Vox Machina: Δεσμοί Αίματος –Το παρελθόν του Critical Role ξεδιπλώνεται

Καζανάς Kώστας Από Καζανάς Kώστας 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Δεν έχουμε κρύψει πως γενικά μας αρέσει το Critical Role (όπως άλλωστε και σε πολύ κόσμο). Είναι το μεγαλύτερο RPG streaming show και το γεμάτο ανατροπές, χιούμορ και ζεστασιά παιχνίδι τους έφερε εκατομμύρια νέων παικτών στον κόσμο του DnD αλλά και των TTRPG γενικότερα. Πλέον το Critical Role είναι μια «αυτοκρατορία», με δική του εταιρεία παραγωγής, δικό του εκδοτικό, δικά του παιχνίδια, δικά του comics αλλά και σειρά στο Amazon (προσεχώς και ταινία). Προφανώς σε αυτό το διακειμενικό ξεδίπλωμα θα υπήρχαν και βιβλία.

Το Δεσμοί Αίματος της Marieke Nijkamp (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis σε μετάφραση της Εύας Κώστα και του Νίκου Γιακουμέλου)  είναι το πρώτο τέτοιο βιβλίο, το οποίο και εστιάζει στο παρελθόν των δίδυμων μισοξώτικων του πρώτου campaign, της Vex(‘ahlia) και του Vax(‘ildan) Vessar και δίνει τις απαντήσεις σε όλα τα στοιχεία του backstory των δύο χαρακτήρων, που εμπνεύστηκαν από την Laura Bailey και Liam O’Brien αντίστοιχα. Η Nijkamp είχε δει μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά: να κάνει reverse engineering δύο ολοκληρωμένους, τρισδιάστατους και αγαπημένους από χιλιάδες κόσμου χαρακτήρες και να δείξει το πώς διαμορφώθηκε έτσι η προσωπικότητά τους, ποια ήταν αυτά τα σημεία κλειδιά που τους γαλούχησαν έτσι ώστε να συμπεριφέρονται έτσι όπως συμπεριφέρονται. Eπιπλέον, έπρεπε να τοποθετήσει αυτή την ιστορία σε έναν κόσμο πλήρως σχηματισμένο και εξερευνημένο, με το δικό του πάνθεο και ιστορία χιλιάδων χρόνων, όπως είναι ο κόσμος της Exandria. Και τέλος, προφανώς έπρεπε αυτή η ιστορία να είναι ενδιαφέρουσα τόσο για ανθρώπους που έχουν ξεψαχνίσει τις εκατοντάδες ώρες υλικού που είναι το actual play υλικό του Critical Role, όσο και για ανθρώπους που δεν είχαν ακούσει ποτέ για αυτή την περίεργη παρέα ηθοποιών που απλά παίζει DnD. Καθόλου άγχος.

Η Nijkamp ωστόσο, κατανοώντας βαθιά το τι προσφέρουν οι ιστορίες του Critical Role στο σύγχρονο, συμπεριληπτικό και πολύ πιο κοινωνικά εστιασμένο fantasy όσο και τον ίδιο τον χαρακτήρα του κόσμου στον οποίο γράφει, καταφέρνει και καλύπτει όλες αυτές τις απαιτήσεις. Εξερευνά την Exandria και μας κάνει όντως να φανταζόμαστε ότι είναι ένας αχανής, ζωντανός κόσμος, με κινδύνους που καραδοκούν σε κάθε γωνιά και περιπέτειες που συμβαίνουν σε μακρινές ηπείρους, όπως ίσως το Marquet ή το Wildemount. Παράλληλα όχι απλά «δανείζεται» τα δίδυμα, αλλά τα κάνει δικά της και, τελικά, να μας δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον, γρήγορο, γεμάτο δράση αλλά και σκέψη fantasy μυθιστόρημα, το οποίο καταφέρνει να σε πιάνει από το χέρι και να σε κάνει να αγωνιάς ακόμα και πράγματα τα οποία ξέρεις.

Η Nijkamp είναι εξαιρετική στο να αποκαλύπτει με έναν τρόπο βαθύ και πολύ συναισθηματικό πράγματα για την ιδιαίτερη σχέση των διδύμων, η οποία αποτελεί και τη βάση της προσωπικότητάς τους. Αφιερώνει πολύ χρόνο στις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις και στο πως βασίζονται ο ένας στον άλλον, παράλληλα όμως δεν αγιοποιεί αυτή τη σχέση, αλλά τη δοκιμάζει, τη θέτει συνεχώς υπό αμφισβήτηση, δίνοντας στον καθένα τους εντελώς διαφορετικά θέλω και, τελικά, σχηματίζοντας τους ως αυτόνομες προσωπικότητες, με τις δικές τους επιλογές. Άσχετο που πάντα διαλέγουν ο ένας τον άλλον!

Για τη μετάφραση δε θέλουμε να αναφερθούμε πολύ, γιατί άλλωστε ο δικός μας Νίκος Γιακουμέλος, γνωστός για το ότι δε σταματά να λέει σε κόσμο να δει τοshow, είχε μεγάλη ανάμειξη, ενώ έκανε και την επιμέλεια του τίτλου.  Ας πούμε απλά ότι οι ώρες που πέρασε βλέποντας Critical Role (και ήταν πολλές) δεν πήγαν χαμένες τελικά.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, εάν θέλετε έμπνευση για το επόμενο campaign σας, το Δεσμοί Αίματος είναι μια εξαίρετη επιλογή!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Κώστας όταν ήταν μικρός είχε ένα όνειρο, να παιζει σκάκι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πίστη του στο FORCE δεν στάθηκε ικανή για να τον κάνει να το πραγματοποιήσει. Κάπου στα 15 του αυτό το όνειρο ναυάγησε. Έκτοτε αρκείται σε χριστουγενιατικούς μαραθώνιους STAR WARS.