Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Προσφυγική Νίκαια –  Ένα εικονογραφημένο χρονικό της προσφυγιάς
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Τι πήγε τόσο στραβά στο Civil War II ;
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Comic > Marvel > Τι πήγε τόσο στραβά στο Civil War II ;
ComicMarvel

Τι πήγε τόσο στραβά στο Civil War II ;

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Από Αλέξανδρος Μινωτάκης
Δημοσιεύτηκε 3 Φεβρουαρίου 2017
Τελευταία Ενημέρωση 27 Αυγούστου 2017
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

Το Civil War II προβλημάτισε εξ αρχής.Oχι με καλό τρόπο. Δείχνοντας ότι θα στηριχθεί, με απλοϊκό και επιφανειακό τρόπο σε μία πλοκή παρμένη από την ταινία και το μυθιστόρημα Minority Report, (ένα premise που εκείνη την περίοδο έπαιζε επίσης στο μέτριο Deadpool and the Mercs for Money, αλλά έχει  μεταφερθεί άπειρες φορές τόσο στον κινηματογράφο όσο και σε Τέχνες) απογοήτευσε τους fans από την αρχή, ενώ τα πρώτα τεύχη απέδειξαν πως δεν άξιζε τον τίτλο του Civil War, ενός εμβληματικού comic που ακόμα και σήμερα παραμένει αξεπέραστο.  Αντίθετα, το Civil War II  έδειξε μια εταιρεία σε μια από τις χειρότερες στιγμές της, στο εμπορικό και- κυρίως- καλλιτεχνικό ναδίρ. Η Marvel του σήμερα, χαωμένη ανάμεσα σε reboots που δεν είναι reboots και απανωτά events, αναγκάζει τους ταλαντούχους καλλιτέχνες τς της να δουλεύουν κάτω από άσχημες συνθήκες για project που αποπνέουν μετριότητα στην καλύτερη  και σπαταλά το ταλέντο και τις καλές  ιδέες τους. Μόνο ότι ξεφεύγει από το αυστηρό της βλέμμα (πχ Vision) φαίνεται να αξίζει την προσοχή μας.

civilwarii-2

Τι πήγε όμως τόσο στραβά στο Civil War II ;

Στη διαρκή προσπάθεια τους να αναδείξουν τους  Ιnhumans σε βάρος των Χ-men,  στο κέντρο του σεναρίου έρχεται ένας νέος Inhuman, ο Ulysses, ο οποίος μπορεί να προβλέψει πιθανές εκδοχές του μέλλοντος και διχάζει τους υπερήρωες σε σχέση με το αν πρέπει να τον αξιοποιήσουν για να αποτρέψουν μελλοντικές απειλές. Από τη μία πλευρά βρέθηκε η  παραδοσιακή υπέρμαχος της ακραίας αστυνόμευσης Captain Marvel ως υποστηρικτής της ενεργητικής παρέμβασης, ενώ από την άλλη, ο Iron Man, επηρεασμένος από το θάνατο του Jim Rhodes, αντιτίθεται αποφασιστικά.civil-war-ii-4-tony

Στο επίπεδο της πλοκής, η ιστορία έχει θέματα, καθώς προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο τους Inhumans, οι οποίοι έχουν πολύ περιορισμένο κοινό, χωρίς να «χτίζει» τη σύγκρουση με έναν οργανικό τρόπο αλλά εισάγει ατσούμπαλα ένα νέο χαρακτήρα με μόνο στόχο να προκαλέσει την αντιπαράθεση. Η εξέλιξη περιλαμβάνει το γνωστό διχασμό σε στρατόπεδα και θανάτους κεντρικών χαρακτήρων των Marvel Comics. Ωστόσο, κάθε στροφή και ανατροπή φαίνεται βεβιασμένη, προσπαθεί να προκαλέσει σοκ χωρίς να προκύπτει με εύλογο τρόπο από την πορεία του σεναρίου. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο θάνατος του Bruce Banner που συμβαίνει απότομα και αναίτια, ενώ ξεπερνιέται εξίσου άτσαλα για να προχωρήσουμε στο επόμενο «σοκ». Δυστυχώς, το Civil War II μοιάζει σε πολλά σημεία να έχει γραφθεί από μανιακούς των clickbait τίτλων σε συνεργασία με (αποτυχημένο) τμήμα μάρκετινγκ και όχι από τον, κατά τα άλλα εξαιρετικό, Brian Michael Bendis. Η αίσθηση αυτή επεκτείνεται στο πώς δημιουργούνται οι ομάδες με πολλούς χαρακτήρες να είναι ασαφές του γιατί εμπλέκονται στη σύγκρουση (Guardians of the Galaxy, All New X-Men) και τα αδύναμα tie-in φαίνονται να είναι μια προσπάθεια να κολλήσουν όλοι οι χαρακτήρες όπως-όπως με τη νέα ιστορία.marvel13f-2-web

Την κατάσταση δεν βοήθησε καθόλου η καθυστέρηση κατά 3 μήνες του τέλους του event με αποτέλεσμα τα γεγονότα του τελευταίου τεύχους να έχουν ήδη γίνει πάνω-κάτω γνωστά μέσα από τη σειρά Invincible Iron-Man. Το ίδιο συνέβη και πέρυσι, με το τέλος του Secret Wars να εκτείνεται πέρα από το προβλεπόμενο και να συμπίπτει με το All New – All Different reboot όλων των Marvel Comics. Αν, όμως, πέρυσι έγινε ανεκτό (όλοι ήξεραν ότι θα υπάρξει νέο σύμπαν), φέτος απλά υποβάθμισε ακόμα περισσότερο την κατάληξη της ιστορίας. Το τελικό twist, πέραν όλων των άλλων, ήταν και αρκετά αναμενόμενο, επιδιώκοντας να πετύχει μια συμμετρία με την αρχική ιστορία του Civil War, η οποία στερούνταν όλης της έντασης και του σοκ που προκάλεσε ο θάνατος του Captain America.

