Η εμφάνιση του Community στο Netflix ήταν μια πολύ καλή αφορμή να ξαναβυθιστούμε σε αυτη τη meta αγαπησιάρικη εποχή, λίγο πριν ο Dan Harmon βουλιάξει σε αυτή την pop νιχιλιστική εκδοχή κατάθλιψης που βλέπουμε στο Rick and Morty, αλλά και πριν οι αδερφοί Russo αναλάβουν να δημιουργήσουν μερικές από τις καλύτερες super hero ταινίες της γενιάς μας (τις ίδιες ταινίες που το Community αγαπά τόσο πολύ να κοροϊδεύει).
Έτσι η δεύτερη (τρίτη, τέταρτη, νιοστή) θέαση του Community προφανώς εγείρει το κλασσικό nerd ερώτημα: Ποια είναι τα καλύτερα (10; ) επεισόδια της σειράς; Ποια κομμάτια των 6 του σεζόν (ακόμα περιμένουμε το #andamovie) μας ενθουσιάζουν περισσότερο;
Η απάντηση είναι δύσκολη, γιατί η συνεργασία του Dan Harmon με τους Russo Brothers άγγιξε λίγο πολύ κάθε genre, με τα meta homage/ ειρωνικές παρωδίες αποδόμησης του. Ταυτόχρονα είναι δύσκολο γιατί και οι ίδιοι οι χαρακτήρες, όπως και οι σχέσεις μεταξύ τους εξελίσσονται και την ίδια στιγμή, η σειρά διατηρεί μια απίστευτη εσωτερική συνοχή, όπου μία άσχετη έκφραση να είναι η αφορμή για ένα ολόκληρο επεισόδιο αργότερα. Έτσι η απόλαυση ενός επεισοδίου μπορεί να εξαρτάται από την προσοχή του ίδιου του θεατή. They are all connected…
Όμως το Community, όπως και το πανεπιστήμιο στο οποίο λαμβάνει χώρα, δεν αποδιώχνει κανέναν. You are already accepted από τους τίτλους αρχής. Πάμε λοιπόν να μετρήσουμε τους 10 από τους all the reasons you should stay…
10) Digital Estate Planning (S3E20)
Ένα ολόκληρο επεισόδιο γυρισμένο με γραφικά arcade platformer είναι σίγουρα κάτι εντυπωσιακό. Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι πως οι δημιουργοί (αλλά και οι ίδιοι οι ηθοποιοί) κατάφεραν να ενσωματώσουν την εσωτερική λογική των video games στην εξέλιξη της της ιστορίας, ακόμα και όταν αυτή η ιστορία αφορούσε τον λιγότερο δημοφιλή χαρακτήρα της σειράς. Την ίδια στιγμή, η εισαγωγή του Giancarlo Esposito (Mandalorian, Breaking Bad) ως χαρακτήρα στη σειρά δυστυχώς για λίγο άξιζε σίγουρα μια αναφορά.
9) Contemporary American Poultry (S1E21)
Η σειρά έχει πάρα πολλά επεισόδια στα οποία αναλύει tropes και κλισέ άλλων ειδών πέρα από τη φόρμα των sitcoms. Τα gangster-ικά είδη είναι σίγουρα από τα πιο δύσκολα στο να αποδοθούν κωμικά, παρά τις προφανείς τους εσωτερικές αντιφάσεις, όμως εδώ γίνεται αβίαστα, εγκαθιδρύοντας και τη φυσική ικανότητα του Harmon στο να αναλύει τέτοιες καταστάσεις και να τις συμπιέζει κωμικά, μέσα από έναν meta φακό, κάνοντας χίλια κομμάτια τον τέταρτο τοίχο. Επίσης, κάθε επεισόδιο στο οποίο υπάρχει έντονα η απίστευτη προσωπικότητα του Abe σίγουρα υποψήφιο για τη θέση του στην παρούσα λίστα.
8) App Development And Condiments (S5E8)
Δύο χρόνια πριν το Nosedive του Black Mirror, είχαμε το App Development And Condiments, ένα επεισόδιο που ασχολούνταν με τον εθισμό στα social media και την ιεράρχηση ανθρώπων βάσει του πόσο δημοφιλείς είναι. Προφανώς όμως δεν θα αρκούσε μόνο ένα θέμα στον Dan Harmon και έτσι, σε μόλις 20 λεπτά, χτίζει μια μελλοντολογική κοινωνία (κλέβοντας ευφάνταστα το επικά campy Zardoz του 1974) και την ίδια στιγμή θέτει και τους δικούς προβλήματισμούς για την μετά – μέτα εποχή.
7) Paradigms of Human Memory (S2E21)
Πότέ μη λες μία ιστορία ενώ μπορείς να πεις 2, 3,4, 10. Στο Paradigms of Human Memory ο Harmon και οι Russo δίνουν ένα ρεσιτάλ μη γραμμικού, ανορθολογικού story telling, τιζάροντας ιστορίες που έγιναν (στη χρονικότητα της σειράς) αλλά δεν προβλήθηκαν ποτέ. Το τελικό αποτέλεσμα, εξίσου θολό, μη γραμμικό και συνειρμικό όπως η ίδια η ανθρώπινη σκέψη αποτελεί τη βάση πολλών παρόμοιων συνθηκών που θα βλέπαμε στο μέλλον, με καλύτερο παράδειγμα το αριστουργηματικό The Ricklantis Mixup.
6) Geothermal Escapism (S5E5)
H αποχώρηση του Donald Glover (Αtlanta, Spiderman, Solo)από τη σειρά στην πέμπτη σεζόν ήταν κάτι που πόνεσε. Το Community, το οποίο σε κάθε σεζόν άγγιζε νέα ύψη παράνοιας, δεν ήταν ποτέ ξανά το ίδιο. Την ίδια στιγμή όμως αυτός ο δύσκολος αποχαιρετισμός έγινε η αφορμή για ένα δυναμικό post-apocalyptic επεισόδιο, στο οποίο η δύναμη της άρνησης της πραγματικότητας τίθεται στο προσκήνιο. Την ίδια στιγμή όμως, είναι ακριβώς αυτή η φιλμική γλώσσα, η οποία είναι έρχεται ως συμπλήρωμα να μας δώσει τη (συναισθηματική) λύση. Το Community, μέσω του Abe, έχει στη βάση του αυτή την ιδέα και εδώ, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο παρόμοιο επεισόδιο, φτάνει στο αποκορύφωμα της.
5) Basic Lupine Urology (S3E17)
Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να μην αγνοήσεις το πόσο καλοφτιαγμένο είναι το Basic Lupine Urology, και στο πόσο σοβαρά δεν παίρνει καθόλου τον εαυτό του. Ολόκληρο γυρισμένο σαν ένα επεισόδιο Law and Order, το χιούμορ του Basic Lupine Urology έρχεται από την άνιση σύγκριση της δραματικότητας της σειράς με τις συνθήκες της καθημερινότητας, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το έγκλημα είναι μία σπασμένη γλάστρα.
4) Critical Film Studies (S2E19)
Ένα δείπνο, ένα πάρτυ, δύο ταινίες, ένα επεισόδιο. Στο Critical Film Studies το Pulp Fiction συναντά το My Dinner with Andre, oι χαρακτήρες την κουλτούρα δύο εποχών και (ελπίζουμε) όσοι θεοποιούν τον Ταραντίνο την ευκαιρία να δουν καλύτερες ταινίες.
3) Advanced Dungeons and Dragons (2E14)
Προφανώς και αναφερόταν αυτός ο ύμνος της nerd culture σε μια σειρά που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Το Community πάντα καταλάβαινε τον διάλογο που γινόταν γύρω από τις πολιτισμικές αλλαγές, και μάλιστα συνέβαλε, με τον τρόπο του, στη διεύρυνση του. Ένα από τα πιο διάσημα επεισόδια όλης της σειράς βασίζεται επί της ουσίας σε ένα oneshot ΑDnD, στο οποίο τίποτα δεν πάει όπως αναμενόταν. Δηλαδή, όπως ένα κανονικό session dnd. Η αγάπη των δημιουργών (ή η ειρωνική τους διάθεση εναντίον του) πάντως θα αποκτούσε και συνέχειες, τόσο στη σειρά, όσο και μετά…
2) Modern Warfare (S1E23)
To φινάλε της πρώτης σεζόν μας έδωσε ένα γεμάτο γελοία δράση, αποδομημένα (αλλά ακόμα υπάρχοντα) κλισέ και πιστολίδια. Και ξέρετε κάτι; Το αγαπήσαμε για αυτό. Την ίδια στιγμή όμως, πίσω από τα αστεία και τα κλισέ, το Modern Warfare ήταν το επεισόδιο όπου το Community βρήκε τον εαυτό του. Ναι, και πριν ήταν πάρα πολύ καλό, όμως με το Paintball, τις αναφορές στο 28 Days Later και τον… John Woo όπου κατάφερε και έβγαλε το εαυτό του από τα διλήμματα άλλων sitcom, αφιερώθηκε στην τρέλα και το παρείστικο κλίμα και όχι στο να μετατρέψει μια σχέση στο κέντρο βάρους του (παρά το shipping των φανς). Από τις μπογιές το Community βγήκε πιο δυνατό. Για αυτό και το ξαναέκανε 3 φορές, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να μπουν εδώ όλα.
1) Remedial Chaos Theory (S3E3)
Έξι επεισόδια σε ένα. Στο Remedial Chaos Theory ξεκινά η ιδέα των παράλληλων διαστάσεων (η οποία βρίσκει την ολοκλήρωση της σεζόν ολόκληρες μετά). Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί ουσιαστικά τη βάση του Rick and Morty, το Remedial Chaos Theory, ένα ουσιαστικά bottle episode, είναι σπουδαίο γιατί επικεντρώνεται στους χαρακτήρες της σειράς, υπογραμμίζει τη σημασία του καθενός και τη λειτουργία του στο group. Και επίσης, είναι το επεισόδιο που μας έπεισε πως για όλα τα κακά που συμβαίνουν τώρα, φταίει ένα ζάρι (ίσως 20εδρο) που έπεσε κάπου το 2016. This is the darkest time line…