση όσον αφορά το χιούμορ.

Βέβαια η αναχρονιστική (και ψευδεπίγραφη) επιμονή στην απεικόνιση ενός γκουλάγκ και η (αυτό)γελοιοποίηση του μοναδικού σοβιετικού super soldier, ο οποίος έχει τατουάζ στα χέρια του το όνομα του Μαρξ έχει σκοπό να αναιρέσει την (ορθή) εκτίμηση του για την γεωπολιτική σκακιέρα, τη φίμωση της εσωκομματικής δημοκρατίας και τελικά, την εικόνα της Σοβιετικής Ένωσης, όπως αρχίζει να διαμορφώνεται στα μυαλά πολλών νεαρών Αμερικάνων. Όμως ο Red Guardian μας δίνει και μια πιο ανθρώπινη εικόνα των στιγμών μετά την επιτηδευμένη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, και το καθεστώς των αντιδραστικών και συχνά αμερικανοκίνητων ολιγαρχών που ξεπήδησε από τα ερείπια του «άλματος προς τον ουρανό».

Ένα τέτοιος ολιγάρχης αναδύεται και ως ο κεντρικός κακός της ταινίας και εδώ εμφανίζεται το κομβικότερο θέμα της ταινίας και η ιδιότυπη φεμινιστική (στα όρια του αστικού ανθρωπισμού πάντα) χροιά της. Ο κακός της ταινίας είναι, επί της ουσίας, ένας σωματέμπορας και το προιόν του είναι Χήρες, νεαρά κορίτσια που τους γίνεται πλύση εγκεφάλου για να σκοτώνουν και να υπηρετούν. Το γεγονός ότι η ερμηνεία του Ray Winstone (King of Thieves, Point Break) είναι τόσο αδιάφορη και γενική υποδηλώνει ακριβώς αυτό, τη γενίκευση της άποψης ότι οι γυναίκες είναι εμπορεύματα, κτήμα κάποιου. Βέβαια ο Winstone δεν είναι David Tenant, που ως Killgrave συμβόλιζε την κουλτούρα του βιασμού στη Jessica Jones, και έτσι, αυτό το απρόσωπο ουσιαστικά πατριαρχικό σύμβολο δεν έχει ούτε το βάθος ούτε το gravitas για να σταθεί απέναντι σε μια γενικόλογη, και τελικά, κενή φεμινιστική προσέγγιση.

Σε κάθε περίπτωση, το Black Widow έχει περισσότερο ενδιαφέρον ως θέμα συζήτησης σε νερντοπαρέες παρά ως ταινία. Και σίγουρα, έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον ως δικαστική μάχη εναντίον μιας ηθοποιού και ενός κολοσσού όπως η Disney. Αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να δούμε πραγματικά πώς θα εξελιχθεί!

TAGGED:black widowCate ShortlandDavid HarbourDolph LundgrenFlorence PughMARVELRachel WeiszRay WinstoneScarlett JohanssonΜαύρη Χήρα
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόNίκος Γιακουμέλος
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.
Προηγούμενο άρθρο Παιδιά του Ουρανού και της Γης – Ιστορίες από το τέλος ενός κόσμου και την αρχή ενός άλλου
Επόμενο άρθρο Φωτογραφίες σε Μαύρο Φόντο- Αντιμετωπίζοντας το τραύμα της κακοποίησης
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
13 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicMarvel

Spider-man Life Story – Ο Βίος και η πολιτεία του Peter Parker

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
10 Νοεμβρίου 2021
Σειρές

Legion – Μια νέα εποχή για την super hero τηλεόραση (όπως όλα δείχνουν…)

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
9 Οκτωβρίου 2019
CinemaDuneOscars 2025Αφιερώματα

Dune: Part 2 – H Φωνή και το Όραμα πέρα από το διάστημα

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
27 Φεβρουαρίου 2025
Σειρές

Luke Cage season 2-Το Harlem χάνει τον ήρωα, η τηλεόραση κερδίζει μια σειρά με αξιώσεις

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
29 Οκτωβρίου 2018
Σειρές

Μία μερική ματιά στο Punisher 2

admin
admin
18 Φεβρουαρίου 2019
ΑνασκοπήσειςΑνασκόπηση 2019Σειρές

Ακυρώσεις σειρών 2019 – Ποιες αδικήθηκαν και ποιες καλά να πάθουν;

admin
admin
8 Ιανουαρίου 2021
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?