Cinema

Published on January 15th, 2020

0

Klaus – Ένα ευρηματικό origin στο μύθο του Aγίου Βασίλη

Το Netflix μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλά animations. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ίσως είναι το Love, Death and Robots. Όμως, αν το καλοσκεφτείτε, όλα τα animations του Netflix μέχρι στιγμής ήταν σειρές. Έτσι συνέβη και η πρώτη animated ταινία του Netflix έγινε το Klaus, μία ταινία που εύκολα θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι είναι μια κλασσική παραγωγή της Disney. Πρόκειται για μια μαγευτική ιστορία που ασχολείται με μία πραγματικά διαφορετική origin story για τον πολυαγαπημένο, χριστουγεννιάτικο  παιδικό μας μύθο, τον Άγιο Βασίλη. Σκηνοθέτης και συγγραφέας της είναι ο Sergio Pablos, ο οποίος αν και για πρώτη φορά αναλαμβάνει και τα δύο αυτά δημιουργικά κομμάτια αποδεικνύεται ο πλέον κατάλληλος για το συγκεκριμένο έργο.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν του 19ου αιώνα. Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Jasper, ο κακομαθημένος γιος ενός πλουσίου γενικού διοικητή των ταχυδρομείων ο οποίος προσπαθεί να ξεβολέψει τον γιο του με στόχο να του μάθει να εργάζεται . Ο Jasper όμως είναι αποφασισμένος να μην μπει στη διαδικασία να προσπαθήσει καν να ασχοληθεί με τις εργασίες που του θέτει ο πατέρας του, κάτι που αναγκάζει τον τελευταίο να στείλει τον γιο του σε έναν απομακρυσμένο τόπο, στο Smeerensburg του Βορρά.

Όμως αυτό που δεν είπε στον Jasper ο πατέρας του είναι ότι μεταξύ των κατοίκων επικρατεί ο διχασμός και το μίσος. Οι κάτοικοι είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα – φατρίες οι οποίες είναι σε μόνιμο πόλεμο μεταξύ τους. Έτσι έχουν διακόψει κάθε είδους επικοινωνία και κατά συνέπεια το ταχυδρομείο και το σχολείο  βρίσκονται σε αχρησία. Η πόλη μοιάζει με τοπίο πολέμου, ερημωμένη. Ο πατέρας του Jasper έχει ανακοινώσει στον γιο του πως για να επιστρέψει σπίτι, θα πρέπει να καταφέρει να θέσει σε λειτουργία ξανά το ταχυδρομείο της πόλης αυτής. Κάτι που για τον Jasper στην αρχή φαντάζει απίθανο.

Στην προσπάθειά του ο Jasper, να καταφέρει να φύγει και να επιστρέψει σπίτι του, γνωρίζει έναν ξυλουργό, τον Klaus. Και τότε του γεννιέται η τέλεια ιδέα για να ξεφύγει από το Smeerensburg. Ο Klaus -χωρίς να γνωρίζει το σχέδιο του Jasper- θα αποδειχτεί ο τέλειος συνεργάτης που θα τον βοηθήσει να φτάσει τον στόχο που του έχει θέσει ο πατέρας του. Στην πραγματικότητα θα αποδειχτεί πως η συνεργασία του Jasper με τον Klaus δεν θα βοηθήσει μόνο τον πρώτο αλλά και ολόκληρη την πόλη.  Στην ιστορία του Jasper εγκιβωτίζεται και η origin ιστορία του Klaus και σε αυτήν τελικά καταλήγει η ταινία.

 Όπως σχετικά έχει δηλώσει ο Pablos, η ιδέα για μία νέα origin story γεννήθηκε το 2010 όταν ήδη είχαν αρχίσει να γυρίζονται ενδιαφέρουσες ταινίες με σχετικό περιεχόμενο. Στην αρχή απέρριψε τον χαρακτήρα του Santa Claus διότι βρήκε την ιδέα γλυκανάλατη.  Μετά από έρευνα που έκανε όμως, ανακάλυψε πως η κάθε χώρα και ο κάθε πολιτισμός έχει τη δική του ιστορία για την προέλευση του Klaus και σκέφτηκε πως υπάρχει χώρος για μία ακόμα. Και τελικά δικαιώθηκε για την επιλογή του

Ένα από τα πιο ευρηματικά στοιχεία της ταινίας είναι η επιλογή του πρωταγωνιστή. Αν και ο τίτλος της ταινίας είναι «Klaus», πρωταγωνιστής δεν είναι η προφανής επιλογή αλλά ο ταχυδρόμος Jasper. Όπως έχει αναφέρει ο Sergio Pablos , η ταινία αυτή κρύβει μια ειρωνεία και μία άλλη ιδέα για τη δημιουργία του Santa Claus. Σύμφωνα με την ταινία, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι μαγικό και θρησκευτικό αλλά για ένα δημιούργημα του ανθρώπου. Οι δημιουργοί της, έχουν πλέξει με  περίτεχνο και έξυπνο τρόπο σχεδόν όλους τους μύθους του Santa Claus στο σενάριο συνδέοντας τη ζωή ενός ανθρώπου με αυτούς.

Για τη δημιουργία της ταινίας αυτής εργάστηκε μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών καθώς προτιμήθηκε ο συνδυασμός παραδοσιακών (2D) και πιο σύγχρονων μεθόδων(3D). Και το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό. Σε κάθε περίπτωση ο Pablos αναφέρει πως προτιμήθηκε η πιο παραδοσιακή τεχνική καθώς δεν θέτει τους περιορισμούς που θέτουν οι πιο σύγχρονες, αλλά και πως επιθυμούσε ένα αποτέλεσμα όχι άρτιο αλλά ρεαλιστικό που θα παρουσίαζε τα σχέδια και την εργασία των καλλιτεχνών.

Μία συνολική εικόνα για την ταινία «Κlaus», είναι πως αναμφισβήτητα θα αποτελέσει μία κλασική χριστουγεννιάτικη κωμική και δραματική ταινία. Μια ταινία με ιδανικό cast που έδωσε τη δική του πινελιά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο πρωταγωνιστής  Jason Schartzman (Scott Pilgrim, Fargo, The Grand Budapest Hotel),  ο J.K. Simmons (Spider-man : Far from home, Justice League, La La land) ως Klaus και  η Rashida Jones (Parks and Recreation, The Social Network). Μία ταινία με έξυπνο περιεχόμενο το οποίο ναι μεν δεν  είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει από την αρχή, ωστόσο καταφέρνει να διηγηθεί την ιστορία του τόσο ευρηματικά (σχεδόν αριστοτεχνικά) που δεν αφήνει χώρο για γκρίνιες. Μία ταινία που οποιοδήποτε κοινό θα λατρέψει.

Tags: , , ,


About the Authors

Μικρή το ίνδαλμα της ήταν η Lara Croft και ήθελε να ανακαλύψει τη χαμένη Ατλαντίδα. Κάνοντας το πρώτο βήμα και σπουδάζοντας Αρχαιολογία, οι στόχοι της δεν άλλαξαν και πολύ με τα χρόνια, αν εξαιρεθεί ότι σήμερα περισσότερο έχει καταφέρει να μοιάσει στη Monica Geller ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και στην μουσική αναβίωση που ετοιμάζουν τα Zουζούνια.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑
  • Social