Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Ο Φύλακας στη Σίκαλη – Ένας έφηβος που όλα του φταίνε
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Εφηβική - Παιδική > Ο Φύλακας στη Σίκαλη – Ένας έφηβος που όλα του φταίνε
ΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Ο Φύλακας στη Σίκαλη – Ένας έφηβος που όλα του φταίνε

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 12 Μαρτίου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 8 Αυγούστου 2021
9 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Υπάρχουν κάποια βιβλία με τόσο αινιγματικούς τίτλους που καταφέρνουν αμέσως να μαγνητίσουν τον αναγνώστη. Με την πρώτη ματιά τον γεμίζουν με ερωτήματα για το περιεχόμενο της ιστορίας τους και για τη σημασία του τίτλου. Κατεξοχήν παράδειγμα ενός τέτοιου βιβλίου είναι ο Φύλακας στη Σίκαλη (Catcher in the Rye στο πρωτότυπο), το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο J. D Salinger, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κλασσικότερα έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας. Διαβάζοντας την περιγραφή του βιβλίου που αφορά ένα έφηβο παιδί που μόλις έχει αποβληθεί (για μία ακόμη φορά) απ’ το σχολείο που φοιτούσε, ο καθένας απορεί ποια ιστορία μπορεί να κρύβεται πίσω από τον τόσο αινιγματικό τίτλο. Για να επιλυθεί το αίνιγμα του τίτλου είναι απαραίτητο πρώτα ο αναγνώστης να γνωρίσει τον πρωταγωνιστή του βιβλίου, να προσπαθήσει να κατανοήσει την ψυχοσύνθεση και τον τρόπο σκέψης του και τότε μόνο θα είναι έτοιμος για την αποκάλυψη της προέλευσης (και της σημασίας) του τίτλου. Τελικά η επίλυση του μυστηρίου γίνεται ανεπαίσθητα, με τρόπο τόσο απλό που καταλήγει εντυπωσιακός (με τα τόσα συμπυκνωμένα νοήματα που κρύβει), όπως συμβαίνει εξάλλου με ολόκληρο το βιβλίο, το οποίο δεν αναφέρεται τυχαία ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας του 20ου αιώνα.

Γραμμένο στα μέσα της δεκαετίας του 1940, το μυθιστόρημα του Salinger επηρέασε καθοριστικά το είδος της εφηβικής λογοτεχνίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ο Salinger δεν διηγήθηκε απλώς την ιστορία ενός εφήβου, αλλά του έδωσε φωνή, του έδωσε την ευκαιρία να διηγηθεί την ιστορία του σε α’ πρόσωπο. Με αυτή τη μέθοδο ο Salinger προσπάθησε να διεισδύσει στο χαρακτήρα και τη ψυχοσύνθεση του έφηβου ήρωά του, του Holden, επιχείρησε να δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη να ακούσει τις σκέψεις του μέσα από τη δική του γλώσσα και το δικό του τρόπο έκφρασης, με στόχο να τον κατανοήσει. Με αυτό τον ελκυστικό τρόπο το βιβλίο αγαπήθηκε απ’ τους νέους αναγνώστες, οι οποίοι ανακάλυψαν κομμάτια του εαυτού τους στον αντισυμβατικό τρόπο σκέψης και δράσης του Holden.

Βέβαια ο Salinger δεν προσπάθησε να απεικονίσει τον Holden ως ένα ακαταμάχητο πρότυπο εφηβικής αμφισβήτησης, το αντίθετο μάλλον συνέβη. Όπως έχει παρατηρήσει εύστοχα η συγγραφέας Dana Czapnik, ο Salinger δημιούργησε ένα ιδανικά γραμμένο πορτρέτο ενός ατελούς χαρακτήρας («a perfectly written portrait of an imperfect character»). Ήδη απ’ την εποχή του (τη δεκαετία του 1940) ο Holden ήταν ένας αμφισβητούμενος χαρακτήρας, με πιστούς υποστηρικτές αλλά και συνειδητούς πολέμιους. Ο ακραίος μηδενισμός του, που ίσως γοήτευε πολλούς εφήβους, αντίθετα από άλλους συνομηλίκους τους (και μεγαλύτερους σε ηλικία) κατηγορούνταν ως επιπόλαιος και ανούσιος. Αυτή η κριτική εκφράζεται και απ’ την αδερφή του τη Phoebe, η οποία του προσάπτει ότι αμφισβητεί τόσο έντονα τα πάντα γύρω του σε βαθμό που τελικά καταλήγει να μην υπάρχει τίποτα που να τον ευχαριστεί. Ίσως διαβάζοντας σήμερα την ιστορία του Holden ένας έφηβος ακόμα δυσκολότερα θα ταυτιστεί μαζί του, αφού πρόκειται για έναν ήρωα μίας αρκετά διαφορετικής εποχής, που κουβαλά τις αντιλήψεις και το ιστορικό φορτίο της. Παρ’ όλα αυτά όμως ο Holden παραμένει μέχρι και σήμερα το λογοτεχνικό αρχέτυπο ενός έφηβου παιδιού που αμφισβητεί με πάθος τον κόσμο των ενηλίκων, απ’ τον οποίο προσπαθεί να αποδράσει με κάθε τρόπο.

