Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Hasta la Vista Baby – Ένα ρομποτ έγκυος επαναφέρει τη συζήτηση για την πολιτική ορθότητα
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Ελληνικά > Hasta la Vista Baby – Ένα ρομποτ έγκυος επαναφέρει τη συζήτηση για την πολιτική ορθότητα
ComicΕλληνικά

Hasta la Vista Baby – Ένα ρομποτ έγκυος επαναφέρει τη συζήτηση για την πολιτική ορθότητα

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 2 Αυγούστου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 6 Αυγούστου 2019
8 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το Yesternow και το Shark Nation έχουν κερδίσει αναμφισβήτητα μία υψηλή θέση ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά comics των τελευταίων (πολλών) ετών. Μέσα στις σελίδες τους ο Σπύρος Δερβενιώτης μας διηγείται μία εξαιρετικά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ιστορία κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού γύρω απ’ την ποπ κουλτούρα και τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Στο Yesternow ο Δερβενιώτης σατιρίζει -φτάνοντας στα ακραία της όρια- την επένδυση στη νοσταλγία της σύγχρονης βιομηχανίας της μαζικής κουλτούρας και ιδιαίτερα των μεγάλων κολοσσών της, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον παντοκράτορα ποντικό της Disney, ενώ στο Shark Nation, συνεχίζοντας τους υπαινιγμούς για την πορεία της ποπ κουλτούρας, η ιστορία εστιάζει στην ανάδυση του φαινομένου της alt-Right και των κάθε λογής πολέμιων της λεγόμενης «πολιτικής ορθότητας». Μάλιστα δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο κόμικ (και το καλύτερο σενάριο) στα φετινά Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

Το Hasta la Vista Baby, που κυκλοφορεί κι αυτό (όπως και τα προηγούμενα) απ’ τις εκδόσεις Χαραμάδα, είναι ένα  sequel του Shark Nation, το οποίο αυτή τη φορά δεν είναι σε μορφή τόμου, αλλά στη συντομότερη μορφή ενός comic τεύχους. Αποτελεί ένα side-story, το οποίο τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στο Shark Nation και στον επόμενο τόμο της σειράς, τον οποίο τον αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία. Παραμένοντας στο πλαίσιο του προβληματισμού του Shark Nation, σχετικά με την ανάδυση της alt-Right στην αμερικανική πολιτική σκηνή, στο τεύχος αυτό ο Δερβενιώτης αναμετριέται και με άλλες πλευρές του φαινομένου που δεν είχαν αναδειχθεί τόσο έντονα στην προηγούμενη ιστορία, χωρίς να έχει παραμερίσει και την κριτική του στις εμπορικές πολιτικές της σύγχρονης βιομηχανίας της μαζικής κουλτούρας.

Πρωταγωνιστής του Hasta la Vista Baby είναι ο Στάινερ, ένας απ’ τους χαρακτήρες του Shark Nation, που παραπέμπει σε κινηματογραφικούς αστέρες τύπου Schwarzenegger. Ο Στάινερ, που στην προηγούμενη ιστορία είχε αποδειχτεί τόσο εγωπαθής, ώστε πιάστηκε να ελκύεται σεξουαλικά απ’ τον ρομποτικό του κλώνο, πλέον αποκαλύπτεται ότι συνέχισε αυτή τους την ερωτική τους σχέση, μέχρι που τον παράτησε αφού τον άφησε έγκυο. Το μυστήριο του πρώτου ρομπότ που μένει έγκυος γίνεται «μήλο της έριδος» για όλες τις αντιμαχόμενες πολιτικές πλευρές του αμερικανικού πολιτικού σκηνικού.

