Πολεμιστές του Λυκόφωτος – Το μεταίχμιο δύο κόσμων

Καζανάς Kώστας Από Καζανάς Kώστας 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Ο Guy Gavriel Kay, πέρα από τα καθαρά μαγικά, φανταστικά του σύμπαντα, όπως αυτό του Υφαντού της Φιόναβαρ ή και της εμπνευσμένης από την Ιταλία Tigana, είναι διάσημος και για τις λεπτές αποχρώσεις, την ατμόσφαιρα και τη βαθιά θρησκευτική υπερβατικότητα που έχει και ένα άλλο μεγάλο corpus έργων του, αυτού που αφορά τον κόσμο του Τζαντ, του θεού του ήλιου. Μέρος αυτών των βιβλίων είναι και το Τα Παιδιά του Ουρανού και της Γης, που είχαμε αναφέρει πριν λίγο καιρό. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε ένα παλαιότερο έργο του, στον ίδιο κόσμο, που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis (σε μετάφραση του Αυγουστίνου Τσιριμώκου) και αφορά την εκδοχή του Kay για τους αγαπημένους βόρειους επιδρομείς όλων, τους Βίκινγκς!

Στον κόσμο του Τζαντ, οι λαοί που κατοικούν στον άγριο, παγωμένο και αφιλόξενο Βορρά και λατρεύουν τους θεούς της Βελανιδιάς και του Κεραυνού λέγονται Έρλινγκ. Με ευθεία αναφορά στην σκανδιναβική ιστορία και τη επέκταση στη Δύση, τη σταδιακή απώλεια της παλιάς πίστης και το «ρίζωμα» σε μια καινούργια πατρίδα, σε έναν νέο κόσμο, ο Kay μας δίνει και αυτός τη δική του εκδοχή για το τέλος ενός κόσμου, αυτού των θεών της Γης της παλαιάς μαγείας, (του σιθρ, όπως την ονομάζει) και την αυγή, μεταφορικά και κυριολεκτικά, της εποχής του ήλιου και του ουρανού.

Μέσα από τη σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτισμών, δύο διαφορετικών κοσμοθεωριών για τη ζωή και τον θάνατο, ο Kay καταφέρνει και κάνει κάτι που μόνο ένας πραγματικά μεγάλος συγγραφέας θα μπορούσε. Αναφέρει μεγάλα κοινωνικά γεγονότα, στο πάντα fantasy σκηνικό του, χωρίς όμως να αμελεί και τις ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις, αυτές που, τελικά, κινούν την Ιστορία. Γιατί το τσεκούρι το βάζει στο χέρι ενός επιδρομέα το σε τελική ανάλυση, η πείνα, ο έρωτας, το μίσος, η εκδίκηση. Είναι οι κοινοί άνθρωποι και τα κοινά προβλήματα τους που κινούν την Ιστορία. Και μαζί τους κινούνται ολόκληροι λαοί.

Ο Kay για άλλη μια φορά δίνει χαρακτήρες ολοζώντανους και τρισδιάστατους, που η ζωή τους σφυρηλατείται από τον κόσμο και την κοινωνία γύρω τους, αλλά η ηθική τους ανήκει στη Γη και τα ουράνια σώματα, στη θρησκεία. Το ταξίδι και η πάλη μεταξύ των δύο, και, αντίστοιχα, των δύο εκδοχών του καθενός, κάνει αυτό το έργο του Kay ένα τόσο ενδιαφέρον ανάγνωσμα και, οριακά, ψυχογράφημα φαντασίας!

Αν ξέρετε τον Kay, σίγουρα δε θα μπορούσατε να παραλείψετε αυτή την προσθήκη στη βιβλιοθήκη σας. Αν όχι, είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσετε την ενασχόληση μαζί του!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Κώστας όταν ήταν μικρός είχε ένα όνειρο, να παιζει σκάκι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πίστη του στο FORCE δεν στάθηκε ικανή για να τον κάνει να το πραγματοποιήσει. Κάπου στα 15 του αυτό το όνειρο ναυάγησε. Έκτοτε αρκείται σε χριστουγενιατικούς μαραθώνιους STAR WARS.