Μία απ’ τις σημαντικές θεματολογίες του βιβλίου αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα. Ίσως η γλώσσα του Holden να μην ήταν αψεγάδιαστη -όπως πολλές φορές και τα επιχειρήματά του- όμως γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι, παρ’ όλο που με μία επιπόλαιη ματιά μοιάζει απλώς να απορρίπτει πλήρως το σχολείο και τη μάθηση, στην πραγματικότητα απορρίπτει το συγκεκριμένο αυστηρό παιδαγωγικό μοντέλο μέσα στο οποίο νιώθει ότι η δημιουργικότητά του ασφυκτιά. Χωρίς να το έχει συνειδητοποιήσει πλήρως, αφού -λόγω του αρνητισμού και της έλλειψης πείρας της ηλικίας του- εμμένει στη στείρα αμφισβήτηση του υπάρχοντος, χωρίς να αναζητά μία θετική διέξοδο από αυτό, στην πραγματικότητα έχει γερά θεμελιωμένες πεποιθήσεις που διαμορφώνουν μία εύστοχη κριτική στο εκπαιδευτικό σύστημα της εποχής του. Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστική η  κριτική του προς τον φιλόλογο που εξαντλούσε την αυστηρότητά του απέναντι σε μαθητές που έκαναν «παρεκβάσεις» στο λόγο τους:

«Αυτή η ιστορία με την παρέκβαση μου έσπαγε τα νεύρα. Δεν ξέρω. Το κακό μ’ εμένα είναι πως μ’ αρέσει άμα κάποιος ξεστρατίζει στην κουβέντα. Είναι πιο ενδιαφέρον και τέτοια»

Εξάλλου στο λόγο του Holden κυριαρχεί ο συνειρμικός τρόπος σκέψης και ως εκ τούτου η ροή της αφήγησής του διακόπτεται συνεχώς από παρεκβάσεις, μέσα απ’ τις οποίες γνωρίζουμε το παρελθόν του χαρακτήρα και του κοινωνικού του κύκλου, αλλά και τελικά την προσωπικότητά του και τις απόψεις του. Μέσα από τις συχνές παρεκβάσεις του λόγου του τον παρακολουθούμε με αντίστοιχο ενδιαφέρον να καταπιάνεται και με άλλα κοινωνικά θέματα της εποχής που αφορούν τα παιδιά της ηλικίας του, όπως είναι η φιλία, ο σχολικός εκφοβισμός, η νυχτερινή ζωή, το κάπνισμα, η παραβατικότητα, ο στρατός και ο πόλεμος. Φυσικά ο αφηγητής τα αντιμετωπίζει με τη δική του αντισυμβατική ματιά, στην οποία κυριαρχεί η αμφισβήτηση απέναντι σε ό,τι του μοιάζει «κάλπικο» απ’ τον κόσμο των ενηλίκων:

«Όλα μου φταίνε. Μισώ που ζω στη Νέα Υόρκη και τέτοια. Μισώ τα ταξιά και τα λεωφορεία της Μάντισον Άβενιου με τους οδηγούς που σου βάζουν συνέχεια τις φωνές»

Ο Φύλακας στη Σίκαλη είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του J. D. Salinger, ο οποίος έχει γράψει επίσης και πολλά διηγήματα.

