Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Μη Μιλάς – Μια εφιαλτική πατριαρχική δυστοπία
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Μη Μιλάς – Μια εφιαλτική πατριαρχική δυστοπία
Βιβλία

Μη Μιλάς – Μια εφιαλτική πατριαρχική δυστοπία

Μαριάννα Τσότρα
Από Μαριάννα Τσότρα
Δημοσιεύτηκε 1 Νοεμβρίου 2021
Τελευταία Ενημέρωση 1 Νοεμβρίου 2021
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Σε ένα απροσδιόριστο, δυστοπικό μέλλον, την εξουσία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναλάβει το επονομαζόμενο Κίνημα Αγνότητας, και ο θρησκευτικός πουριτανισμός και μισογυνισμός έχει απλώσει τα δίχτυα του σε όλες τις νότιες πολιτείες της Αμερικής. Οι γυναίκες κάθε ηλικίας δεν επιτρέπεται να διαβάζουν, να εργάζονται, μα το κυριότερο, να προφέρουν πάνω από 100 λέξεις ανά ημέρα. Μια ειδική συσκευή, ένα μεταλλικό βραχιόλι στον καρπό τους, φροντίζει για την τήρηση του παραπάνω μέτρου, τιμωρώντας τις με ηλεκτροσόκ για κάθε λέξη πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που εκστομίζουν. Η νευρογλωσσολόγος Τζιν ΜακΚλίλαν, σύζυγος και μητέρα τεσσάρων παιδιών, πάλαι ποτέ πολύκροτη επιστήμων, βρίσκεται πλέον περιορισμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της και στην κρατικά επιβεβλημένη στέρηση της εργασίας της και της ομιλίας. Όταν όμως η αμερικανική κυβέρνηση θα χρειαστεί την επιστημονική της συνδρομή και έρευνα πάνω στη θεραπεία της εγκεφαλικής αφασίας, η Τζιν θα ξαναβρεθεί με έναν παλιό συνεργάτη και εραστή, θα μάθει περισσότερα για τις υπόγειες, επαναστατικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα, και ίσως μπορέσει να συμβάλει και η ίδια στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Στη λογοτεχνική παραγωγή της post-Trump Αμερικής, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει το είδος της φεμινιστικής δυστοπίας: από τη Δύναμη της Naomi Alderman μέχρι το Έτος της Χάριτος της Kim Liggett και από τις Διαθήκες της Margaret Atwood μέχρι τον (πρόσφατο στην Ελλάδα) Μπλε Κλήρο της Sophie Mackintosh, οι σύγχρονες γυναικείες συγγραφικές φωνές έχουν ασχοληθεί επισταμένα με την κατασκευή ευφάνταστων πατριαρχικών δυστοπιών, βγαλμένων κατευθείαν από τις ζοφερότερες σελίδες της Ιστορίας της Θεραπαινίδας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το συγγραφικό ντεμπούτο της Christina Dalcher, roksa.ch Μη Μιλάς, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη χώρα μας από τις εκδόσεις Floral Books.

Η Dalcher, γλωσσολόγος και η ίδια, εστιάζει στον τομέα της δικής της ειδικότητας και πλάθει μια δυστοπία όπου ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός έχει κυριαρχήσει στην Αμερική και η Παλαιά Διαθήκη ερμηνεύεται κατά γράμμα, μια πατριαρχική κόλαση όπου στις γυναίκες απαγορεύεται – κυριολεκτικά – να μιλούν. Στο σύμπαν του βιβλίου της, οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στην ανάγνωση, στην ομιλία, στη μεταξύ τους διαπροσωπική επικοινωνία, στην εκπαίδευση και την εργασία, και βρίσκονται εγκλωβισμένες στα σπίτια τους, στους ρόλους τους ως μητέρες και σύζυγοι. Η ηρωίδα του βιβλίου, λειτούργημα της οποίας ήταν η γλώσσα και οι δυνατότητές της, βρίσκεται τώρα δέσμια ενός μεταλλικού περιβραχιόνιου, που την ανταμείβει με ένα ηλεκτροσόκ κάθε φορά που ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο λέξεων, αναγκασμένη να βλέπει καθημερινά την ίδια της την κόρη αμίλητη, φοβισμένη, φιμωμένη.

Η Τζιν έρχεται αντιμέτωπη με τις προσωπικές της τύψεις και ενοχές για την ολιγωρία του παρελθόντος της, για την αδιαφορία της απέναντι στην προϊούσα συντηρητικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας και εν τέλει του ίδιου του κυβερνητικού καθεστώτος. Στον αντίποδα, η παλιά της συμφοιτήτρια, Τζάκι, μαχητική φεμινίστρια και ακτιβίστρια, ακριβώς το είδος της γυναίκας που ακόμα και τώρα η κοινωνία αντιμετωπίζει ως «υστερική φεμιναζί». Η Dalcher χρησιμοποιεί τον χαρακτήρα αυτόν για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αυτήν τη ρητορική, βαθιά μισογύνικη, και γι’ αυτό τόσο επικίνδυνη.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο από τις γυναίκες του βιβλίου βρίσκονται οι άντρες, από τους εκπροσώπους του καθεστώτος, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ιερωμένους, τους εξουσιαστές υπεύθυνους για τη λήψη των φασιστικών αποφάσεων και την εφαρμογή τους, μέχρι την ίδια την οικογένεια της Τζιν, τον κομφορμιστή σύζυγό της που εργάζεται για την κυβέρνηση, αλλά και τον έφηβο γιό της, φερέφωνο πλέον του πουριτανικού, θρησκευτικού αφηγήματος. Μόνη εξαίρεση, ο Ιταλός εραστής της, Λορέντζο, σε μια απεικόνιση των ανδρικών χαρακτήρων, όμως, πλήρως σχηματική. Την Dalcher απασχολεί επίσης και η ευθύνη των γυναικών εντός του πατριαρχικού οικοδομήματος: γράφει για τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό, για τις γυναίκες που βλέπουν ανταγωνιστικά η μία την άλλη, αφομοιωμένες από τους έμφυλους ρόλους τους ως πιστές σύζυγοι και μητέρες, έχοντας πειστεί πλήρως από το αφήγημα της πατριαρχίας για τη γυναικεία ευτυχία αποκλειστικά στο πλάι ενός άντρα και συζύγου.

