Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Το Κόκκινο Δέντρο – Αναζητώντας την Ελπίδα
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Εφηβική - Παιδική > Το Κόκκινο Δέντρο – Αναζητώντας την Ελπίδα
ΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Το Κόκκινο Δέντρο – Αναζητώντας την Ελπίδα

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 5 Μαρτίου 2023
Τελευταία Ενημέρωση 5 Μαρτίου 2023
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

«Μια νέα μέρα ξεκινά κι εσύ δεν έχεις διάθεση για τίποτα»

Μέσα από αυτές τις γραμμές μας ο Shaun Tan μας εισάγει στην ιστορία του Κόκκινου Δέντρου, ενός εικονογραφημένου βιβλίου που διηγείται την ιστορία μίας κοπέλας βυθισμένης στην κατάθλιψη και στην παραίτηση. Γραμμένο το -μακρινό πλέον- 2001, το βιβλίο μοιάζει σαν να γράφτηκε στις μέρες μας, σαν να αφορά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, την καταστροφή που υπέστη η κοινωνική πλειοψηφία λόγω της υπερ-δεκαετούς -πλέον- οικονομικής κρίσης, τη ματαιότητα που κυριαρχεί όσο βλέπουμε να κηρύσσονται πόλεμοι ή τη φρίκη που προκαλούν τραγωδίες όπως το θανάσιμο δυστύχημα των τρένων στα Τέμπη, που άνοιξε ένα βαθύ συλλογικό τραύμα στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρς.

Δύο και πλέον δεκαετίες πριν, όταν ο Shaun Tan έκανε τις πρώτες του απόπειρες στο χώρο της εικονογράφησης, μία απ’ τις οποίες ήταν ένα βιβλίο που έμελλε να αποτελέσει απ’ τα σημαντικότερα έργα της καριέρας του, το Κόκκινο Δέντρο. Σκοπός του βιβλίου ήταν να αναμετρηθεί με τους εφιαλτικούς κόσμους της απογοήτευσης, της παραίτησης και της κατάθλιψης. Πρωταγωνίστρια της ιστορίας του είναι μία ανώνυμη κοπέλα που βλέπει τις ημέρες να περνούν, χωρίς να απολαμβάνει τίποτα από αυτές, χωρίς να βρίσκει κάποιο νόημα για να υπάρχει (ανασύροντας στη μνήμη μας τους στίχους από τις Τρύπες για εκείνο το τρένο «που έβλεπε τα άλλα τρένα να περνούν»). Αντιθέτως, η καθημερινότητά της είναι βουτηγμένη στην απελπισία, στον φόβο και στη μοναξιά. Δεν έχει επιλέξει αυτή τη ζωή, όμως δείχνει ανήμπορη να ξεφύγει από αυτήν. Μοιάζει να περιμένει μία αλλαγή που δεν έρχεται, φαίνεται παραιτημένη στην ανημπόρια της, σαν να αναμένει έναν θεό εξ ουρανού που δεν είναι πιθανό να εμφανιστεί. Κι όμως, ενώ σχεδόν τίποτα δεν μας προδιαθέτει γι’ αυτό, στο τέλος θα εμφανιστεί με τη μορφή της Ελπίδας.

Ο Shaun Tan αφιερώνει το βιβλίο του αυτό σε «όλους εμάς που ζούμε για την τελευταία σελίδα αυτού του βιβλίου». Ο δημιουργός αντιλαμβάνεται ότι οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες του βιβλίου του εύκολα θα ταυτιστούν με την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πρωταγωνίστριά του. Στις σύγχρονες σκληρά ατομικιστικές κοινωνίες, όπου τα πάντα ανάγονται στην «ατομική ευθύνη» του καθενός και της καθεμιάς μας, το συναίσθημα της ανημπόριας κυριαρχεί και το τέρας της κατάθλιψης ελλοχεύει παντού. Όμως, γνωρίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ακολουθούν τελικά το αντανακλαστικό της παραίτησης, ο Shaun Tan μας καλεί να περιμένουμε, να μην παραδοθούμε, γιατί σκοπός είναι να φτάσουμε στην τελευταία σελίδα, προκειμένου εκεί να ανακαλύψουμε την Ελπίδα, που αρκεί για να μας τραβήξει από τον βούρκο στον οποίο είχαμε μέχρι τότε βυθιστεί!

