Κάθε άνθρωπος προφανώς και έχει διαφορετικά γούστα και αντίληψη σχετικά με το τι κάνει ένα anime ωραίο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιες σημαντικές σταθερές, οι οποίες ξεχωρίζουν ορισμένα εξ’ αυτών ως αριστουργηματικά.
1. Συνέπεια
Όχι μόνο οφείλει να ξεκινάει όμορφα, αλλά χρειάζεται να είναι συνεπές καθ’ όλη τη διάρκειά του, για να συντηρεί το ενδιαφέρον στα ύψη. Στην πλειοψηφία των fan σειρών όπως τα Sword Art Online, Mirai Nikki, Attack on Titan, άρεσε πολύ η αρχή, αλλά ξενέρωσαν αρκετά στη συνέχεια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι για παράδειγμα το SAO εξελίχθηκε σε harem, το ΑοΤ έριξε πολύ το ρυθμό του και επικεντρώθηκε σε θανάτους άκυρων και ανούσιων χαρακτήρων, ενώ το Mirai Nikki είχε υπερβολικά πολλά και προφανέστατα κενά πλοκής. Απ’ την άλλη, έχουμε παραδείγματα όπως το Ergo Proxy, το Shingeki no Bahamut και το Tatami Galaxy που σημείωσαν επιτυχία στον τομέα συνέπεια.
2. Χαρακτήρες
Σημαντικότατο να υπάρχουν χαρακτήρες που να μπορούμε να σχετιζόμαστε και να τους “πονάμε”. Χαρακτήρες που να έχουν εξέλιξη όσο το anime προχωράει και να μην είναι μονοδιάστατοι η δισδιάστατοι. Τέτοιοι είναι ο Luffy, o Kaneki Ken, o Kirito(SAO), o Goku(Dragonball) και η Mikasa Ackerman, οι οποίοι και έχουν απλοϊκές προσωπικότητες. Μερικοί εξ’ αυτών διατηρούν την ίδια προσωπικότητα ακόμη και αν έχουν κάποια εξέλιξη στο anime. Αντίθετα, αυτό δε συμβαίνει με το Simon του Gurren Lagann, τη Lain Iwakura από το Serial Experiments Lain ή τον Tomoya από Clannad/Clannad AS.
3. Ενδιαφέρουσα στόχευση
Ένα show πρέπει να διαποτίζεται από ενδιαφέρον/οντες σκοπό/ούς. Αυτό δεν επιτυγχάνεται όταν δείχνει συνεχώς μαζώξεις φίλων για τσάι, το αγόρι να προσπαθεί να σώσει το κορίτσι του ή ακόμη μια διαρκή αναζήτηση για το ποιος έχει το κλειδί. Η κεντρική ιδέα οφείλει επομένως να παρουσιάζει ενδιαφέρον όπως π.χ η σωτηρία του κόσμου με οποιαδήποτε μέσα (Code Geass), η προστασία του κόσμου από την τρέλα (Soul Eater) ή ακόμη η σύνδεση δύο κόσμων (Log Horizon).
4. Ποικιλομορφία
Ο βασικός λόγος που η πλειοψηφία των harem faservice, slice of life σειρών είναι κακά ποιοτικά, είναι επειδή συνεχώς επαναλαμβάνονται και προβάλλουν μόνο ένα ή άντε δύο τύπους χαρακτήρων και θεμάτων. Όταν όμως επικεντρώνονται και σε διαφορετικούς χαρακτήρες(Index/Railgun και Fullmetal Alchemist) ή αναπτύσσουν και αναλύουν νέες θεματικές (Neon Genesis Evangelion, Monster και Mushishi), τότε φυσικά και δεν πέφτουν σε λούπα και το ενδιαφέρον τους εν γένει εκτοξεύεται.
5. Αισθητική και παρουσίαση
Ένας λόγος που τα Bakemonogatari, Panty and Stocking, Jojo’s Bizarre Adventures, Kill la kill ξεχωρίζουν, είναι ακριβώς επειδή παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με το καθιερωμένο animation. Οι θεατές έχουν ανοιχτά δηλώσει εντυπωσιασμένοι με την υψηλή ποιότητα του Shingkeki no Bahamut και του ριμέικ του Fate Stay Night, όσον αφορά το συγκεκριμένο τομέα.
