Expanse: Ο Λεβιάθαν Ξυπνά – Ένα καθηλωτικό sci-fi μυστήριο

admin Από admin 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Με τη σειρά Expanse να έχει ολοκληρωθεί, μετά από μια τεράστια διάσωση και αλλαγή δικτύου, είναι ευκαιρία να δούμε τη σειρά βιβλίων στην οποία βασίστηκε! Το πρώτο μέρος του Expanse, το Ο Λεβιάθαν Ξυπνά κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis (σε μετάφραση του Bασίλη Αθανασόπουλου) επομένως μπορούμε να δούμε όλο το σύμπαν της σειράς, από την γραφειοκρατία της Γης έως τη σκοτεινή μεγαλοπρέπεια των εξώτερων πλανητών, να αναπτύσσεται μπροστά στα μάτια μας!

Γραμμένο από δύο πιστούς sci fi nerds, των Daniel Abraham και Ty Franck, οι οποίοι μοιράζονται το ψευδώνυμο James S. A. Corey, η σειρά Expanse και δη το Ο Λεβιάθαν Ξυπνά, καταφέρνει και συνδυάζει, με τρομερό ενθουσιασμό και λεπτολογία, όλα τα πράγματα που αγαπάμε στην επιστημονική φαντασία, χωρίς ποτέ να υπερβάλλει ή να ομφαλοσκοπεί. Στο μείγμα που μας παρουσιάζουν οι δύο δημιουργοί όλα είναι τόσο όσο χρειάζεται. Η space opera λογική υπάρχει αλλά δεν χαραμίζεται στο να απεικονίζει δεκάδες είδη και κόσμου όπου η φυλή είναι η μόνη ταυτότητα που υπάρχει. Τα διαστημόπλοια και η τεχνολογία είναι σαφώς προηγμένα όχι όμως τόσο που να αγγίζει πια το όριο της μαγείας. Ακόμα και τα μαθηματικά που δείχνει δεν είναι εντελώς απίθανα!

Οι συγγραφείς φαντάζονται δηλαδή ένα μέλλον το οποίο είναι πιθανό και για αυτό τόσο τρομακτικό! Το Εxpanse καταπιάνεται με προβλήματα, μηχανορραφίες και εταιρικούς πολέμους οι οποίοι και τώρα ταλανίζουν τους κατοίκους αυτού του πλανήτη. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, εφόσον δεν καταφέρει η ανθρωπότητα να τα λύσει, απλά να τα εξάγει στα αστέρια, σε μια εκδοχή του μέλλοντος που είναι σίγουρα καλύτερη από την εταιρική σκλαβιά που ονειρεύεται ο Elon Musk, αλλά όχι τόσο καλή όσο ο προηγμένος ανθρωπισμός του Star Trek που αξίζουμε…

Με τον διαχωρισμό των γήινων από τους Αρειανούς και των κατοίκων της Ζώνης, οι συγγραφείς μπορούν να μελετήσουν με πιο ξεκάθαρο και διεξοδικό τρόπο θέματα όπως ο ρατσιμός, η καπιταλιστική πολεμοκαπηλία αλλά και η αγνή ανθρώπινη ανάγκη της εξερεύνησης, του να οδηγηθούν πιο πέρα από τον ορίζοντα.

Ο/οι James S. A. Corey αναμειγνύει πολλά πράγματα στο Expanse. Μας δίνει το sci-fi στοιχείο, που είναι και ο σκελετός της σειράς.  Μας δίνει όμως και καθοριστικά στοιχεία noir αλλά και existential horror, τα οποία αναπτύσσονται οργανικά, μέσα από καθαρές πλοκές, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και έναν εξαιρετικό ρυθμό. Αυτά τα στοιχεία, ειδικά το μυστήριο με δύο σκέλη είναι το καύσιμο αυτού του διαστημικού μυθιστορήματος, που καθηλώνει τους αναγνώστες και ταυτόχρονα τους ξεναγεί στα διαφορετικά αλλά αλληλοσυνδεόμενα κομμάτια του και σε όλο το πανέμορφο, άγριo και πολεμόχαρο ηλιακό μας σύστημα.

To Expanse σε κερδίζει γιατί προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνήσει κανείς έναν κόσμο ζωντανό, προσγειωμένο σε μια καθησυχαστική και εύγλωττή αληθοφάνεια και όχι σε μια έωλη φαντασία. Και παράλληλα προσφέρει ως συνοδοιπόρους χαρακτήρες τρισδιάστατους και καλογραμμένους, που βιώνουν ουσιαστικές (εσωτερικές και εξωτερικές) διαμάχες και όχι edgy στερεότυπα.   Μπορεί το Ο Λεβιάθαν Ξυπνά να σας φαίνεται μεγάλο, όμως όταν το πιάσετε στα χέρια σας θα εύχεστε να είχε περισσότερες σελίδες ή, τουλάχιστον, να βγει πιο γρήγορα το δεύτερο!

Μοιραστείτε το Άρθρο