Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: The Handmaid’s Tale – Mια οργουελική δυστοπία ως καθρέφτης του σήμερα
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Σειρές > The Handmaid’s Tale – Mια οργουελική δυστοπία ως καθρέφτης του σήμερα
Σειρές

The Handmaid’s Tale – Mια οργουελική δυστοπία ως καθρέφτης του σήμερα

Oμάδα Afterwords
Από Oμάδα Afterwords
Δημοσιεύτηκε 4 Σεπτεμβρίου 2017
Τελευταία Ενημέρωση 26 Μαρτίου 2018
6 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

«Και όταν η Ραχήλ είδε ότι δεν τεκνοποίησε στον Ιακώβ, η Ραχήλ φθόνησε την αδελφή της· και είπε στον Ιακώβ: Δώσε μου παιδιά· ειδεμή, εγώ πεθαίνω. Και άναψε ο θυμός τού Ιακώβ εναντίον τής Ραχήλ, και είπε: Μήπως εγώ είμαι αντί του Θεού, που σε στέρησε από τον καρπό τής κοιλιάς; Κι εκείνη είπε: Νάσου, η υπηρέτριά μου, η Βαλλά· μπες μέσα σ’ αυτή, και θα γεννήσει επάνω στα γόνατά μου, για να αποκτήσω κι εγώ παιδιά απ’ αυτή.  Και του έδωσε τη Βαλλά, την υπηρέτριά της, για γυναίκα· και ο Ιακώβ μπήκε μέσα σ’ αυτή.  Και συνέλαβε η Βαλλά, και γέννησε γιο στον Ιακώβ· και η Ραχήλ είπε: Ο Θεός με έκρινε, και άκουσε και τη φωνή μου, και μου έδωσε γιο· γι’ αυτό αποκάλεσε το όνομά του Δαν.  Και η Βαλλά, η υπηρέτρια της Ραχήλ, συνέλαβε ξανά, και γέννησε δεύτερον γιο στον Ιακώβ»

 

Μ’ αυτό το απόσπασμα ξεκινά το βιβλίο της Margaret Atwood πάνω στο οποίο βασίστηκε το «Handmaid’sTale», μια από τις καλύτερες σειρές που είδαμε φέτος. Το Handmaid’sTale γράφτηκε το 1985 και πρόκειται για ένα speculative fiction μυθιστόρημα. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα αποτελεί σταθμό στη σύγχρονη λογοτεχνία και έχει δεχθεί πολλές κριτικές, καλές και κακές, στην πορεία των χρόνων. Μάλιστα, είχε απαγορευτεί σε ένα σχολείο του Τέξας, όταν κατηγορήθηκε για προώθηση αντιχριστιανικών προτύπων και  άσεμνες περιγραφές. Η συγγραφέας, όπως δήλωσε σε μια συνέντευξή της, εμπνεύστηκε την ιστορία από έναν οικογενειακό θρύλο που της διηγήθηκε η θεία της σχετικά με μια πρόγονό της, η οποία, ζώντας σε μια πατριαρχική και κλειστή κοινωνία, είχε κατηγορηθεί ότι είναι μάγισσα και είχε κρεμαστεί. Όπως δήλωσε η ίδια, επειδή δεν γνωρίζει αν η ιστορία είναι αληθής, της έχει αφιερώσει το βιβλίο.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια μελλοντική δυστοπική κοινωνία. Μετά την εμφάνιση διάφορων προβλημάτων και, κυρίως, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της υπογεννητικότητας, οι  Γιοι του Ιακώβ, μια φαλλοκρατική αίρεση, ανέλαβε την εξουσία μέσω ενός πραξικοπήματος και αντικατέστησε τις ΗΠΑ με το Κράτος του Γκίλεντ. Στόχος τους είναι να υποτάξουν κάθε ελευθερία και να επιβάλλουν σε όλους τον τρόπο ζωής που υποδεικνύεται στις Γραφές.

Με την άνοδο του Κράτους του Γκίλεντ καταστράφηκαν βιβλία, κρεμάστηκαν οι αντιφρονούντες, εγκαθιδρύθηκε μια μυστική υπηρεσία για να παρακολουθεί όσους ξεφεύγουν από την νέα νόρμα. Τα δικαιώματα των γυναικών καταργούνται. Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην εργασία. Μοναδικός σκοπός τους είναι η τεκνοποίηση και η υποταγή στον αφέντη τους. Όσες γυναίκες είναι ακόμη γόνιμες «προσλαμβάνονται» από ένα ζευγάρι, στο οποίο πρέπει να χαρίσουν ένα παιδί, αφού συνευρεθούν με τον αφέντη του σπιτιού.

