Φθινόπωρο –  Μια χαμογελαστή πτυχή ενός μεσαιωνικού εφιάλτη

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Το Φθινόπωρο της Κατερίνας Μεραμβελιωτάκη (την οποία είδαμε στο Τσοντοκόμικ 2)  είναι μια ιδιαίτερα γοητευτική αυτοέκδοση που μας εισάγει σε έναν αινιγματικό και ανατριχιαστικό Μεσαίωνα, προσφέροντας μια μοναδική προοπτική για το πανάρχαιο αρχέτυπο της μεσαιωνικής ανδρείας και της ιπποσύνης. Μέσα από τα ανατριχιαστικά του σχέδια και τις ανησυχητικές εικόνες, αυτό το κόμικ προσκαλεί τους αναγνώστες να εξερευνήσουν τις πιο σκοτεινές, πιο δυσοίωνες πτυχές της ιπποσύνης, όπου οι σκιές παραμονεύουν και τα μυστικά αφθονούν.

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι η διακριτική χρήση της οπτικής αφήγησης, βαθιά επηρεασμένης τόσο από τους πίνακες του Pieter Bruegel όσο και τον όψιμο Bergman. Κάθε σχέδιο μέσα στο κόμικ είναι έτσι επεξεργασμένο ώστε να προκαλεί μια αίσθηση ανησυχίας και μυστηρίου, παρασύροντας τους θεατές σε ένα πεδίο όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και εφιάλτη θολώνουν. Από τις διεστραμμένες μορφές των ίδιων των μεσαιωνικών, παραμυθικών μορφών μέχρι τα στοιχειωμένα τοπία στα οποία κατοικούν, κάθε λεπτομέρεια διαπνέεται από μια αίσθηση προμηνύματος και ανησυχίας, η οποία όμως κρύβει μέσα της όχι απλά μια ζωντάνια αλλά και μια αθωότητα.

Οι ιππότες που απεικονίζονται στις σελίδες του δεν είναι οι ευγενείς ήρωες του θρύλου, αλλά μάλλον δυσοίωνες φιγούρες που καλύπτονται από σκοτάδι και ασάφεια. Οι πανοπλίες τους λάμπουν με μια δυσοίωνη γυαλάδα, ενώ τα πρόσωπά τους κρύβονται πίσω από ψυχρές, απαθείς μάσκες που υπονοούν ανείπωτα μυστικά και κρυφές ατζέντες. Άλλες μορφές σκιαγραφούνται πιο φωτεινές, παραμένοντας όμως τυλιγμένες στο μυστήριο. Παράλληλα, η γυναικεία παρουσία έχει την πρωτοκαθεδρία στην ιστορία, σε όλες της πτυχές της.

Επιλογικά το Φθινόπωρο, αν και μια αρκετά παλαιότερη αυτοέκδοση, της οποίας η δημιουργός έχει ήδη βελτιωθεί, αξίζει τη ματιά μας καθώς δείχνει μια ιδιαίτερη αισθητική και ένα προσωπικό ύφος που δε συναντάμε συχνά στην ελληνική σκηνή, και που σίγουρα θα ελκύσει όσους ενδιαφέρονται για το μακάβριο, το μυστηριώδες και το φανταστικό. Το στοιχειωτικό του έργο τέχνης και τα θέματα που προκαλούν τη σκέψη. Είτε είστε οπαδός της μεσαιωνικής ιστορίας, της γοτθικής λογοτεχνίας, είτε απλώς εκτιμάτε την τέχνη που αμφισβητεί τα όρια των συμβάσεων, το Φθινόπωρο είναι βέβαιο ότι θα σας αφήσει μια έντονη εντύπωση.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.