Η μικρή οθόνη στον αυτόματο – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2021

admin Από admin 14 Λεπτά Ανάγνωσης

To 2020 αποτέλεσε σίγουρα ένα κομβικό έτος για την μικρή οθόνη, καθώς όλοι προσκολληθήκαμε σε αυτήν, απελπισμένοι από την πανδημία. Η ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα, κάτι που η ποιότητα δεν μπορούμε να κάνει.  Το 2021 δεν άλλαξε ιδιαίτερα αυτή η κατάσταση, παρόλο το άνοιγμα ξανά των χώρων του θεάματος. Πέραν της φοβικότητας που μένει ισχυρή, είναι και η συνήθεια εκείνη της καραντίνας, αλλά και ο όγκος νέου περιεχομένου από τα πολλαπλά streaming services.

Συνολικά, πρόκειται για περίεργο έτος αξιόλογο έτος για τη μικρή οθόνη, με λίγες ουσιαστικά καλές νέες παραγωγές, αλλά με τους καρπούς άλλων χρόνων να ανθίζουν. Στα τοπ της χρονιάς για την τηλεόραση, θα έμπαιναν κυρίως δεύτερες και τρίτες (ακόμα και τέταρτες) σεζόν, ήδη υπαρχόντων σειρών. Ted Lasso, What Do We Do In The Shadows, The Great, Succession κα. Ωστόσο, πιστοί στο πνεύμα του αφιερώματος που κάνουμε κάθε χρόνο, θα μείνουμε σε σειρές που είχαν τις πρώτες τους σεζόν την φετινή χρονιά, μιας και είναι άδικο να συγκρίνουμε κάτι γνωστό με κάτι που τώρα έκανε την εμφάνιση του. Ποιος ξέρει, μπορεί του χρόνου να μιλάμε για κάποια σειρά φετινή που δεν την είδαμε στη λίστα μας…

10 –  The Wheel Of Time

Rafe Jadkins, Amazon Prime

Μετά από αρκετά χρόνια αναμονής για τους fans του Wheel of Time, μια από τις πιο κλασσικές fantasy σειρές βιβλίων διά χειρός Robert Jordan, η φετινή μεταφόρα της στη μικρή οθόνη είναι γεγονός. Η ιστορία ξεκινάει με την αναζήτηση του Dragon Reborn, του ανθρώπου που είναι ικανός να σώσει τον κόσμο στη μάχη με τον Dark One ή να τον καταδικάσει στη καταστροφή. Η αναζήτηση αυτή φέρνει στο επίκεντρο ένα μικρό χωριό στο οποίο συγκεντρώνονται μερικοί πολλοί σημαντικοί νεαροί που καταλήγουν να φύγουν σε διάφορες περιπέτειες μετά την επίσκεψη μιας μάγισσας (όχι εσύ Φρόντο Μπάγκινς). Αφετηριακά το story παρουσιάζει διάφορες ομοιότητες με τον Άρχοντα τον Δαχτυλιδιών, ενώ αισθητικά μπορεί κάποιος θεατής να το συνδέσει με το Game Of Thrones. Αλλά το βάθος του κόσμου του Jordan εισάγει πολύ περισσότερα στοιχεία από αυτά που ανακυκλώνει. Το WOT δεν έχει το casting και το catchiness του GOT, αλλά εξακολουθεί να έχει ένα πλούσιο και πλήρες κείμενο βάσης, όπως και ένα σημαντικό fanbase για να στηριχθεί από τη πρώτη μέρα, και να αφήσει υποσχέσεις και για τη συνέχεια.

