Errand Boys – Ένας ήρωας της γενιάς μας σε έναν πλανήτη far far away

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Όσο μεγαλώνουμε θέλουμε να βλέπουμε τη ζωή μας να βελτιώνεται και τη δουλειά μας να γίνεται πιο ξεκούραστη. Ονειρευόμαστε να θερίσουμε τους καρπούς του παρελθόντος, του κόπου μας που πρέπει να ανταμειφθεί. Τουλάχιστον αυτή ήταν η αντίληψη που κυριαρχούσε για δεκαετίες. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει τα πράγματα. Η συνεχιζόμενη -και διαρκώς εντεινόμενη- οικονομική κρίση έχει διαψεύσει τα όνειρα και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς νέων, της δικής μας γενιάς. Ένας χαρακτήρας που είναι εμπνευσμένος απ’ αυτή τη γενιά των 20ρηδων και των 30ρηδων της κρίσης, της κατάρρευσης των ονείρων και της εργασιακής επισφάλειας είναι ο Τζέιμς Λόπαζ, ο πρωταγωνιστής του Errand Boys.

Τριαντάρης, πλέον, ο Λόπαζ, όμως επειδή δεν μπορεί να βρει μία σταθερή δουλειά συνεχίζει να είναι το παιδί για τα θελήματα (errand boy). Όμως τα “θελήματα” στον πλανήτη του, τον πλανήτη Εμπ, δεν είναι απλές δουλειές του ποδαριού, αλλά περίεργες και επικίνδυνες αποστολές, πάντα όμως κακοπληρωμένες. Ο D. J. Kirkbride με μία προσωπική ιστορία επιβίωσης επιστημονικής φαντασίας παραλληλίζει εύστοχα τη σημερινή κατάσταση των νέων (των millenials που θα έλεγαν εκεί στις ΗΠΑ) που βιώνουν την ανασφάλεια για το μέλλον, που έχουν χρέη και παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα αχανές εργασιακό πεδίο γεμάτο παγίδες και κινδύνους. Ο Τζέιμς Λόπαζ είναι ένας working class hero, σε έναν πλανήτη far far away.

Όμως η -έτσι κι αλλιώς άστατη- ζωή του Λόπαζ θα αναστατωθεί ακόμα περισσότερο όταν σε μία τηλεφωνική κλήση θα του ανακοινώσουν ότι ο πατέρας του και η νέα σύζυγός του (αφού με τη μητέρα του Τζέιμς είχε χωρίσει) είχαν σκοτωθεί. Το νέο δεν προκάλεσε -επιφανειακά τουλάχιστον- μεγάλη θλίψη στον Τζέιμς, ο οποίος είχε αποξενωθεί απ’ τον πατέρα του, γιατί ήταν πεπεισμένος ότι είχε εγκαταλείψει τον ίδιο και τη μητέρα του για να αφοσιωθεί στη νέα του οικογένεια. Η ζωή του όμως αναποδογυρίζεται εντελώς όταν αποφασίζει ότι είναι χρέος του να γίνει κηδεμόνας του Τονκ, του 13χρονου ετεροθαλούς αδερφού, ως μοναδικός εν ζωή συγγενής του. Η θαρραλέα απόφασή του όμως δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα που εμφανίζονται απ’ την πρώτη στιγμή: ο Τζέιμς δεν είναι σε θέση να συντηρήσει καλά – καλά τον εαυτό του, πώς θα συντηρεί κι ένα παιδί; Και πώς θα κυλήσει η συμβίωσή του με τον ετεροθαλή αδερφό του, τον οποίο ίσα που γνώριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή, αφού οι σχέσεις του με τον πατέρα του είχαν παγώσει; Αναμετρώμενος με αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα, ο Kirkbride στην ιστορία του επιχειρεί να θέσει στον αναγνώστη δύσκολα ερωτήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις, τα οικογενειακά προβλήματα, τα τραύματα του παρελθόντος και τις προκλήσεις της επιβίωσης στο παρόν και το μέλλον.

Η σχέση του Τζέιμς και του Τονκ θα δοκιμαστεί τελικά στο πεδίο της δράσης. Κι αυτό γιατί ο Τζέιμς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τον Τονκ στο σχολείο. Την εκπαίδευσή του πρέπει ο Τονκ να την κερδίσει, βοηθώντας τον Τζέιμς στα θελήματα, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για να μπορέσει να επιστρέψει στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι ο Τονκ αρχίζει να παίρνει μέρος σε αποστολές γεμάτες κινδύνους, όπου συχνά η ζωή η δική του και του αδερφού του κρέμονται από μία κλωστή. Κι εκεί πλέον αρχίζουν τα δύο ετεροθαλή αδέρφια να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο και να δένονται σαν πραγματικά αδέρφια.

Οι σελίδες του Errand Boys είναι γεμάτες δράση. Ο Λόπεζ και ο Τονκ επισκέπτονται απόμακρους πλανήτες και καταλήγουν πάντα να τρέχουν να γλιτώσουν από κάθε λογής εξωγήινες φυλές (που καμιά φορά τυχαίνει να είναι ανθρωποφάγες και να τους βλέπουν σαν εκλεκτά μεζεδάκια). Για τις διασκεδαστικές σκηνές δράσης του comic καθοριστική είναι η συμβολή του Νίκου Κούτση, ο οποίος ανέλαβε το σχέδιο και το χρώμα του comic. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Οι σκηνές δράσης διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικό κινηματογραφικό ρυθμό, ενώ τα τέρατα και οι εξωγήινες φυλές που πλάθει ο Κούτσης οικοδομούν έναν ιδιαίτερο κόσμο επιστημονικής φαντασίας που μας κερδίζει απ’ τα πρώτα καρέ του. Κι αυτό γιατί, με αρκετή δόση πρωτοτυπίας, συνδυάζει διάφορες παραδόσεις του είδους της επιστημονικής φαντασίας, απ’ τους αχανείς ερημότοπους του Mad Max μέχρι τις μητροπόλεις που θυμίζουν Blade Runner και εξωγήινους πληθυσμούς που φέρνουν μερικές φορές στο νου μας το θεότρελο Rick and Morty.

Παρ’ όλο που η σειρά Errand Boys ολοκληρώθηκε στα 5 τεύχη, που συλλέγει το τεύχος που κυκλοφορεί στα ελληνικά απ’ τις εκδόσεις Μικρός Ήρως, τον κόσμο που έπλασε σχεδιαστικά ο Κούτσης θέλουμε σίγουρα να τον επισκεφτούμε ξανά στο μέλλον, ακόμα κι αν το σενάριο του Kirkbride -παρά τις ενδιαφέρουσες ιδέες του και τις σύγχρονες συνδηλώσεις του- μοιάζει να εξαντλείται και καταλήγει να επαναλαμβάνεται όσο προχωρούν οι σελίδες του.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.