Ιστορίες Του Υποκόσμου – Οι απόκληροι του Μεσοπολέμου στη Γερμανία

Δημήτρης Τζάνογλος Από Δημήτρης Τζάνογλος 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Ο Χανς Φάλαντα (1893-1947) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες φωνές της γερμανικής συγγραφικής σχολής του Μεσοπολέμου. Έργα του όπως το Και τώρα, ανθρωπάκο; (1933) ή το Λύκος ανάμεσα σε λύκους (1938) θεωρούνται κλασικά αριστουργήματα. Πέραν των πολυσέλιδων μυθιστορημάτων του για τα οποία και είναι γνωστός, ο Φάλαντα είχε γράψει και έναν ικανό αριθμό διηγημάτων. Το 2014 κυκλοφόρησαν στη Γερμανία μερικά αθησαύριστα εξ αυτών, τα οποία γράφτηκαν στο διάστημα μεταξύ 1925 και 1946, και το Δεκέμβριο του 2020 οι εκδόσεις Κοβάλτιο τα παρουσίασαν στα ελληνικά με τον τίτλο Ιστορίες του υποκόσμου, σε μετάφραση της Αγγελικής Κορρέ.

Όπως προμηνύει και ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου, ο Χανς Φάλαντα παρουσιάζει ιστορίες από την πλευρά των απόκληρων της γερμανικής κοινωνίας, κατά την περίοδο των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε περάσει αρκετά χρόνια ζώντας ως απόκληρος, έτσι στα περισσότερα διηγήματα παρουσιάζεται έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο.

Η έκδοση περιλαμβάνει έξι ιστορίες με το περιεχόμενό τους να ποικίλει, με την ίδια στιγμή όμως να υπάρχουν πολλά στοιχεία που τις ενώνουν. Οι ήρωες του Φάλαντα (σε πολλές περιπτώσεις είναι ο ίδιος κεντρικός ήρωας) παλεύουν με την φτώχεια, τον εθισμό στα ναρκωτικά, τις κακές οικογενειακές συνθήκες και τόσα άλλα. Παρά τις μαύρες συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, δεν λείπει η εριστική και χιουμοριστική γραφή. Με αυτόν τον τρόπο, ο συγγραφέας φροντίζει να παρουσιάζει ευκολοδιάβαστα διηγήματα, και να περνάει τα μηνύματα που θέλει.

Ο Χανς Φάλαντα

Το περιεχόμενο του βιβλίου θα φέρει πολλές φορές στο μυαλό βιβλία όπως οι Άθλιοι του Παρισιού και του Λονδίνου (1933) του Τζορτζ Όργουελ ή το Τζάνκι (1953) του Γουίλιαμ Μπάροουζ. Άνεργοι ήρωες που ψάχνουν τη παραμικρή ευκαιρία για ένα κομμάτι ψωμί σε μια περίοδο που η γερμανική κοινωνία μαστιζόταν από μεγάλη κρίση ή, την ίδια στιγμή, να κάνουν τα πάντα για μια δόση μορφίνης. Η ματιά του Φάλαντα είναι απόλυτα ρεαλιστική και παρουσιάζει στο 100% τις συνθήκες που λάμβαναν χώρα στις μεγαλουπόλεις και στην επαρχία της Γερμανίας του Μεσοπολέμου.

Εν κατακλείδι, Οι ιστορίες του υποκόσμου είναι ένα βιβλίο με ιστορίες σχετικά άγνωστες ενός πολύ μεγάλου συγγραφέα, όπως ο Χανς Φάλαντα, που παρουσιάζουν τη ζωή των πραγματικά ηττημένων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα μέλη των χαμηλών τάξεων της σπουδαίας Γερμανίας. Προτείνεται ασυζητητί για όσους έχουν έρθει σε επαφή με το συγγραφικό έργο του Χανς Φάλαντα, αλλά και σε όσους θέλουν να διαβάσουν ιστορίες των απόκληρων αυτού του κόσμου, τις ιστορίες του υποκόσμου τους.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννηθείς το 1992 και μεγαλωμένος ανάμεσα στους πατρικούς δίσκους, κατέληξε από μικρός πως ο ένας και μοναδικός θεός είναι o Lemmy. Η Agatha Christie και ο Stephen “βασιλιάς” Κing έφεραν σε μία βαρυσήμαντη θέση την λογοτεχνία δίπλα στη μουσική και ιδιαιτέρως στον σκληρό ήχο. Στον ελεύθερό του χρόνο κρίνει δουλειές αλλονών.