Comic

Published on July 4th, 2021

0

Μarvel Action Avengers: Νέος Κίνδυνος/ Μαγική Απειλή – Μια πόρτα στα υπερηρωικά comics

Η αλήθεια είναι ότι οι υπερήρωρες και η εικονογραφία τους δε χρειάζεται συστάσεις στη νέα γενιά. Πάνω από 10 χρόνια τώρα οι ταινίες με αυτούς αποτελούν τον βασικό βραχίονα της εμπορικής κινηματογραφικής παραγωγής του Hollywood και οι ήρωες αυτοί έχουν γίνει πασίγνωστοι σε κάθε γωνιά της γης. Είναι δύσκολο να το φανταστούμε οι μεγαλύτεροι, όμως πλέον υπάρχουν παιδιά που γεννήθηκαν σε έναν κόσμο όπου πάντα ο Iron Man ήταν ο Robert Downey Jr, που δεν έχουν ζήσει ποτέ χωρίς μία ή δύο Marvel ταινίες τον χρόνο.  Ωστόσο, όπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος, αυτή η φήμη δεν απλώνεται πολλές φορές στην αρχική καταγωγή των ηρώων αυτών, τα καρέ της 9ης Τέχνης. Η σειρά Marvel Action Avengers, των Mathew K. Manning και του εικονογράφου Jon Sommariva (οι πρώτοι δύο τόμοι της οποίας, To Nέος Κινδυνος και Μαγική Απειλή κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis στα ελληνικά, σε μετάφραση του Χρήστου Κανελλόπουλου) έρχονται να το αλλάξουν αυτό. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσουν με τις καλύτερες προθέσεις.

Ουσιαστική η σειρά αυτή αποτελεί μια προσπάθεια επαναγνωριμίας ενός νέου κοινού, το οποίο όμως έχει ήδη μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το πώς πρέπει να μοιάζουν και να φέρονται αυτοί οι ήρωες, με τα ίδια τα comics. Έτσι λοιπόν, το σενάριο και οι χαρακτήρες που χτίζει ο Manning είναι αναγνωρίσιμοι αλλά ταυτόχρονα υπερβολικά εστιασμένοι και, ίσως θα έλεγε κανείς, ανά στιγμές, επιφανειακοί. Αυτό όμως δεν τους στερεί την ταυτότητα τους ή την ευκαιρία να εξελιχθούν. Απλά είναι πιο δύσκολο αυτό να γίνει όταν η εξέλιξη αυτή πρέπει να ακολουθεί ένα εξωτερικά επιβαλόμενο μοτίβο.

Η ίδια η ιστορία εκτυλίσσεται γρήγορα και είναι, προφανώς προσηλωμένη στις γρήγορες και εντυπωσιακές σκηνές μάχης. Εκεί είναι που λάμπει και το εύρωστο, θαρραλέο και οριακά wholesome σχέδιο του Sommariva. Eπιπλέον, στο δικό του σχέδιο βασίζεται και τελικά η όποια εξέλιξη έχουν οι χαρακτήρες σε αυτές τις σύντομες, εισαγωγικού τύπου περιπέτειες, καθώς η ακούραστη πένα του καταφέρνει και σμιλεύει τα πρόσωπά τους με εξαιρετική ακρίβεια, αποκρυσταλώντας τον φόβο, την ανησυχία αλλά και την ωριμότητα που πρέπει να έχουν (ή να προσπαθήσουν να αποκτήσουν).

Η ίδια η σειρά είναι προφανώς εστιασμένη στα παιδιά και αυτό φαίνεται σε κάθε σελίδα της. Από την απλή, γραμμική (αλλά όχι πρόχειρη και παιδιάστική) πλοκή, μέχρι τις καθαρές γραμμές στο σχέδιο. Ωστόσο και οι δύο δημιουργοί παίρνουν το κοινό τους στα σοβαρά και πραγματικά προσπαθούν να δώσουν μια φρέσκια, πιο δεμένη και ολοκληρωμένη εικόνα των Avengers από το χάος των παραδοσιακών comics, τα οποία με τα συνεχόμενα events, tie ins, στα οποία είναι εύκολο να χαθεί ένας ενήλικος, πόσο μάλλον ένα πιο άμεσο και προσηλωμένο στο παρόν παιδικό μυαλό. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι η σειρά είναι ακατάλληλη για ενήλικες νέους αναγνώστες. Όπως κάθε καλογραμμένο παιδικό έργο, εννοείται πως είναι προσεγγίσιμο και από μεγαλύτερους, οι οποίοι ίσως ενδιαφερθούν περισσότερο για το πώς ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες παρά για το (αντικειμενικά) αστείο όνομα του Φιν Φανγκ Φουμ.

Επομένως ναι, οι Marvel Action Avengers είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να γνωριστούν τα παιδιά σας (ή το παιδί μέσα σας) ξανά με τους comics Αvengers και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν και τον υπόλοιπο πολύπλοκο κόσμο τους,  ο οποίος δεν είχε (ακόμα) την ευκαιρία να αποκτήσει κινηματογραφική απεικόνιση.

Tags: , , , , , , ,


About the AuthorsLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • Social