Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    Here comes the Fall – Τα 10 καλύτερα anime για να μπείτε στο mood φθινοπώρου
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Asadora! –  Η πιλότος, το kaiju και η μεταπολεμική Ιαπωνία του Naoki Urasawa
    33 Λεπτά Ανάγνωσης
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Ένα Αρκούδι Μετράει τ’ Άστρα – Σάτιρα της παράλογης πραγματικότητάς μας
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όταν Έφυγαν τ’ Αγάλματα – Από το Μουσείο στην Αντίσταση
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Τέρας του Πάγου και η Hilda (+συζήτηση με Σπ. Γιαννακόπουλο)
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Vilehunter: Τα Άνθη του Πόνου – Τρόμος είναι η αποξένωση και η φτώχεια
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ας Περιμένουν οι Γυναίκες – Ήταν καλή διασκευή κύριε Πάνο;
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Τελειότητα- Η αποχαύνωση της καθημερινής ζωής
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Dungeon Crawler Carl – Ο Κάρολος και μια γάτα στα μπουντρούμια
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προδημοσίευση – The Witcher: Το Σταυροδρόμι των Κορακιών
    3 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μυστήρια Πράγματα: Ξυλόκαστρο & πέριξ -Μια ξεχωριστή ανθολογία ιστοριών λαογραφικού τρόμου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Project Hail Mary – Tο Μαράκι, ο Aριανός και το hard science fiction
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Ανάσες, διεκδικήσεις και κίνδυνοι – Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2025
    18 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Hand that Rocks the Crandle -Το remake που κανείς δεν ζήτησε για ένα ζήτημα που κανείς δεν μιλάει
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Bugonia – Μισάνθρωπη ωμότητα σε αντι-Λανθιμικό weird
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
    Hamnet – Aνούσιο δράμα εποχής με σταγόνες Shakespeare-ploitation
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Life of Chuck – Πιεστικό μελόδραμα με χορευτικές εξάρσεις
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    It: Welcome to Derry – Επίσκεψη στην πόλη που όλοι «πεθαίνουν» να δουν!
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσεχώς τίτλοι τέλους – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2025
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Τhe Studio – Ένα αστείο από και για το Hollywood
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Όχι, το ραπ δεν πέθανε – Τα καλύτερα ραπ άλμπουμ του 2025
    19 Λεπτά Ανάγνωσης
    10 Χρόνια Smassing Culture | Το Βίντεο
    1 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσεχώς τίτλοι τέλους – Οι 10 καλύτερες σειρές του 2025
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ανάσες, διεκδικήσεις και κίνδυνοι – Οι 10 καλύτερες ταινίες του 2025
    18 Λεπτά Ανάγνωσης
    Αναγνώριση και τεχνική πτώση – Τα 10 καλύτερα anime του 2025
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Nightflyers – Ταξίδι προς την παράνοια
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Σειρές > Nightflyers – Ταξίδι προς την παράνοια
Σειρές

Nightflyers – Ταξίδι προς την παράνοια

Λάζαρος Κολαξής
Από Λάζαρος Κολαξής
Δημοσιεύτηκε 18 Φεβρουαρίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 20 Φεβρουαρίου 2019
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Πολύ πριν το HBO διασκευάσει το Game of Thrones, μια ακόμα δημιουργία του Martin είχε διασκευασθεί, εκείνη τη φορά ως ταινία. Το όνομα της ήταν Nightflyers, όπως δηλαδή και η νουβέλα στην οποία βασίστηκε, αλλά ο χαμηλός προϋπολογισμός ανάγκασε να κοπούν διάφορες υποπλοκές απ’ το σενάριο, το οποίο είχε γράψει και ο Martin. Παρ’ ότι η ταινία δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, για τον συγγραφέα έχει κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ταινία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των επόμενων έργων του. Τώρα, μετά από αρκετά χρόνια και με αισθητά αυξημένο προϋπολογισμό το Nightflyers επέστρεψε με τη μορφή τηλεοπτικής σειράς, ζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία.

