Dreamlands – Οι ιστορίες ενός νεκρού κόσμου

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Dreamlands αποτελεί την πρώτη σειρά manga από τους δημιουργούς κόμιξ Στέλιο Πλιάτσικα (σχέδιο) και Θάνο Κυράτζη (σενάριο), οι οποίοι από κοινού, αλλά και σε συνεργασία με πλήθος καλλιτεχνών από το χώρο των κόμιξ, συνθέτουν τους LoudMouse Crew. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα συλλογικό έργο, προϊόν αυτοέκδοσης, που θα συμπληρωθεί σε επτά τεύχη. Το πρώτο από αυτά, Lives and Epics, είναι ένα αγγλόφωνο κόμικ 36 σελίδων, που κυκλοφορεί από τον προηγούμενο Νοέμβριο, αποσπώντας ήδη από το Kickstarter τον χαρακτηρισμό #projectwelove! Κεντρικός του ήρωας είναι ο Περναθώρης, ο μοναδικός εναπομείνας άνθρωπος, που έχει βάλει στόχο να συγκεντρώσει όλες τις ιστορίες του νεκρού του κόσμου σε ένα βιβλίο, το Ars Minastorum. Η συλλογή αυτή, δε, συνδέεται άρρηκτα με το ξύπνημα της αρκανικής μαγείας, δίνοντας λύση στη σιωπή που κατακλύζει τα βουνά και τα δάση των Dreamlands, έναν κόσμο χτισμένο πάνω στους νεκρούς του, από τους νεκρούς του.

            Αυτό, δε, που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στο Dreamlands είναι η παγερή σιωπή και μοναξιά που αποπνέουν οι σελίδες του και αυτός ο μυστηριώδης βάρδος, μοναδικός κάτοικος ενός βασιλείου γεμάτου ιστορίες, εντροπία, τη δύναμη του ονείρου και των ευχών που κλείνουν μέσα τους τα πεφταστέρια. Αναδεικνύεται έτσι η ακριβής υπαρξιακή αγωνία του θανάτου, αλλά και η δύναμη που έχουν οι ιστορίες να δίνουν ζωή. Έτσι, ο κεντρικός ήρωας τις συλλέγει μία προς μία με στόχο να ζωντανέψει τον παλιό κόσμο, αυτών των Δράκων, των Ανθρώπων και των Γιγάντων, πριν όλα πεθάνουν και τα Dreamlands χαθούν στη σιωπή και εν τέλει την ανυπαρξία.

Αυτές ακριβώς οι ιστορίες θα ζωντανέψουν στα επόμενα τεύχη της σειράς, όπου ο Περναθώρης θα δώσει χώρο στους πρωταγωνιστές τους να αφηγηθούν τις περιπέτειες τους. Αυτό, δε, το ιδιότυπο storytelling φέρνει τους κατοίκους των Dreamlands κοντά, κάτι το οποίο, άλλωστε, ισχύει και στην πραγματική ζωή, εκεί όπου η ανταλλαγή των βιωμάτων συνδέει τους ανθρώπους σχεδόν μεταφυσικά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, που το storytelling έχει μεγάλη επίδραση και συνδέεται άμεσα με όλα τα σπουδαία κινήματα του μετανεωτερικού μας κόσμου.

Από τα παραπάνω  προκύπτει ότι το Dreamlands: Lives and Epics #1, συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την πολυπολοκότητα ενός σεναρίου, εφάμιλλου με εκείνου ενός λογοτεχνικού αναγνώσματος και εκείνη ενός σχεδίου περίπλοκου και ψυχεδελικού, που αποτυπώνει με πληρότητα τον κατακερματισμό ενός διαλυμένου σύμπαντος. Με άλλα λόγια, Στέλιος Πλιάτσικας και Θάνος Κυράτζης πραγματώνουν με αυτόν τον τρόπο την λεγόμενη «διπλή απειλή» στο χώρο, αφού ξέρουν να σχεδιάζουν και να αφηγούνται περίφημα, υπηρετώντας επάξια την ένατη τέχνη! Την ίδια στιγμή ξέρουν να συνδυάζουν το κλασσικό fantasy αφήγημα στην μετανεωτερική του εκδοχή.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.