Arcane – Nέα όρια στο animation

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Ότι θα φτάναμε στο σημείο να ξαναγίνει αντικείμενο συζήτησης το League of Legends οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν κάτι που δεν το περίμενα καθόλου.  Η αλήθεια είναι ότι πάντα με απωθούσε το τοξικό fandom του συγκεκριμένου MMO τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και μαζί με το γεγονός ότι η Riot  δεν αποτελείται από τα καλύτερα παιδιά. Αυτό αντικειμενικά δημιουργούσε μία αρνητική προδιάθεση απέναντι σε αυτό το franchise. Κι όμως ξαφνικά σχεδόν από τον πουθενά έσκασε από τους δείκτες του Netflix το Arcane μία καινούργια σειρά η οποία έκανε τον κόσμο να παραμιλάει και να φέρνει στο προσκήνιο τον τεράστιο και αχανή κόσμου του League of Legends. Και όλα αυτά έτσι, χωρίς να έχουμε καν 2014.

Arcane: Why Netflix Needs A League Of Legends Extended Universe

Το Arcane είναι μια animated σειρά του Γαλλικού studio Fortiche και της Riot Games. Αποτελείτε από εννέα 45λεπτά επεισόδια και αφορά μία πολυεπίπεδη ιστορία με βία, δράση, πολιτικά παιχνίδια και πανέμορφο animation. Πρωταγωνίστρια είναι η Jinx μία χαρακτήρας πολύ αγαπητή στο community του δημοφιλούς videogame και αφού προβλήθηκε και στο Netflix τότε ήταν αρκετά σίγουρο ότι θα έκανε επιτυχία. Και όμως το Arcane κατάφερε να γίνει κάτι πολύ παραπάνω από απλή επιτυχία. Κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια του fandom και να αγκαλιαστεί από κόσμο που μπορεί να μην είχε παίξει το παιχνίδι έστω και μία φορά στη ζωή του. Και αυτό γιατί το Arcane ήτανε μία πολύ ωραία ιστορία.

Ξεκινώντας να μιλάμε λίγο πιο αναλυτικά για το τι κάνει αυτή τη σειρά ξεχωριστή πρώτα από όλα πρέπει να μιλήσουμε για το animation. Και αυτό γιατί το animation του Arcane δεν είναι απλά εξαιρετικό. Είναι πρωτοποριακό. Το Fortiche καταφέρνει αυτό που προσπάθησαν άπειρα άλλα στούντιο να το κάνουν τις περισσότερες φορές με παταγώδη αποτυχία. Καταφέρνει να δημιουργήσει μία αρμονική μίξη 3D και 2D animation και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό. Στο Arcane απεικονίζεται μέχρι και η παραμικρή λεπτομέρεια, από την αναπνοή των χαρακτήρων μέχρι μικρές σπασμωδικές κινήσεις, ενώ στον τομέα των μαχών (στις οποίες η σειρά έχει πάρα πολλές) μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι η σειρά μας δίνει κάποιες από τις καλύτερες της χρονιάς και ίσως και της δεκαετίας.

Εδώ όμως πρέπει να πούμε ότι αυτή η εξαιρετική δουλεία οφείλεται βέβαια στους καταπληκτικούς animators του γαλλικού στούντιο αλλά και στο γεγονός ότι η δημιουργία της σειράς πήρε τουλάχιστον εφτά χρόνια. Είναι γνωστό ότι το animation είναι μία υπέροχη μορφή τέχνης ταυτόχρονα όμως είναι και πάρα πολύ χρονοβόρα διαδικασία, η οποία δυστυχώς μαστίζεται από πάρα πολύ σύντομα deadlines και αντίξοες συνθήκες εργασίας, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα να είναι κάτω του μετρίου. Προκειμένου το animation να μπορέσει να ξεπεράσει τον εαυτό του χρειάζεται και τον κατάλληλο χρόνο και φυσικά τους απαραίτητους πόρους. Και ευτυχώς το Arcane είχε και τα δύο.

Στον τομέα των ερμηνειών τα πράγματα είναι πάλι σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Στον ρόλο της Jinx συναντάμε την Ella Purnell (Army of the Dead) η οποία καταφέρνει να φέρει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο της εκκεντρικής Jinx. Τη συμπρωταγωνίστρια και αντίπαλο δέος της Powder ενσαρκώνει η πλέων γνώριμη σε όλους μας Hailee Steinfield (Into the Spider-verse) η οποία μαζί με τη σαρωτική της εμφάνιση στη σειρά Hawkeye μας δείχνει ότι σκοπεύει να καταφέρει μεγάλα πράγματα στον χώρο. Εξαιρετική είναι και η ερμηνεία του Jason Spisak βετεράνου voice actor ο οποίος ενσαρκώνει τον Silco τον βασικό ανταγωνιστή της ιστορίας δίνοντάς του μία πολυεπίπεδη ερμηνεία που κλέβει την παράσταση. Γενικά οι ηθοποιοί είχαν στα χέρια τους ένα εξαιρετικό σενάριο με πολύ στιβαρούς διαλόγους που τους βοήθησε να αφεθούν ελεύθεροι και να δώσουν την καλύτερη δυνατή απόδοση. Και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Να πούμε εδώ ότι πολύ καλή δουλεία έχει γίνει και στην ελληνική μεταγλώττιση της σειράς που μπορείτε να βρείτε στο Netflix. Στο soundtrack επίσης συναντάμε κάποιες εκπλήξεις με διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Imagine Dragons, τον Woodkid και τον Denzel Curry οι οποίοι μας δίνουν κάποια κομμάτια τα οποία είναι σίγουρο ότι θα λιώσουμε στο άμεσο μέλλον.

Αν είναι να καταλογίσουμε έστω ένα αρνητικό στο Arcane τότε ίσως να είναι το γεγονός ότι η σειρά είναι ελαφρώς βαρυφορτωμένη με αρκετά plot points τα οποία μπορεί ελαφρώς να χαώσουν τον θεατή. Όμως δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε από το να τσεκάρει της σειρά. Ίσα ίσα μάλιστα με τις τόσες απανωτές απογοητεύσεις που μας έχει χαρίσει το Netflix τα τελευταία χρόνια είναι ωραίο που επιτέλους βλέπουμε μία πιο πολύπλοκη ιστορία από τους δείκτες της συνδρομητικής πλατφόρμας.

Το Arcane ήταν αναμφίβολα η σειρά της χρονιάς. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τεχνικά είναι άρτιο. Η σειρά ήρθε για να βάλει και πάλι την κουβέντα την κουβέντα περί καλού animation στη μαζική κουλτούρα. Καταφέρνει να ξεπεράσει τα όρια του συμβατικού animation και να το εξυψώσει. Το Arcane θέτει νέα όρια και από εδώ και πέρα το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει ταβάνι. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτό που κατάφερε η σειρά δε θα είναι απλά ένα πυροτέχνημα αλλά ότι θα δούμε σύντομα άξιους συνεχιστές του. Μένει μόνο να ελπίσουμε.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.