9 –  Dopesick

Danny Strong, Hulu

Βασισμένη στο βιβλίο της Beth Macy με τίτλο Dopesick, η σειρά ακολουθεί το σκάνδαλο της Purdue Pharma και την μαζική πώληση του οπιούχου παυσίπονου Oxycontin, το οποίο δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις σχετιζόμενες με ναρκωτικές ουσίες, συγκρινόμενη ακόμα και με το crack epidemic των 80s. Μέσω διάφορων διαφημιστικών τεχνασμάτων η φαρμακευτική κατάφερε να πείσει τους γιατρούς να προμηθεύουν ένα οπιούχο φάρμακο για καταστάσεις “moderate pain” δημιουργώντας τις συνθήκες για το μαζικό εθισμό μεγάλων κομματιών του πληθυσμού και όλες τις τραγικές καταλήξεις που αυτός μπορεί να έχει για τα κοινωνικά σύνολα που εμπλέκονται. Η δικαστική διαμάχη της οικογένειας Sackler (ιδιοκτήτες της Purdue Pharma) με τις δικαστικές αρχές είχε τα τελευταία(;) της επεισόδια πριν λίγους μήνες όταν επετεύχθη μια συμφωνία για την ασυλία της από περαιτέρω διώξεις με ένα αστρονομικό ποσό.

Τρέχοντας σε 6 παράλληλα storylines, η μη γραμμική αφήγηση της ιστορίας είναι από τα σημεία break-it-or-make-it της σειράς, καθώς έχει το κίνδυνο να μπερδέψει τον θεατή στη ροή των γεγονότων. Όμως τελικά πρόκειται για ένα κολλάζ εξαιρετικών εικόνων προσεκτικά τοποθετημένων, που απαιτούν όμως μια σχετική προσοχή για να αντιληφθείς σωστά την αλληλουχία τους, με όλα τα subplots να έχουν και την αντίστοιχη προσοχή που τους αρμόζει. Μία σειρά που διεκδικεί επάξια τα βραβεία της φετινής σεζόν.

8 – Only Murders in the Building

John Hoffman & Steve Martin, Hulu

Podcast και δολοφονίες! Πάνω σε αυτά τα δύο συστατικά πατάει η νέα σειρά του Hulu για να αφηγηθεί μια πειραγμένη ιστορία μυστηρίου. Τρεις ένοικοι ενός τεράστιου οικοδομικού συγκροτήματος της Νέας Υόρκης, έρχονται κοντά για χάρη ενός podcast αληθινών εγκλημάτων κι αποφασίζουν να φτιάξουν τη δικιά τους εκπομπή με θέμα την περίεργη αυτοκτονία ( ; ) ενός γείτονα. Το ηλικιακό χάσμα των τριών πρωταγωνιστών Selena Gomez στέκεται δίπλα στους κωμικούς τιτάνες John Hoffman και Steve Martin), το έξυπνο κόνσεπτ και η εκτέλεση που αποτίνει έναν τρυφερό φόρο τιμής σε κλασικές ιστορίες μυστηρίου, συνθέτουν μια απολαυστική ιστορία με εκκεντρικούς- μα αγαπητούς- χαρακτήρες, χιούμορ, podcast και ανατροπές.

7 – Loki

Michael Waldron, Disney+

Το Loki ήταν μία από τις πιο δυναμικές σειρές της Marvel. Με έναν απίστευτο Tom Hiddleston (Αvengers, King  Kong) ο οποίος έχει οικειοποιηθεί πλέον πλήρως τον ρόλο του ως Loki, και με την εισαγωγή του multiverse και επίσημα πλέον στο Μαρβελικό σύμπαν ε δεν ήθελε και  πολύ να εθιστούμε. Μία θεότρελη σειρά η οποία δίνει ένα κλείσιμο και ταυτόχρονα ένα νέο ξεκίνημα στον πολυαγαπημένο αυτόν αντιήρωα, γεμάτη δράση, άφθονα easter eggs και έναν Hiddleson να περνάει υπέροχα κουβαλώντας κυριολεκτικά πάνω του όλη τη σειρά. Είναι αλήθεια ότι η Marvel φέτος έκανε πολύ καλή δουλεία όσον αφορά τις τηλεοπτικές της σειρές όμως στο Loki μπορούμε να ομολογήσουμε ότι ξεπέρασε τον εαυτό της. Και σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια.

