Comic

Published on February 22nd, 2018

0

Εκδικητές Ενωθείτε -Επιστροφή σε πιο απλές εποχές

Με την πορεία που έχουν πάρει τα κόμικ των Avengers τα τελευταία χρόνια, κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε ότι η ομάδα των αγαπημένων υπερηρώων έχει συνδεθεί με μερικές από τις καλύτερες ιστορίες που έχουν γραφτεί. Με την έκδοση του Εκδικητές, ενωθείτε : Avengers Assemble!, οι εκδόσεις Οξύ συνεχίζουν τη δυναμική είσοδο τους στα κόμικ, μεταφράζοντας έναν ακόμα πολύ επιτυχημένο τίτλο της Marvel. Δημιουργοί είναι οι Brian Michael Bendis (σενάριο) και Mark Bagley (σχέδιο), το δίδυμο που συνδέθηκε με το –κλασικό πλέον– Ultimate Spider-Man, την πολύ επιτυχημένη σειρά που εκκίνησε το Ultimate Universe. Το Εκδικητές, ενωθείτε περιλαμβάνει τα 8 πρώτα τεύχη της σειράς που ξεκίνησε το 2012, συνέπεσε με την πρώτη ταινία των Avengers και περιλαμβάνει την ίδια σύνθεση της ομάδας με την ταινία (Iron Man, Captain America, Black Widow, Hawkeye, Hulk, Thor), με μόνη αξιοσημείωτη απουσία τον Nick Fury. Πρόκειται για επιλογή που στόχευε να φέρει το τεράστιο κοινό της ταινίας σε επαφή με τα κόμικ. Την ίδια στιγμή, προσφέρει μία ακόμα fun περιπέτεια των Avengers που θα κερδίσει κάθε αναγνώστη των κόμικ της Marvel.

Η ιστορία ξεκινάει με τους Avengers να γιορτάζουν, συγκεντρωμένοι στον καινούριο Avengers Tower, καθώς ανοίγει μία νέα εποχή μετά την δύσκολη πενταετία 2005-2010, που διέσπασε τους υπερήρωες και τους πέρασε μέσα από τα πιο δύσκολα και τραυματικά event. Ο Bendis ξεκινάει πανηγυρικά για να δώσει το στίγμα της νέας ενότητας μέσα στους ήρωες και την αγάπη που απολαμβάνουν από το κοινό τους. Ο μόνος που λείπει είναι ο Hulk, οποίος συνεχίζει να ζει απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο. Σε μία ακόμα σύγκρουση του με τον στρατό –ίσως τη μόνη οφειλόμενη σε παρεξήγηση– θα γίνει ο πρώτος που θα έρθει σε επαφή με τη νέα απειλή για τους Avengers, την ομάδα των Zodiac. Οι Zodiac είναι άγνωστοι στο πλατύ κοινό, κοντράρουν τους Avengers στα ίσα και δημιουργούν πολύ γρήγορα υποψίες ότι κάτι άλλο κρύβεται από πίσω. Το σενάριο προχωράει καταιγιστικά και φέρνει τους υπερήρωες σε μία ακόμα διαστημική περιπέτεια, εμπνευσμένη από τις κλασικές ιστορίες τους στη δεκαετία του ‘80.  Εκεί θα συναντήσουν τους Guardians of the Galaxy αλλά και τον Thanos, έναν από τους πιο εμβληματικούς villain, την εμφάνιση του οποίου περιμένουμε με αγωνία στην ταινία Avengers: Infinity War. Η εξέλιξη της ιστορίας κάνει μία μικρή εισαγωγή στο διαγαλαξιακό σύμπαν που έχει στήσει η Marvel και στο πλήθος ευφάνταστων κοσμικών όντων και λαών που το κατοικούν.

Ο Bendis –που είναι φανερό ότι γράφει με έμπνευση και δεν έχει «καεί» ακόμα από τους πολλαπλούς τίτλους– δείχνει όλα τα στοιχεία που τον έκαναν έναν από τους πιο επιτυχημένους δημιουργούς της τελευταίας δεκαετίας. Γρήγορος ρυθμός, σωστές δόσεις δράσης και χιούμορ και μία μικρή ανατροπή στην πορεία. Αξιοποιεί όλο το «cast» του και τις δυναμικές του: η τεταμένη σχέση Black Widow-Hawkeye που λείπει από τις ταινίες, η απομόνωση του Hulk και η καχυποψία απέναντι του αλλά και πιο κωμικές συναντήσεις, όπως η αντιμετώπιση των γήινων από τους Guardians και τον αγαπημένο, Rocket Raccoon. Όλα αυτά υποστηρίζονται πλήρως από το σχέδιο του Bagley που τονίζει τις σκηνές δράσης με καθαρές γραμμές και πλούσια χρώματα ενώ δίνει μερικά εντυπωσιακά δισέλιδα διαστημικού έπους.

Εύσημα αξίζουν στη μεταφραστική δουλειά του Άγγελου Κωσταμπάρη. Δεν είναι καθόλου εύκολη η μετάφραση ενός υπερηρωικού κόμικ στα ελληνικά, καθώς πολλές φορές οι διάλογοι φαντάζουν κωμικοί και awkward, εκεί που θα έπρεπε να επικρατεί το επικό στοιχείο και η δράση. Είναι φανερό ότι ο μεταφραστής, μαζί με τον επιμελητή της μετάφρασης, Σάββα Αργυρού, δούλεψαν προσπαθώντας να αποφύγουν ακριβώς αυτό και το κατάφεραν. Τέτοιες δουλειές ανοίγουν το δρόμο για ακόμα περισσότερους τίτλους στα ελληνικά.

Συνολικά, το Εκδικητές, ενωθείτε είναι ένα κόμικ απόλυτα φιλικό στον νέο αναγνώστη. Απουσιάζουν οι πολλές αναφορές σε προηγούμενα κόμικ, δεν προϋποθέτει εξαντλητική γνώση του σύμπαντος της Marvel ούτε χαρακτηρίζεται από τα στρυφνά σενάρια απαιτούν πίνακες και μελέτη για να μπορέσει να τα παρακολουθήσει κάποιος. Την ίδια στιγμή, η απλότητα του θα κερδίσει και τον φανατικό αναγνώστη που ψάχνει να επιστρέψει σε μία πιο fun ιστορία, προτού μπει ξανά στο βαθύ continuity,  τα παράλληλα σύμπαντα και τα ταξίδια στο χρόνο.

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,


About the Authors

Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • Social