All Star Batman vol 2: Στα Πέρατα της Γης – O Batman για τους εχθρούς του

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Ο Batman είναι ίσως ο δημοφιλέστερος ήρωας επειδή έχει, χωρίς αμφιβολία, τον πληρέστερο, πιο πολύχρωμο και πιο ενδιαφέροντα κατάλογο εχθρών. Χώρια από τον Joker, ο οποίος είναι ο villain με τον οποίο όλοι οι άλλοι συγκρίνονται, καθένας από τους αντιπάλους του Σκοτεινού Ιππότη έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, ιστορία και δυναμική, την οποία διάφοροι συγγραφείς έχουν αναδείξει, με ξεχωριστό τρόπο, στις 8 δεκαετίες ζωής του Batman. Ακόμα και ήσσονος σημασίας αντίπαλοί, όπως λόγου χάρη ο Kite Man, έχουν βρει στα χέρια τολμηρών συγγραφέων, τη δική τους θέση σε αυτό το πάνθεο του κακού (βλέπε το War of  Jokes and Riddleς).

Από τους σύγχρονους συγγραφείς, ο Scott Snyder είναι ίσως από τους λίγους που κατάλαβε την ουσία της παραδοσιακής δυναμικής του Batman και κατάφερε να τη μετουσιώσει σε σύγχρονες περιπέτειες, στον εξαιρετικό τίτλο All Star Batman. Στον δεύτερο τόμο της σειράς, με τίτλο Στα Πέρατα της Γης (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis και σε μετάφραση του Ηλία Τσιάρα) βλέπουμε ακριβώς αυτό το cast αντιπάλων σε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης της σχέσης του με τον Caped Crusader. Το πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τον θρύλο του Batman, πως αλληπεπιδρούν μαζί και, τελικά, πώς ορίζουν τον εαυτό τους τόσο σε σχέση μαζί του, ως κομμάτια του, όσο και ως ξεχωριστές προσωπικότητες, αυθύπαρκτες πλέον μετά από τόσες δεκαετίες ζωής και ύπαρξης σε καρέ. Όπως αναφέρει άλλωστε και ο ίδιος ο συγγραφέας, «αυτή είναι μια ιστορία του Batman, είναι μια ιστορία για υπερεγκληματίες».

Το cast που επιλέγει ο Snyder, με έναν λόγο που ακουμπά σχεδόν στα όρια της ποίησης, δείχνει διαφορετικές πλευρές της σχέσης του Batman με τους κακούς του. Τις φωτίζει και προσπερνά εντελώς τη διαλεκτική διαμάχη νόμος – έγκλημα, ή ακόμα και το πνεύμα – γράμμα του νόμου, θεματικές που είναι κομβικές σε παλαιότερες ιστορίες. Εδώ ο φακός στρέφεται στους ανθρώπους πίσω από τις περίπλοκες μάσκες, στη συναισθηματική τους ιστορία, στα κίνητρα, τους φόβους και τα θέλω τους. Αυτό θα ήταν αρκετό για να καταστήσει το Στα Πέρατα της Γης ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε φαν του Batman. Όμως ο Snyder βρίσκει χώρο και εγγράφει οργανικά σε αυτές τις ιστορίες μια πάλη ενάντια στον χρόνο για τη σωτηρία του πλανήτη (από μια πανδημία αν μη τι άλλο), η οποία όχι μόνο τις συνδέει μεταξύ τους, αλλά λειτουργεί και ως άξονας για όλη την πορεία τους. Παράλληλα λειτουργεί και ως συνδετικός κρίκος με τον πρώτο τόμο της σειράς, διατηρεί ωστόσο την αυτονομία του ως ιστορίας.

Στο σχεδιαστικό κομμάτι τα σκίτσα των Jock, Franseco Francavilla, Tula Lotay, Giuseppe Camuncoli και Mark Morales λειτουργούν όχι απλά ως καμβάς για το σενάριο, αλλά ως απαραίτητη συμπληρωματική, οπτική αφήγηση. Κρατούν με την αυξομείωση των καρέ τους τον ρυθμό της αγωνίας, πραγματικής και συναισθηματικής, που εξυψώνει τελικά αυτές τις ιστορίες, την κάθε μία ξεχωριστά αλλά και όλες μαζί. Παράλληλα οι αλλεπάληλες αλλαγές ρευστών αλλά συγχρόνων ψυχρών χρωμάτων καταφέρνουν και αναδεικνύουν τον πολύπλευρο χαρακτήρων των μνημειωδών αυτών υπερεγκληματιών.

Τελικά, ο Batman είναι τόσο σπουδαίος όσο οι αντίπαλοι του και, ευτυχώς για αυτό, είναι πραγματικά οι καλύτεροι/χειρότεροι όλων!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.