6 –  It’s A Sin

Russell T. Davies, Channel 4

Aπό πανδημία σε πανδημία. Το It’s A Sin είναι ίσως η σειρά που είχαμε ανάγκη περισσότερο φέτος, αφού μας υπενθύμισε ότι οι συνθήκες υγειονομικής κρίσης στον καπιταλισμό πάντα συνοδεύονται με καταπίεση και εξοστρακισμό όσων θεωρούνται «μιαροί». Τη δεκαετία του 80, στο στόχαστρο μπήκαν (και είναι ακόμα, μη γελιόμαστε) οι ομοφυλόφιλοι. Από τον πάντα αγαπημένο Russell T. Davies (Doctor Who), έρχεται μια σειρά καταπέλτης, όχι μόνο για το AIDS, αλλά και για τη δύναμη της νιότης, της εξέγερσης και μια πικρή υπενθύμιση ότι κανένα καπιταλιστικό κράτος δε νοιάζεται για τους πολίτες του, όποιο χρώμα ή σεξουαλική προτίμηση και αν έχουν.

5 – Reservation Dogs

Sterlin Harjo & Taika Waititi, Hulu

Σε παραγωγή του Taika Waititi, δημιουργού που όταν δεν εμπλέκεται σε μπλοκμπάστερ εκατομμυρίων, αφηγείται μικρής κλίμακας ιστορίες γηγενών, το Reservation Dogs ακολουθεί μια παρέα εφήβων ινδιάνικης καταγωγής που ονειρεύεται να φύγει το συντομότερο δυνατόν από την κωμόπολη της για να μετακομίσει σε κάποια σαφώς πιο εντυπωσιακή και πλούσια σε εμπειρίες αμερικάνικη μητρόπολη. Εστιάζοντας σε στιγμές που ενδεχομένως φαντάζουν ασήμαντες, αναδεικνύει τη συντροφικότητα που αναπτύσσεται σε τόπους μικρής κλίμακας και τη γοητεία που μπορεί να κρύβει ένας τόπος που θεωρείς χαμένη υπόθεση. Η επιτυχία της έγκειται στο γεγονός πως ενώ απευθύνεται κυρίως σε κοινό με ινδιάνικη καταγωγή, πολλές από τις θεματικές που αποτυπώνει θα φανούν γνώριμες και σε άτομα που βρίσκονται στην άλλη άκρη της Γης. Χαμηλών τόνων, μα με τεράστια καρδιά που εκπέμπει τρυφερότητα και ζεστασιά, η σειρά αποτελεί μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς.

4 – Arcane

Christian Linke & Alex Yee, Netflix

Μια σειρά βασισμένο στο video game με το πιο τοξικό fan base σίγουρα δεν είχε το δικαίωμα να είναι τόσο καλή. Και όμως, οι δημιουργοί του Arcane, πιο συγκεκριμένα οι σκηνοθέτες Pascal Charrue  (Le dernier Gaulois  ), Arnaud Delord (Rocket & Groot) και  Jérôme Combe (Le dernier Gaulois), μαζί με μία πολυτάλαντη ομάδα σεναριογράφων, κατάφεραν και έφτιαξαν μια σειρά η οποία συνδύαζε βαθιά πολιτικές, ταξικές και ταυτόχρονα εντελώς προσωπικές ιστορίες για τη φτώχεια, την (πολιτική και προσωπική) ανεξαρτησία αλλά και την εγκατάλειψη με ένα πραγματικά υπέροχα ρευστό, video game -like animation, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το έωλο origin material. Στο ίδιο εξαιρετικό επίπεδο και οι voice actors, με προφανώς ξεχωριστές ερμηνείες την crowd favorite Jinx της Ella Purnell (Army of the Dead) και στον καλύτερο ρόλο της για φέτος η gen – Z αγαπημένη Hailee Steinfeld (Hawkeye, Spider-Man: Into the Spider-Verse). Επίσης σίγουρα έχει και την καλύτερη μουσική υπόκρουση που έχουμε ακούσει σε σειρά εδώ και πολύ καιρό. Το Arcane είναι η σειρά που θα, ως εκ θαύματος, θα σας κάνει να θέλετε να παίξετε LoL, αν και σίγουρα δεν το προτείνουμε, για τα δικά σας νεύρα!