Τοποθετημένη χρονικά στο κοντινό μέλλον, όπου η ζωή στη Γη αγγίζει τα όρια της καταστροφής, η σειρά επικεντρώνεται στο πλήρωμα του Nightflyers, το οποίο έχει ως αποστολή να εντοπίσει ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο με την ελπίδα ότι θα τους βοηθήσει να σώσουν την ανθρωπότητα. Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο Karl D’ Branin (Eoin Macken – Resident Evil, To τελευταίο κεφάλαιο), ο οποίος άφησε τη γυναίκα του μόνη της στη Γη, εν μέσω μιας προσωπικής τραγωδίας, η οποία θα τον στοιχειώνει σ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του προς το άγνωστο. Μαζί του στο πλήρωμα βρίσκεται και η Dr. Agatha Matheson (Gretchen Mol – Το δέκατο τρίτο πάτωμα, Manchester), η οποία αποτελεί κάτι σαν ψυχολόγο του Thale (Sam Strike – Leatherface), ο οποίος ως L1 (άτομα με τηλεπαθητικές δυνάμεις) υποτίθεται ότι θα βοηθήσει το πλήρωμα να επικοινωνήσει με τους εξωγήινους. Την υπόλοιπη ομάδα συμπληρώνουν -μεταξυ άλλων- η Mel (Jodie Turner-Smith – Neon Demon ), η Lommie (Maya Eshet – Το the Bone), η οποία μπορεί να συνδέεται μέσω του σώματος της με την τεχνολογία του διαστημόπλοιου, ο βιολόγος Rowan (Angus Sampson – Mad Max: Ο δρόμος της οργής, Fargo) και ο μυστηριώδης καπετάνιος Eris (David Ajala- Dark Knight).

Nightflyers-greywing-e1544208725664

Η αφήγηση της σειράς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε flashbacks, τα οποία όμως αξιοποιούνται με έξυπνο τρόπο, αφού σε αυτά βασίζονται μεγάλο μέρος των ψευδαισθήσεων που έχουν αρκετά μέλη του πληρώματος. Η προφανής εξήγηση είναι ότι γι’ αυτά τα βασανιστικά οράματα υπεύθυνος είναι ο Thale, αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύεται αρκετά πιο περίπλοκη. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και όταν λύσουν αυτό το μυστήριο, τα προβλήματα για το πλήρωμα θα συνεχιστούν κανονικότατα, αφού όσο περισσότερο πλησιάζουν στο εξωγήινο διαστημόπλοιο, τόσο περισσότερο αλλάζει η συμπεριφορά των ατόμων.

Αυτή η αλλαγή είναι εμφανέστερη στον Rowan, για τον οποίον μαθαίνουμε ήδη απ’ τα πρώτα λεπτά της σειράς ο, τι θα χάσει τα λογικά του, αφού το επεισόδιο ξεκινάει με ένα flashforward. Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο δε χτίζει με υπομονή τον χαρακτήρα του, οπότε το ξέσπασμα του μοιάζει επιβεβλημένο απ’ την ανάγκη βίας που θα ικανοποιήσει τις σαδιστικές ορέξεις των θεατών (ή του Martin), αλλά και από την ανάγκη της σειράς να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα που να θυμίζει τον Jack Nicholson στη Λάμψη του Kubrick (με τη σειρά να κλείνει διαρκώς το μάτι στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη). Αυτό είναι ένα απ’ τα βασικά προβλήματα με τα οποία παλεύει η σειρά σ’ όλη τη σεζόν, αλλά δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό. Παρ’ ότι ο κλειστοφοβικός χώρος του διαστημοπλοίου και η ιδιαίτερη φύση της αποστολής στρώνουν το έδαφος για ουσιαστική εμβάθυνση χαρακτήρων, το σενάριο δε φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα. Έτσι, με εξαίρεση ελάχιστων περιπτώσεων, όπως ο Karl, οι υπόλοιποι μένουν δισδιάστατοι, περιμένοντας τη στιγμή που θα μετατραπούν σε θύματα ή θύτες ξεσπασμάτων βίας. Έτσι, ερμηνευτικά ευνοείται πολύ περισσότερο ο Eoin Macken, το τραγικό παρελθόν του οποίου θα μας απασχολήσει αρκετά, ενώ οι υπόλοιποι κάνουν τίμιες προσπάθειες να σώσουν ο,τι μπορούν από το ελλιπές υλικό που τους δόθηκε. Μεγαλύτερο θύμα της απουσίας πολυεπίπεδων χαρακτήρων πέφτει η Mel, ένας ρόλος που δεν έχει κάποιο σημαντικό λόγο ύπαρξης, παρά μόνο να μας εξηγήσει -μέσω exposition φυσικά!- την ψυχολογική κατάσταση του πληρώματος μετά από το χρονικό άλμα οχτώ μηνών που κάνει η σειρά λίγο πριν το φινάλε.