Κάπως έτσι ο Δερβενιώτης επανέρχεται στον πολιτικό προβληματισμό που ανέπτυξε στο Shark Nation, προκειμένου, με αφορμή την ιστορία του Στάινερ και του αινιγματικού καρπού του έρωτά του με τον ρομποτικό του κλώνο, να φωτίσει νέες πλευρές του alt-Right φαινομένου. Στο στόχαστρο της κριτικής του τοποθετούνται αυτή τη φορά οι clickbait δημοσιογραφικές σελίδες που με τα fake news τους και τις κατασκευασμένες ιστορίες τους προσπαθούν να οξύνουν τα αισθήματα μίσους των αναγνωστών τους, αλλά και άλλοι πόλοι του συντηρητικού μπλοκ, όπως είναι η εκκλησία και οι φονταμενταλιστές πιστοί της. Ιδιαίτερα για αυτού του τύπου τις «δημοσιογραφικές» σελίδες, το σχόλιο του comic είναι πολύ εύστοχο, καθώς τα Fake News τους και η γρήγορη διάδοσή τους μέσω των social media αποτελούν έναν απ’ τους κύριους παράγοντες ανάπτυξης της alt-Right και του κάθε είδους αντιδραστικού τρόπου σκέψης (ρατσιστικού, φασιστικού, μισογύνικου) στις μέρες μας. Ιστοσελίδες όπως το Breitbart στις ΗΠΑ αποτέλεσαν έναν απ’ τους πολυτιμότερους υποστηρικτές της ανόδου του Trump με τη διάδοση fake news και θεωριών συνομωσίας που βοήθησαν καταλυτικά στην εκλογική νίκη των Ρεπουμπλικάνων.

Επιπλέον, η ιστορία με την εγκυμοσύνη του ρομποτικού κλώνου του Στάινερ επαναφέρει ένα κλασσικό μοτίβο της επιστημονικής φαντασίας: το ερώτημα – δίπολο αν τα ρομπότ πρέπει να έχουν δικαιώματα ή αν θα πρέπει να τα ελέγχουμε πλήρως για να μην εξεγερθούν τελικά και μας κατακτήσουν. Πρόκεινται για ένα σύνηθες θέμα της επιστημονικής φαντασίας που μπορεί να τα εντοπίσει κανείς από την κλασσική επιστημονική φαντασία του Philip K. Dick και του Arthur Clark, μέχρι και σε ταινίες (όπως στο Blade Runner και στο Terminator), σε τηλεοπτικές σειρές (όπως στο Westworld) και videogames (όπως το Detroit: Become Human).

Όμως ο Δερβενιώτης εδώ χρησιμοποιεί αυτά τα σεναριακά στοιχεία προκειμένου να μιλήσει για κάτι βαθύτερα πολιτικό, το οποίο δεν συνδέεται μόνο με το μακρύ μέλλον, αλλά κυρίως με την τωρινή πολιτική πραγματικότητα. Το ζήτημα των ρομπότ και η διαμάχη γύρω από τα δικαιώματά τους χρησιμοποιείται ως μία μεταφορά της σύγχρονης διαμάχης γύρω από το επίκαιρο κοινωνικοπολιτικό ζήτημα για τα δικαιώματα μειονοτήτων και την πάλη τους για ορατότητα και συμπερίληψη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εν εξελίξει σκληρή διαφωνία για την ανάγκη ή όχι ύπαρξης diversity στη σύγχρονη μαζική κουλτούρα (σχετικά με το οποίο αξίζει να διαβαστεί και το αφιέρωμα του 3ου τεύχους του Comic Cultura στο οποίο μας είπε τη γνώμη του και ο Σπύρος Δερβενιώτης όπως και άλλοι καλλιτέχνες). Πρόκειται για έναν «πόλεμο» που διεξάγεται και στους κόλπους της nerd κοινότητας αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία ανάμεσα στα κινήματα (φεμινιστικά, αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά, μειονοτήτων κ.α.) και στους alt-Right πολέμιους της «πολιτικής ορθότητας» και των «SJW’s». Οι πολέμιοι των δικαιωμάτων των ρομπότ στο comic είναι οι ίδιοι σκληρά συντηρητικοί κύκλοι που ωρύονται και στην πραγματική ζωή με κάθε ευκαιρία όποτε βλέπουν να αποκτούν δικαιώματα και ορατότητα κοινωνικές ομάδες τις οποίες θεωρούν κατώτερες, όπως είναι οι γυναίκες, η LGBTQ κοινότητα, οι μαύροι και όποιος άλλος δεν ταιριάζει με το πρότυπο του δυτικού ανθρώπου που έχουν κατασκευάσει στο μυαλό τους και υπερασπίζονται μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτές οι κραυγές των πολέμιων της πολιτικής ορθότητας ακούστηκαν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την (περισσότερο ή λιγότερο εμπορική) επιλογή πολλών ταινιών, σειρών και comics να δώσουν πρωταγωνιστικούς ρόλους σε «διαφορετικούς» ήρωες.