Η ιστορία του Κόκκινου Δέντρου ξεδιπλώνεται με έναν λιτό τρόπο, σε λίγες σελίδες, με ελάχιστες λέξεις και ανάλογης ποσότητας μονοσέλιδες και δισέλιδες εικόνες. Ο Shaun Tan με αυτό τον τρόπο υιοθέτησε τη φόρμα του παιδικού βιβλίου, προκειμένου όμως να διηγηθεί μία ιστορία που απευθύνεται πρωτίστως στο ενήλικο και όχι στο παιδικό αναγνωστικό κοινό. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο εικονογράφος πειραματίστηκε με μία τεχνική αφήγησης, στην οποία η ιστορία παίζει δευτερεύοντα ρόλο ή ακόμα μπορεί και να απουσιάζει τελείως. Ο ίδιος έχει παραλληλίσει το Κόκκινο Δέντρο με το βιβλίο The Mysteries of Harris Burdick (1984) του Chris Van Allsburg, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο τον Shaun Tan «αποτελεί ένα τέλειο χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργίας αινιγμάτων μέσω λέξεων και εικόνων, το οποίο παρουσιάζει αποσπάσματα άγνωστων ιστοριών, επιτρέποντας στον αναγνώστη να χρησιμοποιήσει απεριόριστα τη φαντασία του. Δεν έχει γραμμική αφήγηση, κάτι για το οποίο ένα εικονογραφημένο βιβλίο είναι ιδανικό, και γι’ αυτό μπορείς να το ανοίξεις σε οποιαδήποτε σελίδα, να πας προς τα πίσω ή προς τα εμπρός και να περάσεις όσο χρόνο θέλεις με κάθε εικόνα». Επηρεασμένος από αυτή την τεχνική, ο Shaun Tan στο Κόκκινο Δέντρο εν μέρει έσπασε κι αυτός τους κανόνες της γραμμικής αφήγησης, δημιουργώντας μία ιστορία που μπορεί να διαβαστεί με κάθε πιθανή σειρά. Εξαίρεσε όμως από αυτή την πειραματική του τεχνική τις πρώτες και τις τελευταίες σελίδες, χτίζοντας ένα κυκλικό σχήμα το οποίο έχει αρχή και τέλος (την έναρξη και τη λήξη της ημέρας), με τη λύτρωση να συνιστά θεμελιώδες στοιχείο του τέλους της (ημιτελούς) αφήγησης.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι πολυεπίπεδη και φαντασμαγορική. Οι εικόνες του βιβλίου είναι σκοτεινές προκειμένου να δημιουργήσουν την καταθλιπτική ατμόσφαιρα που αποδίδει την ψυχολογία της πρωταγωνίστριάς του. Όμως η χρωματική παλέτα του Shaun Tan δεν περιορίζεται μονάχα στα σκούρα χρώματα. Αντιθέτως, δημιουργεί πολύπλοκες συνθέσεις, με πλήθος τεχνοτροπιών και πολυδιάστατα μηνύματα να συνυπάρχουν εντός τους. Η αντίθεση του κόκκινου με το μαύρο συνιστά θεμελιακό στοιχείο του έργου, το οποίο διαπερνά ολόκληρη την αφήγηση. Όταν στις τελευταίες σελίδες φτάνει στην τελική λύτρωση του εντυπωσιακού Κόκκινου Δέντρου, για την οποία μας είχε προϊδεάσει ήδη απ’ την αφιέρωση ο Σων Ταν, αποκαλύπτεται το τέχνασμα των χρωματικών αντιθέσεων που χρησιμοποιούσε ο δημιουργός απ’ την αρχή του βιβλίου.

Ο Shaun Tan αναγνωρίζεται καθολικά πλέον ως ένας απ’ τους κορυφαίους εικονογράφους των ημερών μας, με πλούσια συμβολή στον εμπλουτισμό των παιδικών και νεανικών αναγνωσμάτων, ενώ επίσης έχει βραβευθεί με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας animation για την ταινία του The Lost Thing. Τα τελευταία χρόνια τα έργα του κυκλοφορούν στα ελληνικά σε προσεγμένες εκδόσεις, έστω και με καθυστέρηση αρκετών ετών. Η τελευταία για τα καθ’ ημάς έκδοση των ιστοριών του Shaun Tan ήρθε πριν ένα μήνα σχεδόν και είναι το «Κόκκινο Δέντρο», το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά απ’ τον Νίκο Χατζόπουλο και κυκλοφόρησε σε μία πολυτελή σκληρόδετη έκδοση από τις εκδόσεις Φουρφούρι, οι οποίες είχαν κυκλοφορήσει επίσης πριν ενάμισι χρόνο την αριστουργηματική του Άφιξη. Θα ήταν πολύ σημαντικό για τις ίδιες τις εκδόσεις, αλλά και για το είδος των εικονογραφημένων βιβλίων που μεταφράζονται στα ελληνικά, να συνεχίσουν με την έκδοση και των υπόλοιπων βιβλίων του Shaun Tan.

TAGGED:Shaun TanThe Lost ThingThe Red TreeΆφιξηεικονογράφησηΕλπίδακατάθλιψηΣων ΤανΤο Κόκκινο Δέντρο
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Guillermo del Toro’s Pinocchio – Ένα χειροποίητο μοντέρνο παραμύθι
Επόμενο άρθρο Η Γυναίκα Με Τα Κόκκινα Μαλλιά – Τα θανάσιμα αμαρτήματα της πατροκτονίας και της παιδοκτονίας
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Ιστορίες από Μακρινά Προάστια – «Πρέπει να τα ζήσεις για να καταλάβεις»

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
28 Δεκεμβρίου 2021
ΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Η Ατμομηχανή του Χρόνου – Μία τρυφερή παρότρυνση να μην ξεχνάμε τους γύρω μας

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
22 Ιανουαρίου 2022
ComicΕλληνικά

Υπομονή Θέλει – Έχοντας χάσει τον έλεγχο

Παναγιώτα Καρβούνη
Παναγιώτα Καρβούνη
14 Μαρτίου 2021
Videogames

God of War – Η τραγωδία ενός θνητού

admin
admin
15 Νοεμβρίου 2020
Comic

It’s Lonely at the Center of the Earth- Για μία ψυχοθεραπευτική τέχνη

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
24 Απριλίου 2023
ComicΕλληνικά

Επισκεφθήκαμε την επετειακή 11η Έκθεση «Εν Αιθρία»

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
23 Φεβρουαρίου 2024
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?