Εξίσου προβληματική είναι και η γενικότερη πλοκή. Εκτός του ότι δεν μας δίνονται ποτέ ουσιαστικές πληροφορίες για την κατάσταση στη Γη ή για τους λόγους που χαρακτήρες βασίζονται στους εξωγήινους ή αντίθετα δεν τους εμπιστεύονται, το σενάριο δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να βάλει τους πρωταγωνιστές αντιμέτωπους με ενδιαφέροντα εμπόδια, οπότε από ένα σημείο και μετά δημιουργείται μια αίσθηση déjà vu.

Ακόμα κι αν θελήσει κανείς να κάνει τα στραβά μάτια στις σεναριακές ελλείψεις και να ψάξει παρηγοριά στις ευφάνταστες τεχνολογικές ιδέες που οφείλει να έχει κάθε δημιουργία του είδους, πάλι θα απογοητευτεί. Ίσως κάποιες από αυτές τις ιδέες να φαινόντουσαν πιο πρωτοποριακές την εποχή που γράφτηκε η ιστορία, αλλά πλέον έχουμε δει ιστορίες όπου κάποιος μπορεί να διαγράφει τη μνήμη του ή να συνδέεται με τον ψηφιακό κόσμο (αν και τα χέρια της Lommie που είχαν ενσωματωμένα usb είχαν ενδιαφέρον σαν σύλληψη).

Συνοπτικά, το Nightflyers είναι μια σειρά που διατυμπανίζει τις αναφορές της, αλλά δεν κάνει τίποτα για να πάει παλιές ιδέες ένα βήμα παραπέρα, ενώ το μονότονο σενάριο και οι αδύναμοι χαρακτήρες δεν βοηθάνε και πολύ ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον των θεατών. Ο προϋπολογισμός της σειράς είναι εμφανώς αυξημένος σε σχέση εκείνον της ταινίας, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και έτσι το αποτέλεσμα απέχει έτη φωτός απ’ το να χαρακτηριστεί ως ενδιαφέρουσα ιστορία επιστημονικής φαντασίας.

TAGGED:George R.R. MartinHorrorNetflixNightflyersSci-fitv
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Μία μερική ματιά στο Punisher 2
Επόμενο άρθρο Vice – O άνθρωπος πίσω από τον George Bush Jr.
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Ένα Αρκούδι Μετράει τ’ Άστρα – Σάτιρα της παράλογης πραγματικότητάς μας
4 Ιανουαρίου 2026
Όταν Έφυγαν τ’ Αγάλματα – Από το Μουσείο στην Αντίσταση
4 Ιανουαρίου 2026
It: Welcome to Derry – Επίσκεψη στην πόλη που όλοι «πεθαίνουν» να δουν!
31 Δεκεμβρίου 2025
Όχι, το ραπ δεν πέθανε – Τα καλύτερα ραπ άλμπουμ του 2025
31 Δεκεμβρίου 2025
10 Χρόνια Smassing Culture | Το Βίντεο
26 Δεκεμβρίου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Σειρές

The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
8 Ιουλίου 2025
Cinema

Φάκελος 80s: Η νοσταλγική γοητεία του Monster Squad

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
7 Ιουλίου 2019
HorrorΒιβλία

Η Νεκρή και άλλες Ιστορίες: Διηγήματα τρόμου που σε καθηλώνουν

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
25 Ιουνίου 2017
Σειρές

Ripley- Κακοποιοί και Εγκληματίες

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
14 Μαΐου 2024
Cinema

Robert the Doll – Όχι άλλο Chucky ρε παιδιά!

Aθηνά Κακλαμάνη
Aθηνά Κακλαμάνη
30 Απριλίου 2022
Cinema

I Am Thinking Of Ending Things – Yπαρξιακός τρόμος, χρονικά Εγώ και διαχρονική αγωνία

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
9 Σεπτεμβρίου 2020
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?