Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Μετά το Skeleton Crew οι καθημερινές συνήθειες θα σας γεννούν τρόμο
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Horror > Μετά το Skeleton Crew οι καθημερινές συνήθειες θα σας γεννούν τρόμο
HorrorΒιβλία

Μετά το Skeleton Crew οι καθημερινές συνήθειες θα σας γεννούν τρόμο

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 3 Οκτωβρίου 2018
Τελευταία Ενημέρωση 3 Οκτωβρίου 2018
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το διήγημα «Ομίχλη» είναι απ’ τα πιο γνωστά διηγήματα του Stephen King, χάρις στην κινηματογραφική του μεταφορά (που είχε ενθουσιάσει τους fans), αλλά και λόγω της πρόσφατης τηλεοπτικής σειράς The Mist, η οποία μας απογοήτευσε απόλυτα και τελικά κόπηκε. Μάλιστα, η Ομίχλη είχε μεταφραστεί  ξανά στο παρελθόν στα ελληνικά, όμως μόνο ως αυτοτελής νουβέλα και όχι μαζί με την συλλογή διηγημάτων του King που την έκανε γνωστή, το Skeleton Crew, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το μακρινό 1985.

Όπως και με άλλα αντίστοιχα σημαντικά κενά στις ελληνικές μεταφορές του έργου του Stephen King (με ίσως σημαντικότερη μέχρι στιγμής τη μετάφραση για πρώτη φορά στα ελληνικά της Πύρινης οργής), οι εκδόσεις Κλειδάριθμος μετέφρασαν και πάλι για πρώτη φορά ολόκληρη τη συλλογή διηγημάτων Skeleton Crew, η οποία απαριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες, αφού ανθολογεί ιστορίες που δημοσιεύτηκαν σε διαφορετικά έντυπα μέσα σε διάστημα 17 ολόκληρων χρόνων. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει 19 διηγήματα, 1 νουβέλα (την Ομίχλη) και ακόμα και 2 ποιήματα, κάποια απ’ τα οποία γράφτηκαν όταν ο King μόλις ενηλικιωνόταν.

Ο βασιλιάς του τρόμου είναι γνωστό ότι είναι πολυγραφότατος. Στο έργο του, όμως, δεν περιλαμβάνονται μόνο μυθιστορήματα (τα οποία είναι και τα πιο γνωστά του, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το «Αυτό», η «Λάμψη», ο «Μαύρος Πύργος» και πολλά άλλα), αλλά και περισσότερα από 200 διηγήματα, τα οποία μπορούμε να τα δούμε σαν σφηνάκια αγνού θρίλερ. Ο ίδιος ο King έχει πει ότι γράφει τα βιβλία του κάθε μέρα. Έτσι κάποιες ιδέες του έχει επιλέξει να μας τις προσφέρει σε λιγότερες σελίδες, ακόμα και αν του προκαλούν «χασούρα», όπως εξηγεί στην εισαγωγή του βιβλίου. Όμως στην πραγματικότητα αυτές οι ιστορίες δεν χάνουν καθόλου τη λογοτεχνική αξία τους, αφού ο συγγραφέας -απελευθερωμένος απ’ την ανάπτυξη των κόσμων και των κοινωνιών στις οποίες συνηθίζει να δίνει μεγάλη προσοχή στα μυθιστορήματα του- μπορεί να εστιάσει στο ξεδίπλωμα αποκλειστικά αυτής της ιδέας. Και έτσι έχει δημιουργήσει διηγήματα, τα οποία μας μένουν χαραγμένα στη μνήμη, όσο και τα μυθιστορήματά του, ακριβώς γιατί ζήσαμε με την ίδια ένταση την ιστορία που μας διηγήθηκε.

Πολλά τέτοια διηγήματα του King  θα διαβάσουμε για πρώτη φορά, χάρις στη πρόσφατη έκδοση των εκδόσεων Κλειδάριθμος, η οποία φέρει τον τίτλο «Η ομίχλη και άλλες ιστορίες». Εκεί ξαναγνωρίζουμε τη δημοφιλή νουβέλα «Ομίχλη», μέσα απ’ τη μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη, αλλά και μια σειρά άλλων διηγημάτων, τα οποία κερδίζουν γρήγορα τον αναγνώστη με την πρωτοτυπία τους.

Το δυνατό χαρτί των διηγημάτων του Skeleton Crew είναι ότι σε πολλές από τις ιστορίες του καταπιάνεται με απλές καθημερινές ασχολίες, οι οποίες εξελίσσονται σε εφιάλτη. Χαρακτηριστικότερο όλων ίσως είναι ότι η ιστορία του The Mist εκτυλίσσεται σε ένα supermarket, στο οποίο βρέθηκαν κάτοικοι μιας περιοχής την οποία έπληξε μια καταστροφική ομίχλη και πήγαν για να ψωνίσουν τα απαραίτητα. Όμως τελικά εγκλωβίστηκαν εκεί, αφού γρήγορα κατάλαβαν ότι έξω απ’ το supermarket τους περίμενε ο θάνατος.

