Προτάσεις για τα καλύτερα νεότερα αμερικάνικα κόμικς αυτή τη στιγμή εκεί έξω

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Comic Cultura φιλοξενεί πια μια στήλη που θα παρουσιάζει νέα αμερικανικά κόμικ και έχουμε τη χαρά να την αναδημοσιεύουμε.

Folklords

Εκδοτική: Boom!Studios / Σενάριο: Matt Kindt, Σχέδιο: Matt Smith, Νοέμβριος 2019 – Μάρτιος 2020 (5 τεύχη)

Σε έναν μαγικό κόσμο, γεμάτο ξωτικά, νάνους και περίεργα πλάσματα είναι δύσκολο να είσαι παράταιρος. Ο έφηβος Ansel το καταφέρνει, αφού ντύνεται με κουστούμι και γραβάτα και περνάει ώρες ονειροπολώντας για έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, πανύψηλα κτήρια και μεγάλες πόλεις. Ακόμα χειρότερα, όταν πλησιάζει η ενηλικίωση του, ο Ansel δεν διαλέγει μία τυπική αποστολή μιας και οι συνομήλικοί του αναζητούν χαμένους θησαυρούς και βυθισμένες πολιτείες. Αντίθετα επιλέγει να ψάξει για τους Folklords και την απαγορευμένη γνώση που κατέχουν, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να καταλάβει τη θέση του μες τον κόσμο. Ο Matt Kindt διηγείται μία κλασική ιστορία, το ταξίδι ενός έφηβου αποξενωμένου ήρωα και μιας πρόκλησης που συναντάει στην πορεία μας την ωριμότητα και μία νέα κατανόηση του εαυτού. Η προσπάθεια του ήρωα να απομακρυνθεί από τον κόσμο του παραμυθιού και να περάσει στη σφαίρα της επιστήμης και της τεχνολογίας τον βάζει σε ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους και τον κάνει να αμφισβητήσει τις βασικές αρχές του. Το σενάριο, σε κάθε στροφή, ανατρέπει τις προσδοκίες των αναγνωστών και συνήθως το καταφέρνει. Τo σχέδιο του Matt Smith είναι καρτουνίστικο και στρογγυλεμένο, και συνδυάζεται με έντονα χρώματα έτσι θυμίζει την εικονογράφηση παραμυθιού. Σε σημεία που επιβάλλεται χρησιμοποιείται το gore στοιχείο, όταν το παραμύθι γίνεται εφιάλτης, το σχέδιο ανταποκρίνεται αναπάντεχα, γίνεται γκροτέσκο και πετυχαίνει το στόχο του. Το Folklords είναι ένα έξυπνο παιχνίδι με τα κλισέ και αξιοποιεί έξυπνα τις πιο κλασικές θεματικές των ιστοριών επικής φαντασίας. Σίγουρα αξίζει το χρόνο σας.

That Texas Blood

Εκδοτική: Image / Σενάριο: Chris Condon / Σχέδιο: Jacob Phillips, Ιούνιος 2020 – Δεκέμβριος 2020 (6 τεύχη)

Υπάρχει κάτι που μας τραβάει στον αμερικάνικο Νότο και τις μικρές πόλεις γεμάτες μεγάλα μυστικά, από τον κινηματογράφο, στις σειρές μέχρι τα κόμικ, όπως το επιτυχημένο Southern Bastards. Αντίστοιχα, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται μία αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για το noir μυθιστόρημα και κόμικ, σε ένα πλήθος παραλλαγών. Το That Texas Blood συνδυάζει όμορφα αυτές τις δύο τάσεις. Μας φέρνει σε μία μικρή κομητεία του Texas, όπου ο θάνατος του αδερφού του, Randy, υποχρεώνει τον Travis Terrill να επιστρέψει στην πόλη που γεννήθηκε. Τα δύο αδέρφια έχουν ένα άσχημο παρελθόν με την πόλη και τους κατοίκους της και τα πρώτα τεύχη χτίζουν σιγά-σιγά την ένταση καθώς ο Travis παρασύρεται σε παλιές έχθρες και μυστικά, προσπαθώντας να καταλάβει τι και ποιος μπορεί να ευθύνεται για το θάνατο του αδερφού του. Το μυστήριο, κατά τα πρότυπα του noir είδους, γίνεται ακτινογραφία της πόλης και των κατοίκων της μέσα από την οπτική του, αποξενωμένου από την πόλη, Travis αλλά και λακωνικού σερίφη που έχει αναλάβει την έρευνα και παρεμβαίνει με σκωπτικά σχόλια. Το σχέδιο του Jacob Phillips, που τον ξέρουμε από το Criminal, είναι ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό, με αδρές γραμμές στο μπαγκράουντ και πολύ λεπτομέρεια στα πρόσωπα, αποδίδοντας την αγανάκτηση και τα αδιέξοδα των χαρακτήρων που εντείνονται διαρκώς. Το That Texas Blood είναι ένα ακόμα εξαιρετικό κόμικ μυστηρίου από την Image.

Locke & Key: In Pale Battalions Go

Εκδοτική: IDW/ Σενάριο: Joe Hill/ Σχέδιο: Gabriel Rodriguez, Αύγουστος – Δεκέμβριος 2020 (3 τεύχη)

Γενικά, σε αυτήν τη στήλη θα αποφύγουμε τα spin-off και τις συνέχειες πολύ γνωστών τίτλων. Ψάχνουμε για καινούρια κόμικ, νέους χαρακτήρες και θέλουμε να αποφύγουμε τις αρπαχτές των εταιρειών που ξεζουμίζουν μέχρι αηδίας τις πιο επιτυχημένες στιγμές. Ωστόσο, θα γίνει μία εξαίρεση για το Locke & Key: In Pale Battalions Go που λειτουργεί σαν ένα ακόμα μικρό prequel της σειράς Locke & Key, που στις αρχές του 2020 έγινε και σειρά στο Netflix.

Το δίδυμο των δημιουργών Hill-Rodriguez επιστρέφουν στον κόσμο των μαγικών κλειδιών και αυτή τη φορά στρέφονται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο John, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Locke, θέλει να χρησιμοποιήσει τα κλειδιά για να μεταφερθεί από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και να πολεμήσει ενάντια στους Γερμανούς σε μία από τις πιο φριχτές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο πρωταγωνιστής μας έχει μία αφελή, σχεδόν παιδική άποψη για τον πόλεμο, μέσα από το πρίσμα της αγγλόφωνης προπαγάνδας για τους «βάρβαρους Γερμανούς». Φαντασιώνεται τον εαυτό του στο ρόλο ενός ήρωα. Όλα αυτά θα αμφισβητηθούν από την εμπλοκή του στα χαρακώματα, από τις βαρβαρότητες που και ο ίδιος θα κάνει με τη βοήθεια των κλειδιών αλλά και από τον κίνδυνο που θα απειλήσει την οικογένεια του. Ο Joe Hill γράφει ένα ακόμα εξαιρετικό σενάριο γύρω από το Key House ενώ ο Gabriel Rodriguez απομακρύνεται από το πεδίο των horror comics, όπου έχει διακριθεί, για να περάσει σε απεικονίσεις του πολέμου, πάντα με το γνωστό του στυλ. Το αποτέλεσμα, ειδικά στο δεύτερο τεύχος της σειράς είναι εξαιρετικό, επικό και προσγειωμένο ταυτόχρονα, μας δείχνει τη δύναμη των κλειδιών μαζί με την ανθρώπινη τραγωδία και την απώλεια που συνοδεύει κάθε πόλεμο. Το Locke & Key δεν απογοητεύει ούτε αυτή τη φορά.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.