Ερχόμενοι από ένα 3ο τεύχος που ασχολήθηκε με ένα άκρως ενδιαφέρον κοινωνικό ζήτημα, εκείνο του diversity στα κόμικς και της εκπροσώπησης των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το να δώσουμε μία αντάξια συνέχεια ήταν σίγουρα για εμάς μία πρόκληση. Η ιδέα, λοιπόν, από εδώ και πέρα, είναι ότι θα έχουμε ένα πολυσέλιδο κεντρικό αφιέρωμα σε κάθε τεύχος μας με σκοπό να συζητάμε σε μεγαλύτερο βάθος για επίκαιρα ζητήματα της nerd κουλτούρας. Γι’ αυτό και το 4ο τεύχος μας περιέχει ένα κεντρικό αφιέρωμα, απλά αυτή τη φορά είναι περισσότερο «κομιξοκεντρικό», για να δείξει και μία χαλάρωση που θέλαμε να νιώσουμε λόγω καλοκαιριού… Έτσι λοιπόν ένα μεγάλο μέρος του 4ου τεύχους μας είναι αφιερωμένο στα φετινά Eisner Awards, εστιάζοντας στα comics που ξεχωρίσαμε ως τα καλύτερα ανάμεσα στους δεκάδες υποψήφιους τίτλους.
Το Comic Cultura επιδιώκει απ’ τα πρώτα του βήματα να μιλήσει για τα κόμικς αλλά και να δώσει πάτημα σε καλλιτέχνες να εκθέσουν τα έργα τους στις σελίδες του. Γι’ αυτό και μέσα στις σελίδες του περιοδικού υπάρχουν κριτικές σε κόμικς, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, άρθρα και αφιερώματα, αλλά και εικονογραφήσεις και κόμικς από νεότερους αλλά και από καταξιωμένους σκιτσογράφους που με θέρμη αγκάλιασαν απ’ την πρώτη στιγμή την προσπάθεια του Comic Cultura.
Στο κέντρο του 4ου τεύχους μας βρίσκονται λοιπόν τα Will Eisner Comic Industry Awards, που αποτελούν τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία κόμικς. Αποτελούν ένα θεσμό που ξεκίνησε το 1988, και τιμάει τον σπουδαίο κομίστα και ιστορικό τέχνης Will Eisner, δίνοντας βραβεία σε νέους υποψηφίους κάθε χρόνο, ουσιαστικά κρατώντας την «κληρονομιά» του σπουδαίου δημιουργού. Οι συντάκτες του Comic Cultura ξεχωρίσαμε τα καλύτερα κόμικς της χρονιάς, τα οποία διακρίθηκαν στα φετινά Eisner Awards και σας τα παρουσιάζουμε. Έτσι προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα «χάρτη» στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό που θέλει να διαβάσει τα κόμικς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διεθνή επικαιρότητα, αλλά είναι τόσα πολλά που μπερδεύεται κανείς διαβάζοντας ατέλειωτες λίστες με τίτλους. Σίγουρα κι η δικιά μας προσπάθεια μπορεί να έχει κενά και αστοχίες, αφού πραγματικά οι τίτλοι που κυκλοφορούν διεθνώς κάθε χρόνο είναι πάρα πολλοί, αλλά πιστεύουμε ότι καταφέραμε να σας δώσουμε τα απαραίτητα ερεθίσματα για να ψάξετε μόνοι σας ποια νέα comics θα σας ενδιέφεραν να ξεκινήσετε να διαβάζετε!
Σε άλλα κείμενα, ο Stefano Zanchi, φετινός καλεσμένος του Comicdom Con Athens, μιλάει στον Γιάννη Ιατρού σε μία συνέντευξη για την Disney και την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Μπάμπης Ιωαννίδης παρουσιάζει το πρώτο του κεφάλαιο σε μια δική του εισαγωγή για την ιστορία των ευρωπαϊκών κόμικς και η Ειρήνη Χαλκιά μας δίνει μία εναλλακτική πρόταση στις κόμικς διοργανώσεις. Επιπλέον, το τεύχος περιλαμβάνει δύο Disney αφιερώματα, το ένα μία αφήγηση του Γιώργου Ζωιτά για το τριήμερο που πέρασε με τον Don Rosa στο φετινό The Comic Con στη Θεσσαλονίκη, και το άλλο μία γιορτή των 50 ετών του Φάντομ Ντακ αλλά και των 85 ετών του Ντόναλντ Ντακ. Επιπλέον, όπως πάντα υπάρχουν κριτικές για πρόσφατες εκδόσεις comics και για νέες ταινίες και σειρές – πάντα σε σχέση με τα κόμικς.
Πέρα όμως από κείμενα, το τεύχος περιέχει και κόμικς από 11 Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι είναι οι: Ξανθός Βενιζέλος, Θανάσης Καραμπάλιος, Κωνσταντίνος Κάτσος, Περικλής Κουλιφέτης, Άρης Λάμπος, Κώστας Λουπασάκης, Malk, Ίριδα Μούζου, No Budget Epics, Soloup, Γαβριήλ Τομπαλίδης και 2 illustrations από τον Σάββα Αμπατζίδη (ThePack) και την Φωτεινή Τυροβούζη.
Το εξώφυλλο του 4ου τεύχους του Comic Cultura είναι μία δημιουργία της Aniro.
Σας ευχόμαστε λοιπόν καλό καλοκαίρι με πολλά πολλά comics κι ελπίζουμε να σας κρατήσουμε κι εμείς (διαδικτυακή) συντροφιά στην παραλία με το νέο μας τεύχος!
Διαβάστε όλο το τέταρτο τεύχος εδώ: