Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Skyward- Αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Skyward- Αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας
Comic

Skyward- Αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας

Άλκης Καζαμίας
Από Άλκης Καζαμίας
Δημοσιεύτηκε 22 Σεπτεμβρίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 21 Σεπτεμβρίου 2019
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Η αλήθεια είναι ότι όσο και αν αγαπάμε τις post apocalyptic ιστορίες, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το είδος σαν είδος έχει καταντήσει παρωχημένο. Συνήθως όλες οι μετά-αποκαλυπτικές δυστοπίες μιλάνε για ένα κοντινό ή μακρινό μέλλον όπου ο πλανήτης έχει καταστραφεί, ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει στην πλειοψηφία του αποδεκατιστεί και οι λιγοστοί άνθρωποι που απομείνανε προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν νέο αφιλόξενο κόσμο. Οι φόρμες και οι χαρακτήρες είναι συνήθως οι ίδιοι και παρά τις όποιες αναθεωρήσεις που έχει υποστεί το είδος ανά τα χρόνια είναι πλέoν αρκετά δύσκολο να ειπωθεί μία πρωτότυπη post-apocalyptic ιστορία, η οποία να προτείνει κάτι καινούργιο στο κουρασμένο αυτό είδος. Ευτυχώς όμως όσο θα υπάρχουν άνθρωποι με φαντασία, πάντα θα υπάρχουν και πρωτότυπες ιστορίες. Και να λοιπόν που ακόμα και σήμερα σε μια εποχή όπου η μαζική κουλτούρα φαίνεται ότι απλά αναπαράγει τον εαυτό της ξανά και ξανά, υπάρχουν ιστορίες με φρέσκες ιδέες, οι οποίες έρχονται για να μας βγάλουν από τη μονοτονία της καθημερινότητάς μας. Μία από αυτές τις ιστορίες είναι το Skyward. Μια ιστορία για έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο όπου όμως τα πράγματα δεν πάνε και τόσο χάλια όσο νομίζουμε.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Κάποια στιγμή, εντελώς ξαφνικά η βαρύτητα στη Γη απλά σταματάει να υπάρχει. Η μέρα αυτή ονομάστηκε G-Day και οδήγησε τους απλούς ανθρώπους στις κορυφές των ουρανοξυστών όπου και ζούνε τις ζωές τους, ενώ οι ποιο εύποροι άνθρωποι ζουν κάτω κρατημένοι με μαγνήτες σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα. Η ηρωίδα της ιστορίας είναι η Willa Fowler μία κοπέλα 20 χρονών η οποία γεννήθηκε μετά τα γεγονότα της G-Day και της οποίας η ζωή είναι απόλυτα… φυσιολογική. Ώσπου μία μέρα ένα κρυφό μυστικό του πατέρα της θα αλλάξει απότομα τη ζωή της.

Το Skyward είναι ένα δημιούργημα των Joe Henderson (showrunner του Lucifer) και του Lee Garbett (Lucifer, Loki: Agent of Asgard) και εκδόθηκε από την Image. Πρόκειται για μια μικρή ιστορία 15 κεφαλαίων, σφιχτοδεμένη και με αρκετά έντονο ρυθμό, με το δυνατότερό της σημείο να είναι η ο τρόπος που οι δημιουργοί του κόμικ επέλεξαν να προσεγγίσουν την καταστροφή. Η “καταστροφή” στο Skyward δεν προσεγγίζεται ως μία ανεπανόρθωτη τραγωδία αλλά αντιθέτως ως μία ανατροπή της καθημερινότητας. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ήδη εξοικειωμένοι με αυτή την αλλαγή και δεν την αντιμετωπίζουν ως βάρος αλλά αντιθέτως ως μία νέα μορφή κανονικότητας πάνω στην οποία χτίζουν τις ζωές τους. Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα έχουμε όταν οι μεγαλύτεροι προσπαθούν να εξηγήσουν στη Willa πώς ήταν η ζωή πριν το G-Day και αυτή απλά δεν μπορεί να το καταλάβει. Έτσι οι άνθρωποι δουλεύουν, γελάνε, κλαίνε, ερωτεύονται και γενικότερα κάνουν ότι έκαναν και πριν με τη διαφορά ότι τώρα αιωρούνται. Η διαφορετική αυτή προσέγγιση βοηθάει το κόμικ να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του είδους του καθώς εξερευνάει πτυχές που άλλα post-apocalyptic κόμικ δεν έχουν αναπτύξει τόσο.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο του κόμικ είναι και η ταξική διαφοροποίηση όπως την παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες του. Παίζει με τα δίπολα πλούσιος-ψηλά και φτωχός-χαμηλά αντιστρέφοντας τα. Παρουσιάζει έτσι τους εύπορους πολίτες οι οποίοι έχουν εισχωρήσει στον “επίγειο κάτω κόσμο” αφήνοντας τα ψηλά κτίρια και τους ουρανοξύστες (σημάδι πολυτέλειας αλλά και επιβολής) στους φτωχούς ανθρώπους. Οι πλούσιοι είναι αυτοί που επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τη νέα μορφή κανονικότητας αλλά να παραμείνουν στις παλιές τους ζωές ακόμα και αν αυτές είναι ψεύτικες και υποστηριζόμενες από τεχνητά μέσα.

Ένα άλλο στοιχείο που εξερευνάει το κόμικ είναι το πως κάποια πράγματα μπορεί να είναι τόσο πολύ δεδομένα στη ζωή μας κι αν κάποια στιγμή εξαφανιστούν, τότε αλλάζει όλη η πραγματικότητα στην οποία βρισκόμαστε. Το κόμικ λοιπόν μας ρωτάει: τι είναι λοιπόν φυσιολογικό και τι μπορεί να θεωρείται φυσιολογικό σε μία σύγχρονη κοινωνία; Αν όλα γύρω μας ήταν ρευστά και μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να ανακληθούν μήπως τότε έννοιες όπως “κανονικό” και “σωστό” να μην υπήρχαν;

Το σχέδιο του Lee Garbet είναι πανέμορφο, μιας και ο σχεδιαστής εδώ παρουσιάζει με μαεστρία τις δεξιότητές του δείχνοντάς μας προσόψεις και οροφές κτιρίων κόβοντάς μας κυριολεκτικά την ανάσα. Επίσης έχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που τοποθετεί τους χαρακτήρες στα καρέ σχεδόν με αρχιτεκτονική ακρίβεια μιας και, όπως είπαμε, έχει να αντιμετωπίσει τη “δυσκολία” ότι οι ήρωες δεν στέκονται αλλά αιωρούνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά μεγάλα καρέ κάνοντας την ιστορία πιο ευανάγνωστη. Τα αρνητικά στοιχεία του κόμικ ωστόσο βρίσκονται στην απειρία του σεναριογράφου με τη μορφή των κόμικς. Ο Garbett αν και έχει στα χέρια του ένα πολύ πρωτότυπο σενάριο δείχνει να μην ξέρει πως να το διαχειριστεί. Η προσπάθειά του να φτιάξει μία post-apocalyptic ιστορία με στοιχεία ενηλικίωσης αλλά και πολιτικά (και περιβαλλοντικά) στοιχεία μέσα σε λίγα κεφάλαια έχει σαν αποτέλεσμα να παρατηρούμε μία μεγάλη διακύμανση στον ρυθμό της ιστορίας. Έτσι, ενώ τα πέντε πρώτα κεφάλαια της ιστορίας ξεκινάνε πολύ δυναμικά, μετά ακολουθεί ένα σερί βαρετών κεφαλαίων για να να ανακτήσει εν τέλει ξανά το ενδιαφέρον της η ιστορία στα τελευταία πολύ καλά κεφάλαια.

 

Το Skyward είναι ένα ευχάριστο κόμικ. Παρά την πρωτοτυπία του δεν καταφέρνει δυστυχώς να ξεχωρίσει. Προσφέρει όμως τις στιγμές του. Επίσης το γεγονός ότι η ιστορία του δεν είναι πολύ βίαιη το κάνει ευκολοδιάβαστο και σε αναγνώστες μικρότερων ηλικιών. Παρά τα προβλήματά του όμως το Skyward έχει ένα πράγμα που σε πολλά σημερινά κόμικς δεν υπάρχει: η ψυχή. Η ανέμελη ατμόσφαιρά του και οι γεμάτοι ενέργεια χαρακτήρες του είναι τα στοιχεία που εν τέλει κρατάει ο αναγνώστης όταν τελειώσει αυτό το κόμικ. Γιατί το Skyward μπορεί να μην καταφέρνει εν τέλει να μας προβληματίσει, καταφέρνει όμως να μας κάνει να ξεχάσουμε για λίγο την καθημερινότητά μας και να χαθούμε μέσα στις σελίδες του. Και αν αυτό δεν είναι κάτι όμορφο τότε τι είναι;

TAGGED:Image comicslee garbett
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΆλκης Καζαμίας
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.
Προηγούμενο άρθρο Η Εξαφάνιση του Γιόζεφ Μένγκελε – Η πορεία της (οριστικής) εξαφάνισης
Επόμενο άρθρο ΦantastiCon 2019 – Η φαντασία αντεπιτίθεται για 5η φορά!
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Comic

Chew – Τα καλά κόμικς περνάνε από το στομάχι

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
4 Μαΐου 2020
ComicΑνασκοπήσειςΑνασκόπηση 2019

10 comics που ανυπομονούμε να διαβάσουμε το 2019!

Λάζαρος Κολαξής
Λάζαρος Κολαξής
8 Ιανουαρίου 2021
Comic

Gideon Falls – Το καλύτερο comic θρίλερ του 2018

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
7 Φεβρουαρίου 2019
Comic

Invincible- Ένα διαφορετικό υπερηρωικό κόμικ

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
2 Ιανουαρίου 2021
Comic

Little Bird – Μια απότομη κατάδυση σε ένα βίαιο μέλλον

Άλκης Καζαμίας
Άλκης Καζαμίας
7 Αυγούστου 2019
Aνασκόπηση 2024ComicDCExclusiveMangaMarvelOtakuΑνασκοπήσειςΕυρωπαϊκά

Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!

admin
admin
31 Δεκεμβρίου 2024
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?