Φυσικά, η δυστοπία της Dalcher είναι άκρως επείγουσα και επίκαιρη: σε μια Αμερική, αλλά και στην πατριαρχική κοινωνία εν γένει, όπου τα δικαιώματα των γυναικών στη σωματική τους αυτοδιάθεση και στην ελευθερία της έκφρασης βαίνουν διαρκώς μειούμενα, ο αλληγορικός λεκτικός περιορισμός λειτουργεί συμβολικά για πάσης φύσεως και υφής καταπιέσεις της γυναικείας φωνής, τόσο στον δημόσιο λόγο όσο και στον ιδιωτικό βίο. Στη δυστοπία της Dalcher, οι γυναίκες μένουν κυριολεκτικά βουβές, άφωνες, ανίκανες να υψώσουν τη φωνή και το ανάστημά τους απέναντι σε ένα συντηρητικό, μισογύνικο καθεστώς, όμως και στην πατριαρχία οι γυναίκες φιμώνονται, λογοκρίνονται, υποεκπροσωπούνται, οι γνώμες τους δεν γίνονται σεβαστές, τα δικαιώματά τους παραμένουν μη ορατά, μια πραγματικότητα την οποία κάθε θηλυκότητα βιώνει καθημερινά.

Οι προθέσεις της Dalcher είναι, όπως καθίσταται εμφανές, ευγενείς, το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει ηχηρό, όμως η εκτέλεση απέχει μακράν από το να μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη. Με γλώσσα απλοϊκή, ουδόλως λογοτεχνική, υποτυπώδη ανάπτυξη χαρακτήρων και εξέλιξη πλοκής τόσο βεβιασμένη που συχνά καταλήγει από δυσνόητη έως αστεία, η συγγραφέας φαίνεται να παρασύρεται από το εμπορικό ρεύμα της mainstream φεμινιστικής λογοτεχνίας και αποτυγχάνει να δημιουργήσει κάτι περισσότερο από απλά μια ακόμα κόπια της «Ιστορίας της Θεραπαινίδας».

Σε κάθε περίπτωση, είναι (και πολιτικά) καίριο να γράφονται, να εκδίδονται και να διαβάζονται τέτοια βιβλία, όμως αναμφισβήτητα η πένα της Dalcher χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα για να ξεφύγει από το επίπεδο σεναρίου ταινίας περιπέτειας. Εντούτοις, η λογοτεχνική ιδεά ενός μεταλλικού περιβραχιόνιου που τιμωρεί περισσευούμενες λέξεις με σωματικό πόνο, είναι σίγουρα μία που θα κάνουμε καιρό να ξεχάσουμε.

TAGGED:Floral BooksNaomi Aldermanεκδόσεις BRAINFOODεκδόσεις Floral Books.εκδόσεις ΟξύΜη Μιλάςφεμνιστική λογοτεχνία
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜαριάννα Τσότρα
Follow:
Γεννήθηκε το 1994, μεγάλωσε ανάμεσα σε χαρτόδετα μυθιστορήματα και DVD από το συνοικιακό βιντεοκλάμπ – περί τα 10 κάθε Σαββατοκύριακο. Σπόυδασε Νομική, εξειδικεύθηκε στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά η μεγάλη της αγάπη θα είναι πάντα ο Κιούμπρικ, ο Μπέργκμαν και ο Λυντς. Θα τη βρεις να αποπειράται ανέλπιδα να μειώσει τη λίστα με τα αδιάβαστά της.
Προηγούμενο άρθρο Η Υπόσχεση – Ένα παραμύθι για την αλλαγή της στάσης μας προς το περιβάλλον
Επόμενο άρθρο SmassPodcasts #44: Dune – Χαμένοι σε μια επική έρημο
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
12 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025
Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
23 Απριλίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicMarvel

Venom- Ήμασταν κάποτε (και) στρατιώτες

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
5 Οκτωβρίου 2018
HorrorΒιβλία

Δίψα για Αίμα – Children of the Corn από την αντίστροφη! Οι ενήλικες αντεπιτίθενται

Aθηνά Κακλαμάνη
Aθηνά Κακλαμάνη
21 Ιανουαρίου 2019
Βιβλία

10+1 βιβλία για το ποδόσφαιρο (Μέρος Α)

Δημήτρης Τζάνογλος
Δημήτρης Τζάνογλος
21 Ιουνίου 2018
ΑστυνομικήΒιβλία

Κρύο Χώμα- Ένα “γκρίζο” νουάρ στο ματωμένο Μπέλφαστ

Δημήτρης Τζάνογλος
Δημήτρης Τζάνογλος
3 Ιουλίου 2018
AdvertorialsComicExclusiveΒιβλία

Οι καλύτερες χριστουγεννιάτικες προτάσεις – Καμία μελέτη δεν αποδεικνύει το αντίθετο

admin
admin
5 Ιανουαρίου 2022
ComicΕυρωπαϊκά

Ο Θάνατος του Στάλιν- Μια ίσως διδακτική αντίδραση

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
5 Μαρτίου 2020
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?