Αλλά και σε άλλες ιστορίες βλέπουμε τον Stephen King απ’ τις πιο καθημερινές συνήθειες να πλάθει αδιανόητα τρομακτικά σκηνικά. Τέτοια είναι η ιστορία της «Σχεδίας», στην οποία μια μικρή παρέα αγοριών και κοριτσιών όταν τελειώνει το καλοκαίρι αποφασίζουν να βουτήξουν σε μια λίμνη μια τελευταία φορά, ώστε να φτάσουν σε μια σανίδα και να κάτσουν εκεί ρομαντικά, ώστε να περάσουν το βράδυ τους φλερτάροντας. Όμως, ανάμεσα στα γέλια και τα πειράγματα τους ξεπετάγεται στη λίμνη μια πετρελαιοκηλίδα, που απειλεί τη ζωή τους. Άλλη μια τέτοια ιστορία εκτυλίσσεται στο ολιγοσέλιδο διήγημα «Εδώ ίσως να υπάρχουν τίγρεις», στο οποίο ένας νεαρός μαθητής πρέπει να πάει τουαλέτα κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, όμως δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τη δασκάλα που συχνά τον ειρωνεύεται. Όταν αποφασίζει τελικά να ζητήσει άδεια για να φύγει απ’ την τάξη, θα ανακαλύψει ότι στις τουαλέτες καραδοκεί μια τίγρης έτοιμη να του ορμήξει.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που συνδέει πολλές απ’ τις ιστορίες του Skeleton Crew, είναι η έμπνευση του King να δημιουργήσει τρομακτικές ιστορίες από απλά καθημερινά αντικείμενα. Έτσι, για παράδειγμα, στην «Παράκαμψη της κυρίας Τοντ» ο King θα βάλει σε πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά ένα αυτοκίνητο (όπως είχε κάνει και στην εμβληματική Christine), ενώ στον «Επεξεργαστή κειμένου των θεών» μια αυτοσχέδια γραφομηχανή θα δώσει σε ένα συγγραφέα θεϊκές δυνάμεις. Επιπρόσθετα, μία απ’ τις πιο ανατριχιαστικές μορφές που εμφανίζονται στα διηγήματα του Skeleton Crew  είναι η μαϊμού του ομώνυμου διηγήματος, η οποία σπέρνει τον θάνατο με την παρουσία της. Μάλιστα, πρόκειται για μια τόσο ξεχωριστή ιστορία, που είχε εμπνεύσει και το εξώφυλλο της πρωτότυπης πρώτης έκδοσης του Skeleton Crew.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι ο King σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων πειραματίστηκε και με διαφορετικά λογοτεχνικά είδη, πέρα απ’ τα συνηθισμένα του, πάντα όμως στο βάθος των ιστοριών του βρίσκεται η λογοτεχνία τρόμου. Έτσι λοιπόν, μπορεί ο βασιλιάς του horror να έχει εμπλουτίσει σημαντικά στη λογοτεχνία τρόμου με παραφυσικά γεγονότα, όμως σε αυτό το βιβλίο του ανακαλύπτουμε ότι κάνει και βήματα παραπέρα, αφού γράφει ακόμα και ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, όπως την «Εκδρομή», στην οποία μια οικογένεια του μέλλοντος ετοιμάζεται για την πρώτη της εκδρομή με τηλεμεταφορά.

Τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται αρκετά για μια συλλογή διηγημάτων, αλλά στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται ούτε για τις μισές από τις ιστορίες που θα διαβάσει κανείς στην «Ομίχλη και άλλες ιστορίες». Μπορεί η Ομίχλη να ξεχωρίζει, άλλα διηγήματα να είναι μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα, αλλά κάθε ιστορία αυτού του τόμου είναι τόσο εμπνευσμένη και καλοδουλεμένη που σίγουρα τελικά όλες μαζί σε κρατάνε για πολλά βράδια ξύπνιο (και με τον καλό και με τον κακό τρόπο).

TAGGED:Skeleton Crewstephen kingΓωγώ Αρβανίτηεκδόσεις ΚλειδάριθμοςΗ ομίχληΗ ομίχλη και άλλες ιστορίες
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Και ύστερα, ήρθαν τα δέντρα- Οι κομίστες μιλούν για τους πυρόπληκτους
Επόμενο άρθρο Venom- H επιστροφή στα 00s που δεν θέλησε κανείς
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
12 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Σειρές

Η ιδιοφυία στο Queen’s Gambit

Σόλωνας Παπαγεωργίου
Σόλωνας Παπαγεωργίου
29 Δεκεμβρίου 2021
HorrorΒιβλία

Στον Ισκιο του Βασιλιά – Η σύγχρονη ελληνική πεζογραφία τιμά τον Stephen King

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
4 Μαρτίου 2018
HorrorΒιβλία

Το Αυτό – Μια κλασσική εγκυκλοπαίδεια τρόμου

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
1 Απριλίου 2020
ExclusiveExclusive Reviews

To Smassing Culture πήγε στο 4ο ΦantastiCon!

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
7 Απριλίου 2020
HorrorΒιβλία

Stephen King & Richard Chizmar: Η Γκουέντι και το κουτί

Δημήτρης Τζάνογλος
Δημήτρης Τζάνογλος
14 Ιουλίου 2017
HorrorΒιβλία

Αργότερα – O Κing βουτάει στην κρίση και τη σύγχρονη Αμερική

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
4 Φεβρουαρίου 2022
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?