Ο θεατής βιώνει και παρακολουθεί την ιστορία αυτών των γυναικών μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας, της Offred (που κυριολεκτικά σημαίνει of Fred (του Φρεντ) καθώς ο αφέντης της ονομάζεται Fred). Το πραγματικό της όνομα, όμως, ήταν Τζουν. Η Τζουν (Elizabeth Moss- Μadmen, High Rise) προσπαθεί να επιβιώσει στο χάος και στη νέα τάξη πραγμάτων που της έχει επιβληθεί. Τις περισσότερες φορές το καταφέρνει ενώ άλλες ρισκάρει και δοκιμάζει τα όρια της. Είναι χαρακτηριστικό το πώς αποδίδεται από τις εκφράσεις του προσώπου και το βλέμμα της Elizabeth Moss η καταπίεση και η οργή που κρύβει μέσα της. Εκτός από την Elizabeth Moss, στην σειρά βλέπουμε και άλλες καταπληκτικές ερμηνείες από τους Joseph Fiennes (Εnemy at the Gates, Elisabeth), Yvonne Strahovski (Dexter, Mass Effect) , Ann Dowd (Compliance) και Alexis Bledel (Gilmore Girls, Sin City).

Πολύ μεγάλο ρόλο στη σειρά, πέρα από τις καταπληκτικές ερμηνείες, διαδραματίζει και η σκηνοθεσία. Η κάμερα εστιάζει στους πρωταγωνιστές από όλες τις γωνίες, κάτι που σου δίνει την αίσθηση ότι παρακολουθούνται όπου και αν είναι και ό,τι και αν κάνουν. Ωστόσο, πιο εντυπωσιακό είναι το παιχνίδι των χρωμάτων που υπάρχει σε όλα τα επεισόδια. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι θυμίζει λίγο το «Eyes Wide Shut», όπου μέσω των χρωμάτων διαχωρίζονταν οι διαφορετικοί «κόσμοι». Έτσι, και στο Handmaid‘sTale το παρόν με το παρελθόν ντύνονται με διαφορετικά χρώματα. Στις σκηνές που αφορούν το παρόν κυριαρχούν τα ψυχρά χρώματα, ενώ σ’ αυτές που αφορούν το παρελθόν κυριαρχούν πιο γήινα χρώματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς δημιουργείται ένα έντονο συναίσθημα ασφυξίας στον θεατή. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει λόγω της αδικίας που υφίστανται οι πρωταγωνιστές ή αν πρόκειται για φόβο. Φόβο ότι η δυστοπία δεν είχε ποτέ τόσα κοινά με την πραγματικότητα. Μάλιστα, στο Women March που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2017 στην Αμερική, πολλές γυναίκες κρατούσαν πλακάτ που ανέγραφαν την φράση «Make Margaret Atwood Fiction Again!». Με όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, η συγγραφέας  του βιβλίου θα μπορούσε κάλλιστα να παρομοιαστεί με έναν γιατρό που έκανε σωστή διάγνωση της ασθένειας.

Όπως λέει χαρακτηριστικά και η ίδια, «κάθε περίοδος της ζωής μας χαρακτηρίζεται από την δράση και από την αντίδραση. Τώρα, λοιπόν, που έχουν δράσει, ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε». Και αυτή είναι και η μοναδική αισιόδοξη νότα σ’ όλη τη σειρά.

Σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από οργουελικού τύπου κυβερνήσεις, καταπίεση, κοινωνική ανισότητα, ρατσισμό, αδιάκριτες και αδικαιολόγητες φυλακίσεις με σκοπό να «περάσουν το μήνυμα», ο καμβάς που δημιουργείται σταδιακά μέσα από τα επεισόδια, στο τέλος γίνεται καθρέφτης και το είδωλο είσαι εσύ.

TAGGED:Elisabeth Mossjoseph fiennesMargaret AtwoodThe Handmaid’s Tale
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόOμάδα Afterwords
Oμάδα μεταφραστιών, αναγνωστριών και γενικά πολυμηχανήματα! Περισσότερα γαι αυτές εδώ https://www.facebook.com/AfterWordstranslations/
Προηγούμενο άρθρο Το φαράγγι – Μια βιογραφία του καθενός εαυτού
Επόμενο άρθρο O Άγνωστος- Παράθυρο σε έναν ανεξερεύνητο κόσμο
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
14 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

Σειρές

Θα είναι το 2017 η καλύτερη τηλεοπτική χρονιά που έχουμε δει;

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
5 Ιουλίου 2017
#metooΑφιερώματαΣειρές

Οι πορφυρές κάπες του Handmaid’s tale ως ένα σύγχρονο φεμινιστικό σύμβολο

Παναγιώτα Καρβούνη
Παναγιώτα Καρβούνη
17 Οκτωβρίου 2021
Σειρές

Οι 10 καλύτερες σειρές εποχής που αξίζει να δεις (part 2)

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
27 Ιουλίου 2017
Σειρές

The Handmaid’s Tale season 2- H μητρότητα με φόντο μια σύγχρονη δυστοπική θεοκρατία

Έφη Kαραχάλιου
Έφη Kαραχάλιου
30 Ιουλίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?