Smassing Culture
  • Otaku
    OtakuΔες Περισσότερα
    Kaiji – Τo manga πριν το Squid Game
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Κόρη της Κολάσεως – Φρανκενστάιν στο Τόκιο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Solo Leveling – Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τα manhwa
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Ποιότητα σε δύσκολους καιρούς! Tα 10 καλύτερα κόμικς του 2024!
    16 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έπιασαν τα κρύα – Τα 10 καλύτερα anime για μια χειμωνιάτικη μέρα
    8 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Comic
    ComicΔες Περισσότερα
    Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
    10 Λεπτά Ανάγνωσης
    Στο Σύμπαν των Αυτοεκδόσεων – 5 κόμικς που ξεχωρίζουν
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Βιβλία
    ΒιβλίαΔες Περισσότερα
    Η Κυρά της Λίμνης – To τέλος πριν την RPG αρχή
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Γραφή Κοφτερή σαν Μαχαίρι – Ενάντια στο «ωραίο»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μια στεκιά στο μάτι του Tom Robbins
    12 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Ακρόπολη Των Ξεχασμένων Μύθων – Επιστροφή (και αναστροφή) στον κόσμο του Έλρικ
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Erevis Cale Trilogy – Πέρα από την (DnD) ηθική
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Cinema
    CinemaΔες Περισσότερα
    Τελευταίος Πειρασμός – Η αποδόμηση του θείου δράματος και ο «ξανακερδισμένος παράδεισος»
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Έχω Κάτι Να Πώ – Mεταξύ μας, δε χρειάζεται
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Η Δασκάλα του Πιάνου – Σινεμά που διεισδύει στην ψυχή
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Brutalist – Xτίζοντας την Αμερική έναν εφιάλτη τη φορά
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Σειρές
    ΣειρέςΔες Περισσότερα
    Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
    11 Λεπτά Ανάγνωσης
    The Residence – Ένας πολύχρωμος φόνος στον Λευκό Οίκο
    5 Λεπτά Ανάγνωσης
    Your Friendly Neighborhood Spider-Man – Fun επιστροφή στις ρίζες
    6 Λεπτά Ανάγνωσης
    Cobra Kai – Για όλους τους losers του κόσμου
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    The next big (and best) thing – Οι καλύτερες σειρές του 2024
    13 Λεπτά Ανάγνωσης
  • Exclusive
    ExclusiveΔες Περισσότερα
    Πτήση/Κόσοβο -Η πιο balkanstigmh του ελληνικού θεάτρου
    4 Λεπτά Ανάγνωσης
    Το Comicdom CON Athens 2025 επιστρέφει και το Smassing Culture θα είναι πάλι εκεί!
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Altan: «Το καλό σκίτσο έχει μήνυμα συνοπτικό, πρωτότυπο και αμφίσημο»
    9 Λεπτά Ανάγνωσης
    Φονικό Χαμόγελο – Mind games με τον Joker
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
    Μιλήσαμε με τον Χρήστο Πυθαρά για τη νέα του ταινία “Το Κυνήγι”
    7 Λεπτά Ανάγνωσης
Διαβάζετε: Τι θέλει ο Αλλόκοσμος Επισκέπτης απ’ τον πλανήτη μας;
Share
Smassing CultureSmassing Culture
Font ResizerAa
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Αναζήτηση
  • Otaku
  • Comic
  • Βιβλία
  • Cinema
  • Σειρές
  • Exclusive
Follow US
Copyright © 2014-2023 Ruby Theme Ltd. All Rights Reserved.
Smassing Culture > Blog > Βιβλία > Sci-Fi > Τι θέλει ο Αλλόκοσμος Επισκέπτης απ’ τον πλανήτη μας;
Sci-FiΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Τι θέλει ο Αλλόκοσμος Επισκέπτης απ’ τον πλανήτη μας;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Δημοσιεύτηκε 28 Φεβρουαρίου 2019
Τελευταία Ενημέρωση 8 Αυγούστου 2021
7 Λεπτά Ανάγνωσης
SHARE

