Cinema

Published on December 11th, 2019

0

Marriage Story – Ένας γάμος διαλύεται, μια οικογένεια προσπαθεί να μείνει ενωμένη

Ο Charlie αγαπάει την Nicole, η Nicole αγαπάει τον Charlie. Παρ’ αυτά, κάτι πάει στραβά και χωρίζουν. Η Nicole μετακομίζει στην Καλιφόρνια, ο Charlie παραμένει στην Νέα Υόρκη και σύντομα, ξεσπά μια έντονη διαμάχη για την κηδεμονία του γιού τους Henry, στην οποία θα εμπλακούν οικογένειες, δικηγόροι και κοινωνικοί λειτουργοί.

Το Marriage Story του Noah Baumbach (Greenberg, Mistress America ), στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Adam Driver και η Scarlett Johansson, παρουσιάζει μία ιστορία αγάπης. Αντί, όμως, να την διηγηθεί από την αρχή της, από την πρώτη συνάντηση των πρωταγωνιστών, επιλέγει να ξεκινήσει τη δράση από το τέλος της. Στην εναρκτήρια σκηνή το ζευγάρι έχει ήδη αποφασίσει να χωρίσει και επισκέπτονται έναν σύμβουλο γάμου, ο οποίος τους αναθέτει να γράψουν όλα όσα αγαπούν ακόμα στο πρώην ταίρι τους  – παρά τα όσα έχουν συμβεί. Σ’ αυτή τη διαδικασία συμπυκνώνεται όλη η δυναμική της γαμήλιας σχέσης τους, όλα τα θετικά συναισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον. Αυτά τα συναισθήματα δοκιμάζονται συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, η οποία «παίζει» με τον προβληματισμό εάν είναι εφικτό δύο άνθρωποι να κρατήσουν την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που τρέφουν ο ένας για τον άλλο κατά τη διάρκεια μιας τόσο επώδυνης διαδικασίας.

Στο Marriage Story, ο γάμος διαλύεται, αλλά η οικογένεια προσπαθεί να μείνει ενωμένη. Η σχέση του Charlie και της Nicole είναι ρεαλιστικά δοσμένη, οι δυο τους είναι γραμμένοι σαν υπαρκτά πρόσωπα, όχι σαν καρικατούρες. Προφανώς, βέβαια, υπάρχουν και μερικοί χαρακτήρες που παρουσιάζονται κάπως απλοϊκά, στα πλαίσια της γλυκόπικρης κωμωδίας. Το σημαντικό, όμως, στοιχείο, χάρη στο οποίο επιτυγχάνει το σενάριο, είναι πώς οι δύο πρωταγωνιστές και κατ’ επέκταση η μεταξύ τους σχέση, είναι πολυδιάστατοι. Έχουν θετικές πλευρές, έχουν αρνητικές πλευρές. Κατά συνέπεια και η σχέση τους έχει θετικές και αρνητικές πλευρές.

Από εκεί προκύπτει όλος ο δυναμισμός, όλη η δραματουργική βαρύτητα. Η ταινία μελετά τις αιτίες που οδηγούν στην αλλοίωση ενός γάμου ο οποίος είναι φαινομενικά υγιής, μεταξύ δύο ανθρώπων που ειλικρινά αγαπιόνται ή, τουλάχιστον νομίζουν πώς αγαπιόνται. Είναι μια ιστορία τρυφερή, που αφορά πραγματικούς ανθρώπους.

Το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο δυνατό αν έλειπε ο Αdam Driver (Paterson, Star Wars) και η Scarlet Johansson (Ghost in the Shell, Jungle Book) Τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος παραδίδουν ερμηνείες κορυφαίες, από τις δυνατότερες της σταδιοδρομίας τους. Στις δύο ώρες της διάρκειας, περνάνε από διάφορες, πλούσιες συναισθηματικές διακυμάνσεις · επί οθόνης, αποδίδουν οργή και αγανάκτηση, ο Driver με πιο εκρηκτικό τρόπο, η Johansson με πιο ήσυχο και υπόγειο. Επί οθόνης, αποδίδουν, όμως, και αισιοδοξία και τρυφερότητα — ομοίως, ο καθένας με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο. Οι ερμηνείες τους ενισχύονται ακόμα περισσότερο από την ίδια την σκηνοθεσία. Ο Baumbach φροντίζει να κάνει προκλητικά κοντινά πλάνα στις έντονες σκηνές. Επίσης, προτιμά να τις γυρίζει ενιαίες, κατά κύριο λόγο, δίχως να κόβει και να ράβει ιδιαίτερα με το μοντάζ. Έτσι, οι συντελεστές αναδεικνύουν  ένα ήδη καλογραμμένο σενάριο και το τελικό εγχείρημα είναι εξαιρετικό.

Αξίζει να αναφερθεί, ακόμη, πως αξιόλογη δουλειά κάνει και το υπόλοιπο cast, παρόλο που το Marriage Story δίνει ασύλληπτη βαρύτητα, λόγω δομής του σεναρίου, στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Σημαντικοί είναι οι ρόλοι της Laura Dern ( Star Wars, Jurrasic Park) και του Ray Liotta, οι οποίοι υποδύονται τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την κάθε πλευρά, που, με τον εταιρικό τρόπο τους, συμβάλουν στην επιδείνωση της κατάστασης. Διασκεδαστικοί είναι και οι Alan Alda, Julie Hagerty και Wallace Shawn, που αναλαμβάνουν το κωμικό κομμάτι της ταινίας και προσφέρουν μικρές ενέσεις ευχαρίστησης στο βαρύ κλίμα που δημιουργεί η πλοκή.

Σε μια εποχή που το Χολιγουντιανό στοιχείο τρυπώνει έντονα σε όλες τις αμερικάνικες παραγωγές, ο Noah Baumbach μας χαρίζει κάτι πιο προσγειωμένο, αλλά πολύ δυνατό και συναισθηματικά φορτισμένο. Το Marriage Story είναι μια τρυφερή ιστορία για τον γάμο, το τέλος του και το μετά…

Tags: , , , ,


About the Authors

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στου Ζωγράφου. Δεν άλλαξε και ποτέ παραστάσεις, οπότε η ζωή του μάλλον θα είναι αρκετά βαρετή. Τι δεν είναι βαρετό, όμως; Το περιεχόμενο αυτή της σελίδας.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • Social