3 – Wandavision

Jac Shaeffer, Disney+

Η αρχή του πειράματος της Marvel Studios με τις τηλεοπτικές σειρές έγινε με το Wandavision σε ένα αν μη τι άλλο πολύ περίεργο και ιδιαίτερο ξεκίνημα. Πρωταγωνιστές είναι η Scarlet Witch και ο Vision, οι οποίοι μετά τα γεγονότα του Endgame ζουν ευτυχισμένοι σε ένα προάστιο της πόλης Westview προσπαθώντας να κρύψουν τις δυνάμεις τους και να φανούν σαν ένα φυσιολογικό, ανθρώπινο ζευγάρι. Σύντομα όμως, θα συνειδητοποιήσουν ότι η φαινομενικά φιλήσυχη ζωή τους δεν είναι αυτή που θα ήθελαν να είναι. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν μπαμ από τα πρώτα επεισόδια της σειράς είναι ο τρόπος με τον οποίο είναι γυρισμένα ο οποίος παραπέμπει σε αμερικανικές sitcoms των 60’s, 70’s, μέχρι και σήμερα. Ακολουθώντας μία εντελώς αντισυμβατική τροπή οι δύο πρωταγωνιστές μας παρουσιάζονται όπως οι πρωταγωνιστές σε ήπιες αλλά άβολες καταστάσεις ενός μέσου μικροαστικού αμερικανικού ζευγαριού και όλα αυτά με τα κλασσικά ηχογραφημένα γέλια που ακουγόντουσαν σε όλες τις αμερικανικές sitcoms μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα.  Όλα τα άλλα είναι ένα άλυτο μυστήριο και από ό,τι φαίνεται η ίδια η σειρά θα θελήσει να μας παιδέψει αρκετά μέχρι να μας δώσει μία απάντηση. Οι καταβολές της σειράς φαίνεται να έχουν άμεσες αναφορές σε κλασσικές τηλεοπτικές σειρές του περασμένου αιώνα, όπως το Bewitched και το I Love Lucy. Από την αρχή έως το τέλος, ο πήχης τέθηκε ψηλά και υπηρετήθηκε στο βαθμό που της άρμοζε, κάνοντάς την μια από τις πιο αξιόλογες σειρές του έτους και του mcu.

2 – Invincible

Robert Kirkman, Amazon Prime

To Invincible του Amazon Prime σε πολλά πράγματα καταφέρνει να είναι παρασάγγας καλύτερο του origin comic στο οποίο βασίστηκε, καθώς κατάφερε και μάζεψε κάπως το φλύαρο κόμικ σε μια συνεκτική ιστορία, χωρίς νερά. Με χιούμορ, κοινωνική σάτιρα αλλά και πολλές δόσεις καφρίλας και βίας, καθώς και με μια σκοτεινή ανατροπή στο τέλος, η πρώτη σεζόν του Invincible κερδίσει επάξια τη θέση της σε αυτή τη λίστα. Οι φωνές των Sandra Oh (Killing Eve) και του J.K. Simmons (Spider-man) είναι το κερασάκι στην τούρτα.

1 – The Underground Railroad

Barry Jenkins, Amazon Prime

Η σειρά είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο και μιλάει για την ιστορία της Cora, μιας νεαρής σκλάβας στις φυτείες της Georgia η οποία μαζί με τον φίλο της τον Caesar θα επιχειρήσουν να ξεφύγουν μέσω ενός υπόγειου σιδηροδρόμου φτιαγμένου για να μεταφέρει τους αποδρούντες σκλάβους στην ελευθερία. Ο Barry Jenkins σκηνοθετεί και τα 10 επεισόδια της σειράς και η ματιά του είναι διάχυτη παντού, ενώ η φωτογραφία του James Laxton  έρχεται για να ντύσει αρμονικά το όραμα του σκηνοθέτη δίνοντάς μας πλάνα που δεν έχουνε πραγματικά τίποτα να ζηλέψουν από μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Ειδική μνεία, επίσης, πρέπει να γίνει στους ηθοποιούς της σειράς όπως τη Thuso Mbedu, η οποία υποδύεται εξαιρετικά την Cora, ενώ συγκλονιστικές ερμηνείες συναντάμε και από τους Joel Edgerton στον ρόλο του κυνηγού σκλάβων Ridgeway και Aaron Pierre, αλλά και τον Homer του δεκάχρονου Chase W. Dillon ως ο λακές του Ridgeway. Το Underground Rialroad είναι μία ωμή και δύσκολη σειρά που δεν την καθιστά καθόλου εύκολη στη θέαση. Eίναι όμως απαραίτητη.

Μοιραστείτε το Άρθρο