Πάντως, παρά τη συμπεριφορά του (που συχνά τον μπλέκει σε μπελάδες) στην πραγματικότητα ο Holden είναι ένα ευγενές παιδί που ακολουθεί έναν αυστηρό ηθικό κώδικα. Υιοθετώντας στοιχεία μιμητισμού της συμπεριφοράς των ενηλίκων, προσπαθεί να δείχνει το σεβασμό του σε ανθρώπους που τον έχουν κερδίσει. Στον αντίποδα όταν νιώθει ότι η συμπεριφορά κάποιου παραβιάζει τους κανόνες του δικού του ηθικού κώδικα δεν διστάζει να τον κρίνει αυστηρά, με μπόλικο διδακτισμό, σε σημείο που καταντά τις περισσότερες φορές αντιπαθής γιατί γίνεται ξερόλας. Πολύ συχνά αναπαράγει στερεότυπα (ανάμεσά τους και σεξιστικά, παρά το γεγονός ότι είναι γενικά άκακος) που αντικατοπτρίζουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της εποχής του, τα οποία είχε άκριτα αφομοιώσει. Έτσι επιβεβαιώνεται ότι το λογοτεχνικό πορτρέτο του Holden δια χειρός Salinger δεν απεικονίζει έναν ιδανικό χαρακτήρα, αλλά μία προσωπικότητα με τις δικές της αδυναμίες. Πρόκειται απλά για έναν έφηβο με συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση για την κοινωνία των ενηλίκων στην οποία καλείται οσονούπω να μεταβεί, όμως εκείνος δεν θέλει να αφομοιωθεί και τελικά να αλλοιωθεί από αυτή. Κανείς δεν έχει την απαίτηση από εκείνον να είναι τέλειος.

Η νέα μετάφραση του βιβλίου απ’ την Αθηνά Δημητριάδου για τις εκδόσεις Πατάκη είναι καλοδουλεμένη. Το μυθιστόρημα του Salinger είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου στην αμερικάνικη νεανική αργκό της εποχής (αποτέλεσμα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης του έφηβου πρωταγωνιστή) καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη τη μεταφορά της στα ελληνικά (και γενικώς σε άλλες γλώσσες). Όμως, η προσεγμένη μετάφραση της Αθηνάς Δημητριάδου καταφέρνει να διατηρήσει τη ζωντάνια της γλώσσας του κειμένου, τα κωμικά στοιχεία του έργου, καθώς και την ομαλή ροή της αφήγησης. Παράλληλα δεν πέφτει στην παγίδα να χειριστεί την αργκό του Salinger με σύγχρονους όρους, εκσυγχρονίζοντάς την. Εύστοχα μεταφράζοντας το πρωτότυπο, χρησιμοποιεί μία διάλεκτο που στην πραγματικότητα εν πολλοίς δεν μιλιέται πια ούτε ως αργκό, προκειμένου να καταδειχθεί με αυτό τον τρόπο το ιστορικό πλαίσιο του έργου.

TAGGED:Catcher in the RyeJ. D. SalingerUSAεκδόσεις Πατάκηεφηβείαεφηβική λογοτεχνίαέφηβοςΗΠΑΟ Φύλακας στη ΣίκαληΤζ. Ντ. Σάλιντζερ
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Transformers – Πέρα από αυτό που βλέπουν τα μάτια σου…
Επόμενο άρθρο Dune: Τhe Graphic Novel – Γνωρίζοντας ξανά τις ερήμους του Αρράκις
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicDC

Watchmen – Το ιστορικό προτσές και η 9η τέχνη στη στροφή του 20ού αιώνα

Λεωνίδας Βέργος
Λεωνίδας Βέργος
15 Φεβρουαρίου 2020
Βιβλία

Η Πλεξούδα – Ο συνεκτικός ιστός της γυναικείας δύναμης

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
8 Απριλίου 2021
Βιβλία

Εννέα Ιστορίες – Ανατομή της μεταπολεμικής Αμερικής

Μαριάννα Τσότρα
Μαριάννα Τσότρα
17 Δεκεμβρίου 2022
ComicΕυρωπαϊκά

Η Βασίλισσα της Βαβυλώνας – Στα συντρίμμια του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου πολέμου

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
31 Μαρτίου 2024
ΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Φωτογραφίες σε Μαύρο Φόντο- Αντιμετωπίζοντας το τραύμα της κακοποίησης

Παναγιώτα Καρβούνη
Παναγιώτα Καρβούνη
8 Αυγούστου 2021
ComicΕυρωπαϊκά

Blanc Autour – Η σπορά της ισότητας

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
16 Μαρτίου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?