 

 Κάθε πιστός λάτρης της επιστημονικής φαντασίας έχει δει τουλάχιστον κάποιες από τις κλασσικές χολιγουντιανές ταινίες που ασχολούνται με την εισβολή εξωγήινων στον πλανήτη μας. Μην ξεχνάμε ότι για πολύ κόσμο στις δεκαετίες του 1980 και 1990 τα όρια μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και πραγματικότητας δεν ήταν τόσο διακριτά. Και φυσικά δεν εντοπίζεται το πρόβλημα μόνο στις εκπομπές του Χαρδαβέλλα ή/και σε άλλες cult φιγούρες της ελληνικής τηλεόρασης, που παραδοσιακά πάντα βρίσκονταν τα κατάλληλα άτομα που είτε επικοινωνούν με εξωγήινους και θεούς, είτε ακόμα είναι και η μετενσάρκωση του Χριστού του ίδιου. Στην πραγματικότητα εκείνη την περίοδο το ζήτημα της εμφάνισης εξωγήινων είχε πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις μέσω θεωριών συνομωσίας που επιβεβαιώνονταν από οπτικοακουστικό υλικό και είχαν δημιουργήσει ενός είδους ηθικό πανικό στην αμερικάνικη -κυρίως- κοινωνία.  

Σε αυτό το πλαίσιο η τηλεόραση και ο κινηματογράφος ενσωμάτωσαν ή και εμπλούτισαν αυτούς τους μύθους οπτικοποιώντας τους. Τότε γυρίστηκαν ταινίες και σειρές που αποτέλεσαν μετέπειτα σταθμούς για τη μαζική κουλτούρα, όπως η θρυλική σειρά “X-Files”, ο “E. T. ο εξωγήινος”, οι “Αρειανοί επιτίθενται” και οι στυλάτοι “Men in Black”. Πλέον η εισβολή των εξωγήινων μυστικά ή με διαστημόπλοια σε επιθετικό σχηματισμό έγινε ένα δημοφιλές καλλιτεχνικό θέμα με το οποίο η ευρύτερη καλλιτεχνική βιομηχανία δημιούργησε αμέτρητες παραλλαγές. 

Στις ημέρες μας η εισβολή εξωγήινων είναι λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο και η επιστημονική φαντασία εστιάζει κυρίως σε άλλους πιο σύγχρονους κινδύνους, όπως είναι οι ασύλληπτες για εμάς προεκτάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, όπου από τον Terminator μέχρι το Black Mirror έχουν εμφανιστεί σε διάφορες μορφές. Όμως παράλληλα στα πλαίσια της επιστροφής στα 80’s και τα 90’s που επιβάλλει η φυγή στη νοσταλγία της σύγχρονης κινηματογραφικής παραγωγής έχει επανέλθει και το θέμα των εξωγήινων με εμβληματικότερη απόδειξη φυσικά στο Stranger Things.  

Γιατί όμως όλη αυτή η εισαγωγή; Μα φυσικά για να εντοπίσουμε τις ρίζες της έμπνευσης του Αλλόκοσμου Επισκέπτη του νέου βιβλίου του Σπύρου Γιαννακόπουλου που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Πατάκη, ο οποίος όχι μόνο δεν κρύβει τις πηγές του, αλλά αντιθέτως δεν χάνει ευκαιρία να κάνει σαφείς nerd αναφορές στους “κλασσικούς” των ειδών που εμπλέκονται στο βιβλίο του. Και δεν χρησιμοποιώ πληθυντικό τυχαία, αλλά προκειμένου να τονίσω ότι σε αυτό το βιβλίο του ο Σπύρος Γιαννακόπουλος φαίνεται ότι προσπάθησε να χωρέσει όλα αυτά που αγαπά κι αυτά προφανώς είναι πολλά:  

