Dopesick – Το αριστούργημα του Hulu που δεν πρέπει να περάσει under the Radar

Νικόλαος Καφαράκης Από Νικόλαος Καφαράκης 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Το να κυκλοφορεί μια σειρά τον Οκτώβρη του 2021 με κεντρικό θέμα την μαζική εξαπάτηση και τη δαιδαλώδη δολοπλοκία ενός φαρμακευτικού κολοσσού μοιάζει να είναι μια ιδανική αποτύπωση της έννοιας του “Timing”. Ειδικά κιόλας όταν πρόκειται για εξιστόρηση πραγματικής ιστορίας, της οποίας ένα από τα τελευταία κεφάλαια γράφτηκε πρόσφατα, δίνεται η δυνατότητα να αφηγηθεί μια ιδιαίτερα επίκαιρη και επίπονη ιστορία με εξαιρετικό τρόπο από τους παραγωγούς του Dopesick.

    Βασισμένη στο βιβλίο της Beth Macy με τίτλο Dopesick (Dealers, Doctors, and The Drug Company Τhat Αddicted America» η σειρά ακολουθεί το σκάνδαλο της Purdue Pharma και την μαζική πώληση του οπιούχου παυσίπονου Oxycontin, το οποίο δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις σχετιζόμενες με ναρκωτικές ουσίες, συγκρινόμενη ακόμα και με το crackepidemicτων 80s. Μέσω διάφορων διαφημιστικών τεχνασμάτων η φαρμακευτική κατάφερε να πείσει τους γιατρούς να προμηθεύουν ένα οπιούχο φάρμακο για καταστάσεις “moderate pain” δημιουργώντας τις συνθήκες για το μαζικό εθισμό μεγάλων κομματιών του πληθυσμού και όλες τις τραγικές καταλήξεις που αυτός μπορεί να έχει για τα κοινωνικά σύνολα που εμπλέκονται.  Η δικαστική διαμάχη της οικογένειας Sackler (ιδιοκτήτες της Purdue Pharma)με τις δικαστικές αρχές είχε τα τελευταία(;) της επεισόδια πριν λίγους μήνες όταν επετεύχθη μια συμφωνία για την ασυλία τηςαπό περαιτέρω διώξεις με ένα αστρονομικό ποσό.

    Η αφήγηση της ιστορίας σπάει σε πολλά πεδία και διάφορες χρονολογίες δίνοντας μια συνολική οπτική επί του ζητήματος. Συνολικά περνάν μπροστά από τα μάτια μας 6 διαφορετικά storylinesπου αλληλοδιαπλέκονται. Βλέπουμε την επίδραση σε μια οικογένεια ανθρακωρύχων, το ρόλο ενός γιατρού που χορήγει τα φάρμακα από αμέλεια, την αλαζονεία των goldenboysτου μάρκετινγκ της Purdue, την κυνικότητα των μετόχων και τις συνεχείς προσπάθειες διαφορετικών ανθρώπων να τους σταματήσουν. Στην ουσία βλέπουμε όλα τα στοιχεία μιας σειράς που ασχολείται με το εμπόριο ναρκωτικών μόνο που εν τέλει οι ναρκο-βαρώνοι είναι οι φαρμακοβιομήχανοι.

Στυλοβάτης στην επιτυχία του Dopesick είναι το εκπληκτικό του casting με ένα πλήθος ηθοποιών να δίνουν το στίγμα τους σε κάθε εμφάνιση στην οθόνη. Τη παράσταση κλέβει ο μεγάλος Michael Keaton (Batman, Spider-man: Homecoming) στο ρόλο του γιατρού Samuel Finnix. Δίπλα του δυναμικά η αγαπημένη Rosario Dawson (Luke Cage, The Mandalorian, Deathproof), o ανερχόμενος Will Poulter (Black Mirror: Bandersnatch, We’re The Millers, soon to be πρωταγωνιστής στο LOTR on Prime), η Kaitlyn Dever (Booksmart, Unbelieavable, Justified) και ο εκπληκτικός Michae Stuhlbarg (αγαπημένη ερμηνεία στο περσινό Your Honour απέναντι στον Bryan Cranston) και άλλοι πολλοί που μάλλον αδικούμε που δεν αναφέρουμε.

     Η μη γραμμική αφήγηση της ιστορίας είναι από τα σημεία breakitormakeitτης σειράς καθώς έχει το κίνδυνο να μπερδέψει τον θεατή στη ροή των γεγονότων από την άλλη όμως θέτει  μια πιο πυκνή αφήγηση και ξετυλίγει το κουβάρι διάφορων ιστοριών με μια ανώτερου τύπου ενότητα. Πρόκειται για ένα κολλάζ εξαιρετικών εικόνων προσεκτικά τοποθετημένων που απαιτούν όμως μια σχετική προσοχή για να αντιληφθείς σωστά την αλληλουχία τους.

 Πέρα από το ενδιαφέρον για το κέντρο της ιστορίας, οι δημιουργοί καταφέρνουν να δημιουργούν ενδιαφέρον και αγωνία και για αρκετά subplotsτης σειράς. Η ιστορία της Bets, μιας ομοφυλόφιλης νεαρής σε μια κλειστή κοινωνία και συντηρητική οικογένεια είναι από τα πιο έντονα και ενδιαφέροντα κομμάτια της σειράς μαζί με την ιστορία του γιατρού Samuel και του πωλητή Billy. Ο συνδυασμός της μεγάλης αφήγησης της φαρμακευτικής πλεκτάνης με τον φωτισμό των πλευρών των συνεπειών σε καθημερινούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους είναι ένας από τους κύριους λόγους επιτυχίας της σειράς.

   Το Dopesick προστίθεται δίπλα σε διάφορα ενδιαφέροντα εγχειρήματα του Hulu που δίνουν μια νέα δυναμική στο κανάλι. Ενώ πχ όμωςτα Wu Tang: An American Saga (με μια εκπληκτική δεύτερη σεζόν) και το Only Murders In the Building είναι ευχάριστες, fun to watch σειρές, το Dopesick είναι ένα δυνατό Mini Series παίρνοντας Vibes από τη μέθοδο του Chernobyl δίνοντας μια γροθιά στο στομάχι και διεκδικώντας με αξιώσεις μέρος στα μεγάλα βραβεία της φετινής σεζόν.

Μοιραστείτε το Άρθρο