captain-america-death-picΤο χειρότερο όμως είναι ότι πήρε ένα θέμα που στην εποχή των social media και των… proactive επιθέσεων καταστολής ομάδων που το κράτος θεωρεί πως το απειλούν θα μπορούσε να έχει τεράστιες προεκτάσεις  και το έριξε στο επίπεδο της αφορμής για superhero ξύλο, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το θέμα, τις κοινωνικές και πολιτικές τους προεκτάσεις ή έστω το ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει στις ομάδες που υφίστανται αυτή την επίθεση. Η μοναδική σειρά που αναφέρθηκε αυτό ήταν το Power Man and Iron Fist, το οποίο, ακολουθώντας το ξεκάθαρο ταξικό του προσανατολισμό, ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα. Οι λίγες καλές σειρές που έχει η Μarvel αυτόν τον καιρό κράτησαν την απόσταση τους και από ότι φάνηκε, καλά έκαναν. Ταυτόχρονα, το τέλος του, εκτός από κακό ήταν οριακά προσβλητικό για την νοημοσύνη του αναγνώστη, αφού η Marvel επέλεξε να το χρησιμοποιήσει για να διαφημίσει το επόμενο κύμα events της, τα οποία, με εξαίρεση ίσως το X-men Vs Inhumans, προμηνύονται απογοητευτικά…

maxresdefaultΔυστυχώς, το μεγαλύτερο επίτευγμα του Civil War II ήταν να μας υπενθυμίσει πόσο καλό ήταν το ορίτζιναλ, πραγματικό Civil War και να μας κάνει να το ξαναδιαβάσουμε. Eλάχιστες φορές στο παρελθόν ένα comic κατάφερε να συνδυάσει κοινωνικές αναζητήσεις, τρομερή πλοκή, σασπένς και μία σύγκρουση χαρακτήρων που ωρίμαζε για δεκαετίες. Το Civil War έπιασε τον «Πόλεμο ενάντια στην Τρομοκρατία», το ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων και της ενίσχυσης του κράτους ως μηχανισμού επιτήρησης – ασφάλειας και τα έδεσε με το κλασικό ερώτημα των φαν των κόμικ «ποιος είναι πιο δυνατός/ ποιος θα φτιάξει την καλύτερη ομάδα». Δεν είναι τυχαίο ότι, με βάση τις αλλαγές που προκάλεσε το Civil War, η Marvel έστησε δύο ακόμα εξαιρετικά events, το Secret Invasion και το Siege, ενώ ακόμα και το run ανάμεσα σε αυτά τα δύο, το λεγόμενο Dark Reign , μια φράση που ίσως θα ταίριαζε στην σημερινή διακυβέρνηση των ΗΠΑ, είχε πολλές θετικές στιγμές .

civil-war-ii-portada-2

Είναι αμφίβολο το αν μπορεί να προκύψει κάτι άξιο λόγου σήμερα από την επίλυση της σύγκρουσης Captain Marvel – Iron Man. Το Civil War II στέκεται με αμηχανία απέναντι στον προκάτοχο του και υστερεί από σχεδόν κάθε άποψη (το γήινο και απαλό σχέδιο του ήταν μια εξαίρεση, δεν αρκεί όμως).

Ελπίζουμε να γίνει κάτι για να ταρακουνηθεί η εταιρεία και να ανακόψει την πορεία της προς τον πάτο…

TAGGED:Brian Michael BendisCaptain MarvelCivil WarCivil War IIiron manMARVELsuper heroesκόμικυπερήρωες
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΑλέξανδρος Μινωτάκης
Follow:
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.
Προηγούμενο άρθρο And the oscar goes to… Θυμάσαι τίποτα;
Επόμενο άρθρο Το νοσταλγικό σινεμά του Wong Kar-Wai
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
13 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025
Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
11 Μαΐου 2025
Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
9 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicMarvel

Γιατί δεν πολυγουστάρουμε τους Fantastic Four

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
6 Ιουνίου 2017
Σειρές

Marvel’s Inhumans: Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
6 Οκτωβρίου 2017
ExclusiveQuiz

Πόσο καλά γνωρίζετε τον Benedict Cumberbatch;

Αρχοντούλα Βαρβάκη
Αρχοντούλα Βαρβάκη
19 Σεπτεμβρίου 2021
ComicMarvel

Avengers: Το Πρόσωπο του Φόβου – Επιστροφή στη μυθολογία του υπερήρωα

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
1 Ιουλίου 2019
ComicMarvel

Ο Luke Cage εισβάλλει στις οθόνες μας και (ξανά)γνωρίζουμε τον προστάτη του Ηarlem!

Αλέξανδρος Μινωτάκης
Αλέξανδρος Μινωτάκης
27 Μαΐου 2017
Σειρές

Τhe Punisher- Μια βίαιη επανεξέταση

Nίκος Γιακουμέλος
Nίκος Γιακουμέλος
5 Νοεμβρίου 2018
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?