Σχετικά με την “Πολιτική Ορθότητα” είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συζητήσαμε πρόσφατα ως Smassing Culture με τον Σπύρο Δερβενιώτη σε μία εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο φετινό Θερινό Βιβλιοστάσιο και που μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ

Όσον αφορά το σχέδιο του comic, για όσους έχουν διαβάσει τους δύο προηγούμενους τόμους θα νιώσουν οικεία επιστρέφοντας στο ίδιο ασπρόμαυρο σχέδιο στο οποίο έχει χτίσει ο Δερβενιώτης τον κόσμο του ντεντέκτιβ Φίλιπ Ντίκο. Πρόκειται για έναν κόσμο βίαιο, έναν τεχνολογικό κόσμο στον οποίο κυριαρχεί η αποξένωση και στον οποίο ταιριάζει ιδανικά το ασπρόμαυρο σκίτσο του Δερβενιώτη.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Hasta la Vista Baby είναι μία ιστορία που τοποθετείται αφηγηματικά ως υστερόγραφο στο Shark Nation. Ένα side-story της καταιγιστικής ιστορίας του προηγούμενου τόμου, το οποίο ίσως θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ως τέτοιο στις τελευταίες σελίδες μίας επόμενης (deluxe) έκδοσης του Shark Nation. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο το comic χάνει την αυτοτελή του αξία, αφού είναι μία ιστορία που αν και μικρότερη σε μέγεθος από αυτές που μας έχει συνηθίσει η σειρά, προσθέτει νέα στοιχεία κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού αλλά και νέα σεναριακά δεδομένα στην κεντρική ιστορία που έχει αναλάβει να μας διηγηθεί ο Δερβενιώτης τα τελευταία χρόνια. Και σίγουρα περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία και υψηλές προσδοκίες τον επόμενο τόμο της σειράς που μας έχει εντυπωσιάσει όλα τα τελευταία χρόνια!  

TAGGED:Hasta la Vista BabyShark NationYesternowεκδόσεις χαραμάδαπολιτική ορθότηταΣπύρος Δερβενιώτης
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Comic Cultura #04 – Καλοκαιρινό και κομιξοκεντρικό
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για την Πολιτική Ορθότητα: Σε video η συζήτηση
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
12 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Βιβλία

Άλλη Μία Σοβιετική Στάση Λεωφορείου – Η ελληνική πραγματικότητα στην τούνδρα της κρίσης

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
14 Αυγούστου 2019
Exclusive

Μας κατέβασε πολιτική εικόνα το Facebook για άλλη μια φορά!

admin
admin
21 Ιανουαρίου 2019
Exclusive

Mας χαλάνε οι μαύροι και οι γυναίκες τις ταινίες; Mια αναγκαία απάντηση

admin
admin
9 Δεκεμβρίου 2018
ExclusiveVideos

Εκδήλωση για την Πολιτική Ορθότητα: Σε video η συζήτηση

admin
admin
2 Αυγούστου 2019
ExclusiveExclusive Reviews

Εν Αιθρία 9- Η ανανεωμένη ματιά στην ελληνική σκηνή σκιτσογράφων

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
23 Μαΐου 2020
ExclusiveSmassFest

Ελάτε για signings στο Smass Fest 2018!

admin
admin
27 Σεπτεμβρίου 2020
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?