Κατ’ αρχάς η εφηβική – νεανική λογοτεχνία. Αυτό είναι το λογοτεχνικό είδος στο οποίο έχει αφιερωθεί, αλλά κλείνοντας το μάτι στους ενήλικους, οι οποίοι μπορούν πάντα να διαβάσουν ευχάριστα τις ιστορίες του, ίσως με διαφορετικό μάτι απ’ τον έφηβο αναγνώστη. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι τα “κορίτσια” του, η Νάνσι και Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί, δύο ιστορίες που ανατρέπουν τα στερεότυπα των κλασσικών παραμυθιών και μπορούν να χαρακτηριστούν ως σύγχρονα φεμινιστικά παραμύθια. Στον Αλλόκοσμο Επισκέπτη μεταφερόμαστε βέβαια σε άλλες θεματικές με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, αλλά παραμένει αυτό το ταυτόχρονα εφηβικό και ενήλικο στοιχείο, όπου σε κάθε ηλικία έχει να πει και κάτι διαφορετικό, αντίστοιχο με τις προσλαμβάνουσες του αναγνώστη. Ο Νιλ και ο Φίλιπ είναι οι χαρακτήρες με τους οποίους εύκολα θα ταυτιστεί κάθε έφηβος που περνάει τις διακοπές του παίζοντας και εξερευνώντας για περίεργα φαινόμενα. 

Κατά δεύτερον ο Γιαννακόπουλος είναι αποδεδειγμένα ένας nerd και γι’ αυτό και εμπνέεται από διάφορα είδη της nerd κουλτούρας. Σε αυτό το βιβλίο μας μεταφέρει στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας κάνοντας μάλιστα αναφορές σε κλασσικά και πιο σύγχρονα έργα. Έτσι στον Αλλόκοσμο Επισκέπτη θα βρούμε τον δρ. Αυγουστίνο, τον τρελό επιστήμονα που είναι μια σαφής αναφορά στην κλασσική ιστορία του Φρανκενστάιν αλλά και τον Τζέιμς Φόλντερ, τον (μοναδικό) πράκτορα μιας αστυνομικής υπηρεσίας επιφορτισμένης με την έρευνα υπερφυσικών φαινομένων. Όμως επειδή δεν βρίσκεις εύκολα nerd που δεν είναι λάτρης και της κλασσικής φαντασίας στον Αλλόκοσμο Επισκέπτη θα θυμηθούμε τόσο τον Lovecraft αλλά και το must παιχνίδι κάθε nerd, το D&D. 

Επίσης δεν λείπει ποτέ απ’ τις ιστορίες του -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- η μουσική. Όπως στη Γουανατόπια -ελλείψει ηλεκτρονικών μέσων- “ακούσαμε live” τους Φάνκι Πότες και στη Νάνσι γνωρίσαμε μεσαιωνικού rock και metal ήχους, έτσι και το soundtrack του Αλλόκοσμου Επισκέπτη περιλαμβάνει διάφορες μουσικές εκπλήξεις, από καψουροτράγουδα μέχρι ατμοσφαιρική jazz. 

Τέλος δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο Σπύρος Γιαννακόπουλος είναι ένας γνήσιος λάτρης των comics! Εξάλλου είναι σταθερός συνεργάτης του Μπλε Κομήτη αρθρογραφόντας πάνω στην επικαιρότητα του ελληνικού και διεθνούς χώρου των comics. Έτσι όπως και ο δημιουργός τους έτσι και οι χαρακτήρες του βιβλίου στην ελεύθερη ώρα διαβάζουν και ανταλλάζουν comics. Αλλά και πέρα από αυτά σε κάθε βιβλίο του υπάρχει κάπου περισσότερο ή λιγότερο κρυμμένο ένα comic. Και ο βασικός υπεύθυνος για τη μη έλλειψη των βιβλίων του Γιαννακόπουλου από comics είναι ο Πέτρος Χριστούλιας (Χαρακώματα, Τριγυρνώ μες στην Αθήνα, Γυρνώ σαν νυχτερίδα) ο οποίος και σε αυτό το βιβλίο έχει σχεδιάσει το εξώφυλλο, αλλά επιπλέον έχει επιμεληθεί και μια εκτεταμένη εικονογράφηση η οποία εμπλουτίζει την ιστορία, εξοικειώνει ευκολότερα τον αναγνώστη με τους χαρακτήρες και φυσικά ομορφαίνει συνολικά την έκδοση.  

Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμα για την υπόθεση, τους χαρακτήρες και τις άλλες πτυχές του βιβλίου, αλλά μάλλον το καλύτερο είναι να αφεθεί να τα ανακαλύψει μόνος του ο κάθε αναγνώστης. Αν κάτι αξίζει όμως να επαναληφθεί είναι ότι η εφηβική – νεανική λογοτεχνία του Γιαννακόπουλου είναι σίγουρα μια εξαιρετική πρόταση για αυτές τις ηλικίες, αλλά παράλληλα μπορεί να αποτελέσει και ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα για τον ενήλικο αναγνώστη, αφού ο συγγραφέας πάντα μεριμνά για κάθε ηλικία στη γραφή του.  

TAGGED:Αλλόκοσμος επισκέπτηςεκδόσεις ΠατάκηΠέτρος ΧριστούλιαςΣπύρος Γιαννακόπουλος
Μοιραστείτε το Άρθρο
Facebook Copy Link Print
ΑπόΜάνος Βασιλείου - Αρώνης
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.
Προηγούμενο άρθρο Όταν βλέπεις τα Φιλαράκια τώρα για πρώτη φορά!
Επόμενο άρθρο Doom Patrol – Υπερηρωικός σουρρεαλισμός
FacebookLike
XFollow
PinterestPin
InstagramFollow

Subscribe Now

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!
Most Popular
Gerard ή Το Σπαθί Στην Πλάτη Του – Ένα fantasy coming-out
15 Μαΐου 2025
Όλο Δεξιά Για Τον Παράδεισο – Mια κυρπαντελίστικη Κόλαση
14 Μαΐου 2025
Βατραχομυομαχία – Όταν η κωμωδία συναντά το έπος με φρέσκια ματιά
13 Μαΐου 2025
Οι υποψηφιότητες των ΕΒΚ 2025
15 Μαΐου 2025
Η σημασία της μουσικής στον έρωτα των Δύο Ξένων
12 Μαΐου 2025

Μπορεί να σου αρέσουν και αυτά:

ComicΕλληνικά

Ένα Γλυκό Ξημέρωμα – Ψηφίδες ιστορίας από την Αθήνα της Κατοχής

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
30 Σεπτεμβρίου 2024
ΑστυνομικήΒιβλίαΕφηβική - Παιδική

Μυστήριο στο Γατονήσι – Αν ο Ηρακλής Πουαρό ήταν γάτος

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
8 Αυγούστου 2021
ComicΕλληνικά

Τριγυρνώ μες στην Αθήνα- Η νυχτερίδα ωρίμασε και βγήκε πάλι παγανιά

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
4 Ιουλίου 2018
Exclusive

Το Smassing Culture πάει Comicdom-Con Athens 2019

admin
admin
16 Απριλίου 2019
AdvertorialsExclusive

Καλοκαίρι, ώρα για… διάβασμα – Βιβλιοφιλικός οδηγός για τα εφόδια της παραλίας

admin
admin
1 Νοεμβρίου 2021
ComicΕυρωπαϊκά

Ο Πρώτος Άνθρωπος – Το κύκνειο άσμα του Camus έγινε comic

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
Μάνος Βασιλείου - Αρώνης
26 Νοεμβρίου 2020
[mailerlite_form form_id=1]
Smassing Culture

To Smassing Culture ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν την μαζική κουλτούρα και θέλουν να μιλήσουν για αυτή από μια διαφορετική, πιο κοινωνική γωνία. 

Για εμάς

  • Αρχική
  • Τι είναι το Smassing Culture
  • Συντακτική

Δείτε Επίσης

  • Συνεντεύξεις
  • SmassFest
  • SmassPodcasts
  • Videos

Βρείτε μας:

Επικοινωνία
Manufactured by Sociality
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?