6. Πρωτοτυπία ή έστω τελειοποίηση κάποιου είδους
Το Death Parade έχει εκτιμηθεί ιδιαιτέρως, επειδή παρουσιάζει κάτι που η νέα γενιά δεν είχε ξανασυναντήσει. Ακόμη περισσότερο μάλιστα απ’ τη στιγμή που τα πρόσφατα anime εστιάζουν σε κοινότυπους χαρακτήρες(πες με harem) και έχουν προβλέψιμη ιστορία. Ο λόγος λοιπόν που πολλοί προτιμούν το Oregairu από το Nisekoi ή το Log Horizon από το SAO είναι γιατί ενσωματώνουν διαφορετικά στοιχεία και σχέσεις μεταξύ χαρακτήρων με την κατάλληλη εκτέλεση.
7. Αποφυγή ευκολιών
Άκυρα πράγματα να συμβαίνουν από το πουθενά, όπως η αύξηση δύναμης, η επιβίωση με μαγικό τρόπο από μια αναπόφευκτη κατάσταση, το κορίτσι να ερωτεύεται ένα άγνωστο αγόρι που την έσωσε ή ο πρωταγωνιστής να νικάει πάντα, ότι και να γίνει, τείνουν να καταστρέφουν την ιστορία. Την κάνουν να μην κλιμακώνεται όμορφα και αχρηστεύουν όλο το προγενέστερο «χτίσιμο».
8. Ένταση
Ένα anime δεν είναι ενδιαφέρον όταν όλα τα κορίτσια ή αγόρια ερωτεύονται τον ίδιο χαρακτήρα, όταν κάποιος τους πλακώνει όλους στις φάπες με τις ανυπέρβλητες δυνάμεις του ή όταν οι “κακοί” είναι αδύναμοι χαρακτήρες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αντιλαμβάνεσαι γρήγορα ότι ο πρωταγωνιστής πάντα θα νικάει και αυτό είναι σκέτη πλήξη. Ένα καλό show πρέπει να έχει ενδιαφέρουσες συγκρούσεις π.χ να ναι δύο βασικοί χαρακτήρες που ερωτεύονται κάποιον/α, να υπάρχει μια πανίσχυρη μυστική οργάνωση ή ένας βασικός αντίζηλος στα sport anime. Πρέπει μάλιστα οι συγκρούσεις αυτές να είναι αληθινά ενδιαφέρουσες και όχι απλοϊκές και μονοδιάστατες. Ο Kotomine Kirei και ο Hisoka είναι παραδείγματα χαρακτήρων που πραγματικά ιντριγκάρουν και προκαλούν το ενδιαφέρον. Δημιουργούν από μόνοι τους ένταση.
9. Ρυθμός
Οι βεβιασμένες σειρές έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη εξέλιξης των χαρακτήρων, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών είναι μονοδιάστατοι, ασύνδετοι μεταξύ τους και ανυπόστατοι. Επιπλέον, σημαντικά κομμάτια πλοκής παραλείπονται και δημιουργούνται οφθαλμοφανή κενά όπως στο Black Bullet και το Tokyo Ghoul. Σειρές με αργό ρυθμό είναι εξίσου κατακριτέες και δυστυχώς συχνά καταφεύγουν στη χρήση (ναι Naruto Shippuden, για σένα μιλάω!) και άκυρων στοιχείων που αποπροσανατολίζουν το θεατή και τον μπερδεύουν.
10. Ολοκληρωμένο και χωρίς ασάφειες τέλος
Αν μια σειρά είναι πολύ δημοφιλής, τα studio έχουν την τάση να βγάζουν sequel ή ταινίες που μοναδικό στόχο έχουν να απομυζήσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν. Όσον αφορά τα κακά κλεισίματα, μερικές ιστορίες τείνουν να ολοκληρώνονται αγωνιωδώς και βεβιασμένα. Σειρές harem και σχολικές κωμωδίες συνήθως τελειώνουν με ασαφή τρόπο ή έχουν φινάλε με εξελίξεις που δεν ενδιαφέρουν πραγματικά κανέναν και ξενερώνουν τον κόσμο όσο δεν πάει!
Κλείνοντας, πρέπει να ειπωθεί πως δεν είναι απαραίτητα όλα μαζί τα παραπάνω στοιχεία για να φτιαχτεί ένα αριστουργηματικό anime, αλλά αν τα περισσότερα εξ’ αυτών ενυπάρχουν και δοθεί η δέουσα έμφαση, τότε το αριστούργημα είναι δεδομένο. Συμφωνείτε ΕΣΕΙΣ με τα συγκεκριμένα στάνταρ; Απαντήστε μας στα σχόλια!
Το κείμενο το βρήκαμε εδώ