Hell Divers –Μια μεταποκαλυπτική βουτιά στην Κόλαση, που λέγεται Γη

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Είναι γεγονός ότι η Επιστημονική φαντασία, όπως και η κατηγορία του fantasy εν γένει, είναι ένα πολύ παρεξηγημένο και υποτιμημένο λογοτεχνικό είδος, το οποίο αν και έλκει την καταγωγή του από το ρομαντικό ρεύμα του 19ου αιώνα, το ξεπέρασε, υπερνικώντας τον συντηρητικό μανδύα του και αποτελώντας το όχημα για την εκδήλωση των πιο επιστημονικών ιδεών και μιας εν γένει αμφισβήτησης του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού σκηνικού, στρέφοντας το βλέμμα της τέχνης και του κόσμου στο μέλλον! Η συνειδητοποίηση αυτών ακριβώς των χαρακτηριστικών του, κάνει σήμερα πολλούς να μιλούν για «κάτι περισσότερο από ένα έργο επιστημονικής φαντασίας». Αυτού του είδους, ωστόσο, η κριτική κρύβει στην πραγματικότητα την ίδια παλιακή αντίληψη, ότι δηλαδή η επιστημονική φαντασία είναι ένα φθηνό είδος, θέλοντας να αναιρέσει ακριβώς αυτό που πρεσβεύει, ήτοι την εγκατάλειψη του ρομαντισμού και των παλαιών μορφών και σχημάτων, της παράδοσης, της ηθικής, της αρχαιολογίας, την ύμνηση της δύναμης, της ταχύτητας, του πολέμου, της πολυτέλειας, των μηχανών, τον Tom Cruise, τον Dwayne Johnson, τον Arnold Schwarzenegger, ακόμα και τις b –class τευχών Ωρόρα τσέπης! Διότι η επιστημονική φαντασία είναι όλα αυτά, είναι οι ρύποι των εργοστασίων, το φρόνημα της αφοβίας, η μεγαλοπρέπεια,  η καταστροφολογία και λίγη …καγκουριά!

            Όλα τα παραπάνω τα αισθάνθηκα σε υπέρτατο βαθμό διαβάζοντας το βιβλίο του Nicholas Sansbury Smith, Helldivers: Βουτιά στην Κόλαση, ένα στρατιωτικό θρίλερ επιστημονικής μεταποκαλυπτικής φαντασίας, με ένα υπέροχο badass εξώφυλλο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis και μετάφραση Ορέστη Μανούσου.  Απενεχοποιημένο και γεμάτο πολιτικό σχολιασμό μιλά για τον κόσμο μας λίγο μετά τον Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι εναπομείναντες άνθρωποι ζουν στον αέρα, μέσα σε τεράστια αερόπλοια, σκουριασμένα και ξεχασμένα, με μοναδική τους ελπίδα την εύρεση ανταλλακτικών για τη συντήρησή τους, τα οποία εξασφαλίζουν οι Αλεξιπτωτιστές (Helldivers). Ειδικότερα, πρόκειται για ομάδες κρούσης, ανδρών και γυναικών που ρισκάρουν τη ζωή τους κάνοντας ελεύθερη πτώση στην επιφάνεια της Γης, όπου, πέρα από τοξική είναι και γεμάτη από επικίνδυνα μεταλλαγμένα πλάσματα και ακόμα μεγαλύτερα μυστικά, που ξέβρασε ο πόλεμος μέσα από την μήτρα της ανθρωπότητας.

            Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα κλασσικό μεταποκαλυπτικό θρίλερ, σύμφωνα με την τροπή που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Επιστημονική Φαντασία, εγκαταλείποντας την μεγαλοπρέπεια και τις προσδοκίες που είχε κατά την φουτουριστική της, χρυσή περίοδο και αγκαλιάζοντας την πιο σκοτεινή εκδοχή της, απαύγασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και του τέλους του Δεύτερου κόσμου, ήτοι της Σοβιετικής Ένωσης, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, την ταξική διαστρωμάτωση και την οικονομική εξαθλίωση που μαστίζει τον πλανήτη, αλλά και την μιλιταριστική, ιμπεριαλιστική οπτική της εξουσίας σε έναν κόσμο γεμάτο συντρίμμια. Παράλληλα, το Helldivers έχει τη στόφα εκείνου του έργου, που όλοι θα αγωνιούσαν να δουν στον κινηματογράφο. Γρήγορο, γεμάτο αγωνία, περιπέτεια, κρυμμένα μυστικά, ζοφερή φαντασία και την τρέλα του πολέμου, πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν θα μετανιώσει κανείς να το έχει στη βιβλιοθήκη του. Πολύ περισσότερο, πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που θα γίνει κλασσικό του είδους του.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.